Κατ'αρχάς θέλω να ευχαριστήσω το Forum(beerdeli.gr), ιδιοκτήτες, διαχειριστές και λοιπά μέλη που με την βοήθεια τους κατάφερα μέσα σε λίγους μήνες να φτιάξω μπύρα, αλλαντικά και λουκάνικα χωρίς να έχω ιδέα για το πως γίνονται, μιας και στον τόπο καταγωγής μου (τουλάχιστον στο χωριό μου) κανείς δεν ασχολείται με αυτού του είδους τις παρασκευές.
Ας αφήσουμε τα λόγια και ας έρθουμε στην πράξη. Θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω την κατασκευή που έκανα. Ένα ημιαυτόματο γεμιστικό για λουκάνικα. Ημιαυτόματο γιατί το μείγμα προωθείτε με την πίεση του νερού του δικτύου ύδρευσης. Η ιδέα μου ήρθε από διάφορα βίντεο που είδα στο yοutube και μιας και πιάνουν τα χέρια μου στις κατασκευές και στις πατέντες είπα να προσπαθήσω και μάλιστα το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Δεν το έχω κοστολογήσει γιατί τα υλικά τα είχα μετά από μια πρόσφατη ανακαίνιση αλλά δεν πιστεύω να ξεπερνούν τα 30 - 40 ευρώ.
ΥΛΙΚΑ
1. Καπάκι τάπας σωλήνας PVC Φ100 (πάει μαζί με το εξάρτημα στο Νο.8 αλλά εδώ θέλουμε μόνο την τάπα)
2. Χωνί (με χάλασε λίγο το χρώμα αλλά δεν βρήκα άλλο)
3. Πιστόνι (αυτό έγινε από ξύλο για λόγους ευκολίας)
4. O-rings για στεγανοποίηση του πιστονιού
5. Καπάκι τάπας σωλήνας PVC Φ100 το άλλο μισό εξάρτημα στο Νο.8.
6. Παξιμάδι 1/2" και λαστιχένια τσιμούχα (δεν φαίνεται σε αυτή την φώτο), μαστός αρσενικός 1/2", διακόπτης θυλικός-αρσενικός 1/2", μαστός αρσενικός 1/2" σε 3/4". Αυτή είναι η είσοδος νερού.
7. Παξιμάδι 1/2" και λαστιχένια τσιμούχα (δεν φαίνεται σε αυτή την φώτο), μαστός αρσενικός 1/2", διακόπτης θυλικός-αρσενικός 1/2, αντάπτορας 1/2" για να μπεί λάστιχο. Αυτή είναι η έξοδος νερού.
8. Το υπόλοιπο της τάπας Φ100.
9. Σωλήνα PVC Φ100, το μήκος το υπολογίζουμε αναλόγως πόσα λίτρα θέλουμε να γίνει το γεμιστικό μας. Συμβουλή όχι μεγαλύτερο απο το μήκος του χεριού μας.
10. Teflon ή καννάβι για την ένωση (συναρμολόγηση) των υδραυλικών και κόλλα για PVC σωλήνες για το κόλημα του εξαρτήματος Νο.8 στην σωλήνα μας Νο.9.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΙΣΗ
Κόβουμε το εσωτερικό της τάπας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Επίσης αφαιρούμε τις βόλτες εσωτερικά της τάπας γιατί αλλιώς δεν κουμπώνει πάνω στην σωλήνα μας.
Το χωνί κόβεται σε διάσταση διαμέτρου ίση με την διάσταση της εσωτερικής διαμέτρου της σωλήνας μας και το περνάμε μέσα από την τάπα.
Το πιστόνι όπως προανέφερα είναι φτιαγμένο από ξύλο για λόγους ευκολίας (μια σκέψη είναι να γίνει από πλαστικό πάγκου κοπής). Υπάρχουν 2 αυλάκια στα οποία μέσα μπαίνουν 2 O-rings για να στεγανοποιείται και να μην περνάει νερό στο μείγμα μας.
Με κόλλα PVC κολλάμε το εξάρτημα της τάπας στην σωλήνα και τέλος τρυπάμε την πίσω τάπα και βιδώνουμε τα υδραυλικά εξαρτήματα με την χρήση teflon ή καννάβι.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΛαδώνουμε τα O-rings, περνάμε το πιστόνι μέσα στην σωλήνα και το πιέζουμε μέχρι κάτω. Μετά βάζουμε το μείγμα μας (κιμά) και στην συνέχεια τοποθετούμε την τάπα με το χωνί. Στο στάδιο που βρίσκεται η κατασκευή τώρα, το χωνί δεν είναι κολλημένο για να μπορεί να καθαρίζεται εύκολα.
Την τάπα όμως την βιδώνουμε γιατί αν δεν την βιδώσουμε θα φύγουν τάπα, πιστόνια, κιμάδες και νερά στον απέναντι τοίχο. Και εδώ είναι ένα σημείο που η κατασκευή θα βελτιωθεί αργότερα. Τέλος βιδώνουμε την πίσω τάπα,
Βεβαιωνόμαστε ότι η είσοδος νερού είναι κλειστή και η έξοδος ανοιχτή και συνδέουμε μια παροχή νερού στην είσοδο με το Νο.6 και αν θέλουμε ένα λάστιχο στη έξοδο νερού Νο.7 το οποίο το οδηγούμε σε μια αποχέτευση και το στερεώνουμαι. Ανοίγουμε την είσοδο νερού σιγά-σιγά μόλις το νερό αρχίσει να τρέχει από την έξοδο το κλείνουμε και κλείνουμε επίσης και την έξοδο νερού. Στην συνέχεια ανοίγουμε πάλι την είσοδο σιγά-σιγά και αν έχουν πάει όλα καλά ο κιμάς θα αρχίσει να βγαίνει από την άκρη του χωνιού. Με τον διακόπτη νερού στη είσοδο ρυθμίζουμε την ταχύτητα λειτουργίας. Πολύ ανοιχτή=μεγάλη ταχύτητα. Αν θέλουμε να το σταματήσουμε ακαριαία ανοίγουμε την έξοδο και κλείνουμε την είσοδο.

Αν προσπαθήσετε να το φτιάξετε σας εύχομαι καλή επιτυχία και ότι θέλετε να ρωτήσετε είμαι πάντα στην διάθεσή σας. Εννοείται ότι παρατηρήσεις - βελτιώσεις είναι καλοδεχούμενες μιας και η κατασκευή είναι στην πρώτη της δοκιμαστική έκδοση.