Καλησπέρα σε όλους, σας παραθέτω την εξής συνταγή που έφτιαξα μολις χθές αργά το βράδυ:
Είναι συνταγή που αντικατέστησα λόγω διαθεσιμότητας καταστήματος κάποιες βύνες λυκίσκους κτλπ κ την ονόμασα έτσι γτ μαλλον κατα τα χριστούγεννα μας κόβω ετοιμους

λοιπον έχουμε και λέμε :
Κόκκινος Οκτώβρης:
Batch: 21lt
COLOR : 15.7 SRM
BITTERNESS : 17.6 IBU
ALCOHOL : 5.32% ABV
BREWHOUSE EFFICIENCY 70%
PREBOIL GRAVITY: 1.047
OG: 1.053
FG: 1.012
Grains:
PALE ALE 3.600 KG
CARA AROMA 0.400 KG
CARA RED 0.250 KG
MARIS OTTER MALT 0.250 KG
MELANOIDIN 0.250 KG
HOPS:
FUGGLES 20gr 60min 11.89 ibu
Cascade 20gr 10min 5.69 ibu
MISC:
HONEY 0.313 KG Flame out
GELATIN 10 gr SECONDARY DH
Mashed @ 66 C
Ferment with Safale US-05 @ 21 C about 1 week, then secondary and add gelatin
επειδή είχα παραπάνω βύνες, τροποποίησα τη συνταγή για 26 λίτρα στον κάδο
Mashαρα σε θερμος για μία ώρα, στους 66 βαθμούς, έκανα το fly sparge μου, όλα κομπλέ, έπιασα ακριβώς τα νούμερα, συνέχισα με βρασμό, και μολις αρχισε να βράζει πριν πετάξω τον λυκίσκο, έβγαλα γύρω στα 600ml γλεύκος, έριξα λίγη έξτρα ζαχαρίτσα μέσα, το έψυξα και έριξα τη μαγιά να πάρει μπρός...ανακατεύοντας συνεχώς για αερισμό.. κάτι σαν mini starter...ακριβώς πριν σβήσω τη φλόγα, έριξα το μέλι, ανακάτεψα,έσβησα φωτιά και άφησα κανα δεκαλεπτο να παστεριωθεί,μετά έψυξα το γλεύκος σε μια μινι-δεξαμενή με νερό γεωτρησης (είμαι τυχεράκιας ξέρω ξέρω

) μολις ψύχθηκε , το πέταξα στον κάδο ζύμωσης, ανακάτεψα δυνατά για κανα τέταρτο με κουτάλα να κάνει μπόλικο αφρό, το έβαλα στην άκρη, πέταξα το mini-starter στους 22 περίπου βαθμούς, σφράγισμα, αεροπαγίδα και αργά σημερα το απογευματάκι.... μετα απο 14-15 ωρίτσες, άρχισε να βγάζει και δραστηριοτητα η αεροπαγίδα μου... υπομονή τώρα, θα κάνω και secondary με ζελατίνη (ίσως και κάτι ανθάκια λυκίσκο dh απο ένα μαγαζί με ντόπια βοτανα κτλπ δέν ξέρω θα δείξει ανάλογως τα κέφια) μέχρι να καθαρίσει τελείως γιατί έπιασε ενα βαθυκόκκινο προς καφέ χρώμα απίστευτο και θέλω να βγεί κρύσταλλο!! νομίζω οτι θα βγεί πολύ δυνατό μπυράκι, τα αρώματα ήταν απίστευτα, σας συνιστώ να τη δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα!! (αρκεί να μου στείλετε κ μένα κανα μπυράκι για τα πνευματικά δικαιώματα

)