Αποστολέας Θέμα: American Pale Ale (κάτι προς Sierra Nevada)  (Αναγνώστηκε 3564 φορές)

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
American Pale Ale (κάτι προς Sierra Nevada)
« στις: 03/12/2014, 11:55:38 »
Καλημέρα σε όλους,

προετοιμάζομαι σιγά σιγά να ξεκινήσω το 6ο μου batch και θα ήθελα να δοκιμάσω μία american pale ale στο στυλ της Sierra Nevada. Δεν με νοιάζει να είναι κλώνος, αρκεί να μοιάζει λίγο - να πιάσω το στυλ - γιατί την δοκίμασα πρόσφατα και κόλλησα! Έχει μια απλή συνταγή ο Palmer στο How to Brew και έχω δύο ερωτήσεις:

1) Για Pale Malt Extract (syrup) μπορώ να χρησιμοποιήσω το light lme της Brewferm; Γενικά pale lme = light lme??
2) Για Crystal 60L Malt να χρησιμοποιήσω Βύνη Cara Munich III (Weyermann)?

από λυκίσκο είμαστε καλά. βλέπω υπάρχουν όλα στο κατάστημα.

η συνταγή του Palmer είναι στη μέση της σελίδας σε αυτό το Link:

http://www.howtobrew.com/section4/chapter19-3.html
ευχαριστώ!

Λουκάς

P.S. το περασμένο Σάββατο έκανα το πάρτι γάμου μου και κατάφερα ετοιμάσω και να σερβίρω 60 λίτρα σπιτικής μπύρας στους φίλους και συγγενείς. Από Κιτ όλες αλλά βγήκαν αρκετά καλές! Ευχαριστώ τον Πολ κυρίως αλλά και όλο το φορουμ για την βοήθεια και τις συμβουλές (έχω λιώσει στο διάβασμα)! Για την ιστορία, ήταν 20 λίτρα Brewferm pils με mauribrew lager 497, 20 λίτρα Μuntons mexican cerveza με  safale s05 και μια St Peters Ruby Red επίσης με safale s05 και έγιναν όλες ανάρπαστες! Η περηφάνια του homebrewer ακόμα και με κιτ, δεν περιγράφεται  :D

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: American Pale Ale (κάτι προς Sierra Nevada)
« Απάντηση #1 στις: 03/12/2014, 13:21:45 »
Και εις ανώτερα!!!
Turn the page.....

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: American Pale Ale (κάτι προς www.westcoastbrewer.comSierra Nevada)
« Απάντηση #2 στις: 03/12/2014, 13:46:05 »
Απίστευτο :o :o :o πριν 2 ώρες μιλούσα με τον Πολ στο τηλέφωνο και του έλεγα ότι πρόκειται να φτιάξω έναν κλόνο της Sierra Nevada Pale Ale.

Batch Size:5 gallons
American 2 row    10.5 lb
Dextrin Malt    0.5
Crystal Malt 60L    0.2

Nugget       1     oz        60 minutes (boil)
Perle       0.5  oz      15 minutes (boil)
Cascade       1     oz        2 minutes (boil)

Original Gravity:    1.058
Final Gravity:    1.015

Mash Efficiency:    70%
Alc By Vol Estimate:    5.5%
Color Target (SRM):    7

Mashing Schedule:

Step Temperature    Step Time
122                   30 minutes
150                   60 minutes

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 03/12/2014, 14:17:29 »
matrox, δεν είμαι ακόμα έτοιμος για all grain αλλά σιγά σιγά θα φτάσω!

για τις διαφορές pale lme vs light lme τι λέτε? είμαι οκ να ψωνίσω?? Βλέπετε, μου ήπιαν όλη την μπύρα και τώρα διψάω...

θα τα πούμε και από κοντά το σαββατοκύριακο πιστεύω!

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 03/12/2014, 14:33:03 »

1) Για Pale Malt Extract (syrup) μπορώ να χρησιμοποιήσω το light lme της Brewferm; Γενικά pale lme = light lme??

2) Για Crystal 60L Malt να χρησιμοποιήσω Βύνη Cara Munich III (Weyermann)?

1) Υπάρχει και Pale Malt Extract αλλά επειδή δεν έχει στο κατάστημα, βάλε ως εναλακτική το light lme της Brewferm.

2)Ναί

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 26/01/2015, 13:23:01 »
με καθυστέρηση την έκανα τελικά χθες το βράδυ.
Με εκλογές στο background και με λάτζα και καθαρίσματα το πήγα μέχρι τις 2:00
Είναι το 6ο μου batch συνολικά και το πρώτο Extract&PM:

Loca APA
Batch Size:13L
Σε κατσαρόλα 13L μπήκαν 9L εμφιαλωμένο νερό και:
300 g  Cara Munich III (Crystal 60L ) mash 60min @ 67C
και στην συνέχεια
1,5KG Brewferm light LME και 60min boil (προσθήκη 500ml νερό απο τον βραστήρα στην κονσέρβα για να πάρω όλο το υλικό).
Northern brewer       7g        60 minutes (boil)
Cascade                  7g        30 minutes (boil)
Cascade                  10g      15 minutes (boil)

cold bath στο νιπτήρα και μετα απο 25 λεπτά το γλεύκος έπεσε στους 24C. Έμειναν περίπου 8 L. Μπορεί και λιγότερο.
στο συμπλήρωμα νερού έγινε ένα "μικρό" λάθος και έπεσε παραπάνω με αποτέλεσμα η OG ενώ την είχαμε υπολογίσει σε 1.045 μου βγήκε 1.038
εκεί κάπου το έχασα και έγραψα στις σημειώσεις μου να προσέχω καλύτερα το νερό στο μέλλον. Να μετρήσω τι απώλειες έχω στον βρασμό!

σπλίταρα το batch σε δύο κουβαδάκια των 10L απο 6,5L στο κάθε ένα. Έβρασα για 5 λεπτά 2 κουταλιές χαμομήλι μαζί με ξύσμα απο ένα μικρό λεμόνι, το σούρωσα και έριξα το εκχύλισμα στον ένα κουβά.
Μαγιά χρησιμοποιήθηκε η Safale S05. και η θερμοκρασία είναι στους 18 C

γενικά απλή και αναγνωριστική συνταγή για να δοκιμάσω την διαδικασία και να μάθω να ξεχωρίζω μικρές διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα.
έχω υλικά για μία weiss με την ίδια μέθοδο και μετά νομίζω θα δοκιμάσω biab.

όλα γίνονται στην κουζίνα φυσικού αερίου σε μία κατσαρόλα 13 LT. Για την ώρα δεν προβλέπεται αναβάθμιση...

θα συνεχίζω με split batches πιθανότατα με πιο μεγάλες διαφορές. πχ άλλη μαγιά και θα αναμένω τα σχόλια σας!

cheers

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 09/02/2015, 19:54:06 »
και για να προχωράει η ιστορία, εμφιάλωσα χθες το βράδυ μετά απο 2 εβδομάδες. Και στους δύο κουβάδες είχα FG 1,008.
μάλλον λογικό να είναι χαμηλό καθώς ξεκίνησα απο 1,038 αντί για 1,045. Τα λαθάκια που έγιναν στην πρώτη μου απόπειρα στην συγκεκριμένη διαδικασία έχουν καταγραφεί προς γνώση και συμμόρφωση!

παρατηρήσεις στην σύγκριση των 2 batch. Αυτό με το ξύσμα λεμονιού και το χαμομήλι είναι λίγο πιο αρωματικό και γενικότερα πιο "ενδιαφέρον". το λεμόνι το καταλαβαίνω. το χαμομήλι όχι ξεκάθαρα αλλά κάτι πρέπει να έχει συνεισφέρει στο συνολικό άρωμα.
θα δούμε σε κανα μήνα πως θα βγει!

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 19/03/2015, 16:12:36 »
Είχαν γίνει δοκιμές και νωρίτερα αλλά τώρα μετά απο πεντέμιση εβδομάδες μπορεί να γίνει πιο επίσημα.
Το κύριο συμπέρασμα είναι οτι για μία ακόμη φορά εκτίμησα πολύ το homebrewing και εξηγώ: Κατάφερα και έκανα 2 σημαντικά λάθη αλλά η μπύρα τελικά βγήκε μία χαρά.

1) αντί για 300 g  Cara Munich III (Crystal 60L ) διάβασα λάθος και έβαλα όλο το μισόκιλο. Η δικαιολογία μου είναι οτι δεν έχω αποδεχτεί ακόμα το γεγονός οτι έχω καραμπινάτη πρεσβυωπία!
2) μπήκε λίγο παραπάνω νερό και με 1.038 αντί για 1.045 OG βγήκε πιο ελαφριά και φάνηκε στο σώμα.

μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα οι δοκιμές έδειχναν under carbonation σε σημείο που σκεφτόμουν να ξαναβάλω δεξτρόζη αλλά τελικά απλά ήθελε παραπάνω χρόνο και χθες ήταν μια χαρά!

Σχετικά με το πείραμα, το δεύτερο batch με την προσθήκη ξύσματος λεμονιού και το χαμομήλι είναι σίγουρα πιο ωραίο και έχει πιο σύνθετο άρωμα. Το πρώτο είναι λίγο μονοδιάστατο. Συνολικά είναι μία απλή και ελαφριά APA

θα την ξανακάνω διορθώνοντας τα λάθη, προσθέτοντας παραπάνω λυκίσκο στο τέλος (θέλει σίγουρα και άλλο άρωμα) και συνδυάζοντας και με κάποια άλλη βύνη για περισσότερο βάθος στην βάση της.

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 19/03/2015, 16:31:41 »
Μπράβο, ακούγεται πολύ ωραία.
Ειδικά η παρτίδα με λεμόνι και χαμομήλι, αν και εντελώς αιρετική ( >:D >:D >:D) πρέπει να έχει πολύ ενδιαφέρουσα γεύση.
May the Yeast be with you!