Αποστολέας Θέμα: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX  (Αναγνώστηκε 6623 φορές)

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #15 στις: 20/02/2015, 17:29:37 »
Προσωπικά προτιμούσα το Glenmorangie αλλά και το Lagavulin καλή ρετσίνα είναι...
Ενδιαφέρουσα η προσθήκη σε weisse.
Θεωρητικά βέβαια τόσο δυνατή γεύση / άρωμα σε weisse θα καπελώσει όλα τα άλλα.
Καμιά άλλη γνώμη επι του θέματος?


May the Yeast be with you!

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #16 στις: 20/02/2015, 19:07:23 »
Lagavulin !!!!!!
Καπνιστή Weiss !!!!!!
Πολύ πρωτότυπο.

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #17 στις: 20/02/2015, 19:31:39 »
το φοβήθηκα και εγώ μην τα καπελώσει όλα για αυτό η ποσότητα που μπήκε ήταν συντηρητική.
Όταν δοκίμασα πριν την εμφιάλωση δεν ήταν καθόλου έντονο. νομίζω/ελπίζω ότι θα δέσει και θα δώσει μία ωραία υποψία καπνιστού ουίσκι!  :)

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #18 στις: 20/02/2015, 19:51:04 »
Θα πρέπει το αποτέλεσμα να εξεταστεί σε βάθος απο αμερόληπτους και αντικειμενικούς παρατηρητές.
Σε περίπτωση που δεν βρεθούν πουθενά προσφέρομαι να το δοκιμάσω εγώ. :P
May the Yeast be with you!

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #19 στις: 20/02/2015, 20:01:32 »
Πάντως αν θέλει κάποιος να φτιάξει καπνιστή Weisse έχω τη λύση:

http://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/gratzer-revitalizing-a-polish-ale/

Το είχα διαβάσει πρόσφατα και μου φάνηκε σχετικά καλό, αλλά όχι τόσο που να τη φτιάξω.
May the Yeast be with you!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #20 στις: 20/02/2015, 20:53:31 »
Θα πρέπει το αποτέλεσμα να εξεταστεί σε βάθος απο αμερόληπτους και αντικειμενικούς παρατηρητές.
Σε περίπτωση που δεν βρεθούν πουθενά προσφέρομαι να το δοκιμάσω εγώ. :P

Παρών!!!!
Turn the page.....

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #21 στις: 20/02/2015, 21:16:07 »
Αγρίνιο μένω, θέλετε και παρατηρητές από επαρχία για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα. Θα σου στείλω διέυθυνση με προσωπικο μήνυμα

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #22 στις: 21/02/2015, 08:57:34 »
με συγκινείτε ρε μπαγάσες. Ποτάμια σπιτικής μπύρας για πάρτη σας!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #23 στις: 21/02/2015, 18:15:18 »
με συγκινείτε ρε μπαγάσες. Ποτάμια σπιτικής μπύρας για πάρτη σας!

Χαχαχαχαχααχ, οκ I do!!!!!
Turn the page.....

MICK63

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 5
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #24 στις: 05/03/2015, 09:23:20 »
καλημερα, μετα απο ποοοολυ καιρο ξανα μπηκα στο site...
οσο αφορα την ποτροκαλενια γευση-επιγευση στην επομενη σταρενια σου,
βαλε τον φλοιο απο ενα χοντροφλουδο πορτοκαλι (το βγαζεις προσεκτικα με ειδικο εργαλειο μαγειρικης) σε ενα ποτήρι με βοτκα, ή οτι αλλο δυνατο ποτο εχεις. αστο για 10-20 λεπτα ( κατα την διαρκεια  παρασκευης της μπυρασ σου) και ριξτα στην κατσαρολα στα τελευταια λεπτα. αναλογα με το ποσο θες εσυ την ενταση βαλε υπολογισε και τον χρονο 5-1λεπτα.
μετα και αφου το εχεισ κρυώσει σούρωσε τις φλούδες,
φυσικα και ο τροπος για dry-hooping στον καδο εχει αναλογα αποτελεσματα.
παντα ομως πρεπει με καποιον τροπο να "αποστειρωσεις" τις φλουδες.
με την ιδια τεχνικη μπορεις να βαλεις φλουδες λεμονιου μεσα σε τεκιλα και μπλουουμ σε μια λαγκερ κλπ.
καλη επιτυχια στους επομενους πειραματισμους!!!

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #25 στις: 05/03/2015, 11:28:12 »
ευχαριστώ Mick! σίγουρα θα γίνει η δοκιμή με το πορτοκάλι στην επόμενη.

η συγκεκριμένη εμφιαλώθηκε πριν 2 εβδομάδες και σιγά σιγά λέω να την βγάλω από τα ντουλάπια (19C) και να την βάλω ψυγείο. Η αναμονή δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο αλλά προσπαθώ αν δεν περάσει μήνας να μην ανοίγω μπουκάλι.

MICK63

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 5
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #26 στις: 05/03/2015, 11:47:10 »
ευχαριστώ Mick! σίγουρα θα γίνει η δοκιμή με το πορτοκάλι στην επόμενη.

η συγκεκριμένη εμφιαλώθηκε πριν 2 εβδομάδες και σιγά σιγά λέω να την βγάλω από τα ντουλάπια (19C) και να την βάλω ψυγείο. Η αναμονή δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο αλλά προσπαθώ αν δεν περάσει μήνας να μην ανοίγω μπουκάλι.

να γινει φιλε μου!
θα με θυμηθείς...
θα ειναι τελείως αλλη μπυρα στην αρχη, με την δοκιμη μετα απο λιγο χρονικο διάστημα.

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Split Batch Πειραματισμός No2 - Σταρένια με MX
« Απάντηση #27 στις: 16/03/2015, 16:59:47 »
μετά από 3 εβδομάδες στο μπουκάλι έγινε η πρώτη δοκιμή και στις δύο.

Batch 1, η σκέτη: ανθρακικό έτοιμο. Άρωμα πολύ καλό! Γεύση καλή αλλά λίγο ανέτοιμη. Υπολογίζω άλλες 2 εβδομάδες στο ψυγείο για να είναι στο 100%.
Οι άλλοι δύο δοκιμαστές ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. Σίγουρα πέτυχε και θα ξαναγίνει  με μικροαλλαγές (biscuit αντί για abbey;).

Batch 2, η ενισχυμένη με μπαχάρι, μέλι και lagavulin: Εδώ παίζουμε μεγάλη μπάλα. Το άρωμα σκίζει. Το μπαχάρι πάει τέλεια και σου έρχεται η μυρωδιά αμέσως. Το καπνιστό ουίσκι φαίνεται αμυδρά και συμπληρώνει ωραία άρωμα και γεύση. Επειδή δεν έσπασα τα μπαχάρια (ευτυχώς) δεν έχει κάψιμο. Μόνο άρωμα. Επίσης είναι ελάχιστα πιο ξινή και λίγο ανέτοιμη όπως η 1. Η λίγη επιπλέον (ευχάριστη) ξινίλα δεν ξέρω αν είναι από το μέλι ή το ουίσκι.

Συμπέρασμα πειράματος: το μπαχάρι θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον! πάει πολύ. Επίσης το lagavulin είναι σούπερ και παίρνει και άλλο. ίσως γίνει δοκιμή στο μέλλον με πολύ μικρό ποσοστό smoked malt. Το μέλι μάλλον θα το αφήσω γιατί δεν το καταλαβαίνω.