Φτιάχνοντας τα ντουλάπια μου βρήκα ξεχασμένα 150gr Pilsner, 220 gr Cara pils, 60 gr Munich και 15 gr magnum pellets. Δεν μου πήγαινε η καρδιά να τα πετάξω αλλά ήταν και πολύ μικρή ποσότητα και ξεχασμένα πολύ καιρό για μπύρα. Και μπαμ μου ήρθε η ιδέα της μουσταλευριάς ή καλύτερα βυναλευριάς.
Βάζω νερό στην κατσαρόλα σε αναλογία 3,5:1. Τις βύνες σε κάλτσα λυκίσκου και mashing για 1 ώρα στους 66 έως 68. Mash out στους 77 για 15 λεπτά. Μέτρηση OG 1054. Προσθήκη 2 κουταλιές μέλι για ανεβάσω λίγο την πυκνότητα και OG πάνω από 1064 εν ξέρω πόσο γιατί το πυκνόμετρο είναι μικρό. Ο μούστος του κρασιού ανάλογα με τα σταφύλια παίζει από 1030 μέχρι 1150 αν θυμάμαι καλά. Βράσιμο για 15 λεπτά και στο flame out 5 gr magnum για άρωμα δεν είχα κάτι άλλο. Το κρύωσα πήρα ένα ποτήρι γλεύκος το έριξα στο μπλέντερ μαζί με 2,5 κουταλιές τις σούπας αλεύρι και βρουυυμμμμμ μέχρι που έγινε χυλός. Έριξα τον χυλό στο υπόλοιπο γλεύκος χαμηλή φωτιά και βράσιμο μέχρι που έγινε πηχτή σαν μουσταλευριά.
Συμπεράσματα, υφή και αρχική γεύση τέλεια, επίγευση την χαλάει λίγο ο λυκίσκος γιατί στο βράσιμο με το αλεύρι έβγαλε πικράδα όχι πολύ αλλά δεν είναι μουσταλευριά. Με αρωματικούς λυκίσκους ή και χωρίς, θα είναι καλύτερα.
Δίνονται βέβαια τεράστιες επιλογές και συνδυασμοί γεύσεων παίζοντας με συνδυασμούς βυνών και λυκίσκων όπως ακριβώς και στις μπύρες.
Σίγουρα θα έχουμε συνέχεια.