Αποστολέας Θέμα: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.  (Αναγνώστηκε 2947 φορές)

kefalonitis71

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 170
  • Γεράσιμος
    • Προφίλ
Φτιάχνοντας τα ντουλάπια μου βρήκα ξεχασμένα 150gr Pilsner, 220 gr Cara pils, 60 gr Munich και 15 gr magnum pellets. Δεν μου πήγαινε η καρδιά να τα πετάξω αλλά ήταν και πολύ μικρή ποσότητα και ξεχασμένα πολύ καιρό για μπύρα. Και μπαμ μου ήρθε η ιδέα της μουσταλευριάς ή καλύτερα βυναλευριάς.
Βάζω νερό στην κατσαρόλα σε αναλογία 3,5:1. Τις βύνες σε κάλτσα λυκίσκου και mashing για 1 ώρα στους 66 έως 68. Mash out στους 77 για 15 λεπτά. Μέτρηση OG 1054. Προσθήκη 2 κουταλιές μέλι για ανεβάσω λίγο την πυκνότητα και OG πάνω από 1064 εν ξέρω πόσο γιατί το πυκνόμετρο είναι μικρό. Ο μούστος του κρασιού ανάλογα με τα σταφύλια παίζει από 1030 μέχρι 1150 αν θυμάμαι καλά. Βράσιμο για 15 λεπτά και στο flame out  5 gr magnum για άρωμα δεν είχα κάτι άλλο. Το κρύωσα πήρα ένα ποτήρι γλεύκος το έριξα στο μπλέντερ μαζί με 2,5 κουταλιές τις σούπας αλεύρι και βρουυυμμμμμ μέχρι που έγινε χυλός. Έριξα τον χυλό στο υπόλοιπο γλεύκος χαμηλή φωτιά και βράσιμο μέχρι που έγινε πηχτή σαν μουσταλευριά.
Συμπεράσματα, υφή και αρχική γεύση τέλεια, επίγευση την χαλάει λίγο ο λυκίσκος γιατί στο βράσιμο με το αλεύρι έβγαλε πικράδα όχι πολύ αλλά δεν είναι μουσταλευριά. Με αρωματικούς λυκίσκους ή και χωρίς, θα  είναι καλύτερα.
Δίνονται βέβαια τεράστιες επιλογές και συνδυασμοί γεύσεων παίζοντας με συνδυασμούς βυνών και λυκίσκων όπως ακριβώς και στις μπύρες.
Σίγουρα θα έχουμε συνέχεια.
« Τελευταία τροποποίηση: 22/10/2015, 19:09:43 από kefalonitis71 »
Μπύρα - Hard Rock - Ολυμπιακός και Video Games.

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.
« Απάντηση #1 στις: 22/10/2015, 20:51:44 »
Φαντασία να υπάρχει...  Ωραίος

beeradictio

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 40
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.
« Απάντηση #2 στις: 23/10/2015, 12:21:55 »
Ωραία ιδέα. Να το δούμε και στο Brewmate...  :laugh:
Ο καθένας μας είναι άξιος της μπίρας του.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.
« Απάντηση #3 στις: 23/10/2015, 17:34:30 »
Δοκίμασε με σκέτο βυνογλεύκος. Ειδικά αν έχει ψηλό OG βγαίνει πολύ καλό.
Turn the page.....

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.
« Απάντηση #4 στις: 23/10/2015, 18:32:07 »
Δοκίμασε με σκέτο βυνογλεύκος. Ειδικά αν έχει ψηλό OG βγαίνει πολύ καλό.
Και αυτό το έχεις φάει?  Αμάν δεν σε προλαβαίνουμε.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.
« Απάντηση #5 στις: 24/10/2015, 08:57:58 »
Δοκίμασε με σκέτο βυνογλεύκος. Ειδικά αν έχει ψηλό OG βγαίνει πολύ καλό.
Και αυτό το έχεις φάει?  Αμάν δεν σε προλαβαίνουμε.

Έχω δοκιμάσει. Αποδεδειγμένα δεν τρώω. Θα ήμουν χοντρός άλλωστε. Είμαι; Δεν είμαι.
Turn the page.....

kefalonitis71

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 170
  • Γεράσιμος
    • Προφίλ
Απ: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.
« Απάντηση #6 στις: 24/10/2015, 10:07:06 »
Αυτό λέω και εγώ, στην επόμενη μπύρα μόλις τελειώσει το mashing θα πάρω σκέτο βυνογλεύκος και θα ξαναδοκιμάσω.
Μπύρα - Hard Rock - Ολυμπιακός και Video Games.

theiosStout

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 109
  • Γιάννης
    • Προφίλ
    • Saxon747
Απ: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.
« Απάντηση #7 στις: 24/10/2015, 17:19:51 »
Καλή ιδέα, θα το δοκιμάσω και εγώ.
Saxon μωρέ!!!!

stamas113

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 20
    • Προφίλ
Απ: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.
« Απάντηση #8 στις: 24/10/2015, 22:21:44 »
μετα τα μελομακαρονα μπυρας ερχεται και...η μουσταλευρια βυνης
Γιατι οχι...λογικα θα ειναι γαματη χωρις ομως τους λυκισκους

sickJane

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 45
    • Προφίλ
Απ: Μουσταλευριά απο βύνη - Βυναλευριά.
« Απάντηση #9 στις: 13/11/2015, 11:59:09 »
ωραια κ ευκολη συνταγη- γινεται στο 10'...
ευχαριστουμε!

τη δοκιμασα με μια πορτερ, με χαμηλο λυκισκο. εβαλα κ γω λιγο μελακι παραπανω για να γλυκισει...σουπερ
Ο,τι ζυμώνεται, πίνεται!