ΗλιοκαμένηIrish Red Ale
Recipe Specs----------------
Batch Size (L): 27.0
Total Grain (kg): 7.342
Total Hops (g): 65.00
Original Gravity (OG): 1.055 (°P): 13.6
Final Gravity (FG): 1.014 (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV): 5.40 %
Colour (SRM): 22.8 (EBC): 44.8
Bitterness (IBU): 23.7 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes): 90
BU:GU Ratio: 0.43
Grain Bill----------------
6.462 kg Pale Ale Malt (88%)
0.220 kg Acidulated Malt (3%)
0.220 kg Caraaroma (3%)
0.220 kg Caramunich II (3%)
0.220 kg Roasted Barley (3%)
Hop Bill----------------
65.0 g Fuggles Pellet (4.2% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.4 g/L)
Misc Bill----------------
Single step Infusion at 67°C for 90 Minutes.
Fermented at 19°C with Safale S-04
Recipe Generated with
BrewMateΧθες, είπα να φτιάξω μια Ιρλανδέζικη κόκκινη, αλλά το χρώμα βγήκε σαν το καφέ χρώμα των μπουκαλιών, σε χαμηλό φωτισμό.
Ίσως δεν έπρεπε να βάλω roasted; Τη συνταγή την βρήκα κάπου στο ίντερνετ, αλλά και στο
Brewing classic styles είχε σχεδόν πανομοιότυπη συνταγή.
Να δούμε από γεύση τι θα λέει.
- Συνολικά, το excel έβγαλε 45.8lt. Έβαλα αρχικά 37.8 ώστε να μείνουν άλλα 8 λίτρα για sparge.
- 20:00 έριξα τις βύνες αφού είχα ζεστάνει στο 70.4C. Η θερμοκρασία έπεσε ακριβώς στο 67C που ήθελα (calculator:http://www.brewersfriend.com/mash/)
- Μετά από 1 ώρα, άναψα πάλι λίγο τη φλόγα γιατί είχε πέσει 2-3 βαθμούς, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την ακρίβεια των θερμοκρασιών.
- PH=5.5@27C
- 21:45-21:55 Στους 75 για mashout. Έβγαλα το σάκο, τον στράγγιξα, και μετά τον έβαλα σε ένα λεκανάκι με τρύπες που έχω φτιάξει για να ρίξω τα υπόλοιπα 8lt νερού. Ξαναστράγγιξα και ζέστανα για βρασμό
- 23:00-00:30 έγινε το βράσιμο. Χθες είχε τρελή υγρασία. Είχε μείνει στο πλακάκι της αυλής λίγο νερό από το απόγευμα και δεν εξατμιζόταν με τίποτα. Για να μην την πατήσω πάλι, όπως τις προηγούμενες φορές, μετρούσα κάθε τόσο το ύψος και αυξομείωνα την ένταση της φλόγας. Άραγε ένα σύστημα με δυναμοκυψέλες που θα ζύγιζε κάθε στιγμή κατσαρόλα+γλεύκος, θα βοηθούσε στο να πηγαίνεις το βράσιμο εκεί που το θες;
- 23:30 έπεσε ο Fuggles.
- 00:15 irish moss και chiller.
- 00:30 έσβησα τη φλόγα και άνοιξα τη βρύση. Πάγωσα μέχρι τους 28 μέχρι 01:20.
- Παράλληλα, είχα βράσει 200ml νερό που το έριξα σε ένα γυάλινο βάζο, αφού πάγωσε στους 29. Έριξα τη μαγιά, την άφησα για 15 λεπτά, να ενυδατωθεί και μετά άρχισα την ανάδευση για μισή ώρα με το μαγνητικό αναδευτήρα.
- Whirlpool: Ανακάτεψα για 3 λεπτά το γλεύκος με την κουτάλα και το άφησα για 20 λεπτά να ηρεμήσει. Κώνο από το λυκίσκο και λοιπά ιζήματα δεν είδα να σχηματίζεται πάντως.
- Μετάγγισα, το έβαλα στο ψυγείο να πέσει στους 27 για καμια ώρα και μετά έριξα και τη μαγιά. Την έχω κατεβάσει στους 19 και ζυμώνει ασταμάτητα από το πρωί. Έχω το κακό ελάττωμα να μην περιμένω να πέσει η θερμοκρασία. Δεν ξέρω τι επίδραση θα έχει στη γεύση. Μέσα σε 5 ώρες είχε πάει σε κανονικά επίπεδα πάντως η θερμορκασία.
Όγκος στον κάδο ζύμωσης: 26.5lt
OG: 1.057
FG: 1.020
ABV: 4.8%
Συνήθως δεν κάνω μετάγγιση στο δεύτεορ κάδο, αλλά σε αυτή λεω να κάνω.
Έχω κι ένα μπουκαλάκι Isinglass, απο πέρυσι, είχα χρησιμοποιήσει μόνο μια φορά. Ξέρουμε αν χάνει τις ιδιότητές του ή λήγει αυτό; (επάνω γράφει χρήση πριν από Νοέμβριος του 2015).