Αποστολέας Θέμα: ΑΝΤΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ με PLATE CHILLER  (Αναγνώστηκε 3507 φορές)

moSSa

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
Καλημερα σε ολους!

Αφου ελυσα το θεμα με τη σακουλα της αραχνης μου (ευχαριστω GeorgeV), θα ηθελα τη βοηθεια σας σε ενα αλλο προβληματισμο μου.

Εχω plate chiller και σκεφτομαι να βυθισω μια αντλια μεσα σε ενα κουβα νερο με παγωμενα τενεκεδακια αναψυκτικων αντι για σκετο νερο βρυσης για να κανω και λιγο οικονομια στο νερο αλλα και στο χρονο ψυξης. Βρηκα καποιες αντλιες σεντινας 12βολτες που χρησιμοποιουν εδω στις βαρκες. Εχετε να μου προτεινετε καποια συγκεκριμενη, ή να παρω μια οποιαδηποτε; περιπου ποσα λιτρα/λεπτο ή GPH θα ηταν ιδανικη αντλια;
Επισης καποιοι μιλουν και για ανακυκλωση γλευκους αντι για νερου. Νομιζω οτι αυτο θα ηθελα να το αποφυγω εκτος εαν μου πειτε οτι φερνει αποτελεσμα.

Επισης σε ενα βιντεο, ειδα ενα plate chiller βυθισμενο μεσα σε κουβα με παγο. Φερνει αποτελεσμα;

Και κατι αλλο: Μεσω του plate chiller, το γλευκος φευγει απο την κατσαρολα, ψυχεται και παει στον καδο ζυμωσης. Να το συνδεσω στο βρυσακι του καδου, ή να βαλω το λαστιχο πανω σε μια σιτα, προκειμενου να φιλτραρω λιγο και το γλευκος;

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: ΑΝΤΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ με PLATE CHILLER
« Απάντηση #1 στις: 07/07/2016, 15:55:40 »
Συνήθως αντλία χρησιμοποιείται κατά το mashing για ανακυκλοφορία του υγρού, για διάφορους λόγους όπως φιλτράρισμα, ομοιόμορφη θερμοκρασία, αύξηση απόδοσης κτλ.
Πολλές φορές η ίδια ή παρόμοια αντλία χρησιμοποιείται και για να βοηθήσει την ψύξη, είτε για να τροφοδοτηθεί το γλεύκος μεσα από chiller (π.χ. counter flow chiller) ή και για ανακυκλοφορία, εάν υπάρχει εμβαπτιζόμενο chiller μιας κι εκεί χρειάζεται να ανακατεύεις που και που για να εχεις ομοιόμορφη θερμοκρασία.

Κι αυτό που σκέφτεσαι γίνεται πάντως με αντλία που ανακυκλώνει το παγωμένο νερό.

Το chiller σου έχει κάποιες προδιαγραφές; Ή πόσα λίτρα θες να παγώνεις, σε τι θερμοκρασία και σε πόσο χρόνο;

moSSa

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 07/07/2016, 16:48:33 »
Η κατσαρολα μου ειναι 75 λιτρα αλλα δεν πιστευω οτι θα παω για batches ανω των 23 λιτρων. Βεβαια ποτε δεν ξερεις...Αν βρω πχ μια συνταγη που να μου αρεσει και κυριως οταν αποκτησω εμπειρια, σιγουρα θα ανεβασω ποσοτητες.
Ωστοσο το ολο μου σκεπτικο ειναι να "τελειωνουμε μια ωρα αρχιτερα" χωρις πολλες απωλειες νερου και χωρις ρισκο. να ειμαι σιγουρος δηλαδη οτι θα ριξω τη θερμοκρασια στους 20 - 24 βαθμους πχ με τη μια χωρις να χρειαζονται βαπτισματα του καδου ζυμωσης σε παγακια κλπ...

το chiller μου το πηρα απο το καταστημα. Για να πω την αληθεια  δεν το εχω χρησιμοποιησει ακομη, ομως σκεφτομαι να κανω μια δοκιμη με βραστο νερο απο την κατσαρολα να δω πως ψυχει κλπ...
η αντλια ομως μου κινησε την περιεργεια και επειδη το κοστος αυτων που βρηκα εδω ειναι σε λογικα πλαισια (20-25€) σκεφτηκα να παρω και τη γνωμη σας μιας και ειστε πιο εμπειροι.

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 07/07/2016, 21:16:24 »
Στο site της brouwland αναφέρει πως για ψύξει 30-40 λίτρα χρειάζονται 10-15 λεπτά. Αυτο το πετυχαίνει με νερό 10C και ροής διπλάσιας του γλεύκους, δηλαδή 6-5.35 λίτρα νερό το λεπτό. Αν εσύ τώρα καταφέρεις να παγώσεις κι άλλο το νερό με τον πάγο, δηλαδή να πάει κοντά στο 0C, τότε η ροή που θα απαιτείται θα ειναι ακόμα μικρότερη.
Οπότε με βάση αυτό μπορείς να πάρεις κάποια που έχει παροχή ίση με 6 ή και μεγαλύτερη, και φυσικά έχει και κάποια πίεση που απαιτείται για να περάσει το νερό μέσα από το chiller. Η μεγαλύτερη παροχή δε σε πειράζει. Αφενώς θα μπορούσες να τη στραγγαλίσεις με ένα βανάκι, αφετέρου επειδή κάνεις ανακυκλοφορία δεν σε νοιάζει και πάρα πολύ. Αρκεί να έχεις αρκετό πάγο για όλη την ποσότητα που θες να παγώσεις

Το να βουτήξεις όλο το chiller μεσα σε πάγο δε νομίζω πως θα βοηθήσει σε κάτι. Μάλιστα στο εγχειρίδιο γράφει με έντονα γραμματα να μην το κάνεις!

Όσο για το ερώτημα σχετικά με το βρυσάκι του κάδου, εγώ δε θα το έκανα. Δεν κερδίζεις κάτι παραπάνω και μετά θα έχεις να καθαρίσεις/απολυμάνεις και το βρυσάκι για να μην μολυνθεί μέχρι την επόμενη χρήση του.
« Τελευταία τροποποίηση: 08/07/2016, 15:01:30 από pelargos »

moSSa

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 08/07/2016, 17:20:02 »
Ευχαριστω πολυ για την απαντηση! Θα την παρω την αντλια, γιατι παρολο που το νερο ερχεται απο πηγη, 10 βαθμους τωρα το καλοκαιρι, δεν πιανει με τιποτε. Οποτε πιστευω οτι θα με βοηθησει. Το λυπαμαι το νερακι, εδω αλλοι δεν εχουν καν.

Οσο για το βρυσακι του καδου, εχεις δικιο, δεν το ειχα σκεφτει... Θα απολυμανω ενα ωραιο και μεγαλο σουρωτηρι και θα βαλω το λαστιχο του chiller απο πανω να μου σουρωσει και το γλευκος και θα το ριξω απο πανω. Αλλωστε αν δεν απατωμαι, ο παφλασμος εκεινη τη στιγμη δεν κανει και κακο.

Σιγα σιγα ερχονται βεβαια οι αποριες. Ας υποθεσουμε λοιπον οτι ειτε με αντλια, ειτε χωρις, η θερμοκρασια του γλευκους δεν πεφτει κατω απο 25 βαθμους (ή εστω κατω απο 27-28 βαθμους βαρια βαρια), εκει τι γινεται; "Βαπτισμα" του καδου ζυμωσης στη μπανιερα με παγακια;
« Τελευταία τροποποίηση: 08/07/2016, 17:21:43 από moSSa »

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 08/07/2016, 17:48:17 »
Όχι μόνο δεν κάνει κακό ο παφλασμός, αλλά είναι απαραίτητος σε αυτό το στάδιο. Χρειάζεται να προσθέσουμε οξυγόνο μεσα στο γλεύκος πριν πεσει η μαγιά, γιατί είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό της. Το σουρωτήρι δεν ξέρω κατά πόσο θα κρατήσει κάτι όμως. Δοκιμάζεις και βλέπεις.

Σχετικά με τη θερμοκρασία, οι 20 βαθμοί δεν αρκούν μόνο στο στάδιο που πρέπει να ρίξουμε τη μαγιά, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζύμωσης. Με το chiller παγώνουμε αρχικά και μόνο το γλεύκος. Στη συνέχεια με τη ζύμωση που παράγει θερμότητα από μόνη της και με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μεγαλύτερη από το ιδανικό π.χ. >25C, το γλεύκος πάλι θα ζεσταθεί.

• Οπότε είτε το αφήνεις όπως έχει και ό,τι βγει,
  • είτε χρησιμοποιήσεις κάποια μαγιά που δουλεύει γευστικά καλά, ακόμα και σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,1713.msg24288.html#msg24288
  • είτε χρησιμοποιείς καποιο ψυγείο με εξωτερικό θερμοστάτη για θάλαμο ζύμωσης
  • είτε χρησιμοποιείς αυτο: http://www.beerdeli.gr/product/cool-brewing-bag/
  • είτε προσπαθείς όπως όπως να το κρατάς κάπως χαμηλά  π.χ. με βύθιση του κάδου σε παγάκια κτλ, όπως αναφέρεις

moSSa

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 08/07/2016, 18:55:04 »
Προφανως το καλοκαιρι δεν ειναι και η καταλληλοτερη εποχη για παρασκευη μπυρας αν δεν εχει καποιος αυτα που αναφερεις. Το cool brewing bag ομως πιστευω οτι θα βοηθησει. Το χαλβαδιαζω απο τοτε που ηρθε, αλλα πρωτα επρεπε να παρω κατσαρολα, γκαζιερα, chiller κλπ  ;)

Σχετικα με το "καθαρισμα" αυτο θα κάνει δουλειά; http://www.beerdeli.gr/product/filtro-zuthogleukous/
Να βαλω το σωληνα μεταγγισης απο το chiller δηλαδη εκει μεσα...

Παντως με βαση αυτα που μου ειπες, κατεληξα πανω-κατω πως θα πορευτω στη διαδικασια ψυξης. Θα βγαλω τα κρεατα απο τον καταψυκτη και θα βαλω παγακια μεσα! :laugh:
« Τελευταία τροποποίηση: 08/07/2016, 19:03:34 από moSSa »

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 08/07/2016, 20:12:54 »
Ναι λογικά αυτό το φίλτρο θα κανει καλή δουλειά.
Μην τρελαίνεσαι όμως με το φιλτράρισμα. Αφού έχεις και Hop spider θα πάρεις αρκετά καθαρό γλεύκος. Δοκίμασε κιόλας να δεις τι κατάλοιπα μένουν και βλέπεις για φιλτάρισμα.
Σιγά σιγά, δεν είναι ανάγκη να πάρεις τα πάντα από την αρχή.

Paris1981

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 08/07/2016, 21:27:39 »
Προφανως το καλοκαιρι δεν ειναι και η καταλληλοτερη εποχη για παρασκευη μπυρας αν δεν εχει καποιος αυτα που αναφερεις. Το cool brewing bag ομως πιστευω οτι θα βοηθησει. Το χαλβαδιαζω απο τοτε που ηρθε, αλλα πρωτα επρεπε να παρω κατσαρολα, γκαζιερα, chiller κλπ  ;)

Σχετικα με το "καθαρισμα" αυτο θα κάνει δουλειά; http://www.beerdeli.gr/product/filtro-zuthogleukous/
Να βαλω το σωληνα μεταγγισης απο το chiller δηλαδη εκει μεσα...

Παντως με βαση αυτα που μου ειπες, κατεληξα πανω-κατω πως θα πορευτω στη διαδικασια ψυξης. Θα βγαλω τα κρεατα απο τον καταψυκτη και θα βαλω παγακια μεσα! [emoji23]
Δουλεύει μία χαρά ή τσαντα τη χρησιμοποιώ τώρα που μιλάμε. Απλά θέλει να βρεις λίγο τη ποσοτητα των παγωμενων μπουκαλιών που θα βάλεις. Εγω με 2χ1,5 λίτρα παγωμενων μπουκαλιών ειμαι στους 18c - 20c σε αποθήκη στο υπόγειο. Απλά νομίζω ότι είναι καλύτερο να κάνεις συχνές αλλαγές των μπουκαλιών (π.χ. κάθε 12 ώρες) παρά κάθε 24 ώρες για να μην έχεις μεγάλες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

MrCross

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 09/07/2016, 09:34:30 »
Σχετικά με τον αρχική ερώτηση και κάνοντας κάποιους προχειρους υπολογισμούς, για να κατεβάσεις κάτω από τους 20 βαθμούς 20 λίτρα γλεύκους θερμοκρασίας 100 βαθμών, θα χρειαστείς περίπου 50 λίτρα παγωμένων αναψυκτικών στους 0 βαθμούς. Φυσικά αν τα αναψυκτικά είναι πιο παγωμένα η ποσότητα θα είναι μικρότερη, περίπου 30 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένας μεγάλος καταψύκτης.

Για να είμαστε αντικειμενικοί οφείλουμε να πούμε ότι η ζυθοποίηση είναι ενεργοβόρο σπορ. Ακόμα και αν δεν ξοδέψουμε νερό, θα ξοδέψουμε ενέργεια, δηλαδή θα παράγουμε διοξείδιο του άνθρακα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλύτερο, εκτός και αν το ρεύμα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν ψυκτικές μονάδες γλυκόλης για γρήγορη ψύξη σε χαμηλή θερμοκρασία.

Πριν αρκετό καιρό είχα δει έναν τύπο που είχε φτιάξει ένα σύστημα ψύξης κλειστού κυκλώματος, παρόμοιο με αυτό που θέλεις να φτιάξεις. Έψυχε όμως το νερό του κυκλώματος της ψύξης με ένα παλιό κλιματιστικό 5000btu, το οποίο είχε ανοίξει και τοποθέτησε τις γρίλιες ψύξης μέσα σε μία λεκάνη με νερό.

Αν πραγματικά σκέφτεσαι το περιβάλλον, σκέψου να κάνεις no chill. Κάτι ξέρουν οι Αυστραλοί που το επινόησαν από έλλειψη νερού.

moSSa

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 09/07/2016, 19:23:17 »
Σχετικά με τον αρχική ερώτηση και κάνοντας κάποιους προχειρους υπολογισμούς, για να κατεβάσεις κάτω από τους 20 βαθμούς 20 λίτρα γλεύκους θερμοκρασίας 100 βαθμών, θα χρειαστείς περίπου 50 λίτρα παγωμένων αναψυκτικών στους 0 βαθμούς. Φυσικά αν τα αναψυκτικά είναι πιο παγωμένα η ποσότητα θα είναι μικρότερη, περίπου 30 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένας μεγάλος καταψύκτης.

Για να είμαστε αντικειμενικοί οφείλουμε να πούμε ότι η ζυθοποίηση είναι ενεργοβόρο σπορ. Ακόμα και αν δεν ξοδέψουμε νερό, θα ξοδέψουμε ενέργεια, δηλαδή θα παράγουμε διοξείδιο του άνθρακα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλύτερο, εκτός και αν το ρεύμα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν ψυκτικές μονάδες γλυκόλης για γρήγορη ψύξη σε χαμηλή θερμοκρασία.

Πριν αρκετό καιρό είχα δει έναν τύπο που είχε φτιάξει ένα σύστημα ψύξης κλειστού κυκλώματος, παρόμοιο με αυτό που θέλεις να φτιάξεις. Έψυχε όμως το νερό του κυκλώματος της ψύξης με ένα παλιό κλιματιστικό 5000btu, το οποίο είχε ανοίξει και τοποθέτησε τις γρίλιες ψύξης μέσα σε μία λεκάνη με νερό.

Αν πραγματικά σκέφτεσαι το περιβάλλον, σκέψου να κάνεις no chill. Κάτι ξέρουν οι Αυστραλοί που το επινόησαν από έλλειψη νερού.

Με κατεστρεψες... :laugh:
Το πολυ να μπορω να βαλω 10 λιτρα παγωμενα αναψυκτικα και μπουκαλια στον καταψυκτη! Τελοσπαντων, θα το προσπαθησω γιατι αν δεν το προσπαθησω, δε θα μπορω να κοιμηθω τα βραδια. Ελπιζω να με βοηθησει η καλη νεραιδα...

Σχετικα με το no chill, το σκεφτηκα αλλα καπου διαβασα (ισως κι εδω, δε θυμαμαι) οτι μεχρι να ψυχθει το γλευκος, γινονται πιο "εντονα" τα αιθερια ελαια των λυκισκων, πραγμα που αλλαζει και το τελικο προιον. Εν πασει περιπτωσει κατι τετοιο διαβασα, δεν παιρνω και ορκο ομως.
Επισης κατι αλλο που με προβληματιζει ειναι τα μπετονια. Εγω εχω 20λιτρα για νερο, αν ομως φτιαξω πχ 24, μπορω τα 4 να τα βαλω σε πλαστικα μπουκαλια νερου πχ;

Δεν ξερω...καθε φορα που -νομιζω οτι- βρισκω ενα "μπουσουλα", διαβαζω κατι και αναιρουνται ολα... :-\

@Paris σε ευχαριστω για τις πληροφοριες σου ως προς την τσαντα!
« Τελευταία τροποποίηση: 09/07/2016, 19:25:00 από moSSa »

MrCross

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 12/07/2016, 08:29:16 »
Είμαι στο δικό σου στρατόπεδο... κάθομαι και αγχώνομαι σε θέματα ακριβείας, αποδοτικότητας κλπ. Στην πράξη πάντα κάτι στραβώνει τη μέρα της ζυθοποίησης, αλλά κατά κανόνα η μπύρα βγαίνει εξαιρετική και τότε τα ξεχνώ όλα. Και στην τελική οικιακή ζυθοποίηση χωρίς πειραματισμό δεν γίνεται. Δοκίμασε διάφορα και βλέπεις τι σου ταιριάζει. Το ζεστό νερό που βγαίνει από το chiller κράτησε το και πλύνε τον εξοπλισμό σου, ή το αυτοκίνητο, ή άφησέ το να κρυώσει και πότισε τα λουλούδια με αυτό. Καλές μπύρες!