η κάθε πυτιά έχει την δικιά της δύναμη οπότε δεν μπορώ να σου πω πόση ποσότητα χρειάζεται να βάλεις.
Όμως, αν δεις πιο πάνω αναφέρω ότι η πυτιά του κιτ είναι αδύναμη (πηκτική ικανότητα 60 μονάδες) και για 8 λίτρα λέει ότι αντιστοιχούν 2 ταμπλέτες όμως δεν έπηξε το γάλα σε 40 λεπτά που έλεγε η συνταγή! Μπορεί να έπηζε σε 2 ώρες αλλά θα είχα βγει εκτός.
Οι πυτιές κανονικής δύναμης είναι γύρο στις 200-300 μονάδες, διπλής δύναμης 500-600 και τριπλής 900-1000.
Τι σημαίνει αυτό ότι ανάλογα με το ποσό δυνατή είναι βάζουμε την αντίστοιχη ποσότητα.
Η απλής δύναμης 200-300 μονάδες πήζει μέσα σε 30-40 λεπτά (ότι λένε οι πιο πολλές συνταγές) το γάλα αν βάλεις 0.5ml πυτιά ανά λίτρο γάλακτος. Το μπουκαλάκι πρέπει να σου προτείνει ποσότητα! Πολλές πυτιές δεν λένε ούτε ποσότητα ανά λίτρο ούτε μονάδες πήξης. Όλες όμως λένε ότι πχ Το μπουκαλάκι αυτό των 50 ml πήζει 50 λίτρα γάλα (αρά αυτόματα ξέρεις ότι θες 1ml πυτιά ανά λίτρο γάλα) και συνήθως αφορά τα 40 λεπτά πήξης.
Βέβαια και η ταμπλέτα του κιτ λέει για ποσα λίτρα είναι αλλά είναι μουφα, γενικά στο εμπόριο όμως σπάνια θα βρεις τόσο αδύναμη πυτιά! Αυτοί μάλλον την κάνανε έτσι ώστε να φεύγουν σφαίρα οι ταμπλέτες και να τους παραγγέλνεις καινούριες συνέχεια

Τέλος αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια πυτιά 0.5ml / λίτρο γάλα με πήξη σε 40 λεπτά και η συνταγή σου λέει το τυρί πρέπει να πήξει σε 20 λεπτά, τότε διπλασιάζεις την ποσότητα της πυτιάς => 1ml / Λίτρο γάλα!
γι’ αυτό λέω οτι είναι πιο εύκολη η υγρή! Γιατί άντε πάρε το 1/3 της ταμπλέτας η 0.3 γραμμάρια από την σκόνη κλπ. Με την πιπέτα παίρνεις εύκολα την υγρή πυτιά! Επίσης ποτέ δεν διαλύουμε την πυτιά σε νερό βρύσης που έχει χλώριο!