Αποστολέας Θέμα: Εγκαίνια Grainfather  (Αναγνώστηκε 7924 φορές)

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Εγκαίνια Grainfather
« Απάντηση #15 στις: 24/08/2015, 08:55:18 »
Η αλήθεια είναι ότι αν φτιάξεις μια φορά μπύρα με το grainfather, μετα όλα τα άλλα σου φαίνονται δύσκολα και χρονοβόρα.
Μήπως να κάναμε καμιά μπύρα με το grainfather στο μαγαζί;
Turn the page.....

panoz

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: 24/08/2015, 09:45:13 »
Νομιζα οτι αυτο το ειχαμε ηδη κανονισει...  :P

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: 24/08/2015, 15:14:03 »
Η αλήθεια είναι ότι αν φτιάξεις μια φορά μπύρα με το grainfather, μετα όλα τα άλλα σου φαίνονται δύσκολα και χρονοβόρα.

Φαντάζομαι εννοούμε μιά μπύρα για τον καθένα... 8)
May the Yeast be with you!

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: 24/08/2015, 17:42:45 »
Δεν βγάζεις ένα κομμάτι προς ενοικίαση... Να σωθούμε...

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 24/08/2015, 17:44:02 »
Η leasing μετά από 100 παρτίδες να το κρατάει ο ενοικιαστής.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

KonstantinosG

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: 14/04/2016, 23:01:50 »
Για να μην ανοίξω άλλο νήμα, θα ρωτήσω εδώ.

το grainfather τι τελικές ποσότητες βγάζει, κοντά στα 20 λίτρα;

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: 14/04/2016, 23:52:29 »
23 λίτρα πολύ εύκολα για νορμάλ μπύρα (όχι Imperial export barley wine με 135 κιλά βύνη!). Δεν έχω δοκιμάσει παραπάνω αλλά νομίζω και 25 λίτρα θα τα πιάνει για μπύρα μέχρι 1.060 OG.

KonstantinosG

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: 15/04/2016, 12:00:32 »
από βιντεάκια που έχω δει, παρατηρώ ότι είναι αρκετά εργονομικό και λογικά μπορεί να βολέψει κάποιον σαν και εμένα με περιορισμένο χώρο.

Η τιμή του φυσικά είναι μεγάλη (λογικό). Σε σύγκριση με το κοστολόγιο εξοπλισμού biab υπάρχει μεγάλη διαφορά;

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: 15/04/2016, 13:32:15 »
από βιντεάκια που έχω δει, παρατηρώ ότι είναι αρκετά εργονομικό και λογικά μπορεί να βολέψει κάποιον σαν και εμένα με περιορισμένο χώρο.

Η τιμή του φυσικά είναι μεγάλη (λογικό). Σε σύγκριση με το κοστολόγιο εξοπλισμού biab υπάρχει μεγάλη διαφορά;

Με 400-500(βαριά) Ευρόπουλα στήνεις εξοπλσμό ΒΙΑΒ και μόνος σου. Εδώ το χεις έτοιμο προς χρήση. Αλλά και πάλι, θεωρώ υπερβολική την τιμή που το πουλάνε.

www.coffee4u.gr

• Hero Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: 15/04/2016, 14:19:40 »
Νομίζω ότι αν έχεις τα λεφτά αξίζει γιατί ξεμπερδεύεις μία και καλή από τις αναβαθμίσεις και προσθήκες που θα κάνεις στον πρώτο σου εξοπλισμό Biab.   Βέβαια όσο και να ξοδέψεις για biab εξοπλισμό πάλι φθηνότερα θα σου έρθει αλλά το δεύτερο και κυριότερο πλεονέκτημα του grainfather είναι το πόσο βολικό είναι και πόσο εύκολη σου κάνει την ζωή φτιάχνοντας μπύρα.  Αν σκεφτείς δηλ. ότι οι μισοί και λίγους λέω, από εδώ μέσα φτιάχνουν μπύρα σε εξωτερικό χώρο μέσα στο κρύο ή στο λιοπύρι καταλαβαίνεις, άσε που μετά δεν έχουν που να αποθηκεύσουν τον εξοπλισμό τους γιατί πιάνει πολύ χώρο.  Η άνεση είναι κάτι που πληρώνεται.

beerme

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: 15/04/2016, 16:02:59 »
Για ρωτα και μενα τι τραβηξα με την κατσαρολα (στεγανοποιηση, ανοξειδωτα εξαρτηματα, αντισταση, αντλια, chiller, controller (oh my God!)) ?

Να μην αναφερω μετα το βασανο του καθαρισμου του καθε μικρου και μεγαλου αντικειμενου που χρησιμποιησες.

Ναι μεν φτηνοτερο το BIAB, αλλα θελει πολυ προσωπικη δουλεια για να το φερεις στο επιπεδο που θελεις.

Πιστευω οτι η τιμη που εχει το Grainfather ειναι αρκετα τιμια. Οχι σαν καποιες αλλες λυσεις.

Ασε που πλεον στο μπαλκονι καθως φτιαχνω μπυρα χωραμε να κατσουμε 4-6 ατομα χωρις να μπλεκουμε σε καλωδια και σωληνες.
« Τελευταία τροποποίηση: 15/04/2016, 16:06:58 από beerme »

rgmagic

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: 15/04/2016, 16:15:16 »
Για ρωτα και μενα τι τραβηξα με την κατσαρολα (στεγανοποιηση, ανοξειδωτα εξαρτηματα, αντισταση, αντλια, chiller, controller (oh my God!)) ?

Να μην αναφερω μετα το βασανο του καθαρισμου του καθε μικρου και μεγαλου αντικειμενου που χρησιμποιησες.

Ναι μεν φτηνοτερο το BIAB, αλλα θελει πολυ προσωπικη δουλεια για να το φερεις στο επιπεδο που θελεις.

Πιστευω οτι η τιμη που εχει το Grainfather ειναι αρκετα τιμια. Οχι σαν καποιες αλλες λυσεις.

Ασε που πλεον στο μπαλκονι καθως φτιαχνω μπυρα χωραμε να κατσουμε 4-6 ατομα χωρις να μπλεκουμε σε καλωδια και σωληνες.
Σωστός ο φίλο,ς είτε για BIAB είτε για κλασσικό all grain, ο εξοπλισμός είναι βάσανο. Μάζεψε υλικά, κατασκεύασε (αν δεν πιάνουν τα χέρια σου, άστο καλύτερα), συντήρησε κοκ... Ωστόσο, είναι και πως ο καθένας το αντιλαμβάνεται. Εγώ προσωπικά έχτισα και συνεχίζω να χτίζω τον εξοπλισμό μου και μου αρέσει σχεδόν όσο το να βράζω. Είναι θέμα καθαρά αντίληψης του καθενός. Προς το παρόν δεν με βλέπω να κάνω αλλαγή σε κάποια ολοκληρωμένη λύση τύπου Grainfather. Στο μέλλον όμως...

KonstantinosG

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: 15/04/2016, 16:18:36 »
Το efficiency είναι καλύτερο να φανταστώ με το grainfather παρά με BIAB μέθοδο?

Για κάτι αντίστοιχα που έχει η brewferm έχει κανείς άποψη;

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: 15/04/2016, 16:49:28 »
το efficiency πιστεύω δεν πρέπει να αποτελέσει κριτήριο γιατί στα batch που κάνουμε οι διαφορές πολύ μικρές.
Ακόμα και αν η λύση που θα επιλέξεις έχει 4-5% χαμηλότερο efficiency αυτό θα σου στοιχίσει λίγα γραμμάρια βύνης παραπάνω και ένα κόστος της τάξης 2-3 ευρώ.

αν πιάνουν τα χέρια σου και έχεις και χρόνο το DYI είναι πάντα μεγάλη απόλαυση και δίνει ικανοποίηση. Απο την άλλη με το grainfather πατάς ένα κουμπάκι και ξέρεις οτι θα γίνει για μία ώρα το mashing χωρίς προβλήματα στην επιλεγμένη θερμοκρασία χωρίς να πρέπει είσαι από πάνω και να κάνεις διορθώσεις...

beerme

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: 18/04/2016, 11:04:02 »
Συζητιεται αυτο.

Αν παραδειγμα δεν εχεις καλη ροη ανακυκλοφοριας και δεν προσεχεις, η θερμοκρασια του mashing μπορει να σου ξεφυγει ευκολα.