Αποστολέας Θέμα: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH  (Αναγνώστηκε 5972 φορές)

panoz

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 786
    • Προφίλ
Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« στις: 05/10/2014, 16:59:06 »
Τον τελευταιο καιρο ψαχνω λιγο το πραγμα, θεωρητικα μεχρι στιγμης, σχετικα με τη επεμβαση στο νερο του mashing και τη ρυθμιση του PH αναλογα με το ειδος της μπυρας που θελω να φτιαξω.

Διαβασα αρκετα πραγματα και βρηκα μερικα calculator για τον υπολογισμο, αλλα νομιζω πως τα περισσοτερα απο αυτα καταλληγουν σε αντιθετα αποτελεσματα μεταξυ τους. Εκτος αν εχω χαθει τοσο πολυ εγω...

Για αρχη στο How To Brew, υπαρχει ενα κεφαλαιο που σε βαζει στο νοημα. Και επισης εχει και ενα πινακι που σου υπολογιζει το χρωμα της μπυρα που ειναι ικανο να φτιαξει το νερο χωρις προσθηκες, αλλα και τι πρεπει να προσθεσεις για να κανεις πιο σκουρες ή πιο ανοιχτοχρωμες... Ολα καλα αλλα προφανως δεν ειναι μονο τα SRM που θα καθορισουν το νερο...

Στον internet βρισκεις μερικα excel που κανουν αντιστοιχους υπολογισμους οπως και καποια οnline tools. Το Beersmith επισης εχει ενα water profile tool, χωρις ομως να υπολογιζει PH και αν ξερεις πιο ειναι το επιθυμητο προφιλ νερου που θες...
Εν ολιγοις μπερδεμα.

Η ρυθμιση του PH και η προσθηκη αλατων και οξεων ειναι αλληλενδετα οποτε λαβυρινθος.

Σημερα εκανα ενα τεστ με ολα αυτα τα υπολογιστηρια για 2 υποτιθεμενες διαφορετικες συνταγες και πηρα οτι να ναι αποτελεσματα με τα ιδια δεδομενα.

Σας δινω τα excel, τα οnline tools το nomograph απο το How to Brew και τις 2 συνταγες για να παιξετε αν θελετε και να μου πειτε τη γνωμη σας....

Beersmith Water Profile Calculator
Bru'n Water
EZ Water Calculator
Palmer's Mash RA Adjustment
Brewer's Friend  Mash Chemistry and Brewing Water Calculator
Jim's Beer Kit Liquor Treatment Calculator

Ph Nomograph


Τα χαρακτηριστικα του νερου που χρησιμοποιω ειναι αυτα απο την ΕΥΔΑΠ και ειναι τα εξης :

Calcium 40
Magnesium 5
Sodium 4.2
Potassium 0.7
Iron 2.5
Bicarbonate 129.9 HCO3
Carbonate 0.3 CO3
Sulfate 24
Chloride 4.5
Nitrate 0.6
Nitrite 0.0
Fluoride 0.0
Total Alkalinity 107 CaCo3
PH 7.7


Συνταγη #1

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 34.00 l
No Sparging
Estimated Color: 7.0 SRM

Grain Bill:
------------                                 
2.80 kg               Pilsner (1.7 SRM)  (1.8 °L)   
1.00 kg               Wheat Malt (2.0 SRM)  (2 °L)
0.90 kg               Munich I (7.1 SRM)  (5.8 °L)       
0.28 kg               Caramunich (56.0 SRM)  (42 °L)           


Συνταγη #2


Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 34.00 l
No Sparging
Estimated Color: 33.7 SRM

Grain Bill:
------------
     
4.00 kg               Pilsner (1.7 SRM)  (1.8 °L)           
0.65 kg               Caramunich II (63.0 SRM)  (47 °L) 
0.35 kg               Special B (152.3 SRM)  (113 °L)   
0.20 kg               Caraaroma (178.0 SRM)  (132 °L)         
0.10 kg               Biscuit Malt (23.0 SRM)  (17.5 °L)                 
0.02 kg               Roasted Barley (300.0 SRM)  (222 °L)             





Χρησιμοποιειτε καποια απο αυτα για τους υπολογισμους σας;
Πως το δουλευετε το πραγμα;


« Τελευταία τροποποίηση: 04/01/2015, 20:41:31 από panoz »

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #1 στις: 05/10/2014, 17:40:55 »
 Θα ήθελα και εγώ να ξέρω. :-[

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #2 στις: 07/10/2014, 13:51:50 »
Εχω χρησιμοποιησει το Bru'n Water με νερο ΑΟ δυο φορες.

Μπορω να πω οτι εμεινα ικανοποιημενος με το αποτελεσμα. Αν χρειαζεσαι καποια βοηθεια μου λες.

Δοκιμασα ταυτοχρονα και το ΕΖ water αλλα δεν μπορω να πω οτι μου αρεσε.
« Τελευταία τροποποίηση: 07/10/2014, 13:53:42 από beerme »

panoz

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 786
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #3 στις: 07/10/2014, 14:13:21 »
Εσυ πειραξες νερο Α.Ο. που εχει χαμηλη σκληροτητα αρα μπορεις να επεμβεις επανω του πιο ευκολα...

Το EZ Water εννοεις οτι δεν σου αρεσε σαν calculator;

Το ερωτημα ειναι αν εβγαζε τα ιδιο αποτελεσματα...

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #4 στις: 07/10/2014, 21:22:34 »
Το προβλημα ηταν ακριβως αυτο, δεν εβγαζαν τα ιδια αποτελεσματα.

Το bru n water δειχνει πιο πολυπλοκο αλλα οταν το καταλαβεις σου δειχνει περισσοτερα στοιχεια και σε μενα τουλαχιστον δειχνει πιο προσεγμενη σαν εφαρμογη.


Sent from a galaxy far far away, a long long time ago...

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #5 στις: 07/10/2014, 21:23:54 »
Το ez water ειναι λιγο πιο επιεικης, να το πω, στα αποτελεσματα που δειχνει.


Sent from a galaxy far far away, a long long time ago...

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #6 στις: 26/01/2016, 15:52:21 »
Άλατα και μικροστοιχεία που να είναι food grade απο που αγοράζετε; Βρήκα κανα δυο μαγαζιά γύρω απο τη Σωκράτους; Υπάρχουν και άλλα;
spill the wine...pour the beer

matrox

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 876
    • Προφίλ

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #8 στις: 12/04/2016, 10:27:36 »
http://byo.com/stories/issue/item/3372-understanding-ph-advanced-brewing

Ωραίο άρθρο που ασχολείται με διάφορα κομμάτια του pH.
spill the wine...pour the beer

Eviva

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 88
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #9 στις: 14/04/2016, 13:30:10 »
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να κατανοήσεις πως λειτουργεί το νερό, είναι να πάρεις το "Water : A comprehensive guide for brewers" του Palmer και του Kaminski. Πολύ καλό βιβλίο όπου μπορείς να μάθεις πάρα πολλά.

Όσο για πρόγραμμα εγώ χρησιμοποιώ το Bru n Water, το οποίο όσο περίπλοκο και αν φαίνεται είναι πάρα πολύ απλό, αν έχεις κατανοήσει τι χρειάζεται το νερό για επεξεργασία και τι ψάχνεις απο το νερό σου. Το έχω τσεκάρει και με νερό αντίστροφης όσμωσης και με εμφιαλωμένο. Και στις δύο περιπτώσεις το pH μου ήταν πολύ κοντά σε αυτό που είχε υπολογίσει το πρόγραμμα.

Επίσης καλό είναι αν ασχοληθείς σοβαρά με το νερό να επενδύσεις και κάτι παραπάνω σε ένα pHμετρο.

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #10 στις: 14/04/2016, 14:29:45 »
Που μπορουμε να βρουμε ενα καλο PHμετρο χωρις να μας πιασουνε το πωπω ?

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #11 στις: 14/04/2016, 14:45:28 »
Περιμένω να μου ερθουν σε καμιά 10αριά μερες με κόστος 45-50€
Turn the page.....

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #12 στις: 14/04/2016, 15:50:51 »
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να κατανοήσεις πως λειτουργεί το νερό, είναι να πάρεις το "Water : A comprehensive guide for brewers" του Palmer και του Kaminski. Πολύ καλό βιβλίο όπου μπορείς να μάθεις πάρα πολλά.

Όσο για πρόγραμμα εγώ χρησιμοποιώ το Bru n Water, το οποίο όσο περίπλοκο και αν φαίνεται είναι πάρα πολύ απλό, αν έχεις κατανοήσει τι χρειάζεται το νερό για επεξεργασία και τι ψάχνεις απο το νερό σου. Το έχω τσεκάρει και με νερό αντίστροφης όσμωσης και με εμφιαλωμένο. Και στις δύο περιπτώσεις το pH μου ήταν πολύ κοντά σε αυτό που είχε υπολογίσει το πρόγραμμα.

Επίσης καλό είναι αν ασχοληθείς σοβαρά με το νερό να επενδύσεις και κάτι παραπάνω σε ένα pHμετρο.

Ναι, είναι καλό βιβλίο το Water. pHάμετρο έχω και επίσης χρησιμοποιώ και εγω το Bru n Water και είμαι σύνεχεια +0,1 απο τον υπολογισμό του αλλά μπορεί να οφείλεται στις ανοχές του pHάμετρου.
spill the wine...pour the beer

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #13 στις: 15/04/2016, 10:25:48 »
Περιμένω να μου ερθουν σε καμιά 10αριά μερες με κόστος 45-50€

Μαζι με το mash paddle μου φανταζομαι.

Eviva

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 88
    • Προφίλ
Απ: Επεξεργασια Νερου και Ρυθμιση PH
« Απάντηση #14 στις: 17/04/2016, 21:07:39 »
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να κατανοήσεις πως λειτουργεί το νερό, είναι να πάρεις το "Water : A comprehensive guide for brewers" του Palmer και του Kaminski. Πολύ καλό βιβλίο όπου μπορείς να μάθεις πάρα πολλά.

Όσο για πρόγραμμα εγώ χρησιμοποιώ το Bru n Water, το οποίο όσο περίπλοκο και αν φαίνεται είναι πάρα πολύ απλό, αν έχεις κατανοήσει τι χρειάζεται το νερό για επεξεργασία και τι ψάχνεις απο το νερό σου. Το έχω τσεκάρει και με νερό αντίστροφης όσμωσης και με εμφιαλωμένο. Και στις δύο περιπτώσεις το pH μου ήταν πολύ κοντά σε αυτό που είχε υπολογίσει το πρόγραμμα.

Επίσης καλό είναι αν ασχοληθείς σοβαρά με το νερό να επενδύσεις και κάτι παραπάνω σε ένα pHμετρο.

Ναι, είναι καλό βιβλίο το Water. pHάμετρο έχω και επίσης χρησιμοποιώ και εγω το Bru n Water και είμαι σύνεχεια +0,1 απο τον υπολογισμό του αλλά μπορεί να οφείλεται στις ανοχές του pHάμετρου.

Αν το pHμετρό σου έχει ανάλυση +-0,1 θέλεις καλύτερη (+-0.02 τουλάχιστον)