Το καλό αφεντικό σε προηγούμενες παραγγελίες μου είχε φέρει 2 grape concentrates για παρασκευή 4,5 λίτρων κρασί . Ένα Λευκό (chardonnay) και ένα κόκκινο (cabernet sauvignon). α, και μια μαγιά sherry!
Χρησιμοποιήθηκαν χθες για 2 Mead/Pyment, το κάθε batch 7,5 λίτρα.
Οι συνταγές ήταν παρόμοιες και απλές:
1x Grape contentrate
1 κιλό Ανθόμελο Ικαρίας
700 γραμμάρια Μέλι άνθους πορτοκαλιάς
yeast nutrient (tronozymol)
συμπληρώθηκε νερό με παράλληλες μετρήσεις μέχρι να πιάσουμε OG 1.100.
στο λευκό έπεσε μαγιά σαμπάνιας Montpellier (Lalvin K1V-1116) και στο κόκκινο μαγιά sherry (Kitzinger).
οι μαγιές αυτές είναι ζόρικες και έχει ξεκινήσει ένας χαμός στις αεροπαγίδες. Αναμένεται fg κοντά στο 1 και άρα 13% αλκοόλ.
Και στα δύο θα προστεθούν oak chips μετά την μετάγγιση. Στο λευκό "απλά" και στο κόκκινο chips βαρελιού sherry.
θα ακολουθηθεί η μέθοδος SNA (Staggered Nutrient Additions) και θα προστεθεί nutrient την δεύτερη και τέταρτη ημέρα.
επίσης 1-2 φορές την ημέρα γίνεται ένα μικρό κούνημα στους κάδους που βοηθάει το degassing.
και οι δύο τεχνικές (degassing και sna) υποτίθεται βοηθούν την ζύμωση και επιταχύνουν και κάπως την ωρίμανση. Αντι για ένα χρόνο, μπορείς να πιείς στους 6 με 9 μήνες... Θεωρητικά όλα αυτά γιατί δεν τα έχω δοκιμάσει.
Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι οτι χωρίς degassing και sna οτι έχω κάνει σε mead θέλει σίγουρα 1 χρόνο ωρίμανσης.