Αποστολέας Θέμα: pH σε step infusion  (Αναγνώστηκε 14989 φορές)

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #15 στις: 07/02/2016, 21:45:25 »
Αν μετράς το Ph σε θερμοκρασία δωματιου τότε η ένδειξη δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες των 65+/- όπου γίνεται το mash.Τουλάχιστον αυτό διαβάζω στους ιστότοπους των εταιριών που φτιάχνουν Ph meters. Έτσι δεν είναι;
Bέβαια απο την άλλη οι μετρήσεις Ph στην ζυθοποίηση αναφέρονται σε θερμοκρασίες δωματίου, εκεί που γίνεται το κλιμπράρισμα του μετρητή.Οπότε ή κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε αυτή του δωματίου και μετράμε ή αφαιρούμε 0,0055 Ph/C και το κάνουμε με αριθμητική πράξη.Ακόμα και αν έχει ΑΤC το  Phmeter καλό είναι να ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία.
Δηλαδή αν φέρω το δείγμα του γλεύκους σε θερμοκρασία δωματίου το   pH που θα πρέπει να μετρήσω θα είναι 5.2 ή 5.5;

Πόσο είναι το Ph που θες να έχεις; Η θεωρία λέει οτι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία ανεβαίνει και το Ph.Οπότε σε θερμοκρασία 65 Κελσίου αν πιάσεις 5,5 είσαι στο 5,32 σε θερμοκρασία δωματίου.

Yπάρχει και αυτό το υπολογιστήρι....https://www.hamzasreef.com/Contents/Calculators/PhTempCorrection.php
spill the wine...pour the beer

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #16 στις: 07/02/2016, 23:07:46 »
5,5

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Συνεπώς αν σε θερμοκρασία δωματίου βρω PH 5.4 ως 5.6  αυτό σημαίνει ότι σε θερμοκρασία 68C το PH θα είναι 5.2 ως 5.4 όσο δηλ. χρειάζεται για να δουλέψουν ιδανικά οι αμυλάσες α και β.
Το έχω καταλάβει σωστά ή έκανα βλακείες ως τώρα ;;;
 

Nik

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 591
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #17 στις: 08/02/2016, 08:10:20 »
Σωστά.
Καλό είναι να ξέρει οποίος έχει τέτοιο όργανο ότι και να έχει atc προτιμότερο είναι να ψύχει το γλεύκος για μέτρηση γιατί καταστρέφει τον αισθητήρα πιο γρήγορα.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #18 στις: 08/02/2016, 08:31:56 »
5,5

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Συνεπώς αν σε θερμοκρασία δωματίου βρω PH 5.4 ως 5.6  αυτό σημαίνει ότι σε θερμοκρασία 68C το PH θα είναι 5.2 ως 5.4 όσο δηλ. χρειάζεται για να δουλέψουν ιδανικά οι αμυλάσες α και β.
Το έχω καταλάβει σωστά ή έκανα βλακείες ως τώρα ;;;
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει.Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία ανεβαίνει το Ph.Aν μετράς 5,4-5,6 σε θερμοκρασία δωματίου (20-25 κελσίου) τότε στο mash έχεις μεγαλύτερο ph.
spill the wine...pour the beer

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #19 στις: 08/02/2016, 09:49:06 »
Μαλακίες λέω.'Εχει δίκιο ο Νik...συγγνώμη
spill the wine...pour the beer

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #20 στις: 08/02/2016, 11:11:55 »
Μαλακίες λέω.'Εχει δίκιο ο Νik...συγγνώμη
Ελα ρε συ. Τρελάθηκα και ξαναδιάβαζα θεωρία. >:D

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #21 στις: 08/02/2016, 11:40:30 »
Εγώ ήπια καφέ και μετά σκέφτηκα τι έγραψα...χαχαχα
spill the wine...pour the beer

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #22 στις: 09/02/2016, 13:33:52 »
Το PH δεν πρεπει παντα να ειναι 5,2.

Το ευρος που ψαχνουμε ειναι απο 5,2 - 5,6 (θερμοκρασια δωματιου) αναλογα με αποτελεσμα που ζηταμε.

Οσο χαμηλοτερη η τιμη του PH (5,2) τοσα περισσοτερα ζημωσιμα περνουμε απο το mash αρα πιο λεπτο σωμα.

Με τιμη PH στο 5,5 περνουμε λιγοτερα ζημωσιμα και μεγαλυτερο σωμα.

Αρα μην κυνηγαμε το 5,2 του PH ευλαβικα, εχει σημασια το τι αποτελεσμα ζηταμε.



entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #23 στις: 09/02/2016, 18:43:24 »

Αν θέλεις 5,2- 5,6 στο σκεύος σακχαροποίησης το μετράς +3 σε θερμοκρασία δωματίου δηλ. 5,5-5,9

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #24 στις: 09/02/2016, 19:11:30 »
Μέχρι τώρα μετρούσα με pHμετρο που έχει ATC και έδειχνε 5,6-5,7. Αυτή είναι η δωματίου ή αν το κρύωνα θα έπαιρνε άλλη τιμή;
spill the wine...pour the beer

Nik

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 591
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #25 στις: 09/02/2016, 19:45:58 »
Μέχρι τώρα μετρούσα με pHμετρο που έχει ATC και έδειχνε 5,6-5,7. Αυτή είναι η δωματίου ή αν το κρύωνα θα έπαιρνε άλλη τιμή;
Εφόσον έχει atc μετράει  θεωρητικά το ίδιο μπορείς να το τσεκάρεις μια μέρα παίρνοντας τιμή ψηλά και μετά χαμηλά αλλά όπως ανέφερα παραπάνω σώζεις ώρες λειτουργίας του αισθητήρα.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


kefalonitis71

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 170
  • Γεράσιμος
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #26 στις: 10/02/2016, 07:37:10 »
Συγνώμη ρε παιδια αλλά με ψιλομπερδέψατε. Τελικά το Ph πρέπει να είναι 5,2-5,6 σε θερμοκρασία mashing ή σε θερμοκρασία δωματίου; Αφού το Ph αλλάζει με την θερμοκρασία, εμείς τι τελικά ζητάμε; Το λογικό δεν είναι να έχουμε 5,2-5,6 στην θερμοκρασία mashing και όχι στους 20C;
Μπύρα - Hard Rock - Ολυμπιακός και Video Games.

Nik

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 591
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #27 στις: 10/02/2016, 08:08:33 »
Σε θερμοκρασία mashing πάντα. Απλά τα μέσα μέτρησης (χαρτάκια, πεχαμετρα) έχουν πιο ακριβείς μετρήσεις η λειτουργούν εξ αρχής στην θερμοκρασία δωματίου όπως το πυκνόμετρο.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Nik

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 591
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #28 στις: 10/02/2016, 08:15:00 »
Οπότε όπως το πυκνόμετρο  θα πάρουμε μέτρηση στους 20-25 και μετά με κάποιο υπολογιστιρι θα βρούμε την σωστή ένδειξη. Εξαιρούνται τα πεχαμετρα με atc (auto temperature correction) όπου εκεί έχει το όργανο preset αλγόριθμο για διόρθωση (θέλει όμως έλεγχο)αλλά καλό είναι να το αποφεύγουμε γιατί μειώνεται η ζωή και κατά συνέπεια η ακρίβεια του αισθητήρα.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


diou

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 28
  • Χρήστος
    • Προφίλ
Απ: pH σε step infusion
« Απάντηση #29 στις: 10/02/2016, 09:13:33 »

Όλοι οι guru του νερού λένε για μέτρηση πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Πχ Braukaiser:

Παράθεση
And to answer the question that is most interesting to brewers, I believe that the optimal mash pH range is 5.3-5.5 for light beers and 5.4-5.6 for darker beers when testing a room temperature sample of the mash. This pH range is a good compromise between optimal enzyme activity, good boil pH and good cast-out wort pH.

http://braukaiser.com/blog/blog/2011/03/02/about-ph-targets-and-temperature/

και εδώ ο Martin Brungard (Bru'n'water):

Παράθεση
In general, that quoted mash pH range is at room temperature. If we were worried about what the actual pH of the mash at its mashing temperature (which we are not really concerned with), then the mashing pH range would be more like 5.0 to 5.4 at mashing temperature.

http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=400490

Βασικά αν καταλαβαίνω καλά αυτό που λένε είναι ότι όταν μιλάμε για Ph, μιλάμε πάντα για θερμοκρασία δωματίου.