Αποστολέας Θέμα: Maris Otter  (Αναγνώστηκε 11366 φορές)

byron7

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
Maris Otter
« στις: 12/12/2011, 14:29:05 »
Καλησπέρα παιδιά,

Υπάρχει πιθανότητα να βρούμε maris otter  ?
Ενδιαφέρομαι να φτιάξω μια αγγλική συνταγή και απαιτεί την εν λόγω βύνη.
Από μια έρευνα που έκανα στο νετ, οι πιό πολλοί συμφωνουν πως η ΜΟ ως ποικιλία έχει διαφορετική γεύση από τα αντίστοιχα Αμερικάνικα/Βέλγικα pale malts, οπότε αντικατάση της βύνης θα διαφοροποιούσε αρκετά την συνταγή.
εσείς τι γνώμη έχετε ;

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Maris Otter
« Απάντηση #1 στις: 12/12/2011, 15:00:16 »
Απο οσο ξερω η εν λογω βυνη δεν εισαγεται εδω θα την βρεις σε eshop Αγγλικα κυριως, με οποιαδηποτε ονομασια αρκει να ειναι Αγγλικη εταιρια  Marris Otter ονομαζεται το υβριδιο του κριθαριου που χρησημοποιηται κατα την καλιεργεια  στην Αγγλια οποτε ολα τα βυνοποιεια της Αγγλιας χρησημοποιουν το εν λογω κριθαρι.Οι Βελγικες και οι Γερμανικες Pale εχουν την φημη οτι πλησιαζουν αν οχι οτι ειναι ιδιες με τις Αγγλικες.Εναλακτικα μπορεις να χρησημοποιησεις Pale malt σε συνδυασμο με Abbey .Παιζει και DIY τροπος αλλα δεν νομιζω να πετυχει το αποτελεσμα λογω συνθηκων.
« Τελευταία τροποποίηση: 12/12/2011, 15:15:51 από Nik »

byron7

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 12/12/2011, 15:29:33 »
Από όσο ξέρω η MO είναι συγκεγκριμένη ποικιλία χειμερινού κριθαριού η οποία πλέον χρησιμοποιήται από τους περισσότερες μικροζυθοποιίες της Αγγλίας. 
Γενικά λένε ότι η εν λόγω ποικιλία έχει διαφορετική γευση από την Halcyon ή την  Pipkin, οπότε υποψιάζομαι πως αν διαφέρει από τις άλλες αγγλικές ποικιλίες πιθανόν η αντικατάστασή της από μια εντελώς ξένη ποικιλία θα διαφοροποιήσει αισθητά το αποτέλεσμα.

Τα αγγλικά e-shop  δυστυχώς χρεώνουν μίνιμουμ 28-30 euro μεταφορικά που ουσιαστικά είναι η αξία βύνης βάσης για 60 λίτρα γλέυκους :P

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 12/12/2011, 15:58:07 »
Γενικα ψαχνοντας το λιγο το θεμα λεγεται οτι η παραγωγη πλεον ειναι ολη ΜΟ λογω των χαρακτηριστικων που εχει σαν υβριδιο ενδεχωμενως να αλλαζει απο maltser σε maltster λογω διαφορων στην διαδικασια την βυνοποιησης .Π.χ. η βυνη της Muntons ειναι ΜΟ της Halcyon το ιδιο κ.ο.κ και γενικα αναφερεται στην ντοπια αγορα σαν Pale malt καπως ετσι γινεται και με την Crystal οπου αναφερεται (ενοειται οτι ειναι περιπου 150EBC)  .
« Τελευταία τροποποίηση: 12/12/2011, 16:00:56 από Nik »

kostass

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 12/12/2011, 18:24:24 »
Χωρίς την πρόθεση του τρολαρίσματος και χωρίς πολύ μεγάλη γνώση σε AG,
δεν νομίζω να είναι καμια τρελή διαφορά σαν τελικό αποτέλεσμα αν έχεις σωστή συνταγή και την εκτελέσεις σωστά.

Εκτός αν είναι σαν το αλεύρι μύλων λούλη στα ψωμιά οπότε πάω πάσο :)

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 12/12/2011, 19:30:53 »
Κοιτα δεν εχεις καθολου αδικο μιας και δεν υπαρχει απολυτο μετρο συγκρισης αν δεν εισαι μαθημενος στην σπεσιαλ γευση που ενδεχωμενως (και κατα τους πιο εμπειρους υπαρχει διαφορα) να δινει η εν λογω βυνη ,μια καλοφτιαγμενη Αγγλικη Ale δεν θα εχει τρομακτικες διαφορες απο μια του εμποριου αλλα συνηθως επειδη ειναι χομπυ και γουσταρουμε "ψιριζουμε την μαιμου" Ωραια θα ηταν να ειχαμε επιλογες οσο αφορα το πληθος των βυνων που εχουμε στην χωρα μας αλλα και με αυτα που εχουμε και δεν ειναι και λιγα κατι γινεται.

miren

• Sr. Member
  • Η μπύρα φτιάχτηκε για να τρώμε λουκάνικα
    • Προφίλ
    • loukaniko.gr
« Απάντηση #6 στις: 12/12/2011, 19:54:02 »
Γουστάρω byron7 που την ψάχνεις. Και εγώ θα ενδιαφερόμουν για πειραματισμούς με ΜΟ. Μήπως να ψήναμε τον Πολ να φέρει με την επόμενη παραγγελία και ένα σακί ΜΟ αν αυτό είναι εφικτό;

byron7

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 12/12/2011, 20:16:26 »
Nik : Nομίζω πως κάτι δεν είναι σωστο εδώ ή εγώ δεν το κατάλαβα όπως το διατύπωσες.

Η ΜΟ είναι όντως υβριδική ποικιλία που δημιουργήθηκε το 1963 και  προέρχεται από κριθάρι ποικιλίας  Pioneer και proctor  η οποίες ήταν παλαιότερες κατά 10 χρόνια.

Η Halcyon  είναι μια άλλη ποικιλία που προήλθε από ΜΟ & Sargent και αναπτύχθηκε το 1980. ( Δεν κάνω τον έξυπνο. απλά το διάβασα πριν 10 μέρες στο oxford Companion to beer όταν εψαχνα για να βρώ ποικιλίες του 18ου  αιώνα για mild) :P

Δεν έχει βέβαια πολύ σημασία όλο αυτό, αλλά αυτό που κρατάω είναι πως πάρα την υποτιθέμενη  καλύτερη τροποποίηση που ακούει στο όνομα Halcyon, στην Αγγλία εδώ και 10 χρόνια περίπου  ενώ είχε σχεδόν εξαφανιστεί η ΜΟ, επανήλθε και σχεδόν έχει επικρατήση ολοκληρωτικά λόγω της πιό γεμάτης γεύσης της - κατά τα λεγόμενα των brewers εκεί.

Γενικώς  οι συνταγές real ale που έχω στα χέρια μου επιμένουν να ζητούν συγκεκριμένες ποικιλίες για την εκτέλεση τους και πολλές φορές βλέπω συνταγές που η μόνη τους διαφορά είναι η ποικιλία και τίποτα αλλό. Πιθανό να ισχύει αυτό που λέει ο φίλος Kostass αλλά ο μόνος τρόπος να το ανακαλύψεις είναι να βάλεις αυτά τα 2 δίπλα δίπλα :D

Αν και έχω ήδη φτίαξει μια συνταγή με MO,  το μόνο που είδα σε σχέση με τα Βέλγικα είναι μια κατά κάτι καλύτερη απόδοση αλλά μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το επιβεβαιώσω :

Δεν βλέπω άλλη λύση θα πρέπει πιθανόν να φτιάξω μια συνταγή χρησιμοποιώντας και τα δύο υλικά για να δω αν αξίζει ο κόπος και το χρήμα :P
.....απλά  πονάει να πληρώνω σε μεταφορικά τα ίδια λεφτά που θα έδινα για να φτιάξω 120 L .

Νικ : Ναι φυσικά είναι χόμπυ και φυσικά θα ψειρήσουμε την μαιμού εμείς και οι φίλοι μας τις πίνουν. Για ένα prestige ζούμε :D

Miren : ναι ναι μακάρι να γίνει σίγουρα δεν θα του πήγαινε χαμένο :P

kostass

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 12/12/2011, 20:21:32 »
Γουστάρω byron7 που την ψάχνεις. Και εγώ θα ενδιαφερόμουν για πειραματισμούς με ΜΟ. Μήπως να ψήναμε τον Πολ να φέρει με την επόμενη παραγγελία και ένα σακί ΜΟ αν αυτό είναι εφικτό;

αυτά για εσάς που έχετε λεφτά :p
αλλά αν θέλετε να μου στείλετε και εμένα κανα σακί να...πειραματιστώ,
θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα αφιερώσω τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχω :)

εγώ λέω να ψηθούμε για κανα πειραματάκι(κυρίως εσείς που είστε αθήνα)
π.χ. συνταγή single malt, single high alpha hop όπως
pale ale malt 5kg
centennial 60,15,10,0 απο 30 γραμμάρια
ζύμωση στους 20C με US05 και light carbonation.

Βέβαια μάλλον δεν θα φανεί η βύνη ίσως να μην ήταν τόσο hoppy(γευστικά) η συνταγή...
Πάντως με ίδια λογική/συνταγή θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και το hop reuse που έλεγα στο άλλο post

kostass

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 12/12/2011, 20:22:59 »
ωχ, ψιλομαζί γράψαμε...
σοβαρά παίζουν συνταγές με ίδιου τύπου βύνη απλά διαφορετική ποικιλία???
για ανέβασε καμία!!!

byron7

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 13/12/2011, 09:51:04 »
Ναι αμέ.
τώρα δεν ξέρω αν πρέπει να το κάνω γιατί πιθανόν να με κυνηγάει η CAMRA  που έχει τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά κάτι θα βρω για να βάλω εδώ :P

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 13/12/2011, 15:35:43 »
Ενταξει μωρε κανε μεταφραση στα ελληνικα τον τιτλο και εισαι οκ.

byron7

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 13/12/2011, 16:18:31 »
Ok εδώ είμαστε...
Η πρώτη συνταγή real ale περιλαμβάνει δύο  ποικιλίες βύνης βάσης

"Σκούρα  Ενυδρίδα" του ζυθοποιίου otter
============================= 
25 λίτρα OG 1046 4.8%
halcyon Pale Malt 1995g
Maris Otter Pale malt 1995g
Crystal malt  180g
Chocolate Malt UK 180g
Wheat Torrified  90g 

Mashing 60 min Boil 90 min
Fuggles 28g 90 min
Goldings 28g 90 min
Goldings 5g 15 min

Μαγιά της αρεσκίας σας

'Αλλη μία που ζητά 2 ποικιλίες βάσης :

Γουάντσγορθ χ 6  του ζυθοποιίου Γουάντσγουόρθ
25 λίτρα OG 1040 ABV 4.3%

Pipkin pale malt 1951g
halcyon pale malt 1952g
crystal malt 82g
167g ζάχαρη  κατά το βράσιμο.

Βράσιμο για 90 λεπτά

fuggles 51g 90 min
E. K. Goldings  10g 15 min

Μαγιά της αρεσκείας σας. 

Τώρα δύο συνταγές που αν και πανω κάτω έχουν τα ίδια υλικά απαιτούν διαφορετικές ποικιλίες

1. Χόγκς μπάκ τέα (Ζυθοποιία Χόγκ)
25 Λίτρα OG 1044 ABV 4.2%

pipkin pale malt 4303g
crystal malt 349g

Βράσιμο για 90 λεπτά
Fuggles 35g 90 min
EK Goldings 33g 90 min
EK Goldings 10g 15 min
Μαγιά της αρεσκείας σας

2. Ιννκήπερς σπέσιαλ ρεσέρβ  ( ζυθοποιίο κόατς χάουζ)
25 Λίτρα OG 1045 ABV 4.5%
Maris otter 4050g
crystal 775g
Βράσιμο για 90 λεπτά

Fuggles 34g 90 min
Fuggles 5g 15 min
EK Goldings 33g 90 min
EK Goldings 5g 15 min
Μαγιά της αρεσκείας σας.

paulg

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 01/02/2012, 13:22:17 »
hi guys
I am Paul in corfu
I to would like to find maris otter malt here in greece
 it would cost maybe £35  for 30 kilos of grain from england 
I am going to try a brew with pale malt from beer-deli when I get my equipment made and see the difference

γεια τύποι
είμαι Paul στην Κέρκυρα
 Ι θα επιθυμούσα να βρώ τη βύνη ενυδρίδων maris εδώ στην Ελλάδα
 θα κόστιζε ίσως £35 γιατί 30 κιλά του σιταριού από την Αγγλία που
πρόκειται να δοκιμάσω παρασκευάζουν με τη χλωμή βύνη από το beer-deli όταν παίρνω τον εξοπλισμό μου γίνοντα και βλέπω τη διαφορά

kostass

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 01/02/2012, 14:09:16 »
hi guys
I am Paul in corfu
I to would like to find maris otter malt here in greece
 it would cost maybe £35  for 30 kilos of grain from england 
I am going to try a brew with pale malt from beer-deli when I get my equipment made and see the difference

Hey Paul!
We would all love to find maris otter in Greece :)

So Marris Otter in England costs like 42 euros for 30 kilos so 1,4 per kg.
I don't know what kind of pale malt beer-deli has, but I think it's like a Belgian 2-row.