Τον τελευταιο καιρο ψαχνω λιγο το πραγμα, θεωρητικα μεχρι στιγμης, σχετικα με τη επεμβαση στο νερο του mashing και τη ρυθμιση του PH αναλογα με το ειδος της μπυρας που θελω να φτιαξω.
Διαβασα αρκετα πραγματα και βρηκα μερικα calculator για τον υπολογισμο, αλλα νομιζω πως τα περισσοτερα απο αυτα καταλληγουν σε αντιθετα αποτελεσματα μεταξυ τους. Εκτος αν εχω χαθει τοσο πολυ εγω...
Για αρχη στο How To Brew, υπαρχει ενα κεφαλαιο που σε βαζει στο νοημα. Και επισης εχει και ενα πινακι που σου υπολογιζει το χρωμα της μπυρα που ειναι ικανο να φτιαξει το νερο χωρις προσθηκες, αλλα και τι πρεπει να προσθεσεις για να κανεις πιο σκουρες ή πιο ανοιχτοχρωμες... Ολα καλα αλλα προφανως δεν ειναι μονο τα SRM που θα καθορισουν το νερο...
Στον internet βρισκεις μερικα excel που κανουν αντιστοιχους υπολογισμους οπως και καποια οnline tools. Το Beersmith επισης εχει ενα water profile tool, χωρις ομως να υπολογιζει PH και αν ξερεις πιο ειναι το επιθυμητο προφιλ νερου που θες...
Εν ολιγοις μπερδεμα.
Η ρυθμιση του PH και η προσθηκη αλατων και οξεων ειναι αλληλενδετα οποτε λαβυρινθος.
Σημερα εκανα ενα τεστ με ολα αυτα τα υπολογιστηρια για 2 υποτιθεμενες διαφορετικες συνταγες και πηρα οτι να ναι αποτελεσματα με τα ιδια δεδομενα.
Σας δινω τα excel, τα οnline tools το nomograph απο το How to Brew και τις 2 συνταγες για να παιξετε αν θελετε και να μου πειτε τη γνωμη σας....
Beersmith Water Profile Calculator
Bru'n WaterEZ Water CalculatorPalmer's Mash RA AdjustmentBrewer's Friend Mash Chemistry and Brewing Water CalculatorJim's Beer Kit Liquor Treatment CalculatorPh NomographΤα χαρακτηριστικα του νερου που χρησιμοποιω ειναι αυτα απο την ΕΥΔΑΠ και ειναι τα εξης :
Calcium 40
Magnesium 5
Sodium 4.2
Potassium 0.7
Iron 2.5
Bicarbonate 129.9 HCO3
Carbonate 0.3 CO3
Sulfate 24
Chloride 4.5
Nitrate 0.6
Nitrite 0.0
Fluoride 0.0
Total Alkalinity 107 CaCo3
PH 7.7
Συνταγη #1Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 34.00 l
No Sparging
Estimated Color: 7.0 SRM
Grain Bill:
------------
2.80 kg Pilsner (1.7 SRM) (1.8 °L)
1.00 kg Wheat Malt (2.0 SRM) (2 °L)
0.90 kg Munich I (7.1 SRM) (5.8 °L)
0.28 kg Caramunich (56.0 SRM) (42 °L)
Συνταγη #2Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 34.00 l
No Sparging
Estimated Color: 33.7 SRM
Grain Bill:
------------
4.00 kg Pilsner (1.7 SRM) (1.8 °L)
0.65 kg Caramunich II (63.0 SRM) (47 °L)
0.35 kg Special B (152.3 SRM) (113 °L)
0.20 kg Caraaroma (178.0 SRM) (132 °L)
0.10 kg Biscuit Malt (23.0 SRM) (17.5 °L)
0.02 kg Roasted Barley (300.0 SRM) (222 °L)
Χρησιμοποιειτε καποια απο αυτα για τους υπολογισμους σας;
Πως το δουλευετε το πραγμα;