Αποστολέας Θέμα: Leweiss EG  (Αναγνώστηκε 5536 φορές)

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Leweiss EG
« στις: 22/03/2015, 15:29:05 »
Μέχρι την πρωταπριλιά που θα έρθουν τα chiller στου Πολ, θα συνεχίσω με extract, για να έχουμε να πίνουμε και το κατιτίς μας. Προσανατολίζομαι λοιπόν στην παρακάτω συνταγή και περιμένω τις διορθώσεις σας.

Leweiss
Weizen/Weissbier

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         4.500
Total Hops (g):           40.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             4.3   (EBC): 8.5
Bitterness (IBU):         14.8   (Rager)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
3.000 kg Liquid Malt Extract - Wheat (66.67%)
0.500 kg Flaked Oats (11.11%)
0.500 kg Munich I (11.11%)
0.500 kg Wheat Malt (11.11%)

Hop Bill
----------------
25.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
15.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (4.7% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
----------------
20.0 g Lemon Peel @ 7 Days (Secondary)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 21°C with 2 Wyeast 3068 - Weihenstephan Weizen  χωρίς σταρτερ.


Recipe Generated with BrewMate

Το όλο επιχείρημα γίνεται σε 20λιτρη κατσαρόλα.

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #1 στις: 22/03/2015, 18:26:13 »
Χωρίς starter;;;;
Ξανασκέψου το. Μέσα σε 3 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής της και με άψογη συντήρηση επιζούν λιγότερα από τους μισούς ζυμομύκητες.

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #2 στις: 22/03/2015, 19:12:47 »
Δεν έχω DME. Γ'ινεται αλλιώς?

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #3 στις: 22/03/2015, 19:16:39 »
Θα μπορουσες να βαλεις lme ή να κανεις mashing μια μικρη ποσοτητα βυνης βασης,  να το βράσεις και αφού παγωσει να συνεχισεις με το starter.

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #4 στις: 22/03/2015, 19:19:47 »
Έχω ξαναχρησιμοποιήσει υγρή μαγιά χωρίς σταρτερ και δουλεψε μια χαρά και τις 2 φορές. Το οτι θα βάλω 2 δεν έχει σημασία?

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #5 στις: 22/03/2015, 19:33:31 »
Δε χρειάζεται να κάνεις σταρτερ για 1050 og.μόνο στην περίπτωση που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης της μαγιάς. Αλλά και πάλι δεν είναι πάντα απαραίτητο. Για ποιο λόγο να βάλεις δύο μαγιές ? Με 1 είσαι οκ.

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #6 στις: 22/03/2015, 19:44:05 »
Είναι 25 λίτρα ρε Γιώργο. Θα φτάσει μια υγρή?

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #7 στις: 22/03/2015, 22:09:13 »
Μπορεί να έφτανε μία, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα με δύο.
Αν θυμάμαι καλά μία είναι για μέχρι 20 λίτρα.

Συμφωνώ και εγώ ότι θα ήταν όλα πιό απλά με starter.
Τότε φυσικά θα ήθελε μία.
Αφού όμως δεν ήθελες starter οι δύο ήταν λογική κίνηση.
May the Yeast be with you!

drazen33

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 159
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #8 στις: 23/03/2015, 09:37:21 »
Πριν 3 μηνες εφτιαξα μια weiss 23 λιτρα με μια μαγια υγρη . Δεν εκανα σταρτερ . Δεν ειχα κανενα απολυτως προβλημα !
“A man who lies about beer makes enemies”

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #9 στις: 23/03/2015, 11:02:20 »
Η μπύρα του Γιώργου έχει OG 1050.
Με βάση το υπολογιστήρι του Brewer's friend ( http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ )είναι οριακά εντάξει με μιά μαγιά, εφόσον η ημερομηνία παραγωγής της ήταν προχθές...

Αν υποθέσουμε ότι η ημερομηνία παραγωγής δεν ήταν προχθές, η διαφορά μεγαλώνει.
Αυτό λέει η θεωρία.

Τώρα πόσο πρόβλημα είναι το underpitch, φαντάζομαι, εξαρτάται απο αρκέτους παράγοντες.
Μπορεί και να μην είναι  :P
May the Yeast be with you!

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #10 στις: 23/03/2015, 11:59:38 »
Είναι και 1050, είναι και 25 τα λίτρα, γιαυτο κι εγω θα βάλω 2 να έχω το κεφάλι μου ήσυχο!!

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #11 στις: 23/03/2015, 15:55:21 »
Η Wyeast εγγυάται πως επαρκεί για 5 gallons, πυκνότητας έως 1.060 ακόμα για διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία παραγωγής.
Επίσης λέει κι αυτά:
Παράθεση
This yeast strain produces a beautiful and delicate balance of banana esters and clove phenolics. The balance can be manipulated towards ester production through increasing the fermentation temperature, increasing the wort density, and decreasing the pitch rate.
Η απόφαση δική σου :)

Τα munich I, oats και wheat malt, θα τα κανεις mashing ε;

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #12 στις: 23/03/2015, 21:42:38 »

Τα munich I, oats και wheat malt, θα τα κανεις mashing ε;

Mashing στους 66-67 για 60'.
Όσο για την μαγιά, ίσως κάνω λιγότερη ποσότητα και χρησιμοποιήσω τη μία.

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #13 στις: 24/03/2015, 03:12:12 »
steeping θα τα κανεις...δε θα παρεις σακχαρα απ τις ειδικες...μονο γευση. μασηινγ κανουμε οταν θα παρουμε σακχαρα απ τις βυνες

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #14 στις: 24/03/2015, 13:28:41 »
Γιατί να μην πάρει σάκχαρα απο wheat και munich (είναι βύνες βάσης); ακόμα και τα flaked oats κάτι λίγο θα δώσουν.
αν δεν κάνει mash θα πρέπει να ρίξει τα λίτρα. Χωρίς mashing τα 3 κιλά wheat lme δίνουν στα 25 λίτρα OG 1.037 ενώ με mashing τις 3 βύνες πάει στο 1.050.