Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια με οδηγίες  (Αναγνώστηκε 9254 φορές)

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Βοήθεια με οδηγίες
« στις: 02/09/2015, 15:34:31 »
Γεια σας. Θέλω να κάνω την πρώτη απόπειρα για μια μπύρα Lager Muntons American Light 1.5kg.
Διαβάζοντας τις οδηγίες κάτι δεν καταλαβαίνω.
Εκεί που λέει " * Ανοίξτε τη συσκευασία του Munton's Enhancer ή της δεξτρόζης, προσθέστε το σταδιακά όλο σ’ ένα κατσαρολάκι με 1 λίτρο βραστό νερό - το ξηρό εκχύλισμα βύνης θα διαλυθεί ευκολότερα. [1] Αφού διαλυθεί καλά, ρίξτε το κι αυτό μέσα στην κατσαρόλα.""

Καταλαβαίνω σωστά ότι πρέπει να ρίξω όλο το σακουλάκι με όλη την δεξτρόζη που έχω??? Δηλαδή συσκευασία 1 κιλού αν δεν κάνω λάθος?

Ευχαριστώ

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Βοήθεια με οδηγίες
« Απάντηση #1 στις: 03/09/2015, 01:32:06 »
Ναι σωστά κατάλαβες. Πρέπει να ανακατέψεις:
α) το περιεχόμενο της κοσέρβας, του κιτ  δηλαδή. (Αυτό είναι υγρό εκχύλισμα βύνης, που περιέχει και λυκίσκο)
β) 1 κιλό enhancer ή 1 κιλό δεξτρόζη (συνήθως προτιμάμε enhancer γιατί δίνει περισσότερη γεύση και σώμα στη μπίρα και
γ) Νερό, τόσο, ώστε το σύνολο του γλεύκους σου να είναι 23 λίτρα με βάση τη μέτρηση του κάδου σου (αν και είναι στο περίπου).

Όποια άλλη απορία έχεις, πες μας να σε βοηθήσουμε.

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 03/09/2015, 07:16:55 »
Οκ βασικά έβαλα δεξτρόζη γιατί δεν είχα πάρεις enhancer. Κάτι ακόμα παίζει πολύ να έχω χαλάσει το γλεύκος επειδή δεν έφερα την θερμοκρασία της μαγιάς και του κάδου σε ίδιο επίπεδο. Επίσης είχα μεγάλη θερμοκρασία στον κάδο δηλαδή 28 βαθμούς αν διαβάζω σωστά (η πράσινη ένδειξη δεν είναι;;) και δεν είδα καθόλου φυσαλίδες! Η τελευταία απορία και σημαντική είναι η εξής.  Πρέπει να κλείσω για την ζύμωση το καπάκι το κόκκινο της αεροπαγίδας ή πρέπει να το αφήσω ανοιχτό;

Και κάτι ακόμα. Χάνει κάποιες ελάχιστες σταγόνες από το βρυσάκι τι κάνω;  Χάνει εκεί που είναι η βαλβίδα που ανοίγεις και κλείνεις

Ευχαριστώ
« Τελευταία τροποποίηση: 03/09/2015, 07:21:28 από mihals19 »

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 03/09/2015, 08:02:45 »
παίζει πολύ να έχω χαλάσει το γλεύκος επειδή δεν έφερα την θερμοκρασία της μαγιάς και του κάδου σε ίδιο επίπεδο.
τι διαφορά θερμοκρασίας είχες; Μην ανησυχείς δεν χαλάει το γλεύκος έτσι. στην χειρότερη περίπτωση να σκοτώσεις την μαγιά σου, ή μέρος αυτής και να χρειαστεί να προσθέσεις άλλη

Επίσης είχα μεγάλη θερμοκρασία στον κάδο δηλαδή 28 βαθμούς αν διαβάζω σωστά (η πράσινη ένδειξη δεν είναι;;) και δεν είδα καθόλου φυσαλίδες! Η τελευταία απορία και σημαντική είναι η εξής.  Πρέπει να κλείσω για την ζύμωση το καπάκι το κόκκινο της αεροπαγίδας ή πρέπει να το αφήσω ανοιχτό;
28 βαθμοί είναι υψηλή θερμοκρασία για ζύμωση εκτός και αν κάνεις συγκεκριμένο στυλ μπίρας (πχ saison). Δυστυχώς το καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάποιος πιο δροσερός χώρος να την βάλεις? τουλάχιστον να πέσει στους 25-26...
Φυσαλίδες στην αεροπαγίδα δεν θα δεις αμέσως. Ανάλογα με την μαγιά μπορεί να χρειαστεί και πάνω απο 24 ώρες. πότε την έκανες; Το καπάκι της αεροπαγίδας κλείστο. Έχεις βάλει τσίπουρο ή βότκα στην αεροπαγίδα;

Αν μετά απο 24 ώρες δεν δεις φυσαλίδες τότε βεβαιώσου οτι έχεις κλείσει καλά τον κάδο, μήπως χάνει. Επίσης μπορεί να χάνεις και απο την αεροπαγίδα αν δεν κάνει καλή επαφή με το λαστιχακι. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να δεις αν εχεις ζύμωση είναι να πάρεις μέτρηση με το πυκνόμετρο και να δεις αν έχει μειωθεί απο την αρχική. Αν έχει μειωθει και δεν βλέπεις φυσαλίδες, τότε σίγουρα χάνει απο κάπου ο κάδος. Αν μετά απο 36 ώρες δεν έχει μειωθεί καθόλου η πυκνότητα τότε μάλλον θέλεις μαγιά.

Και κάτι ακόμα. Χάνει κάποιες ελάχιστες σταγόνες από το βρυσάκι τι κάνω;  Χάνει εκεί που είναι η βαλβίδα που ανοίγεις και κλείνεις
μόλις έμαθες, με τον δύσκολο τρόπο, οτι καλό είναι πριν βάλεις το γλεύκος σου να έχεις ελέγξει οτι δεν χάνει ο κάδος απο κάπου! συνήθως θέλουν αρκετό σφίξιμο τα βρυσάκια. Αν δεν χάνει πολύ δεν ξέρω αν έχει νόημα να κάνεις κάτι πέρα απο το να το καθαρίζεις συνέχεια και αν εχεις ψεκαστήρι θα έλεγα να απολυμαίνεις εξωτερικά εκεί που στάζει

καλή αρχή Μιχάλη!  :D

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 03/09/2015, 08:29:37 »
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!!
Αλλάζω λίγο το προηγούμενο μήνυμά μου επειδή έχουμε ευχάριστα!!

1) Ζύμωση γίνεται κανονικά βγαίνουν κανονικότατα μπουρμπουλήθρες. Είδα ότι το τσίπουρο που έβαλα έχει κάτσει από την μία μεριά της αεροπαγίδας δηλαδή στο ένα "φυαλίδιο" υπάρχει πρόβλημα?
2) Το βρυσάκι σταμάτησε να χάνει λόγω του γλεύκους που γίνεται πιο πυκνό. Δηλαδή η σταγόνα που φεύγει είχε "κρυσταλλώσει" έτσι και αλλιώς το πόσο χάνει είναι ελάχιστο. έβαλα καλού κακού και ένα λεκανάκι από κάτω και τέλος.
3) Την θερμοκρασία θα την ρίξω όσο μπορώ.  Αλλά μου κάνει εντυπωση που είναι τόσο. δεν έχει τέτοια θερμοκρασία ο χώρος.

Με το πυκνόμετρο είχα μετρήσει κανονικά και ήμουν πολύ σωστός. Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι τι πυκνόητα θα έχει όταν θα είναι έτοιμο το γλεύκος. είναι κάτι συγκεκριμένο ή πάει ανάλογα με το κιτ?

Τέλος με τις απορίες νομίζω ευχαριστώ και πάλι!

nick113

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 03/09/2015, 09:01:10 »
Μιχαλη
Η αεροπαγιδα ετσι δουλευει. Ο αερας σπρωχνει το τσιπουρο, αρα εισαι οκ.
Για το βρυσακι καλο ειναι να παρεις κ να βαλεις μια φλατζα κ απο την εξω πλευρα του καδου
Η τελικη πυκνοτητα θα ειναι περιπου 1.008.
Η θερμοκρασια αυξανεται λογω της δραστηριοτητας της μαγιας

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 04/09/2015, 14:40:59 »
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια!!

Λίγη ακόμα βοήθεια σε νέες απορίες.

;) Οι ενδείξεις στο θερμόμετρο όπως τις διαβάζω από αριστερά προς τα δεξιά είναι οι παρακάτω.

thermometer είχε φωτισμένο με μπλε το 2
lager είχε φωτισμένο με μπλε το 9
Και thermometer τέρμα δεξιά είχε  27 με μπλέ ,  28 πράσινο - καφέ,  29 με καφέ
Τι σημαίνουν όλα αυτά οεο??

2) είναι κακό το ότι συμπληρώνω με τσίπουρο? βλέπω ότι χάνεται. Κάπου είχα διαβάσει ότι έτσι πρέπει να κάνω.
3) Στις οδηγίες λέει ότι βάζουμε το πακέτο με την δεξτρόζη. Φαντάζομαι βάζω ολόκληρο το πακέτο δηλαδή 1 κιλό έτσι δεν είναι? Δεν νομίζω να έκανα λάθος εκεί και να ήθελε λιγότερο?
4) Διαβάζω ότι για περισσότερη καθαρότητα πρέπει να την αφήσω κάποιες μέρες κι στον δεύτερο κάδο.
Άρα η σειρά είναι:
Α κάδος ζύμωση, Β κάδος μετάγγιση και παραμονή για κάποιες μέρες για καθαρότητα , εμφιάλωση
          1) πόσες μέρες πρέπει να μείνει στον δεύτερο κάδο για περισσότερη καθαρότητα?(Αν τελικά όντως χρειάζεται)
          2) Την υπόλοιπη δεξτρόζη πότε την προσθέτω??Ακριβώς πριν την εμφιάλωση? ή μπορώ να την ρίξω με το που κάνω την μετάγγιση στον β κάδο??

Ελπίζω να μην σας έμπλεξα.

« Τελευταία τροποποίηση: 04/09/2015, 16:15:32 από mihalis19 »

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 05/09/2015, 00:16:34 »
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια!!

Λίγη ακόμα βοήθεια σε νέες απορίες.

;) Οι ενδείξεις στο θερμόμετρο όπως τις διαβάζω από αριστερά προς τα δεξιά είναι οι παρακάτω.

thermometer είχε φωτισμένο με μπλε το 2
lager είχε φωτισμένο με μπλε το 9
Και thermometer τέρμα δεξιά είχε  27 με μπλέ ,  28 πράσινο - καφέ,  29 με καφέ
Τι σημαίνουν όλα αυτά οεο??

2) είναι κακό το ότι συμπληρώνω με τσίπουρο? βλέπω ότι χάνεται. Κάπου είχα διαβάσει ότι έτσι πρέπει να κάνω.
3) Στις οδηγίες λέει ότι βάζουμε το πακέτο με την δεξτρόζη. Φαντάζομαι βάζω ολόκληρο το πακέτο δηλαδή 1 κιλό έτσι δεν είναι? Δεν νομίζω να έκανα λάθος εκεί και να ήθελε λιγότερο?
4) Διαβάζω ότι για περισσότερη καθαρότητα πρέπει να την αφήσω κάποιες μέρες κι στον δεύτερο κάδο.
Άρα η σειρά είναι:
Α κάδος ζύμωση, Β κάδος μετάγγιση και παραμονή για κάποιες μέρες για καθαρότητα , εμφιάλωση
          1) πόσες μέρες πρέπει να μείνει στον δεύτερο κάδο για περισσότερη καθαρότητα?(Αν τελικά όντως χρειάζεται)
          2) Την υπόλοιπη δεξτρόζη πότε την προσθέτω??Ακριβώς πριν την εμφιάλωση? ή μπορώ να την ρίξω με το που κάνω την μετάγγιση στον β κάδο??

Ελπίζω να μην σας έμπλεξα.

Ψυχραιμία...!

Με το θερμόμετρο δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ρωτάς. Λίγο πολύ φαίνεται ποιά θερμοκρασία δείχνει.
Αν καταλαβαίνω καλά είσαι 27-28°, που κάτι τέτοιο θα περίμενα σε (υποθέτω) μη ψυχόμενο χώρο .

2) Αν αδειάσει το τσίπουρο συμπληρώνεις ώστε να έχει αρκετό στη αεροπαγίδα.
3) Οι οδηγίες, από ότι βλέπω (http://www.beerdeli.gr/muntons-gr.html) λένε 1 κιλό δεξτρόζη.
4) Οδεύτερος κάδος βοηθάει στη διαύγεια της μπύρας. Το ίζημα κάθεται και όταν μεταγγίσεις για εμφιάλωση αφήνεις μεγάλο μέρος του έξω απο την μπύρα. Μπορείς και να μην το κάνεις. Στη γεύση δεν έχει επίδραση. Είναι θέμα εμφάνισης...

Α) 1) Αν τελικά μεταγγίσεις σε δεύτερο κάδο 4-5 μέρες είναι αρκετές για να καθαρίσει, εφόσον έχει ήδη σταματήσει η ζύμωση. Για καλο και για κακό βεβαιώσου ότι έχει τελείώσει καί άστο καμιά βδομάδα ακόμα (προσωπική άποψη).
     2) Η δεξτρόζη εμφιάλωσης προστίθεται ακριβώς πριν την εμφιάλωση. Η δουλειά της είναι να ζυμωθεί στα μπουκάλια για να παράγει ανθρακικό.  Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει στον δεύτερο κάδο. Αν την βάλεις στον δεύτερο κάδο απλά θα παράγει παραπάνω αλκοόλ.
May the Yeast be with you!

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 05/09/2015, 09:39:22 »
Καταρχάς ευχαριστώ πολύ που πάλι κάποιος ασχολήθηκε να γράψει σε εμένα !!
1) χώρος μη ψυχωμένος
2) κατάλαβα πολύ καλά για το θέμα την μετάγγισης.

Α) χθες πήρα ένα δείγμα απλά για να δω πυκνότητα ακόμα είμαι ψηλά 1014 περίπου
Είδα ότι έκανε πολύ αφρό στον δοκιμαστικό. Μήπως θα πρέπει να ρίξω λιγότερη δεξτρόζη αργότερα; Το λέω μην ρίξω και μετά πολύ και σπάσουν τα μπουκάλια.

β) δεν έχω καταλάβει αν πρέπει να βγαίνει ο αέρας από μέσα η όχι.
Δηλαδή αν ανοίξω το καπάκι και βγει ο αέρας είναι κακό; (Πέρα από μόλυνση με μικρόβια)  βασικά το λέω αυτό επειδή βλέπω φουσκωμένο το καπάκι του κάδου και αυτό που κάνω είναι να πατάω το καπάκι για να βγαίνει αέρας από την αεροπαγίδα. Δεν ξέρω αν κάνω καλά.

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 05/09/2015, 14:21:41 »
Καταρχάς ευχαριστώ πολύ που πάλι κάποιος ασχολήθηκε να γράψει σε εμένα !!
1) χώρος μη ψυχωμένος
2) κατάλαβα πολύ καλά για το θέμα την μετάγγισης.

Α) χθες πήρα ένα δείγμα απλά για να δω πυκνότητα ακόμα είμαι ψηλά 1014 περίπου
Είδα ότι έκανε πολύ αφρό στον δοκιμαστικό. Μήπως θα πρέπει να ρίξω λιγότερη δεξτρόζη αργότερα; Το λέω μην ρίξω και μετά πολύ και σπάσουν τα μπουκάλια.

β) δεν έχω καταλάβει αν πρέπει να βγαίνει ο αέρας από μέσα η όχι.
Δηλαδή αν ανοίξω το καπάκι και βγει ο αέρας είναι κακό; (Πέρα από μόλυνση με μικρόβια)  βασικά το λέω αυτό επειδή βλέπω φουσκωμένο το καπάκι του κάδου και αυτό που κάνω είναι να πατάω το καπάκι για να βγαίνει αέρας από την αεροπαγίδα. Δεν ξέρω αν κάνω καλά.

Θα σε συμβούλευα να αφήσεις τον κάδο στην ησυχία του για μερικές μέρες.
Αφού είσαι στο 1014 έχει ακόμα να ζυμώσει.
Όσο ζυμώνει παράγει αέρα (Co2 για την ακρίβεια) και κάνει μπουρμουλήθρες.
Ότι είναι να βγεί το κάνει μόνο του. Δεν χρειάζεται να πατάς το καπάκι.

Το καπάκι γιατί να το ανοίξεις? Όσο είναι κλειστό λειτουργεί η αεροπαγίδα για την εξαγωγή του αέρα.
Αν το ανοίξεις βγαίνει ο αέρας, πέφτει η πίεση,  και μπάινει αέρας απο το περιβάλλον που μπορεί να έχει σκόνη κτλ.
Συμπέρασμα, όσο λιγότερο ανοίγει το καπάκι τόσο καλύτερα. 8)

Υ.Γ.  Άστ' τη μπύρα ήσυχη. Κάνει τη δουλειά της μόνη της.

May the Yeast be with you!

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 05/09/2015, 14:26:03 »
Όχι δεν το άνοιξα το καπάκι! Απλά ρωτάω για να ξέρω!
Προσπαθώ να την αφήσω ήσυχη αλλά δεν μπορώ! Χαχαχαχα

Αυτό που είπα ότι πήρα δείγμα στον δοκιμαστικό και έκανε πολύ αφρό είναι φυσιολογικό;  Αργότερα για την εμφιάλωση μήπως πρέπει να ρίξω λιγότερη δεξτρόζη; Όπως είπα φοβάμαι μην σπάσουν τα μπουκάλια επειδή είδα από τώρα πολύ αφρό!:-)

Ps: ετοιμάζω και τα μπουκαλάκια σιγά σιγά ξεκόλλησα ετικέτες έκανα τον πρώτο καθαρισμό και στην εμφιάλωση θα κάνω και καθαρισμό με OXI

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 05/09/2015, 15:38:20 »
Ναι ειναι φυσιολογικό να έχεις αφρό, ανθρακικό πιο σωστά, σε αυτό το στάδιο. Μάλιστα όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία που ζυμώνεις τόσο πιο πολύ το ανθρακικό που έχει το δείγμα.
Όμως αυτό το ανθρακικό βγαίνει στην ατμόσφαιρα μεσω της αεροπαγίδας.
Φαντάσου ένα ποτήρι μπίρας που άνοιξες μόλις τώρα. Αν το αφήσεις στο ποτήρι, αύριο δε θα έχει το ανθρακικό που έχει τώρα, γιατί θα έχει φύγει στην ατμόσφαιρα.
Η δεξτρόζη που έριξες στην αρχή της ζύμωσης, μαζί με το κιτ, δε θα είναι υπεύθυνη για το ανθρακικό που θα έχεις στο μπουκάλι. Η δεξτρόζη που θα βάλεις πριν εμφιαλώσεις και κλείσεις τα μπουκάλια ορίζει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τι ανθρακικό θα έχεις.
Φυσικά η ζύμωση θα πρέπει να έχει τελειώσει πριν εμφιαλώσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 05/09/2015, 15:40:39 από pelargos »

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 06/09/2015, 10:54:32 »
Pelagos ευχαριστω!
Έφτιαξα το γλεύκος 2/9 σήμερα βγαίνουν ελάχιστες φυσαλίδες από αεροπαγίδα. Πήρα ένα δείγμα και είδα ότι είναι 1009. Επίσης η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει ήταν 29 προς 30 κάποια στιγμή τώρα είναι 27προς 28 χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στον χώρο.
Σύμφωνα με ότι έχω δει θέλω να κάνω τα εξής:
1) με το που τελειώσει η ζύμωση να αφήσω το γλεύκος 3-4 μέρες ακόμα
2) να κάνω μετάγγιση και να το αφήσω και εκεί 4 μέρες ακόμα (με αεροπαγίδα να φανταςτω Ε;;;)για καθαρότητα
3) να εμφιάλωσω

Όμως αυτό το 1009 που έχω τώρα μήπως μου αλλάζει τα σχέδια και πρέπει να επίσπευσω κάτι; Δηλαδή ποια είναι η ελάχιστη πυκνότητα που αν δω πρέπει να πω ουι ξεκινάω ΤΩΡΑ εμφιάλωση;;

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #13 στις: 06/09/2015, 11:16:00 »
Βρε συ, μην αγχώνεσαι. Όλα πάνε μια καλά. Τα νούμερα είναι λίγο σχετικά, μην δίνει τόση σημασία. Το 1009, θα μπορούσε να είναι και 1010 ή 1011. Μπορεί να μην έκανες διόρθωση θερμοκρασίας, μπορεί να σου έφυγε εσένα 1-2 μονάδες. Δεν τρέχει τπτ.
Ή κάνε την εμφιάλωση όπως λες, ή άστη συνολικά 10-12 μέρες στον 1ο κάδο και μετά μετάγγισε για να εμφιαλώσεις.
Turn the page.....

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 06/09/2015, 16:16:31 »
brewmaster δηλαδή δεν προτείνεις να αφήσω 4 μέρες περίπου στον 1ο κάδο μετά άλλες 4 στον δεύτερο μετά την μετάγγιση και μετά να εμφιαλώσω?? Είδα ότι πολλοί λένε ότι αν την αφήσεις και στον δεύτερο κάποιες μέρες καθαρίζει περισσότερο. επίσης η απορία είναι αν τελικά την βάλω και στον δεύτερο κάδο για κάποιες μέρες πρέπει να είναι πάλι με την αεροπαγίδα ε?