Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια με οδηγίες  (Αναγνώστηκε 9254 φορές)

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Βοήθεια με οδηγίες
« Απάντηση #15 στις: 06/09/2015, 18:09:01 »
πάντα με αεροπαγίδα! η λογική δεν αλλάζει. δεν θέλεις να μπουν μικρόβια στην μπίρα σου :)

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #16 στις: 06/09/2015, 19:35:08 »
Πάντα βάζεις αεροπαγίδα. Τις 4 μέρες δεν μπορείς να τις προεξοφλήσεις. Αν η ζύμωση τελειώσει σε 3 μέρες, την 4η δεν θα έχει προλάβει να κάτσει το ίζημα. Γιατί όμως βιάζεσαι;
Turn the page.....

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: 06/09/2015, 20:56:03 »
Δεν βιάζομαι απλά προσπαθώ να καταλάβω ποιοι είναι οι σωστοί χρόνοι! Ίσως βέβαια να μην έχει τελειώσει 100% η ζύμωση γιατί είδα πετάει ακόμα μερικές! Όποτε απλά είμαι κοντά στο τέλος!

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #18 στις: 07/09/2015, 08:56:07 »
Όπως σου είπα, ακριβείς χρόνοι δεν υπάρχουν. Είναι τόσες πολλές οι παράμετροι (θερμοκρασία, μαγιά κτλ), που είναι αδύνατο να τον προσδιορίσεις.
Μην αφήσεις τη μπύρα σου πάνω απο 20-30 μέρες στον κάδο ζύμωσης. Απο εκεί και κάτω όποτε σε βολεύει, κάνεις τις μεταγγίσεις σου.
Turn the page.....

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 07/09/2015, 15:00:19 »
ok!!!  :-)

Για να δούμε!!  Απλά δεν ξέρω αν η μπύρα που έχω διαλέξει σαν γεύση είναι ωραία.. δηλαδή μπορεί να έχει γίνει "σωστά" η διαδικασία αλλά να μην έχει η μπύρα ωραία γεύση.. αυτό φοβάμαι..

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: 07/09/2015, 15:12:20 »
μην ανησυχείς καθόλου. όταν είναι έτοιμη, αν δεν σου αρέσει φέρτην και θα την πιούμε εμείς!!  >:D >:D

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: 07/09/2015, 16:59:44 »
ok!!!  :-)

Για να δούμε!!  Απλά δεν ξέρω αν η μπύρα που έχω διαλέξει σαν γεύση είναι ωραία.. δηλαδή μπορεί να έχει γίνει "σωστά" η διαδικασία αλλά να μην έχει η μπύρα ωραία γεύση.. αυτό φοβάμαι..

Δεν ξέρω αν είναι ωραία η μπύρα που διάλεξες. Δεν θα περίμενα να είναι κακή.
Μπορώ όμως να σου εγγυηθώ ότι δεν θα είναι ωραία αν την πιείς πριν ωριμάσει.
Απο την ώρα της εμφιάλωσης θέλει κοντά δυό μήνες για να είναι εντάξει.

Το λέω γιατί σε βλέπω πολύ αγχωμένο. Η ζυθοποίηση θέλει υπομονή και όχι άγχος και βιασύνη :)
May the Yeast be with you!

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: 08/09/2015, 14:14:38 »
έτσι είναι!!! θέλει υπομονή.. Σιγά σιγά την αποκτάω...

Χθες πήρα μια μέτρηση. έχουν σταματήσει οι φυσαλίδες. Είμαι στο 1008 θα την αφήσω μέχρι την Πέμπτη εκεί. Μετά θα κάνω μετάγγιση θα την αφήσω εκεί άλλες 3-4 και μετά θα εμφιαλώσω.

Ανησυχώ μόνο λίγο για το ανθρακικό. Χθες είδα και στον δοκιμαστικό σωλήνα ότι έβγαινε ανθρακικό από κάτω προς τα πάνω. Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρίξω λιγότερη ποσότητα δεξτρόζης για την εμφιάλωση?

Σκέφτομαι να ρίξω 4γρ ανά λίτρο..

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: 08/09/2015, 15:13:05 »
Μιχάλη, είπες την έκανες 2/9 άρα η μπίρα σου δεν ζυμώνει ούτε εβδομάδα! Είναι πολύ νωρίς για να αγχώνεσαι.

Κάνε την μετάγγιση σου όπως προγραμματίζεις και άσε την μπίρα συνολικά να κλείσει δύο εβδομάδες. Η μαγιά κάνει και άλλες δουλειές πέρα απο τις φυσαλίδες! Μην εμφιαλώσεις νωρίτερα. Αλλά μην την αφήσεις και 20 μέρες στον κάδο σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Εφόσον είσαι στο 1.008 η κύρια ζύμωση σου έχει τελειώσει. θα φύγει και το ανθρακικό σιγά σιγά μέχρι την ώρα της εμφιάλωσης.

Για να είμαι ειλικρινής, έτσι που σε "ακούω" αγχωμένο θα σου έλεγα να μην κάνεις καν μετάγγιση. Δεν αξίζει τον κόπο το ρίσκο της μόλυνσης. Αφού είναι το πρώτο σου Κιτ εξοικειώσου λίγο με την διαδικασία και μεταγγίζεις στα επόμενα αν επιμένεις. Η διαφορά είναι μικρή και περισσότερο αισθητική.

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #24 στις: 08/09/2015, 15:15:22 »
Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα!!!
Turn the page.....

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: 09/09/2015, 13:46:50 »
αγχωμένος δεν είμαι. απλά είναι πολλά που δεν ξέρω και δεν θέλω να κάνω λάθος λόγω άγνοιας. νομίζω με ότι έχω προαναφέρει θα είμαι οκ.

Ε καλά και να γίνει κανά λάθος πρώτη φορά είναι δνε πειράζει... Στην επόμενη φορά καλύτερα

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: 10/09/2015, 22:19:01 »
Λοιπόν. Η μετάγγιση έγινε με επιτυχία νομίζω! Ελάχιστες μπουρμπουλήθρες στην μετάγγιση καθόλου δεν ανακατεύτηκε το γλεύκος! Όλα καλά νομίζω

Μερικές τελευταίες απορίες - προβλήματα (ίσως)

1) όταν άνοιξα το βρυσάκι για την μετάγγιση έπεσε λίγο τσίπουρο από την αεροπαγίδα όποτε την έβγαλα. Δεν ξέρω αν έπρεπε η τράπουλα να μείνει ανοιχτή.

2) όση ώρα μεταγγίζουμε δεν υπάρχει φόβος να μπουν μικρόβια;;;
Δηλαδή σκοτωνόμαστε να βάλουμε αεροπαγίδα κτλ όμως από την άλλη μεριά στην μετάγγιση είναι αρκετή ώρα ανοιχτό ολόκληρο το καπάκι!

3) ποσά γραμμάρια δεξτροζης ανα λίτρο πρέπει να μπουν όταν εμφιάλωσω; 4-5;

4) είδα κάπου ότι πρέπει με το που ταπώσω τα μπουκαλάκια να τα κουνήσω αρκετά είναι σωστό;

5) στην προσθήκη της τελικής δεξτροζης είναι καλό να την διαλύσω με νερό; Μήπως χαλάσω το μίγμα; Μήπως καλύτερα να την ρίξω έτσι;

6) είναι σωστή η διαδικασία 3-5 μέρες τα εμφιαλωμένα μπουκάλια σε θερμοκρασία δωμάτιου και αμέσως μετά ψυγείο; Ή
Προτείνετε κάτι άλλο;

Θα αφήσω τον Κουβα αυτόν με την αεροπαγίδα 3 μέρες ακόμα και μετά εμφιάλωση!

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για την βοήθεια σας και τις απαντήσεις σας. Η πρώτη μου απόπειρα για μούρα πλησιάζει στο τέλος και σίγουρα με κάνει να θέλω να ασχοληθώ πιο πολύ! :-)

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: 10/09/2015, 22:29:34 »
1) για να μεταγγίσεις βγάζεις την αεροπαγίδα. όταν γίνει η μεταφορά στον δεύτερο κουβά ξαναβάζεις.
2) Η μπύρα είναι πολύ ευαίσθητη πριν δημιουργηθεί αλκοόλ. Μετά είναι πολύ πιό ανθεκτική στις μολύνσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει. Γι' αυτό έχει σημασία ο χώρος που γίνονται οι μεταγγίσεις να είναι όσο το δυνατό καθαρός.
3) Δεν θέλουν όλες οι μπύρες το ίδιο. Το κιτ τι λέει?
4) Δεν υπάρχει λόγος.
5) Είναι καλό να την διαλύσεις σε ζεστό (ή καλύτερα βραστό) νερό.
6)Τα μπουκάλια σε θερμοκρασία δωματίου θέλουν πιό πολύ. Άστα 10 μέρες τουλάχιστον. Μη σου πω καλύτερα 15.

Άντε κοντεύεις... O0
May the Yeast be with you!

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: 11/09/2015, 11:51:35 »
τέλεια!!! απαντήθηκαν και τα τελευταία! γενικά έχουμε φτιάξει και ένα καλό Post για ένα αρχάριο σαν εμένα που έχει όλες τις πληροφορίες ίσως πιο βαθιά από τα συνήθη FAQ.

Ευχαριστώ όλους και πάλι

mihalis19

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: 13/09/2015, 22:27:56 »
Επειδή αύριο εμφιαλώνω  επανέρχομαι στη ερώτηση παραπάνω. Πέταξα το κουτί της Μπύρας και δεν ξέρω ποση δεξτρόζη έλεγε για εμφιάλωση
Ξέρει κάποιος;;

Muntons Export pilsner
« Τελευταία τροποποίηση: 13/09/2015, 22:32:45 από mihalis19 »