Αποστολέας Θέμα: Leweiss EG  (Αναγνώστηκε 5538 φορές)

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
Απ: Leweiss EG
« Απάντηση #15 στις: 24/03/2015, 14:22:16 »
steeping θα τα κανεις...δε θα παρεις σακχαρα απ τις ειδικες...μονο γευση. μασηινγ κανουμε οταν θα παρουμε σακχαρα απ τις βυνες

Γιατί να μην πάρει σάκχαρα απο wheat και munich (είναι βύνες βάσης); ακόμα και τα flaked oats κάτι λίγο θα δώσουν.
αν δεν κάνει mash θα πρέπει να ρίξει τα λίτρα. Χωρίς mashing τα 3 κιλά wheat lme δίνουν στα 25 λίτρα OG 1.037 ενώ με mashing τις 3 βύνες πάει στο 1.050.

Δεν έχω καταλάβει ακόμη τη διαφορά ανάμεσα σε mashing - steeping.
Συνήθως βάζω 12 λίτρα νερό στην κατσαρόλα και βράζω στους 66-67 για 1 ώρα. Έπειτα προσθέτω το μισό LME της συνταγής, φουλάρω, βάζω λυκίσκους ανάλογα με τον χρόνο τους και μόλις σβήνω προσθέτω και το υπόλοιπο LME.
Δεν κάνω καλά?

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: 24/03/2015, 14:49:53 »
το steeping ειναι για λιγότερο χρόνο. συνήθως 30 λεπτά και με την διαδικασία αυτή λαμβάνεις κυρίως άρωμα και όχι σάκχαρα. το κάνεις σε ειδικές βύνες (crystal, caramel κλπ).

Οι βύνες αυτές είναι επεξεργασμένες με τέτοιο τρόπο που δεν έχουν σάκχαρα να δώσουν ή έχουν πολύ λιγότερα. έχουν όμως άρωμα και γεύση και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της μπύρας! Κοινώς, δεν θα πάρεις τίποτα παραπάνω αν αφήσεις 60 λεπτά μία crystal βύνη στους 67C απο ότι θα έπαιρνες σε 30 λεπτά.

το mashing γίνεται για 60 η 90 λεπτά συνήθως και με την διαδικασία αυτή λαμβάνεις  τα απαραίτητα σάκχαρα για το γλεύκος (μαζί με άρώματα κλπ).
Για αυτό και οι βύνες που χρησιμοποιούμε στο mashing λέγονται βύνες βάσης, καθώς δίνουν τα απαραίτητα σάκχαρα που είναι η βάση για την παρασκευή της μπύρας μας.

η διαδικασία που κάνεις εσύ λέγεται PartialMash γιατί θα πάρεις το μεγαλύτερο ποσοστό σακχάρων απο το extract (LME) αλλά θα κάνεις και ένα μερικό (Partial) mashing και θα πάρεις και σάκχαρα απο την wheat, την munich και τα flaked oats. Προφανώς σε all grain κάνεις full mash.

αν στο πρόγραμμα σου βγάλεις τις 3 βύνες θα δεις οτι το lme σου δίνει 1.037 πυκνότητα στα 25 λίτρα που είναι η βρασιά σου. με το mashing των wheat,  munich και flaked oats πας στο 1.050 και συμπληρώνεις τα σάκχαρα σου.

καλά τα λέω?? έχουν πρηστεί τα μάτια μου απο το διάβασμα τον τελευταίο χρόνο!!  :D

Υ.Γ. αυτό που κάνεις είναι σωστό! το λάθος θα ήταν να έχεις βύνη βάσης και να την αφήσεις για μισή ώρα (αντι για μία) στους 66-67. θα πάρεις λιγότερα σάκχαρα τότε.

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: 24/03/2015, 15:02:06 »
Ευχαριστώ πολύ Loco και σαν μερικό αντάλλαγμα για τον κόπο σου να με διαφωτίσεις, σου υπόσχομαι μερικά μπουκάλια σπιτικής μπύρας, αν ποτέ βρεθείς στη γειτονιά μου.

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: 24/03/2015, 15:41:21 »
yeah!

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 24/03/2015, 16:37:56 »
Ευχαριστώ πολύ Loco και σαν μερικό αντάλλαγμα για τον κόπο σου να με διαφωτίσεις, σου υπόσχομαι μερικά μπουκάλια σπιτικής μπύρας, αν ποτέ βρεθείς στη γειτονιά μου.
Είπες τις μαγικές λέξεις και μάλιστα εδώ μέσα. Θα μπλέξεις άσχημα!!! :)

Και με το steeping των ειδικών βυνών, πάλι σάκχαρα παίρνουμε, μεταξύ άλλων ανάλογα και με το δυναμικό της κάθε βύνης. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτά τα σάκχαρα δεν είναι ζυμώσιμα.
Αλλά ναι, εδώ έχεις βύνες βάσης. Αν δεν κάνεις mashing και μάλιστα σωστό, θα καταλήξουν στη μπύρα σου ένζυμα αντί για σάκχαρα και αυτό είναι κάτι που δεν το θες.

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: 24/03/2015, 18:05:30 »
Ευχαριστώ Δημήτρη. Ισχύουν τα ως άνω! Ελπίζω να δοκιμάζετε μόνο  και όχι να πίνετε!!!

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: 24/03/2015, 23:28:32 »
Γιατί να μην πάρει σάκχαρα απο wheat και munich (είναι βύνες βάσης); ακόμα και τα flaked oats κάτι λίγο θα δώσουν.
αν δεν κάνει mash θα πρέπει να ρίξει τα λίτρα. Χωρίς mashing τα 3 κιλά wheat lme δίνουν στα 25 λίτρα OG 1.037 ενώ με mashing τις 3 βύνες πάει στο 1.050.

Από το mashing παίρνουμε το κύριο μέρος των σακχαρων της μπύρας που χρειαζόμαστε και κυρίως από τις βύνες βάσης. Ο χρόνος του mashing είναι 60-90 λεπτά.

Από το steeping ναι μεν παίρνουμε ΚΆΠΟΙΑ σάκχαρα, αλλά κυρίως παίρνουμε γεύση σώμα κλπ.
Το κύριο μέρος των σακχαρων για τη ζύμωση το παίρνουμε από το lme/dme.
Ο χρόνος του steeping είναι από 15 λεπτά ως 1 ώρα, αναλόγως της συνταγής.

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: 25/03/2015, 11:15:59 »
Αυτό που κάνω εγω τελικά τι είναι?

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #23 στις: 25/03/2015, 12:41:03 »
Αυτό που κάνω εγω τελικά τι είναι?
Εσύ μην δίνεις σημασία. Μόλις γίνουν οι μπύρες σου θα μου τις στέλνεις για αξιολόγηση.
Turn the page.....

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: 25/03/2015, 14:42:51 »
Νομίζω πως δίνεις την καλύτερη απάντηση. Εύγε!!!

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: 05/05/2015, 15:53:38 »
Εν τέλει, η συνταγή έγινε, με προσθήκη 500 γρ. carapils, για 26 λίτρα και 2 υγρές.
10 μέρες μετά, μετάγγισα προσθέτοντας τη φλούδα ενος λεμονιού (αφού πρώτα το άφησα για 20΄σε τσικουδιά). O.G.1010
Σήμερα, 10 μέρες μετά, εμφιάλωσα 23 λίτρα με 246 γρ. δεξτρόζη