http://www.feldoncentral.com/bbqcalculator.htmlΒασικό calculator που παίζουν οι περισσότεροι DIY.
tutorial 3o μέρος (και φαρμακερό)
-Τα κάθετα (αντίστροφης ή κανονικής ροής) έχουν την βασική αρχή με τα οριζόντια, θάλαμος καύσης με εισαγωγή αέρα, θάλαμος ψησίματος και καμινάδα εξαγωγής.Πολλές φορές οι θάλαμοι αυτοί χωρίζονται με ένα μικρό διαχωριστικό (πχ. ταψάκι συλλογής λίπους). Μπορούν και αυτά να δουλέψουν με όλα τα καύσιμα (ξύλα, κάρβουνα και γκάζι). Η διαφορά σε αυτά με αντίστροφη ροή, είναι η δημιουργία εσωτερικών αεραγωγών που κατευθύνουν τον καυτό καπνό στην κορυφή, ενώ η είσοδος της καμινάδας βρίσκεται χαμηλά (1/3 από την βάση του θαλάμου ψησίματος). Τα τελευταία προσφέρουν πιο ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας εξαλείφοντας hot-cold spots. Τα κάθετα γενικά παίζουν και μονωμένα ( όπως το δικό μου) γεγονός που βοηθά αρκετά στην διατήρηση της θερμοκρασίας και στο να μην επηρεάζονται εύκολα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες (συνήθως τον χειμώνα με χιόνια κλπ). Στα πλεονεκτήματα τους έχουν,τον σχετικά μικρό όγκο που καταλαμβάνουν αναλογικά πάντα με τον μεγάλο χώρο ψησίματος με ράφια και σχαρίτσες που θυμίζουν ηλεκτρικό φούρνο. Μπορείς εύκολα στους κάθετους να εγκαταστήσεις και τζάμι (κεραμικό) στην πόρτα και να βλέπεις και την πορεία του ψησίματος. Για το τελευταίο έχω τα υλικά και μπορεί να αναβαθμίσω και τον δικό μου κάποια στιγμή.

Τέλος υπάρχουν και hi-tech κατασκευές κάθετης κατανομής με καυστήρες τύπου πέλλετ που καίνε πριονίδια, φουλ αυτοματισμούς θερμοκρασίας και παροχής καυσίμου τα οποία δεν είναι για εμάς
Γενικά τα ξύλου - κάρβουνου δεν παρέχουν πολλές δυνατότητες αυτοματισμού και απαιτούν κάποια φυσική παρουσία για μικρορυθμίσεις και έλεγχο. Τώρα ο έλεγχος μόνο με κάποιο ανεμιστηράκι και ελεγκτή θερμοκρασίας, έχω δει ότι παίζει, δεν είναι δύσκολο στην κατασκευή, αλλά πάλι δεν παρέχει πλήρη δυνατότητα αυτοματισμού γιατί στερείται ελέγχου στην παροχή του καυσίμου (ίσως με κάρβουνο να παίζει για κάποιες ώρες).
Μια υποσημείωση πριν το τέλος έχω να κάνω στα αξεσουάρ, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή χρήση. Πέρα από πινελάκια, λαδόκολλες, σάλτσες και καρυκεύματα, τα βασικό εργαλείο σε κάθε smoker είναι το θερμόμετρο. Συμβουλή, μην μείνετε στο σταθερό αναλογικό της συσκευής μόνο. Όταν δουλεύεις με μεγάλα κομμάτια κρέας (χοιρινό - μοσχάρι) πολύ χρήσιμο, σχεδόν απαραίτητο είναι να υπάρχει και ένα θερμόμετρο κρέατος. Τελευταία έχω βολευτεί (το έχω από την μπύρα) ένα ψηφιακό (κινέζικο βέβαια) θερμόμετρο με ανοξείδωτο καλωδιάκι και αισθητήρα. Το καρφώνω στο κρέας κλείνω την πόρτα και βλέπω ανα πάσα στιγμή την εσωτερική θερμοκρασία, η οποία αποτελεί και τον ασφαλέστερο τρόπο να διαπιστώσω την πορεία του ψησίματος και την κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει να βγει αυτό.
Συμπερασματικά, ότι και να διαλέξει από κατασκευή κάποιος, λίγο ή πολύ θα κάνει την δουλειά του. Οι πρώτες φορές μπορεί να αποδώσουν φτωχά απότελέσματα και να απαιτήσουν συνεχόμενες ρυθμίσεις αέρα - καυσίμου για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Η εμπειρία είναι ο καλύτερος φίλος. Μετά από καμιά 10αριά φορές στον οριζόντιο, μόλις πήγα στον κάθετο, δεν μπορούσα αρχικά να κρατήσω αναμμένη καλά - καλά ούτε την φωτιά. Τώρα από τα ξύλα που θα βάλω και μόνο, μπορώ να παίξω χονδρικά με την θερμοκρασία.
Περιμένω εξελίξεις σχετικά με οποιαδήποτε κατασκευή και αν χρειαστεί να βοηθήσω με κολλήσεις και κοψίματα, εδώ είμαι εγώ.