Αποστολέας Θέμα: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX  (Αναγνώστηκε 6621 φορές)

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
χθες το απόγευμα μετά τη δουλειά, με την βοήθεια της γυναίκας μου, κάναμε την παρακάτω μπυρίτσα που είναι η δεύτερη απόπειρα μου MX και 7ο συνολικά batch. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σιγόπινα την αγαπημένη μου Anchor Porter :)

Batch Size:13L
Total Grain: 2,250 kg
Total Hops: 30g
OG 1.048
60min boil
Bitterness 17,2 IBU

1.5kg    Brewferm Wheat LME
0.5kg    Abbey
0,250kg Flaked Wheat

yeast Fermentis Safbrew WB-06

Σε κατσαρόλα 13L μπήκαν 9L εμφιαλωμένο νερό καi mash για 60min στους 67C

μετά το ευγενικό στίψιμο μπήκε το LME και boil για 60 λεπτά με hop bill

hallertau  pellet    10g      60 minutes (boil)
hallertau  pellet    10g      20 minutes (boil)
hallertau  pellet    10g      5 minutes (boil)

cold bath στο νιπτήρα και μετα απο 25 λεπτά το γλεύκος έπεσε στους 24C.
Σπλίταρα σε δύο μικρότερους κουβάδες και συμπλήρωσα νερό για να βγει απο 6,5l στο κάθε batch, σύνολο 13 λίτρα.

σε 750ml νερό έβαλα 80 γραμμάρια μέλι (άναμα Ικαρίας) και 5 άσπαστα μπαχάρια. Τα κράτησα για 20 λεπτά στους 70-75 βαθμούς C και αφού το κρύωσα στους 20C το εκχύλισμα μπήκε στο δεύτερο batch.

OG 1,048 στον πρώτο κουβά και 1,046 στον δεύτερο με το μέλι και το μπαχάρι (περίμενα οτι το μέλι θα ανέβαζε την πυκνότητα. μάλλον ήταν πολλά τα 750ml νερό).

μπήκαν στο υπόγειο σε θερμοκρασία ζύμωσης 18 C κατά τις 22:30 και ήδη σήμερα το πρωί στις 8:30 που τσέκαρα άκουσα την γλυκιά μελωδία της μπουρμπουλίθρας και στους δύο κάδους!

cheers
Loco

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #1 στις: 06/02/2015, 20:25:53 »
Μερακλίδικη δουλειά... :)

Έχω μερικές επισημάνσεις σχετικάμε τη διαδικασία:
  • κορυφαία επιλογή η Anchor Porter
  • Αφού κάνεις MX δεν χρειάζεσαι mashing αλλά απλά steeping. 30λεπτά στους 65°C και sparging  στους 75°C και είσαι οκ.
         Οχι ότι κάνεις ζημιά αλλά δεν κερδίζεις κάτι. Δεν πας να πάρεις σάκχαρα απο τη βύνη αλλά μόνο γεύση.
  • Γιατί άφησες το μέλι για 20 λεπτά στους 70°? Είναι πιό ασφαλές να το βράσεις για 5-10 λεπτά. Τα 5 μπαχάρια δεν ξέρω τι θα βγάλουν. Ενδιαφέρον φαίνεται!
  • Μπορείς να δεις χονδρικά τι θα σου "δώσει" το μέλι αν βάλεις στο Brewmate την ποσότητα του batch και την ποσότητα του μελιού (ή ότι άλλο θέλεις). Βέβαια με το μέλι πας πολύ στο περίπου αφού δεν ακολουθεί κάποιο standard  αλλά είναι από πολύ πηχτό μέχρι πολύ αραιό

Καλόπιοτες!
May the Yeast be with you!

MaiPsy

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 06/02/2015, 20:51:17 »
τα 0.25 flaked wheat κάτι θα έδωσε με mashing
With Knowledge comes Despair...

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 06/02/2015, 21:37:21 »
Ναι, φαντάζομαι κάπου 4 μονάδες.
Αλλά αυτό ήταν το ζητούμενο?

MaiPsy

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 06/02/2015, 22:27:16 »
προφανώς δεν ξέρω τι είχε ο Loco στο μυαλό του αλλά harām να αφήσεις τα σάκχαρα να πάνε χαμένα..

ένα μικρό βήμα για το OG ένα μεγάλο βήμα για το partial mashing  :P
With Knowledge comes Despair...

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 06/02/2015, 22:42:43 »
προφανώς δεν ξέρω τι είχε ο Loco στο μυαλό του αλλά harām να αφήσεις τα σάκχαρα να πάνε χαμένα..

ένα μικρό βήμα για το OG ένα μεγάλο βήμα για το partial mashing  :P

:laugh: :laugh: :laugh:

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 08/02/2015, 19:45:50 »
για το μέλι έχω διαβάσει αυτό, που φαίνεται κάπως "επίσημο" και προτείνει 2,5 ώρες παστερίωση στους 80 βαθμούς!

http://www.bjcp.org/mead/home_brew.pdf

γενικά έχω διαβάσει οτι ο βρασμός δεν πολύ κάνει αλλά δεν έχω εμπειρία να πω αν όντως με τον βρασμό χάνεται το άρωμα του μελιού. στην ουσία έκανα τεμπέλικη παστερίωση. αντί για 2 ώρες 20 λεπτά! επίσης αντί για τους 80 στους 75... μάλλον δεν έκανα και σπουδαία δουλειά. θα σας πω πως θα βγει!

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 08/02/2015, 21:10:41 »
Αν παραβράσεις το μέλι θα χάσει όλο το άρωμα.
Απλά δεν ξέρω αν στους 75 βαθμούς για 20 λεπτά είναι αρκετό.

Εγώ όταν είχα βάλει μέλι σε μπύρα έκανα δεκάλεπτο βρασμό.
Το είχα θεωρήσει, αυθαίρετα, σημείο συμβιβασμού ανάμεσα σε παστερίωση και άρωμα.
Πάντως είχε δουλέψει.

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 17/02/2015, 16:22:45 »
πλησιάζει η ώρα της εμφιάλωσης και για άλλη μια φορά αναζητώ την σοφία του φόρουμ!
Στο batch με το μέλι και το μπαχάρι θα προσθέσω cointreau (λικέρ πορτοκάλι) στην εμφιάλωση. είναι σωστός ο Παρακάτω υπολογισμός;

CO2 volume για σταρένιες βρίσκω απο 2,5 μέχρι 3,6 με προτροπή πάνω απο 3... Για να είμαι ειλικρινής με φοβίζει λίγο το νούμερο μην γίνει το σπίτι μπυρογιάφκα με εκρήξεις! Καμιά πρόταση;

Αν υποθέσουμε οτι επιλέγω CO2 volume 3, σε 17 βαθμούς Κελσίου για 12 λίτρα τελική μπύρα το calculator μου δίνει 98 γραμμάρια δεξτρόζης.
άρα 49 γραμμάρια ανά batch.

απο τα παρακάτω 2 site υπολογίζω οτι 50 ml Cointreau περιέχουν 12-13 γραμμάρια ζάχαρη:

http://www.calorieking.com/foods/calories-in-liqueurs-cointreau-40-alc_f-ZmlkPTcyNzEy.html
http://www.livestrong.com/article/314991-calories-in-cointreau-liquor/

άρα στο batch που θα προσθέσω 50 ml Cointreau (νομίζω παίρνει και παραπάνω αλλά λέω να μην το παρακάνω) αντί για 49 γραμμάρια δεξτρόζη βάζω 36.
Πως με βλέπετε;;

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 17/02/2015, 16:46:26 »
Προσωπικά δεν θα έβαζα cointreau. Δοκίμασα πρόσφατα σταρένια με πορτοκάλι και δεν έλεγε.
Φυσικά περί ορέξεως... :P

Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν η ζάχαρη του λικέρ είναι ζυμώσιμη.
Ξέρει κανείς κάτι σχετικό?

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 17/02/2015, 17:02:11 »
έχω διαβάσει (radical brewing) οτι η ζάχαρη στα λικέρ είναι ζυμώσιμη και χρειάζεται να συνυπολογιστεί στην εμφιάλωση.

σχετικά με το αν πάει η όχι με βάζεις σε σκέψεις. θα δοκιμάσω να βάλω λίγο στο ποτήρι να δω. Το συγκεκριμένο mini batch έχει και μπαχάρι και μέλι και ξεφεύγει λίγο... Στην χειρότερη περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί  στην μαγειρική για σβήσιμο ή για μαρινάρισμα :)
Νομίζω σταρένια με πορτοκάλι, μέλι και μπαχάρι είναι ότι πρέπει για κινέζικο κοτόπουλο με noodles!

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 17/02/2015, 21:21:07 »
Εγώ θα έβαζα limoncello, αλλά βέβαια είναι λιγότερο πρωτοποριακό.
Λεμόνι σε σταρένια παίζει.

Η σκέψη για το κινέζικο κοτόπουλο είναι σίγουρα δημιουργική! :)

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 18/02/2015, 11:56:19 »
Θα σου έλεγα να μη βάλεις cointreau. Αν θες πορτοκαλιλα πάρε δύο πορτοκάλια ακέρωτα απ το μανάβη, ξεφλουδισε τα,προσοχή μην μείνει η άσπρη "ψίχα ", και κάνε dry hopping για μια βδομάδα. Τώρα που το σκέφτομαι βάλε ένα για το μισό batch.

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 18/02/2015, 13:19:27 »
2 Hero members (και 29 κατασκευαστές πλυντηρίων) συνιστούν να μην βάλω cointreau, οπότε λέω να δεχτώ την συμβουλή των παλαιότερων! το limoncello ακούγεται ενδιαφέρον. θα το σκεφτώ λίγο.

ενδεχομένως να την αφήσω έτσι όπως είναι. το μέλι και το μπαχάρι είναι αρκετός πειραματισμός για μία φορά.

ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα συμβουλές! κούτσα κούτσα οι μπύρες μου καλυτερεύουν.

αν πετύχω και τον κλώνο της anchor porter ....  :D

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 20/02/2015, 09:53:05 »
μπυροαπόγευμα χθες. Αφού ψώνισα τα υλικά για την porter γύρισα σπίτι και εμφιάλωσα την σταρένια.
το 1ο batch έβγαλε 5,5 λίτρα και από γεύση είναι πολύ καλή!

Το 2o batch με το μέλι και το μπαχάρι έβγαλε λίγο παραπάνω, 6λίτρα, γιατί είχε μπει και το νερό που "μισοπαστερίωσα" το μέλι.
το μέλι δεν το καταλαβαίνω στην γεύση. ίσως έχει δώσει μία ελάχιστη-ευχάριστη ξυνίλα.
το μπαχάρι όμως είναι σούπερ! δεν έχει δώσει κάψιμο (δεν το είχα σπάσει). μόνο άρωμα.
και επειδή είμαι ξεροκέφαλος και μου είχε κολλήσει να βάλω και κάτι άλλο, αφού απορρίφθηκε το cointreau, τελικά σε μία παρόρμηση της τελευταίας στιγμής έριξα μέσα 50 ml Lagavulin. Για να δούμε...!

P.S. την διαδικασία εμφιάλωσης συνόδευσαν μία Robinsons Old Tom και μία Wells Bombardier  :)
« Τελευταία τροποποίηση: 20/02/2015, 09:55:24 από Loco »