Αποστολέας Θέμα: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale  (Αναγνώστηκε 8270 φορές)

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« στις: 07/09/2015, 17:06:38 »
Ηλιοκαμένη
Irish Red Ale

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           27.0
Total Grain (kg):         7.342
Total Hops (g):           65.00
Original Gravity (OG):    1.055  (°P): 13.6
Final Gravity (FG):       1.014  (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV):  5.40 %
Colour (SRM):             22.8   (EBC): 44.8
Bitterness (IBU):         23.7   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes):      90
BU:GU Ratio: 0.43

Grain Bill
----------------
6.462 kg Pale Ale Malt (88%)
0.220 kg Acidulated Malt (3%)
0.220 kg Caraaroma (3%)
0.220 kg Caramunich II (3%)
0.220 kg Roasted Barley (3%)

Hop Bill
----------------
65.0 g Fuggles Pellet (4.2% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.4 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 67°C for 90 Minutes.
Fermented at 19°C with Safale S-04


Recipe Generated with BrewMate


Χθες, είπα να φτιάξω μια Ιρλανδέζικη κόκκινη, αλλά το χρώμα βγήκε σαν το καφέ χρώμα των μπουκαλιών, σε χαμηλό φωτισμό.
Ίσως δεν έπρεπε να βάλω roasted; Τη συνταγή την βρήκα κάπου στο ίντερνετ, αλλά και στο Brewing classic styles είχε σχεδόν πανομοιότυπη συνταγή.
Να δούμε από γεύση τι θα λέει.


  • Συνολικά, το excel έβγαλε 45.8lt. Έβαλα αρχικά 37.8 ώστε να μείνουν άλλα 8 λίτρα για sparge.
  • 20:00 έριξα τις βύνες αφού είχα ζεστάνει στο 70.4C. Η θερμοκρασία έπεσε ακριβώς στο 67C που ήθελα (calculator:http://www.brewersfriend.com/mash/)
  • Μετά από 1 ώρα, άναψα πάλι λίγο τη φλόγα γιατί είχε πέσει 2-3 βαθμούς, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την ακρίβεια των θερμοκρασιών.
  • PH=5.5@27C
  • 21:45-21:55 Στους 75 για mashout. Έβγαλα το σάκο, τον στράγγιξα, και μετά τον έβαλα σε ένα λεκανάκι με τρύπες που έχω φτιάξει για να ρίξω τα υπόλοιπα 8lt νερού. Ξαναστράγγιξα και ζέστανα για βρασμό
  • 23:00-00:30 έγινε το βράσιμο. Χθες είχε τρελή υγρασία. Είχε μείνει στο πλακάκι της αυλής λίγο νερό από το απόγευμα και δεν εξατμιζόταν με τίποτα. Για να μην την πατήσω πάλι, όπως τις προηγούμενες φορές, μετρούσα κάθε τόσο το ύψος και αυξομείωνα την ένταση της φλόγας. Άραγε ένα σύστημα με δυναμοκυψέλες που θα ζύγιζε κάθε στιγμή κατσαρόλα+γλεύκος, θα βοηθούσε στο να πηγαίνεις το βράσιμο εκεί που το θες;
  • 23:30 έπεσε ο Fuggles.
  • 00:15 irish moss και chiller.
  • 00:30 έσβησα τη φλόγα και άνοιξα τη βρύση. Πάγωσα μέχρι τους 28 μέχρι 01:20.
  • Παράλληλα, είχα βράσει 200ml νερό που το έριξα σε ένα γυάλινο βάζο, αφού πάγωσε στους 29. Έριξα τη μαγιά, την άφησα για 15 λεπτά, να ενυδατωθεί και μετά άρχισα την ανάδευση για μισή ώρα με το μαγνητικό αναδευτήρα.
  • Whirlpool: Ανακάτεψα για 3 λεπτά το γλεύκος με την κουτάλα και το άφησα για 20 λεπτά να ηρεμήσει. Κώνο από το λυκίσκο και λοιπά ιζήματα δεν είδα να σχηματίζεται πάντως.
  • Μετάγγισα, το έβαλα στο ψυγείο να πέσει στους 27 για καμια ώρα και μετά έριξα και τη μαγιά. Την έχω κατεβάσει στους 19 και ζυμώνει ασταμάτητα από το πρωί. Έχω το κακό ελάττωμα να μην περιμένω να πέσει η θερμοκρασία. Δεν ξέρω τι επίδραση θα έχει στη γεύση. Μέσα σε 5 ώρες είχε πάει σε κανονικά επίπεδα πάντως η θερμορκασία.
Όγκος στον κάδο ζύμωσης: 26.5lt
OG: 1.057
FG: 1.020
ABV: 4.8%

Συνήθως δεν κάνω μετάγγιση στο δεύτεορ κάδο, αλλά σε αυτή λεω να κάνω.
Έχω κι ένα μπουκαλάκι Isinglass, απο πέρυσι, είχα χρησιμοποιήσει μόνο μια φορά. Ξέρουμε αν χάνει τις ιδιότητές του ή λήγει αυτό; (επάνω γράφει χρήση πριν από Νοέμβριος του 2015).
« Τελευταία τροποποίηση: 23/09/2015, 19:33:36 από pelargos »

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #1 στις: 09/09/2015, 19:00:19 »
Μετάγγισα σήμερα στο 2ο κάδο. Το πυκνόμετρο έδειξε 1.020. Θεωρητικά πρέπει να πάει κάπου στο 1.015, αλλά δεν το βλέπω να κατεβαίνει πολύ ακόμη.
Δεν έβαλα Isinglass, νομίζω κάπως μυρίζει. Θα το πετάξω μάλλον.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #2 στις: 09/09/2015, 19:26:48 »
ΌΧΙΙΙΙΙΙΙ. Μην το κάνεις. Και εμένα μύριζε πολύ άσχημα, αλλά μετα την μετάγγιση έφτιαξε.
Κάνε λίγο υπομονή.
Turn the page.....

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #3 στις: 09/09/2015, 19:32:17 »
Μπερδευτήκαμε.
Για το isinglass λεω να πετάξω. Όχι τη μπίρα  O0

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #4 στις: 09/09/2015, 19:47:54 »
Ααααα, απο τι να χάλασε ρε συ; Τι ημερομηνία λέει;
Turn the page.....

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #5 στις: 09/09/2015, 20:27:53 »
Νοέμβριος του 2015 (best before, ούτε καν λήξη δηλαδή).
Μπορεί να μην έχει χαλάσει, γιατί να σου πω την αλήθεια δε θυμάμαι κιόλας πως μυρίζε πέρυσι.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #6 στις: 09/09/2015, 21:17:58 »
Νοέμβριος του 2015 (best before, ούτε καν λήξη δηλαδή).
Μπορεί να μην έχει χαλάσει, γιατί να σου πω την αλήθεια δε θυμάμαι κιόλας πως μυρίζε πέρυσι.

Ναι μωρέ, χλωμό το βλέπω να χαλάσει. Δεν το έχω ξανακούσει.
Turn the page.....

hermes79

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 266
  • Ερμής
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #7 στις: 09/09/2015, 21:47:26 »
Μπερδευτήκαμε.
Για το isinglass λεω να πετάξω. Όχι τη μπίρα  O0


χαχαχα να σου πω την αλήθεια κι εμένα με τρόμαξες λίγο

nick113

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 250
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #8 στις: 23/09/2015, 17:59:00 »
Φιλε pelargos εμφιαλωσες; με ποσους ογκους;

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #9 στις: 23/09/2015, 19:32:44 »
Όχι nick. Ήταν για σήμερα, αλλά τελικά θα εμφιαλώσω αύριο.
Θα εμφιαλώσω με 142g δεξτρόζης, δηλαδή 2.3 όγκους CO2 (25lt -19C θερμ. ζύμωσης)
Έφτασε 1.020 η σχετική πυκνότητα. Δηλαδή abv=4.9%
Attenuation μαγιάς=64.9%, ενώ η Fermentis λέει 75%

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #10 στις: 23/09/2015, 19:49:36 »
Είναι λίγο ψηλά το 1.020. Βαλτη σε λίγο πιο ζεστό περιβάλλον μήπως και πάρει μπρος

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #11 στις: 23/09/2015, 20:22:01 »
Το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά κατέληξα στην απόφαση να εμφιαλώσω γιατί
1)έκανα mashing υψηλότερα από άλλες φορές, άρα έφτιαξα περισσότερα αζύμωτα
2)Από τις βύνες το 9% ήταν cara-* και roasted. Αυτό σημαίνει πως ότι σάκχαρα πήρα από εκει είναι αζύμωτα.
3)Η ζύμωση ήταν γρήγορη και έντονη. Ξεκίνησε γρήγορα και μέσα σε 2-3 μέρες είχε τελειώσει

Εξ' άλλου έχω μεταγγίσει εδώ και μέρες και η πυκνότητα δεν έχει πέσει για πάνω από 10+μέρες.

nick113

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 250
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #12 στις: 23/09/2015, 23:02:27 »
Σε ρωταω γιατι εχω κ εγω μια irish red ale. Πηρα μετρηση σημερα μετα απο 4 μερες με og 1011. Αν κ το brewmate μου εβγαζε 28 ibu δε νιωθω καθολου πικραδα. Κ απο σωμα οχι κατι το ιδιαιτερο. Τι λετε θα φτιαξει καθολου;

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #13 στις: 24/09/2015, 14:53:18 »
Σε αυτο το στυλ το άρωμα του λυκίσκου είναι σχεδόν ανύπαρκτο ενώ η γεύση του πολύ ήπια και η πικράδα χαμηλή.
Το 28 νομίζω πως είναι ένα μέτριο νούμερο και δεν βγάζει πικράδα σε γενικές γραμμές.
Επίσης παίζει ρόλο και η εκτέλεση της συνταγής που παίρνουμε από τα διαφορα προγράμματα. Εάν για παράδειγμα, βγάλουμε περισσότερα λίτρα απ'ότι γράφει η συνταγή, τότε έχουμε παραπάνω νερό στο τελικό γλεύκος και άρα τα ibu έχουν αραιωθεί, που σημαίνει ακόμα χαμηλότερο νούμερο. Αντίθετα αν βγάλουμε λιγότερα λίτρα, είναι πιο δυνατή σε λυκίσκο αλλά και σε γεύση γενικότερα.

Η πικράδα σου δε νομίζω να αυξηθεί. Το σώμα και η γεύση θα καλυτερεύσει. Γενικά δεν έχει καμια σχέση αυτό που δοκίμασες σήμερα, χθες, με αυτό που θα είναι μετά από 1+ μήνα.
« Τελευταία τροποποίηση: 24/09/2015, 14:55:23 από pelargos »

nick113

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 250
    • Προφίλ
Απ: Ηλιοκαμένη - Irish Red(?) Ale
« Απάντηση #14 στις: 24/09/2015, 15:11:11 »
Να σου πω την αληθεια ψιλοαπογοητευτηκα χθες. Το σωμα ηταν ελαχιστο ενω η βανιλια που βαλαμε ανυπαρκτη. Αυτο ειναι που με χαλασε. Εν πασει περιπτωσει εμφιαλωνουμε κ σε κανα μηνα ελπιζω τα νεα να ειναι καλυτερα...