Το ανεβασα ...
Μπορειτε να χρησημοπιησετε και αυτο....
Υπολογισμος Ποσοτητας Ζαχαρης – Δεξτροζης – Malt Extract για την δημιουργια επιθυμητου οκγου Διοξειδιου του Aνθρακα (CO2) κατά την εμφιαλωση.
1.ΒΗΜΑ
Βρισκουμε την κατηγορια που ανηκει η μπυρα μας από τον παρακατω πινακα επιλεγουμε την τιμη που θελουμε.Για πιο ευκολο υπολογισμο θα ονομασουμε αυτή την τιμη Ο1
American Amber Ale 2.2-2.8
American Brown 1.5-2.5
American Lager 2.5-2.7
American Pale Ale 2.2-2.8
American Pilsener 2.6-2.7
American Wheat 2.3-2.6
Bamberg Rauchbier 2.2-2.6
Barley Wine 1.3-2.3
Belgian Dubbel 1.9-2.4
Belgian Fruit Lambic 2.6-4.5
Belgian Lambic 3.0-4.5
Belgian Ale 1.9-2.5
Belgian Tripel 1.9-2.4
Belgian White (Wit) 2.1-2.6
Berliner Weisse 3.5
Bock 2.2-2.7
Bohemian Pilsener 2.3-2.5
California Common 2.4-2.8
Cream Ale 2.6-2.7
Doppelbock 2.3-2.6
Dortmunder Export 2.6
Dunkelweizen 3.6-4.5
Dusseldorf Altbier 2.2-3.1
Eisbock 2.4
English Bitter 0.8-1.3
English Brown 1.5-2.3
English Mild 1.3-2.0
English Old/Strong Ale 1.5-2.3
English Pale Ale 1.5-2.3
Flanders Brown 1.9-2.5
Foreign-Style Stout 2.3-2.6
German Pilsener 2.5
Helles Bock 2.2-2.7
Imperial Stout 1.5-2.3
India Pale Ale 1.5-2.3
Irish Dry Stout 1.6-2.0
Kolsch 2.4-2.7
Maibock 2.2-2.7
Marzen/Oktoberfest 2.6-2.7
Mόnchner Helles 2.3-2.7
Munich Dunkel 2.2-2.7
Oud Bruin 1.9-2.5
Porter 1.7-2.5
Schwarzbier 2.2-2.6
Scottish Ale 0.8-1.3
Strong Scotch Ale 1.5-2.3
Sweet Stout 2.0-2.4
Vienna 2.4-2.6
Weizen/Weissbier 3.6-4.5
2.ΒΗΜΑ
Επιλεγουμε την θερμοκρασια ζυμωσης που ειχαμε και επιλεγουμε την τιμη του ογκου CO2 που αντιστοιχει. Για πιο ευκολο υπολογισμο θα ονομασουμε αυτή την τιμη Ο2
Θερμοκρασια C' / Ογκος CO2
5 - 1.43
6 - 1.38
7 - 1.33
8 - 1.29
9 - 1,24
10 - 1,2
11 - 1,16
12 - 1,12
13 - 1,08
14 - 1,04
15 - 1,01
16 - 0,98
17 - 0,94
18 - 0,92
19 - 0,89
20 - 0,86
21 - 0,84
22 - 0,81
23 - 0,79
24 - 0,77
25 - 0,76
26 - 0,74
27 - 0,73
28 - 0,72
3.ΒΗΜΑ
Εκτελουμε τον ακολουθο υπολογισμο
( Ο1 – Ο2 )
Χ 4,02 αν χρησημοποιουμε Δεξτροζη
Χ 3,82 αν χρησημοποιουμε Ζαχαρη
Χ 6,8 αν χρησημοποιουμε Βυνη D.M.E
= Γραμ. / Λιτ.
Το αποτελεσμα αυτής της μαθηματικης πραξης είναι η ποσοτητα Ζαχαρης που χρειαζομαστε σε Γραμμαρια για 1 λιτρο γλευκους.
(Για ολη την ποσοτητα του γλευκους πολαπλασιαζουμε το αποτελεσμα αναλογα την ποσοτητα γλευκους που εχουμε)