Αποστολέας Θέμα: Step Mash με Grainfather - Ερώτηση  (Αναγνώστηκε 4720 φορές)

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
Step Mash με Grainfather - Ερώτηση
« στις: 24/09/2015, 15:55:31 »
Θα κάνω μια weiss στο grainfather και επειδή το προτείνει ο jamil λέω να κάνω ferulic acid rest στους 43 C για 20 λεπτά και στην συνέχεια saccharification rest στους 67 C για 60 λεπτά.

Αν αφού τελειώσει το πρώτο rest αυξήσω την θερμοκρασία στους 67, το grainfather θα χρειαστεί φυσιολογικά 10 - 15 λεπτά για να ανεβάσει την θερμοκρασία. Σε αυτό το διάστημα όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία μέχρι την επιθυμητή τιμή θα γίνεται mashing σε ενδιάμεση χαμηλή θερμοκρασία για saccharification rest και δεν μου αρέσει πολύ σαν ιδέα...

Ιδανικά όταν τελειώσει το ένα step θα πρέπει να προσθέσω συγκεκριμένη ποσότητα βραστού νερού για να φτάσω αμέσως στην επιθυμητή θερμοκρασία για το δεύτερο step. Το πρόβλημα είναι οτι μία τέτοια προσθήκη θα μου χαλάσει τον υπολογισμό νερού (mashing και sparging...) του grainfather.

η μόνη ιδέα που έχω είναι να προσθέσω 1 λίτρο βραστό νερό που θα αυξήσει την θερμοκρασία αλλά όχι μέχρι τους 67 αλλά σίγουρα θα επιταχύνει την διαδικασία. στην συνέχεια να ρίξω 1 λίτρο λιγότερο νερό στο sparging. θεωρητικά θα χάσω κάτι ελάχιστο σε efficiency στο sparging...

καμία άλλη ιδέα; Μήπως είμαι υπερβολικός και τα 10-15 λεπτά απο τους 43 στους 67 δεν επηρεάσουν;

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Step Mash με Grainfather - Ερώτηση
« Απάντηση #1 στις: 24/09/2015, 17:37:15 »
Από την στιγμή που δεν μένει θερμοκρασία πάνω από λεπτό δεν θα έχεις θέμα κοντά στους 50 καλό θα κάνει οπότε μην αγχώνεσαι σε χαμηλές θερμοκρασίες μασινγκ 62-65 το ένα λεπτό δεν λέει τίποτα.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 25/09/2015, 09:24:52 »
Nik δεν είναι ένα λεπτό, είναι 10-15.

Παράδειγμα αν θέλω το κύριο mashing ψηλά (68-69) για αζύμωτα και επίσης ένα πρώτο rest στους 43. Απο τους 43 μέχρι τους 68, θα χρειαστεί τουλάχιστον 10-15 λεπτά. Στο διάστημα αυτό θέλω δεν θέλω θα γίνεται και saccharification rest σε χαμηλή θερμοκρασία οπότε πάει περίπατο το επιθυμητό 68. μέχρι να πιάσω τους 68 θα έχει γίνει μέρος του Starch Conversion σε χαμηλότερη θερμοκρασία απο τους 68. Αντί για αζύμωτα θα πάρω υπερζυμώσιμα!

Κάνει κανείς step mashing και αν ναι, με ποιο τρόπο; Προσθήκη βραστού νερού ή αύξηση της φωτιάς/ισχύος;

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 25/09/2015, 09:32:54 »
Αυτό εννοώ τα 15 λεπτά σε πολλές θερμοκρασίες δε λένε τίποτα μην έχεις πρόβλημα. Το 68 δεν πάει περίπατο αφού θα είναι 60 λεπτά. Με ένα λεπτό παραμονής στην κάθε θερμοκρασία 40-68 δεν αλλάζει δραματικά το αποτέλεσμα.

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 25/09/2015, 09:39:30 »
Κάπου είδα ότι έχει δύο ρυθμίσεις 500βατ και 2000 βατ μήπως στα 2000 ανεβάζει ποιο γρήγορα ?

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #5 στις: 25/09/2015, 10:03:18 »
Δεν καταλαβαίνω γιατί αγχώνεσαι. Όπως σου λέει και ο Νίκος, το μεινεις 50''-1' σε κάθε βαθμό, δεν γίνεται τπτ.
Turn the page.....

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 25/09/2015, 10:32:34 »
ευχαριστώ για τις απαντήσεις! δεν αγχώνομαι απλά ρωτάω να μαθαίνω γιατί μέχρι τώρα είχα κάνει μόνο single step.

Νικ έχεις δίκιο, στα 2000 watt ανεβάζει πιο γρήγορα.

θα δοκιμάσω την βρασιά και θα σας πω.
και εσείς θα δοκιμάσετε την μπίρα και θα μου πείτε  ;)

beerme

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 25/09/2015, 11:25:33 »
Βαλε το mash water που σου λεει το υπολογιστηρι στο 43, κανε mash in, περιμενε 20 λεπτα και μετα ανεβασε την θερμοκρασια στο 67 για 60 λεπτα.

Ολα τα συστηματα rims και biab την ιδια τεχνικη χρησιμοποιουν. Ολα τα batches Που εχω κανει με το Grainfather step mashing εχω κανει.

Απλως οταν φτασεις στην θερμοκρασια που θες γυρνα τον διακοπτη στο mash, και οταν θες να πας στην επομενη θερμοκρασια γυρνα τον διακοπτη στο normal και οταν το φτασεις στο mash παλι.

Ξερω οτι ειναι λιγο μανουρα.

beerme

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 25/09/2015, 11:28:23 »
Αυτα βεβαια μεχρι την ........ αναβαθμιση  :)

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 25/09/2015, 12:44:47 »
ευχαριστώ beerme! νταξει δεν είναι και μεγάλη μανούρα. είμαι αρχιτεμπέλαρος αλλά έναν διακόπτη μπορώ να τον γυρίζω :)
η αναβάθμιση ποια είναι;;; (λεφτά δεν υπάρχουν αλλά έτσι ρωτάω!)

μετά το grainfather η αναβάθμιση για μένα θα είναι μία brewpub   :D (δεν κάθεται και το τζόκερ γμτ...)

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 25/09/2015, 14:46:52 »
Αν κατεεις πράγματα που λεν στην Κρήτη με ένα arduino και μια πλακέτα με ρελεδες γίνεται απόλυτα αυτόματο αλλά braumeister υπάρχει και σε κιτ αλλά δεν ξέρω πόσο κοστίζει. Googlισε Ardbir

beerme

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 25/09/2015, 16:15:11 »
Ακριβως οτι ειπε ο συναδελφος. Open Ardbir.
Πουλανε μια ετοιμη πλακετα που φοραει επανω ενα βασικα Arduino UNO, μαζι με SSR, μεμβρανη με κουμπια, και θερμοκουπλερ κανα 100 ευρω.
« Τελευταία τροποποίηση: 25/09/2015, 16:19:01 από beerme »

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 25/09/2015, 19:04:07 »
Αυτό αν είναι αξιόπιστο σαν αυτοματισμος έχει τρελές δυνατότητες αν έχεις data στο κινητό θα τσεκάρεις αν δουλεύει σωστά ενώ είσαι στο σούπερ μάρκετ. Εκεί είναι όλα τα λεφτά να τα κάνει όλα μόνο του και να είναι αξιόπιστο.

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 25/09/2015, 19:08:41 »
Ο Αυγουστίνος ασχολείται με κάτι τέτοια ίσως βγαίνει φθηνότερα χωρίς οθόνη και πληκτρολόγιο δουλεύοντας το απομακρυσμενα μέσω Web interface από οποιαδήποτε συσκευή (ταμπλετ, κινητό, πι-σί)

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 25/09/2015, 19:10:17 »
Για να βγει ποιο μαζεμένο  και να προσαρμοζεται στην ήδη υπάρχουσα θέση.