Καλημέρα παιδιά
έκανα πρώτη προσπάθεια σε Extract (& partial mash) με αυτοσχεδιασμό σε Belgian Dark Strong (τρομάρα μου)
κοιτάζοντας διάφορες συνταγές & πίνωντας αντίστοιχες μπύρες κατέληξα ότι ψάχνω υψηλό OG και χαμηλό IBU
η συνταγή που έκανα είναι:
Brew Method: Partial Mash
Style Name: Belgian Dark Strong Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 16 (15 liters υπολόγιζα) (fermentor volume)
Boil Size: 11 liters
Boil Gravity: 1.124
Efficiency: 35% (brew house)
STATS:
Original Gravity: 1.091
Final Gravity: 1.022
ABV (standard): 8.99%
IBU (tinseth): 21.8
SRM (morey): 15.15
FERMENTABLES:
3.1 kg - Dry Malt Extract - Light (68.9%) (1.1 kg στον αρχικό βρασμό και 2 κιλά στα τελευταία 15 λεπτά)
0.25 kg - Dry Malt Extract - Wheat (5.6%)
0.35 kg - Belgian Candi Sugar - Amber/Brown (7.8%) (στα τελευταία 15 λεπτά)
0.5 kg - German - Abbey Malt (11.1%)
0.1 kg - Belgian - Biscuit (2.2%)
0.2 kg - German - CaraMunich I (4.4%)
0.140 caramel 30
HOPS:
25 g - Brewer's Gold, Type: Pellet, AA: 8.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 18.49
17 g - Fuggles, Type: Pellet, AA: 4.5, Use: Boil for 15 min, IBU: 3.3
MASH GUIDELINES:
- MASHING (German - Abbey Malt): 65 C για 1 ώρα
& STEEPING (τα άλλα): 65 C για 30 λεπτά
YEAST:
Wyeast - Trappist High Gravity 3787
Starter: Yes
Form: Liquid
Attenuation (avg): 76%
Flocculation: Med-High
Optimum Temp: 17.78 - 25.56 C
Fermentation Temp: 21 C
Generated by Brewer's Friend -
http://www.brewersfriend.com/Η απορία μου είναι η εξής:
Με βάση τους υπολογισμούς στο brewersfriend έβγαζε IBU 22 όταν τα έχεις όλα στο βρασμό για 60 λεπτά
εγώ επειδή έχω 10λιτρη κατσαρόλα έβρασα τους λυκίσκους με 1.1kg DME και τα υπόλοιπα τα έβαλα να βράσουν τα τελευταία 15 λεπτά
αν δηλαδή βάλω στο πρόγραμμα τα υπόλοιπα ζυμώσιμα late addition μου βγάζει IBU 45!
ισχύει δηλαδή ότι αν βάλεις τα περισσότερα ζάκχαρα στο τέλος δεν μειώνεται η πικράδα;
αν βγει τόσο πικρή πρέπει να της αλλάξω όνομα σε Belgian Dark της Παρηγοριάς