Αποστολέας Θέμα: HonWeiss  (Αναγνώστηκε 4138 φορές)

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
HonWeiss
« στις: 06/05/2015, 20:59:44 »
Θέλοντας να τεστάρω τον εξοπλισμό (75λιτρη μαρμίτα, wortchiller, εξάτμιση, χρόνους παγώματος κλπ), πριν κάνω το πρώτο μου ΒΙΑΒ, είπα να κάνω ενα EG, μιάς και είχα τα υλικά.

Honweiss
Weizen/Weissbier

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           27.0
Total Grain (kg):         5.000
Total Hops (g):           30.00
Original Gravity (OG):    1.051  (°P): 12.6
Final Gravity (FG):       1.011  (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV):  5.19 %
Colour (SRM):             3.7   (EBC): 7.2
Bitterness (IBU):         11.8   (Rager)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
3.000 kg Liquid Malt Extract - Wheat (60%)
1.000 kg Wheat Malt (20%)
0.500 kg Carapils (Dextrine) (10%)
0.500 kg Honey (10%)

Hop Bill
----------------
20.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
10.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (4.7% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.4 g/L)

Misc Bill
----------------
10.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 21°C with 2 Brewferm Blance

Notes
----------------
6/5/15
Honweiss

27 λίτρα στη μαρμίτα στους 68 (έβαλα λίγο γιατί δεν ήξερα τι evaporation θα έχω)
15.50     Εισαγωγή βυνών για  50 λεπτά στους 66
16.40     Αύξηση στους 75 για 10 λεπτά  -  αφαίρεση σάκου
16.55     Προσθήκη 1.5 λίτρα LME WHEAT
17.17     Βρασμός
17.17     Προσθήκη 20 γρ. Hallertau Mittlefrueh για 1 ώρα
18.07     Προσθήκη 500 γρ. μέλι αραιωμένο σε ζεστό νερό για 10 λεπτά
18.07     Προσθήκη 10 γρ. irish moss για 10 λεπτά
18.12     Προσθήκη 10 γρ. Hallertau Mittlefrueh για 5 λεπτά
18.17     Σβήσιμο
18.17     Προσθήκη 1.5 λίτρα LME WHEAT
18.20     Έναρξη παγώματος γλεύκους
19.10     Τέλος παγώματος. 22 λίτρα, Θερμοκρασία 29   (θερμοκρασία νερού 22) κατανάλωση νερού     
              ίσως και 200 λίτρα!!!
              O.G.  1048  στους 27    Λίτρα στον κάδο 26.5
              2 φακελάκια Blance

Recipe Generated with BrewMate

Πολύ νερό ρε παιδιά. Σίγουρα παίζει η ζέστη των ημερών. Αλλά και πάλι, πολύ νερό!!
Κατά τα άλλα, νομίζω πως βρίσκομαι σε θέση να τολμήσω το επόμενο στάδιο!!! :P
« Τελευταία τροποποίηση: 07/05/2015, 08:22:42 από Γιώργος »

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #1 στις: 06/05/2015, 22:38:06 »
Γιώργο,
            κάτι δεν καταλαβαίνω στην διαδικασία.
            Το σάκο με τη βύνη τον άφησες μέσα όλη την ώρα?
             Κανονικά βγαίνει πριν αρχίσει ο βρασμός.

            Επίσης τα 200 λίτρα νερό μου φαίνονται κάπως πολλά.
            Το κρύωμα θέλει κάμποσό νερό αλλά δεν θα φανταζόμουν τόσο πολύ.
            Μήπως το είχες πολύ δυνατά? 
            Εναλλακτικά υπάρχει και το No Chill.
           
             
           
« Τελευταία τροποποίηση: 06/05/2015, 22:41:50 από Ronin »
May the Yeast be with you!

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #2 στις: 07/05/2015, 08:28:12 »
Έχεις δίκιο για τον σάκο. Τροποποιήθηκε.

Τόσα ήταν τα λίτρα νερού. Γέμισα ένα 100λιτρο βαρέλι και ήμουν δεν ήμουν στη μέση του γλεύκους. Η ροή του γλέυκους ήταν αρκετά σιγανή, το ίδιο και του νερού. Τόσο όσο να επιστρέφει σχεδόν κρύο. ενδεχομενως κάπου κάνω λάθος, αλλα όχι στα λίτρα κατανάλωσης

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #3 στις: 07/05/2015, 09:22:19 »
Έχεις δίκιο για τον σάκο. Τροποποιήθηκε.

Τόσα ήταν τα λίτρα νερού. Γέμισα ένα 100λιτρο βαρέλι και ήμουν δεν ήμουν στη μέση του γλεύκους. Η ροή του γλέυκους ήταν αρκετά σιγανή, το ίδιο και του νερού. Τόσο όσο να επιστρέφει σχεδόν κρύο. ενδεχομενως κάπου κάνω λάθος, αλλα όχι στα λίτρα κατανάλωσης

Είχα την αίσθηση ότι χάλαγα λιγότερο νερό, αλλά δεν το μέτρησα και ποτέ.
Αφού το μέτρησες είναι, προφανώς, πιό έγκυρο.
Εντυπωσιακή ποσότητα!
Μήπως τελικά το No Chill είναι η λύση?
May the Yeast be with you!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #4 στις: 07/05/2015, 09:29:35 »
Η λύση είναι το plate chiller ή στη χειρότερη το counter flow. Η μείωση της ποσότητας του νερού είναι εκπληκτική.
Turn the page.....

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #5 στις: 07/05/2015, 10:48:15 »
Μα, plate chiller έχω

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #6 στις: 07/05/2015, 10:58:33 »
Να ρωτήσω κάτι ακόμη. Το γλεύκος που είναι κάτω απο το βρυσάκι, το πετάμε ή γέρνουμε λίγο την κατσαρόλα? Εγώ χθες το πέταξα και ήταν πολύ ρε γμτ.

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #7 στις: 07/05/2015, 11:11:23 »
Μπορείς να αφήσεις την κατσαρόλα ακίνητη και σκεπασμένη για 10-15 λεπτά και μετά τη γέρνεις και παίρνεις το γλεύκος όσο βγαίνει καθαρό. ;)

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #8 στις: 08/05/2015, 09:58:05 »
Ναι, μην το πετάς. Όσο μπορείς να πάρεις καθαρό γλεύκος, κάντο.
Turn the page.....

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #9 στις: 08/05/2015, 19:19:02 »
Πειράματα που έχουν γίνει λένε ότι και την γλίτσα να πάρεις δεν πάιζει ρόλο στην τελική ποιότητα της μπύρας σου.  Ετσι και αλλιώς το σίγουρο είναι ότι μετά την ζύμωση δεν θα το αφήσεις να περάσει στα μπουκάλια ή στο βαρέλι.  Στην τελευταία μου μπύρα έτσι για δοκιμή πήρα όσο trub μπορούσα στον κάδο, μέχρι στιγμής η ζύμωση πάει μία χαρά.

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #10 στις: 08/05/2015, 20:16:37 »
Ασε που ειναι και πολυ θρεπτικο για τη μαγια! ;D
May the Yeast be with you!

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #11 στις: 08/05/2015, 20:56:40 »
Κρίμα να μην το ξέρω πιο πριν. Πέταξα σίγουρα 4 λίτρα!!!

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #12 στις: 08/05/2015, 21:20:04 »
Next time!
May the Yeast be with you!

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #13 στις: 08/05/2015, 22:57:53 »
Αυτες τις μερες θα κανω το πρωτο μου biab. Εκει ομως φανταζομαι πως τοι ιζημα θα ειναι πολυ περισσοτερο, οποτε δεν νομιζω πως θα μεινει και πολυ γλευκος για να σωσω.

Γιώργος

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 209
    • Προφίλ
Απ: HonWeiss
« Απάντηση #14 στις: 15/05/2015, 14:45:22 »
15/05/2015
Πυκνότητα 1008. Μετάγγιση 25.5 περίπου λίτρα.