Με το γάλα που έβαλες μην περιμένεις και πολλά-πολλά. έχει τρελές απώλειες (ίσως και 1/10). Αν λες ότι γεμισες το καλαθάκι και έβαλες και στο ύφασμα, πόσο τυρί έβγαλες συνολικά και πόσο γάλα χρησιμοποίησες;
Έκανα μια πρώτη συζήτηση για γάλα και βρήκα πολύ καλό απο Καρδίτσα. Το μαγαζί που το φέρνει είναι στο Παγκράτι και περιμένω τιμές. Έχει όλα τα γάλατα, απλά όταν κάποια δεν είναι η εποχή τους (πχ κατσικίσια) απλά δεν θα υπάρχουν.
Μόλις έχω νεώτερα θα σας πω.
το αγελαδινό γάλα έχει τα λιγότερα στερεά συστατικά (αυτά που μετά θα γίνουν τυρί) οπότε η απόδοση είναι από το 1/10 έως το 1/8, το κατσικίσιο έρχεται μετά με σχεδόν τις ίδιες τιμές 1/8 με 1/7. Το πρόβειο έχει τα πιο πολλά στερεά συστατικά άλλα είναι γάλα το οποίο πάει μόνο για τυροκομισή οποτε το βρίσκουμε μόνο σε μαντρί εκεί πετυχαινεις και αποδόσεις 1/5 - 1/4, ανάλογες αποδόσεις με το πρόβειο έχει και το γάλα βούβαλου, ενω το πλέον δύσκολο γάλα για τυροκομιση είναι αυτο των καμηλοειδων: καμηλα, λαμα κτλπ.
Οι αποδόσεις που έδωσα είναι για σκληρά τυριά (αυτά που θέλουν πρέσα) τα οποία είναι και αυτά που έχουν πολλά στερεά συστατικά (άρα λιγότερο νερό) ο φίλος με την ρικοτα πέτυχε με αγελαδινό τέτοια απόδοση γιατί η ρικοτα έχει μεγάλο ποσοστό υγρασίας άρα λιγότερα στερεά συστατικά άρα μεγαλύτερη απόδοση!
Τελος να πω οτι άμα κάποιος φτιάξει μεγάλες ποσότητες τυριού (με μικρές δεν γίνεται), πχ 2 κιλά τυρί από 15 λίτρα γάλα κτλπ
μπορεί με το τυρόγαλο που θα μένει αφού στραγγίσει το τυρί του, να φτιάξει τυριά τυρογαλακτος όπως η μυζήθρα, ο ανθροτυρος, το μανούρι, η ρικοτα (ναι η original ειναι από τυτρογαλα όχι απο γάλα), μασκαρπονε κτλπ.