Αποστολέας Θέμα: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss  (Αναγνώστηκε 10011 φορές)

kerk216

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 210
    • Προφίλ
1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« στις: 13/01/2015, 21:03:15 »
Αφού βρήκα μια κατσαρόλα 15 λιτ. σκέφτηκα να πειραματιστώ με extracts.
Διάλεξα μια απλή συνταγή weiss την οποία εκοψα στη μέση για να μην αντιμετωπίσω τυχόν προβλήματα με το μικρό μέγεθος κατσαρόλας.
Για 10 λιτρα μπύρα λοιπόν :

85 gr. MUNICH II
43 gr. SPECIAL B
1350 gr. WHEAT DME
25 gr. TETTNAGER (2.1 AA)@60'
5 gr.  TETNAGER @15'
5gr. IRISH MOSS @15'
1 φακελάκι DANSTAR WHEAT

Εβαλα τις ειδικές βύνες σε νερό 65-70 C για 30' και μετά το εκχύλισμα και τον λυκίσκο,  όπως προβλέπεται (ελπίζω  :) ).
Αφού κρύωσα το γλεύκος το σούρωσα στον κάδο και συμπλήρωνα νερό ελέγχοντας το OG για να δώ πόσο νερό θα συμπλήρωνα. Το υπολόγιζα για 1053-1054 αλλά μόλις έφτασα τα 9 λίτρα ήταν ήδη 1050, οπότε και σταμάτησα.
Ηδη απο τα 10 πέσαμε στα 9 λίτρα ...   :'(  :'(
Εβαλα και την μαγιά, η ζύμωση έχει ξεκινήσει ήδη παρα την σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (15-16 C) και ελπίζω για το καλύτερο !

Σχετικά με την όλη διαδικασία, δεν την βρήκα και ιδιαίτερα πολύπλοκη. Βέβαια μου πήρε ενα πρωινό αλλά με τις σημειώσεις που μάζευα (είμαι και λίγο σχολαστικός - εκνευριστικά είναι η λέξη που χρησιμοποίησε το αγαπημένο μου ήμισυ  ;D ) νομίζω οτι είμαι έτοιμος να συνεχίσω σε full scale !

Εχω βεβαίως και μια ερωτησούλα για τους πολύπειρους ...
Το ξηρό εκχύλισμα μαζεύει αμέσως υγρασία και κολλάει παντού. Υπάρχει κάποια τεχνική για να το προστατεύουμε απο τους υδρατμούς την ώρα που το βάζουμε στην κατσαρόλα ;;

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #1 στις: 13/01/2015, 22:36:41 »
Ωραία φαίνεται η συνταγή. Καλόπιοτη!

Όμως δεν χρειαζόταν να την κόψεις στη μέση.
Η δεκαπεντάρα κατσαρόλα σου βγάζει άνετα με extract 20 λίτρα μπύρας.
Πιθανόν και ένα μικρό Partial.
Προσέχεις να μην το παρακάνεις με την ποσότητα, και έχεις ξεχυλίσματα, και είσαι κύριος. ;D

Με το DME αυτό που έχει σημασία είναι να χαμηλώσεις τη φωτιά όταν το ρίχνεις μέσα μην σου καραμελώσει, και να το ανακατέψεις καλά να διαλυθεί καλά.
Όσο για το ότι με τους υδρατμούς κολλάει αμέσως έχεις δίκιο.
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να το αποφύγεις, αλλά δεν χάνεις και πολύ έτσι και αλλοιώς.
Τα μεγαλα κομμάτια τα μαζεύεις εύκολα.
Είναι απλά εκνευριστικό.

Πάντως δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλόι με μεγάλη εμπειρία σε extract. Είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο που οι περισσότεροι περνάνε γρήγορα.

Η θερμοκρασία σου είναι πράγματι  λίγο χαμηλή.
Η ενδεδειγμένη θερμοκρασία για Weisse είναι γύρω στους 20°C.
Υπάρχει κανένα πιό ζεστό μέρος να τη βάλεις?
Αν όχι δες μήπως τυλίξεις τον κάδο με καμιά κουβέρτα.
Δεν καταστρέφεσαι αλλά θα είναι καλύτερα.
May the Yeast be with you!

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #2 στις: 13/01/2015, 22:48:39 »
Καλόπιοτη φίλε,  μία χαρά και η συνταγή και οι διαδικασίες αλλά πράγματι τζάμπα δεν το πήγες για 20 λίτρα αφού εγώ με 10άρα κατσαρόλα τα έβγαζα έυκολα.  Το πιό σπαστικό κομμάτι της διαδικασίας είναι όντως το καθάρισμα του ξεραμένου γλεύκους οπότε προσπαθείς όσο μπορείς να περιορίσεις τα πιτσιλίσματα.  Κατα τα άλλα μία χαρά και βάλε τον κάδο κοντά σε κανένα καλοριφέρ αλλά μακριά από τον ήλιο.

kerk216

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 210
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #3 στις: 14/01/2015, 15:36:28 »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, η αλήθεια είναι οτι ηθελα περισσότερο να πειραματιστώ και να μάθω την διαδικασία. Το ΜΧ όντως είναι ενδιάμεσο στάδιο με πολλή φασαρία και πιο δαπανηρό, αλλά εν αναμονή μετακόμισης και ωσπου να δω τι χώρους θα έχω στο νέο σπίτι είπα να ετοιμαστώ για τα καλύτερα !!!

kerk216

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 210
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #4 στις: 17/01/2015, 18:33:12 »
Η ζύμωση εγινε μια χαρά με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής κουβέρτας (και 2 συμβατικών  :laugh: ) και αυριο η την Δευτέρα μεταγγίζω.
Τωρα χρειάζομαι μια μικρή βοήθεια για την εμφιάλωση. Τα ιντερνετικά calculators μου δείχνουν αλλαντάλλον !!!
Για 3,6 volumes στους 18 C :

http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/             106 γρ δεξτρόζη
http://www.northernbrewer.com/priming-sugar-calculator/         53 γρ δεξτρόζη
http://www.homebrewdad.com/priming_sugar_calculator.php     98 γρ δεξτρόζη

όπως καταλαβένετε εχω μπλέξει λίγο. Υπάρχει κάποιο calc που να το χρησιμοποιείτε και το εμπιστεύεστε ;

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #5 στις: 17/01/2015, 19:43:15 »
Εγώ χρησιμοποιώ το πρώτο (brewers friend) και δεν έχω παράπονο.
Όμως θα πρέπει να προσέξεις την ποσότητα και το ζητούμενο co2.
Είχες βάλει 9 λίτρα στον κάδο. Θεωρώ ότι θα εμφιαλώσεις 8 στην καλύτερη.
Θα σου πρότεινα να βάλεις CO2 3.3.
Οι σταρένιες έχουν μιά τάση να ξεφεύγουν στο ανθρακικό...

May the Yeast be with you!

panoz

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 786
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #6 στις: 17/01/2015, 20:53:20 »
Στο δευτερο υπολογιστηρι εχεις κανει καποιο λαθος αν μετατρεψεις παλι σωστα τις μοναδες σου θα δεις πως σου δινει αποτελεσμα 97gr δεξτροζης.

Οσα δηλαδη και το τριτο υπολογηστηρι της λιστας σου και οσα και αυτο.

Ακριβως το ιδιο δινει και το Brewmate και το Beersmith.
Οποτε μηπως κατι δεν παει καλα με το Brewer's Friend; Αν και συμπτωματικα δινει την ιδια ποσοτητα (≈97γρ για κρυσταλλικη ζαχαρη...)

Οπως και να χει ομως... 3,6 CO²; 3,3 CO²; Σαν πολυ δεν ειναι;

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #7 στις: 17/01/2015, 21:38:15 »
Στο δευτερο υπολογιστηρι εχεις κανει καποιο λαθος αν μετατρεψεις παλι σωστα τις μοναδες σου θα δεις πως σου δινει αποτελεσμα 97gr δεξτροζης.

Οσα δηλαδη και το τριτο υπολογηστηρι της λιστας σου και οσα και αυτο.

Ακριβως το ιδιο δινει και το Brewmate και το Beersmith.
Οποτε μηπως κατι δεν παει καλα με το Brewer's Friend; Αν και συμπτωματικα δινει την ιδια ποσοτητα (≈97γρ για κρυσταλλικη ζαχαρη...)

Οπως και να χει ομως... 3,6 CO²; 3,3 CO²; Σαν πολυ δεν ειναι;

Τυπικά σωστό είναι το 3,6. Απλά είναι λίγο ριψοκίνδυνο για σπίτι.
Είμαι σίγουρος ότι στα ζυθοποιεία έχουν λίγο καλύτερες μεθόδους ενανθράκωσης.
Το 3,3 είναι το κάτω μέρος της κλίμακας για weisse. Θα έκανε μεγάλη διαφορά να το βάλει στο 3,0 ?
Και τα κιτ προτείνουν γύρω στα 200gr δεξτρόζη για 20+ λίτρα μπύρας.
« Τελευταία τροποποίηση: 17/01/2015, 21:40:04 από Ronin »
May the Yeast be with you!

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #8 στις: 18/01/2015, 01:48:45 »
Εγώ γιατί υπολογίζω 86γρ δεξτρόζης με όλα τα υπολογιστήρια, εκτός του brewer's friend; Εκεί μου βγάζει 86κρυσταλλική και 94.3 δεξτρόζη.
θερμοκρασία 18C, όγκος 9l και 3.3 όγκους CO2 ως στόχο.

(edit: γιατί εσείς μιλάτε για 3.6 όγκους κι εγώ δε βλέπω τι διαβάζω)
Πάντως το brewers friend ναι εχει αλλες τιμές, όπως λέει ο panoz



3 φορές έχω φτιάξει weiss, έχω εμφιαλώσει με 4!! όγκους CO2 χαχα. Είπα να πάρω το μέσο όρο 3.6-4.5.
Πρόβλημα δεν είχα αλλά προσωπικά δε μου αρέσει. Ειδικά αν γεμίσω το ποτήρι σιγά σιγά για να χωρέσει, και δεν αφρίσει να φύγει μερικό, πίνω και νοιώθω να μου καίει τα δόντια και τα ούλα  O0

Στις weiss νομίζω ο αφρός θεριέυει γιατί η σταρένια βύνη έχει και περισσότερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες που νομίζω συμβάλλουν στο σχηματισμό αφρού.
« Τελευταία τροποποίηση: 18/01/2015, 01:55:01 από pelargos »

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #9 στις: 18/01/2015, 08:43:57 »
Εγώ γιατί υπολογίζω 86γρ δεξτρόζης με όλα τα υπολογιστήρια, εκτός του brewer's friend; Εκεί μου βγάζει 86κρυσταλλική και 94.3 δεξτρόζη.
θερμοκρασία 18C, όγκος 9l και 3.3 όγκους CO2 ως στόχο.

(edit: γιατί εσείς μιλάτε για 3.6 όγκους κι εγώ δε βλέπω τι διαβάζω)
Πάντως το brewers friend ναι εχει αλλες τιμές, όπως λέει ο panoz



3 φορές έχω φτιάξει weiss, έχω εμφιαλώσει με 4!! όγκους CO2 χαχα. Είπα να πάρω το μέσο όρο 3.6-4.5.
Πρόβλημα δεν είχα αλλά προσωπικά δε μου αρέσει. Ειδικά αν γεμίσω το ποτήρι σιγά σιγά για να χωρέσει, και δεν αφρίσει να φύγει μερικό, πίνω και νοιώθω να μου καίει τα δόντια και τα ούλα  O0

Στις weiss νομίζω ο αφρός θεριέυει γιατί η σταρένια βύνη έχει και περισσότερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες που νομίζω συμβάλλουν στο σχηματισμό αφρού.

Ρε παιδιά θα τον τρελάνουμε τον άνθρωπο!

Εγώ λέω ότι είναι προτιμότερο να κάνει ένα συντηρητικό carbonation τώρα που είναι αρχή.
Όταν αποκτήσει περισσότερη πείρα μπορεί να βάζει και πιό extreme CO2.

Τώρα το υπολογιστήρι δεν έχει σημασία. Ας πάρουμε τον μέσο όρο... :)
May the Yeast be with you!

kerk216

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 210
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #10 στις: 18/01/2015, 10:10:46 »
Καταρχήν ευχαριστώ για την προθυμία σας !
Θα ακολουθήσω την κοινή συμβουλή, δηλ. 3.3 ογκους και θα ξανακάνω τους υπολογισμούς μου απο την αρχή.
Μετά θα βγάλω μέσο όρο απο ολα τα υπολογιστήρια που θα χρησιμοποιήσω και θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα. Μετα απο 2 βδομάδες θα κάνω το πρώτο test drive και θα βγάλουμε το πόρισμα !!!! (εκτός αν ακούσω κανένα βράδυ τίποτα πυροτεχνήματα στην ντουλάπα, οπότε και πάλι θα βγάλουμε κάποιο πόρισμα ....)

Thanks again !!!

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #11 στις: 18/01/2015, 10:33:11 »
Καταρχήν ευχαριστώ για την προθυμία σας !
Θα ακολουθήσω την κοινή συμβουλή, δηλ. 3.3 ογκους και θα ξανακάνω τους υπολογισμούς μου απο την αρχή.
Μετά θα βγάλω μέσο όρο απο ολα τα υπολογιστήρια που θα χρησιμοποιήσω και θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα. Μετα απο 2 βδομάδες θα κάνω το πρώτο test drive και θα βγάλουμε το πόρισμα !!!! (εκτός αν ακούσω κανένα βράδυ τίποτα πυροτεχνήματα στην ντουλάπα, οπότε και πάλι θα βγάλουμε κάποιο πόρισμα ....)

Thanks again !!!

Μιά χαρά θα είσαι.
Τις πιό πολλές φορές όταν σκάνε τα μπουκάλια δεν σκοτώνεται κανείς.
άλλες φορές βέβαια... :(


 
May the Yeast be with you!

panoz

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 786
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #12 στις: 18/01/2015, 10:40:27 »
Αφου το λεει ο Ronin θα το εχει δοκιμασει οποτε προχωρα.


Παρολαυτα το 3.3-4.5 απο που προκυπτει; Ετσι νομιζω τα λεει ο Palmer ετσι;
Για την ιστορια το αντιστοιχο προτεινομενο οριο στο Beersmith ειναι λιγο διαφορετικο.

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #13 στις: 18/01/2015, 11:40:43 »
3.3-4.5 ε'ιναι η κλίμακα του Brewer's friend.
Ο Palmer στις συνταγές του Brewing Classic Styles προτείνει 2,5-3.
Αυτό όμως αφορά τις συγκεκριμένες συνταγές. Δεν ξέρω τι λέει γενικά.


May the Yeast be with you!

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #14 στις: 18/01/2015, 15:40:11 »
Ρε παιδιά θα τον τρελάνουμε τον άνθρωπο!

Εγώ λέω ότι είναι προτιμότερο να κάνει ένα συντηρητικό carbonation τώρα που είναι αρχή.
Όταν αποκτήσει περισσότερη πείρα μπορεί να βάζει και πιό extreme CO2.

Τώρα το υπολογιστήρι δεν έχει σημασία. Ας πάρουμε τον μέσο όρο... :)
Μα τη γνώμη μου είπα, με βάση την ελάχιστη εμπειρία μου.
Αν είναι να τρελαίνει τους υπόλοιπους πάω πάσο.
Τελοσπάντων.