Αποστολέας Θέμα: Κιτ τυριών Mad Millie  (Αναγνώστηκε 19404 φορές)

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #30 στις: 09/12/2015, 01:59:26 »
Με το γάλα που έβαλες μην περιμένεις και πολλά-πολλά. έχει τρελές απώλειες (ίσως και 1/10). Αν λες ότι γεμισες το καλαθάκι και έβαλες και στο ύφασμα, πόσο τυρί έβγαλες συνολικά και πόσο γάλα χρησιμοποίησες;

Έκανα μια πρώτη συζήτηση για γάλα και βρήκα πολύ καλό απο Καρδίτσα. Το μαγαζί που το φέρνει είναι στο Παγκράτι και περιμένω τιμές. Έχει όλα τα γάλατα, απλά όταν κάποια δεν είναι η εποχή τους (πχ κατσικίσια) απλά δεν θα υπάρχουν.
Μόλις έχω νεώτερα θα σας πω.

το αγελαδινό γάλα έχει τα λιγότερα στερεά συστατικά (αυτά που μετά θα γίνουν τυρί) οπότε η απόδοση είναι από το 1/10 έως το 1/8, το κατσικίσιο έρχεται μετά με σχεδόν τις ίδιες τιμές 1/8 με 1/7. Το πρόβειο έχει τα πιο πολλά στερεά συστατικά άλλα είναι γάλα το οποίο πάει μόνο για τυροκομισή οποτε το βρίσκουμε μόνο σε μαντρί εκεί πετυχαινεις και αποδόσεις 1/5 - 1/4, ανάλογες αποδόσεις με το πρόβειο έχει και το γάλα βούβαλου, ενω το πλέον δύσκολο γάλα για τυροκομιση είναι αυτο των καμηλοειδων: καμηλα, λαμα κτλπ.

Οι αποδόσεις που έδωσα είναι για σκληρά τυριά (αυτά που θέλουν πρέσα) τα οποία είναι και αυτά που έχουν πολλά στερεά συστατικά (άρα λιγότερο νερό) ο φίλος με την ρικοτα πέτυχε με αγελαδινό τέτοια απόδοση γιατί η ρικοτα έχει μεγάλο ποσοστό υγρασίας άρα λιγότερα στερεά συστατικά άρα μεγαλύτερη απόδοση!


Τελος να πω οτι άμα κάποιος φτιάξει μεγάλες ποσότητες τυριού (με μικρές δεν γίνεται), πχ 2 κιλά τυρί από 15 λίτρα γάλα κτλπ
μπορεί με το τυρόγαλο που θα μένει αφού στραγγίσει το τυρί του, να φτιάξει τυριά τυρογαλακτος όπως η μυζήθρα, ο ανθροτυρος, το μανούρι, η ρικοτα (ναι η original ειναι από τυτρογαλα όχι απο γάλα), μασκαρπονε κτλπ.
« Τελευταία τροποποίηση: 09/12/2015, 02:06:04 από vasilismf »

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #31 στις: 09/12/2015, 12:56:06 »
Με το γάλα που έβαλες μην περιμένεις και πολλά-πολλά. έχει τρελές απώλειες (ίσως και 1/10). Αν λες ότι γεμισες το καλαθάκι και έβαλες και στο ύφασμα, πόσο τυρί έβγαλες συνολικά και πόσο γάλα χρησιμοποίησες;

Έκανα μια πρώτη συζήτηση για γάλα και βρήκα πολύ καλό απο Καρδίτσα. Το μαγαζί που το φέρνει είναι στο Παγκράτι και περιμένω τιμές. Έχει όλα τα γάλατα, απλά όταν κάποια δεν είναι η εποχή τους (πχ κατσικίσια) απλά δεν θα υπάρχουν.
Μόλις έχω νεώτερα θα σας πω.

το αγελαδινό γάλα έχει τα λιγότερα στερεά συστατικά (αυτά που μετά θα γίνουν τυρί) οπότε η απόδοση είναι από το 1/10 έως το 1/8, το κατσικίσιο έρχεται μετά με σχεδόν τις ίδιες τιμές 1/8 με 1/7. Το πρόβειο έχει τα πιο πολλά στερεά συστατικά άλλα είναι γάλα το οποίο πάει μόνο για τυροκομισή οποτε το βρίσκουμε μόνο σε μαντρί εκεί πετυχαινεις και αποδόσεις 1/5 - 1/4, ανάλογες αποδόσεις με το πρόβειο έχει και το γάλα βούβαλου, ενω το πλέον δύσκολο γάλα για τυροκομιση είναι αυτο των καμηλοειδων: καμηλα, λαμα κτλπ.

Οι αποδόσεις που έδωσα είναι για σκληρά τυριά (αυτά που θέλουν πρέσα) τα οποία είναι και αυτά που έχουν πολλά στερεά συστατικά (άρα λιγότερο νερό) ο φίλος με την ρικοτα πέτυχε με αγελαδινό τέτοια απόδοση γιατί η ρικοτα έχει μεγάλο ποσοστό υγρασίας άρα λιγότερα στερεά συστατικά άρα μεγαλύτερη απόδοση!


Τελος να πω οτι άμα κάποιος φτιάξει μεγάλες ποσότητες τυριού (με μικρές δεν γίνεται), πχ 2 κιλά τυρί από 15 λίτρα γάλα κτλπ
μπορεί με το τυρόγαλο που θα μένει αφού στραγγίσει το τυρί του, να φτιάξει τυριά τυρογαλακτος όπως η μυζήθρα, ο ανθροτυρος, το μανούρι, η ρικοτα (ναι η original ειναι από τυτρογαλα όχι απο γάλα), μασκαρπονε κτλπ.

ωρέ...εσύ είσαι πολυ χωμένος στο θέμα τυροκομεία....που ήσουν τόσο καιρό? για ανέβασε μας καμιά συνταγή(ευκολη ,δυσκολη, γρηγορη κλπ) να δουμε τι μπορούμε να κανουμε ... 8)

fox

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 72
  • www.kaltsadiko.gr
    • Προφίλ
    • Καλτσάδικο
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #32 στις: 10/12/2015, 02:25:38 »
Μιας και μιλάμε για αποδόσεις , στην 1η μου προσπάθεια έφτιαξα με 23lt αγελαδινό γάλα φέτα, cheddar, μυζήθρα (από το τυρόγαλο) συνολικά 3,100gr
Pol το μαγαζί στο Παγκράτι θα μπορεί να μας φέρει και πρόβειο ; που δεν βρίσκουμε στο εμπόριο !

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #33 στις: 10/12/2015, 02:33:12 »

ωρέ...εσύ είσαι πολυ χωμένος στο θέμα τυροκομεία....που ήσουν τόσο καιρό? για ανέβασε μας καμιά συνταγή(ευκολη ,δυσκολη, γρηγορη κλπ) να δουμε τι μπορούμε να κανουμε ... 8)

Γεωπόνος ζωικής παράγωγης γαρ  ;D ;D ;D

για διεθνείς συνταγές μπορείς να δεις εδω http://www.cheesemaking.com/recipes/recipedetails.html
έχω δοκιμάσει αρκετές και είναι καλές. Αν θες για ελληνικά τυριά πες μου να σου γράψω!

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #34 στις: 10/12/2015, 02:52:33 »
επίσης οσοι χρησιμοποιείτε ψυγείο με θερμοστάτη για την ζυθοποιηση και το γυρίσετε στην ωρίμανση τυριού, αν θέλετε να ξανά βάλετε μπίρα, κάλο καθάρισμα με απολυμαντικό και το καλύτερο είναι να πάρετε καμιά οζονο μηχανή του Φικιωρη να βάζετε το όζον μέσα στο ψυγείο για κάνα 10λεπτό να τα σκοτώσει όλα γιατί μετά βλέπω η μπίρα να ζυμώνεται με penicillium roqueforti  ;D ;D

fox

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 72
  • www.kaltsadiko.gr
    • Προφίλ
    • Καλτσάδικο
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #35 στις: 10/12/2015, 10:15:33 »
Βασίλη , αλλά και όποιος γνωρίζει, το cheddar λέει η συνταγή να μείνει μια βδομάδα στον πάγκο κουζίνας. Σήμερα 5η μέρα είδα στίγματα μούχλας !
Τι φταίει ;
και τι μπορούμε να προσέχουμε μην τα βγάζουμε όλα ροκφόρ ;
 ;D

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #36 στις: 10/12/2015, 13:44:56 »
Βασίλη , αλλά και όποιος γνωρίζει, το cheddar λέει η συνταγή να μείνει μια βδομάδα στον πάγκο κουζίνας. Σήμερα 5η μέρα είδα στίγματα μούχλας !
Τι φταίει ;
και τι μπορούμε να προσέχουμε μην τα βγάζουμε όλα ροκφόρ ;
 ;D

είναι φυσιολογικό να πιάνει μούχλα μετά από κάποιες μέρες! (για να καθυστερήσεις αυτή την διαδικασία πρέπει να έχεις την τσαντιλα αποστειρωμένη να γυρνάς το τυρί μέχρι να στεγνώσει κάθε μέρα, να μην το έχεις σε κάποια επιφανια που κρατάει υγρασία, πχ να το βάζεις πάνω σε μια σιτα που θα έχεις περάσει με starsan, όχι κατευθείαν πάνω στον πάγκο, και ο χώρος να αερίζετε καλά!)  Για να βγάλεις την μούχλα θα φτιάξεις ένα διάλυμα κορεσμένης άλμης (σε 200Ml νερό ρίξε 40 γραμμάρια αλάτι και μια κουταλιά τις σούπας ξίδι) και με ενα πανάκι τρίψε την επιφανια του τυριου με την άλμη μέχρι να φύγει η μούχλα. Αν θα κερώσεις το τυρί άστο μολις βγάλεις την μούχλα κανα 5-6ωρο να στεγνώσει και μετά βαλτου κερί (το τυρι δεν πρέπει να εχει μούχλες πάνω οταν κερώνεις) αν τώρα θες να το ωριμάσεις χωρίς κερι, και να κάνει δικιά του κρούστα απο πάνω, κάθε 5-6 μέρες που θα βγάζει μούχλα θα πρέπει να το πλένεις με την διαδικασία που σου ειπα!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #37 στις: 10/12/2015, 19:52:21 »
Μιας και μιλάμε για αποδόσεις , στην 1η μου προσπάθεια έφτιαξα με 23lt αγελαδινό γάλα φέτα, cheddar, μυζήθρα (από το τυρόγαλο) συνολικά 3,100gr
Pol το μαγαζί στο Παγκράτι θα μπορεί να μας φέρει και πρόβειο ; που δεν βρίσκουμε στο εμπόριο !
Μίλησα με τον ιδιοκτήτη και μου είπε πως αύριο θα ξέρεις τιμες. Σαφώς και θα έχουμε και πρόβειο και γίδινο.
Turn the page.....

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #38 στις: 10/12/2015, 21:47:47 »
 ;D ;D ;D ;D θα είναι παστεριωμένο η τελείως Pure?

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #39 στις: 10/12/2015, 22:06:33 »
;D ;D ;D ;D θα είναι παστεριωμένο η τελείως Pure?
Τελείως ρε συ, αλλιώς δεν έχει νόημα....
Turn the page.....

fox

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 72
  • www.kaltsadiko.gr
    • Προφίλ
    • Καλτσάδικο
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #40 στις: 10/12/2015, 22:49:27 »
Βασίλη , αλλά και όποιος γνωρίζει, το cheddar λέει η συνταγή να μείνει μια βδομάδα στον πάγκο κουζίνας. Σήμερα 5η μέρα είδα στίγματα μούχλας !
Τι φταίει ;
και τι μπορούμε να προσέχουμε μην τα βγάζουμε όλα ροκφόρ ;
 ;D

είναι φυσιολογικό να πιάνει μούχλα μετά από κάποιες μέρες! (για να καθυστερήσεις αυτή την διαδικασία πρέπει να έχεις την τσαντιλα αποστειρωμένη να γυρνάς το τυρί μέχρι να στεγνώσει κάθε μέρα, να μην το έχεις σε κάποια επιφανια που κρατάει υγρασία, πχ να το βάζεις πάνω σε μια σιτα που θα έχεις περάσει με starsan, όχι κατευθείαν πάνω στον πάγκο, και ο χώρος να αερίζετε καλά!)  Για να βγάλεις την μούχλα θα φτιάξεις ένα διάλυμα κορεσμένης άλμης (σε 200Ml νερό ρίξε 40 γραμμάρια αλάτι και μια κουταλιά τις σούπας ξίδι) και με ενα πανάκι τρίψε την επιφανια του τυριου με την άλμη μέχρι να φύγει η μούχλα. Αν θα κερώσεις το τυρί άστο μολις βγάλεις την μούχλα κανα 5-6ωρο να στεγνώσει και μετά βαλτου κερί (το τυρι δεν πρέπει να εχει μούχλες πάνω οταν κερώνεις) αν τώρα θες να το ωριμάσεις χωρίς κερι, και να κάνει δικιά του κρούστα απο πάνω, κάθε 5-6 μέρες που θα βγάζει μούχλα θα πρέπει να το πλένεις με την διαδικασία που σου ειπα!

σε ευχαριστώ για την γνώση που προσφέρεις !!

Μιας και μιλάμε για αποδόσεις , στην 1η μου προσπάθεια έφτιαξα με 23lt αγελαδινό γάλα φέτα, cheddar, μυζήθρα (από το τυρόγαλο) συνολικά 3,100gr
Pol το μαγαζί στο Παγκράτι θα μπορεί να μας φέρει και πρόβειο ; που δεν βρίσκουμε στο εμπόριο !
Μίλησα με τον ιδιοκτήτη και μου είπε πως αύριο θα ξέρεις τιμες. Σαφώς και θα έχουμε και πρόβειο και γίδινο.

ΟΥΑΟ !!
Περιμένουμε !!!!!!!!!!!!!!!!!

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #41 στις: 11/12/2015, 01:06:37 »
;D ;D ;D ;D θα είναι παστεριωμένο η τελείως Pure?
Τελείως ρε συ, αλλιώς δεν έχει νόημα....

με βλέπω τα Χριστούγεννα αντί για tripel να βάζω gouda  ;D ;D ;D

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #42 στις: 11/12/2015, 17:44:58 »
;D ;D ;D ;D θα είναι παστεριωμένο η τελείως Pure?
Τελείως ρε συ, αλλιώς δεν έχει νόημα....

με βλέπω τα Χριστούγεννα αντί για tripel να βάζω gouda  ;D ;D ;D
Να βάλεις καλέ μου φίλε.....
Που είπαμε ότι μένεις;
Turn the page.....

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #43 στις: 12/12/2015, 03:12:33 »
Να βάλεις καλέ μου φίλε.....
Που είπαμε ότι μένεις;

Κηφισιά. Είχαμε μιλήσει στο facebook για το Kit με τα τα 125 και το chiller!
« Τελευταία τροποποίηση: 12/12/2015, 03:14:11 από vasilismf »

fox

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 72
  • www.kaltsadiko.gr
    • Προφίλ
    • Καλτσάδικο
Απ: Κιτ τυριών Mad Millie
« Απάντηση #44 στις: 12/12/2015, 11:39:16 »
Να βάλεις καλέ μου φίλε.....
Που είπαμε ότι μένεις;

Κηφισιά. Είχαμε μιλήσει στο facebook για το Kit με τα τα 125 και το chiller!

Μην του δίνεις στίγμα !
θα έρθει νύχτα να σου φάει το gouda και εσύ θα νομίζεις ότι ο Άγιος Βασίλης το άρπαξε  ;D