Προσφατα μου ζητηθηκαν συμβουλες για την παρασκευη μπυρας απο κιτ της MUNTONS ανακαλυψα οτι υπαρχει μια ασαφεια στις οδηγιες οσο αφορα τον ογκο νερου που απαιτειται μιας και αναφερεται στις οδηγιες που υπαρχουν στην ετικετα καποιων κονσερβων (σε αλλες οχι) να γεμισει ο καδος μεχρι τα 23 λιτρα ενω στις επισυναπτωμενες οδηγιες στο εσωτερικο του καπακιου της κονσερβας ο ογκος νερου περιγραφεται με ακριβεια ετσι θα αποφυγουμε να βγει η μπυρα μας "νερουλη" βαζοντας περισοτερο νερο κατα λαθος .
Ετσι λοιπον...
Για να εχουμε το αναμενομενο αποτελεσμα πρεπει να χρησημοποιησουμε ακριβως την ποσοτητα νερου που δινουν οι οδηγιες δηλαδη 3 1/2 λιτρα καυτο νερο για να αναμιξουμε το περιεχομενο της κονσερβας και 17 1/2 κρυο νερο για φτασουμε τον συνολικο ογκο γλευκους προς ζυμωση συνολο δηλαδη 21 λιτρα νερο.
Για να το πετυχουμε αυτο θα πρεπει ειτε να αγορασουμε την συγκεκριμενη ποσοτητα σε εμφιαλωμενο νερο (προτεινεται γενικοτερα εναντι του νερου της βρυσης λογω της υπαρξης χλωριου οποτε θα ειμαστε σιγουροι και για τον ογκο ταυτοχρονα) η θα πρεπει να ογκομερησουμε με ακριβεια τον καδο ζυμωσης ενεργεια που θα ειναι γενικοτερα χρησημη σε ολη μας την ζυθοποιητικη καριερα μιας και οι καδοι ζυμωσης ναι μεν εχουν ενδειξη στο πλαι αλλα με το γεμισμα κατα καποιο τροπο "φουσκωνει" ο καδος με αποτελεσμα η ενδειξη να μην ισχυει για μεγαλους ογκους .
Αυτο μπορει να γινει αρκετα ευκολα με την χρηση εμφιαλωμενου νερου σημειωνοντας καθε φορα με ενα ανεξιτιλο μαρκαδορο την ποσοτητα που προσθετουμε στον καδο η με μια ζυγαρια ακριβειας προσθετοντας νερο που εχουμε ζυγισει (1 κιλο νερου ισουται με 1 λιτρο νερου χονδρικα).Ετσι στο τελος με μικρο κοπο θα ειμαστε σιγουροι παντα για τον ογκο νερου που χρειαζομαστε.
Το ιδιο μπορει να γινει και για τα κιτ της Brewferm μιας και εκει αναφερονται οι ογκοι νερου που χρειαζεται το καθε κιτ.