Αποστολέας Θέμα: Grandma's Apple Pie Cyser  (Αναγνώστηκε 3463 φορές)

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Grandma's Apple Pie Cyser
« στις: 07/01/2016, 23:00:07 »
Καλή χρονιά σε όλους με νέα συνταγή! Επιτέλους βρίσκω χρόνο και θα βάλω σήμερα το cyser που μελετούσα. Έχουμε και λέμε:

Κατά την πρακτική του συμφορουμίτη Loco, θα βράσω 5 λίτρα χυμό μήλου ΑΒ με 0,5 kg καστανή ζάχαρη και 0,5 kg μέλι κωνοφόρων και νερό μέχρι τα 6 λίτρα. Το σιρόπι θα βράσει μέχρι το τελικό όγκο των 2 λίτρων, ώστε να καραμελώσει (αν καραμελώσει), να ανεβάσει το τελικό SG και να βράσουν τα μπαχαρικά. Sorry για την κλοπή φίλε Loco, αλλά το όλο εγχείρημα του βρασμού ελλείψει apple concentrate είναι πολύ καλή σκέψη.
Στα τελευταία 15 με 20 λεπτά του βρασμού, θα πέσουν 4 ξύλα κανέλας, 8 γαρύφαλλα και yeast nutrient. Στη συνέχεια θα πέσουν 18 λίτρα χυμού ακόμα και η μαγιά (Belle Saison της Danstar). Επέλεξα μαγιά μπύρας τέτοια ώστε να δώσει ελαφρώς πιπεράτη γεύση και ελπίζοντας να μην φάει τα πάντα.

Πυκνότητα σιροπιού pre-boil: 1.098 (6 lt)
Πυκνότητα σιροπιού post-boil: 1.293 (2 lt)
Τελική πυκνότητα: 1.082 (20 lt)

Θα υπάρξει update με φωτό!

Update: Ζυμώνει έντονα στους 18οC και έχει αρωματίσει το θερμοθάλαμο...

http://imgur.com/a/hLCi6
« Τελευταία τροποποίηση: 08/01/2016, 18:37:18 από rgmagic »

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #1 στις: 08/01/2016, 08:09:08 »
Βάλτο στις συνταγές... Είναι ενδιαφερον

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #2 στις: 08/01/2016, 16:21:36 »
ωραίο!! σου έσπασε τη μύτη το σιρόπι με τα μπαχαρικά;;;

Ωραία και η επιλογή της μαγιάς. απλά φρόντισε το καλοκαίρι να το έχεις στο ψυγείο μην ξυπνήσει πάνω απο τους 25C η μαγιά και αρχίσει να ξανατρώει!!

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #3 στις: 08/01/2016, 18:17:51 »
ωραίο!! σου έσπασε τη μύτη το σιρόπι με τα μπαχαρικά;;;

Ωραία και η επιλογή της μαγιάς. απλά φρόντισε το καλοκαίρι να το έχεις στο ψυγείο μην ξυπνήσει πάνω απο τους 25C η μαγιά και αρχίσει να ξανατρώει!!

Το άρωμα ήταν δυνατό και γενικά τα έσπασε! Απλά δεν ξέρω πόσο θα μείνει μετά τη ζύμωση. Αν δω ότι δεν μου φτάνει, θα μουλιάσω επιπλέον κανέλα και γαρύφαλλο σε κονιάκ ( ? ) για δυο μέρες και θα τα ρίξω μέσα. Όσο για το καλοκαίρι, θα το ανεβάσω στα ορεινά στο χωριό να μείνει σε υπόγειο μέχρι το χειμώνα.

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #4 στις: 08/01/2016, 18:38:22 »
Βάλτο στις συνταγές... Είναι ενδιαφερον

Σε αυτό μάλλον θα βοηθήσει ο Βρου γιατί δεν ξέρω (ή δεν μπορώ)...

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #5 στις: 08/01/2016, 19:09:58 »
Βάλτο στις συνταγές... Είναι ενδιαφερον

Σε αυτό μάλλον θα βοηθήσει ο Βρου γιατί δεν ξέρω (ή δεν μπορώ)...

αστο ακυρο...μαλακια είπα...στις συνταγες ειναι ήδη.... :P

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #6 στις: 15/01/2016, 19:19:57 »
Πήρα μέτρηση σήμερα. SG: 1.006 (ABV 10.1%) και η ζύμωση συνεχίζεται. Για αρώματα από γαρύφαλλο και κανέλα ούτε λόγος, τα έδιωξε η ζύμωση. Ετοίμαζω dry spicing (και νέα ορολογία) με 6 ξύλα κανέλας και 12 γαρύφαλλα σε 150 ml κονιάκ για 3-5 μέρες πριν τα ρίξω στον κάδο.
« Τελευταία τροποποίηση: 15/01/2016, 19:25:51 από rgmagic »

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #7 στις: 19/01/2016, 22:21:46 »
Έπεσαν απόψε και τα μπαχαρικά με το κονιάκ και θα μείνουν εκεί 4-5 μέρες. SG: 1.000 (ABV 10.9 %). Έγινε ξηρότερος σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (όχι όμως υπερβολικά) και θα προστεθεί μαλτοδεξτρίνη μόλις βγουν τα μπαχαρικά και εφόσον έχει σταθεροποιηθεί το SG, το πόση δεν έχει αποφασιστεί. Έχετε καμία πρόταση;
« Τελευταία τροποποίηση: 19/01/2016, 22:31:07 από rgmagic »

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #8 στις: 20/01/2016, 11:26:52 »
μην ξεχάσεις, τα Χριστούγεννα του 2016 να ανταλλάξουμε κανα μπουκάλι Cyser!

σχετικά με τη μαλτοδεξτρίνη σε προηγούμενη προσπάθεια μου σε 15 λίτρα είχα FG 0.996. Πρόσθεσα στην εμφιάλωση 600 γραμμάρια μαλτοδεξτρίνη και 170 γραμμάρια λακτόζη αυξάνοντας την τελική πυκνότητα σε 1,016. Αυτό σαν μπούσουλας για να υπολογίσεις τι θέλεις. Στα 20 λίτρα που έχεις θα έβαζα κάτω απο κιλό.

Σημείωση: ενώ είχα κάνει κανονικό cabronation με 2,5 βαθμούς CO2 η συγκεκριμένη cider ale βγήκε με υπερβολικό ανθρακικό. Αν ανοίξεις μπουκάλι εκτός ψυγείου αφρίζει και χύνεται το ένα τρίτο έξω. Μόνο αν παγώσει στους 4-6 C μπορείς να το ανοίξεις (ακόμα δεν είναι έτοιμο πάντως. Τελικά νομίζω το 6μηνο είναι minimum για Cider).
Νόμιζα οτι η μαλτοδεξτρίνη και η λακτόζη είναι 100% αζύμωτες αλλά τώρα δεν είμαι σίγουρος. Οπότε θα σου πρότεινα να την βάλεις 2-3 ημέρες πριν την εμφιάλωση ώστε αν είναι να ζυμώσει περαιτέρω να γίνει στον κάδο και όχι στο μπουκάλι!

το thread είναι το :
https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,1348.0.html


rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #9 στις: 20/01/2016, 17:19:54 »
Ανταλλαγή θα γίνει σίγουρα. Πώς αλλιώς θα δοκιμάσω τον κύριο Sparrow;
Ευχαριστώ για το μπούσουλα. Όντως η μάλτο έχει ένα ποσοστό γύρω στο 5% (ίσως και παραπάνω) ζυμώσιμων σακχάρων. Για τη λακτόζη δεν το έχω ψάξει. Σίγουρα η προσθήκη θα γίνει 4-5 μέρες πριν την εμφιάλωση ώστε να φάει η μαγιά ό,τι είναι να φάει και να βγει σωστά η ενανθράκωση. Πάντως για το "γέμισμα" του σώματος σκεφτόμουν να πάω λίγο συντηρητικά με στόχο κάτι κοντά στο 1.010 για αρχή ώστε αν μου αρέσει εκεί να μην το πάω παραπάνω. 
Όταν είχα πρωτοκάνει Cider, με χυμό, φράουλες και lime, πήρε σχεδόν χρόνο για να δέσει.

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #10 στις: 21/01/2016, 23:06:50 »
Απόψε προστέθηκαν 250 gr λακτόζη και 500 gr μαλτοδεξτρίνη διαλυμένα και βρασμένα για 5 λεπτά σε 500 ml νερό. Το SG είχε πέσει στο 0.999 και το εκτιμώμενο SG μετά το αρχικό back-sweetening εκτιμάται στο 1.010. Σε σχετική δοκιμή που έγινε, έδειξε αρώματα από γαρύφαλλο και κανέλα, αλλά όχι όσο δυνατό το ήθελα. Στη γεύση υπήρχε ακόμα λιγότερο (ίσως και λόγω ξηρότητας). Θα ξαναδοκιμάσω σε 3-4 μέρες και αν χρειαστεί θα προστεθούν περαιτέρω σάκχαρα και μπαχαρικά.

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #11 στις: 25/01/2016, 19:30:42 »
Μέτρησα πυκνότητα, έδειξε 1.006 αλλά στη γεύση ήταν σχεδόν όσο ξηρό το θέλω, όποτε έγινε μικρότερη προσθήκη και μπήκαν άλλα 250 gr μαλτοδεξτρίνη διαλυμένα σε 200 ml νερό. Επίσης ετοιμάστηκε και δεύτερο dry-spicing, με τις ίδιες προσθήκες με το προηγούμενο, για να προστεθεί την Παρασκεύη. Αν όλα είναι όπως πρέπει, την Τρίτη εμφιαλώνουμε.

Update: Σήμερα (28/1) έπεσε το δεύτερο dry-spicing. Θα γίνει cold crash και θα μπει ζελατίνη, άρα πάμε για εμφιάλωση την ερχόμενη Πέμπτη.
« Τελευταία τροποποίηση: 28/01/2016, 23:31:07 από rgmagic »

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Grandma's Apple Pie Cyser
« Απάντηση #12 στις: 05/02/2016, 19:03:53 »
Χθες έγινε εμφιάλωση. 20 λίτρα με 130 gr καστανής ζάχαρης. FG 1.010. Τα λέμε τα Χριστούγεννα! [emoji14]