Αποστολέας Θέμα: Κόκκινος Οκτώβρης - Irish red ale  (Αναγνώστηκε 7669 φορές)

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Κόκκινος Οκτώβρης - Irish red ale
« στις: 03/09/2016, 23:23:17 »
Καλησπέρα σε όλους, σας παραθέτω την εξής συνταγή που έφτιαξα μολις χθές αργά το βράδυ:
Είναι συνταγή που αντικατέστησα λόγω διαθεσιμότητας καταστήματος κάποιες  βύνες λυκίσκους κτλπ κ την ονόμασα έτσι γτ μαλλον κατα τα χριστούγεννα μας κόβω ετοιμους  >:D >:D λοιπον έχουμε και λέμε :

Κόκκινος Οκτώβρης:
Batch: 21lt
COLOR : 15.7 SRM
BITTERNESS :  17.6 IBU
ALCOHOL : 5.32% ABV
BREWHOUSE EFFICIENCY 70%
PREBOIL GRAVITY: 1.047
OG:  1.053
FG:   1.012

Grains:
PALE ALE                                3.600   KG
CARA AROMA                           0.400  KG
CARA RED                               0.250   KG
MARIS OTTER MALT                 0.250   KG
MELANOIDIN                           0.250   KG

HOPS:
FUGGLES                              20gr                               60min     11.89 ibu
Cascade                                20gr                                10min     5.69  ibu

MISC:
HONEY                              0.313 KG                      Flame out
GELATIN                               10 gr                          SECONDARY DH

Mashed @ 66 C
Ferment with Safale US-05  @ 21 C   about 1 week, then secondary and add gelatin

επειδή είχα παραπάνω βύνες, τροποποίησα τη συνταγή για 26 λίτρα στον κάδο
Mashαρα σε θερμος για μία ώρα, στους 66 βαθμούς, έκανα το fly sparge  μου, όλα κομπλέ, έπιασα ακριβώς τα νούμερα, συνέχισα με βρασμό, και μολις αρχισε να βράζει πριν πετάξω τον λυκίσκο, έβγαλα γύρω στα 600ml γλεύκος, έριξα λίγη έξτρα ζαχαρίτσα μέσα, το έψυξα και έριξα τη μαγιά να πάρει μπρός...ανακατεύοντας συνεχώς για αερισμό.. κάτι σαν mini starter...ακριβώς πριν σβήσω τη φλόγα, έριξα το μέλι, ανακάτεψα,έσβησα φωτιά και άφησα κανα δεκαλεπτο να παστεριωθεί,μετά έψυξα το γλεύκος σε μια μινι-δεξαμενή με νερό γεωτρησης (είμαι τυχεράκιας ξέρω ξέρω  :P :P  ) μολις ψύχθηκε , το πέταξα στον κάδο ζύμωσης, ανακάτεψα δυνατά για κανα τέταρτο με κουτάλα να κάνει μπόλικο αφρό, το έβαλα στην άκρη, πέταξα το mini-starter  στους 22 περίπου βαθμούς, σφράγισμα, αεροπαγίδα και αργά σημερα το απογευματάκι.... μετα απο 14-15 ωρίτσες, άρχισε να βγάζει και δραστηριοτητα η αεροπαγίδα μου... υπομονή τώρα, θα κάνω και secondary με ζελατίνη (ίσως και κάτι ανθάκια λυκίσκο dh απο ένα μαγαζί με ντόπια βοτανα κτλπ δέν ξέρω θα δείξει ανάλογως τα κέφια) μέχρι να καθαρίσει τελείως γιατί έπιασε ενα βαθυκόκκινο προς καφέ χρώμα απίστευτο και θέλω να βγεί κρύσταλλο!! νομίζω οτι θα βγεί πολύ δυνατό μπυράκι, τα αρώματα ήταν απίστευτα, σας συνιστώ να τη δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα!! (αρκεί να μου στείλετε κ μένα κανα μπυράκι για τα πνευματικά δικαιώματα  >:D >:D >:D :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:  )
« Τελευταία τροποποίηση: 06/09/2016, 19:05:43 από Kostasmoi »
~Craft beer for the world~

xristos

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
Απ: Christmas Red - Irish red ale
« Απάντηση #1 στις: 04/09/2016, 00:12:31 »
Καλή ζύμωση φίλε. Σίγουρα θα βγει super μπυράκι >:D.
Γιατί τα χριστούγεννα?
Μέσα Οκτώβρη πίνεις.

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 04/09/2016, 01:18:07 »
Καλή ζύμωση φίλε. Σίγουρα θα βγει super μπυράκι >:D.
Γιατί τα χριστούγεννα?
Μέσα Οκτώβρη πίνεις.

Ευχαριστώ!! ε... τρόπος του λέγειν...μακάρι να έχει μείνει για τα χριστούγεννα καμια ...χαχαχαχ αλλωστε επρεπε να βρω ενα πιασαρικο ονομα  :laugh: :laugh:

xristos

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 04/09/2016, 02:13:00 »
Αν έχει μείνει μέχρι τα χριστούγεννα κάτι κάνεις λάθος :P

kostas giotis

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 04/09/2016, 12:37:32 »
Καλή ζύμωση και καλή υπομονή τώρα.
spill the wine...pour the beer

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 04/09/2016, 21:19:43 »
Αν έχει μείνει μέχρι τα χριστούγεννα κάτι κάνεις λάθος :P

χαχαχα σωραιοςςςς!! μετονομάστηκε σε κόκκινο οκτώβρη το μπυράκι !!!  :laugh: :laugh: :laugh:
« Τελευταία τροποποίηση: 04/09/2016, 21:29:26 από Kostasmoi »

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Κόκκινος Οκτώβρης - Irish red ale
« Απάντηση #6 στις: 08/09/2016, 21:35:59 »
Ωραία φαίνεται πάντως σας συνταγή. ...και το όνομα τούμπανο

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 13/09/2016, 17:17:39 »
Ωραία φαίνεται πάντως σας συνταγή. ...και το όνομα τούμπανο

ευχαριστώ πολύ GeorgeV. !!

χθές μετάγγισα σε δεύτερο κάδο γύρω στα 26 λίτρα, πυκνότητα λίγο κάτω απο το 1.010 (5.65% ΑBV περίπου δλδ) και έριξα λίγο παραπάνω απο ενα κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη, αραιωμένη σε νεράκι. Τα αρώματα είναι απίστευτα... ελπίζω να κάνει καλή δουλειά η ζελατίνη!! Σε κανα δυο μέρες θα εμφιαλώσω με 2.0 όγκους CO2

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 17/09/2016, 20:42:22 »
Εμφιαλώθηκαν πριν λίγο 46 μπουκάλια των 0.5 και 12 των 0.33 με FG 1.007 και ABV 6.18% ... η μπύρα τα σπάει ακόμα και χωρις ανθρακικο ηπια ενα ποτηρακι  :laugh: :laugh: :laugh:
Μου έκανε ΤΡΟΜΕΡΗ εντύπωση το πόσο καλά καθάρισε η ζελατίνη τη μπύρα μέσα σε 3-4 μέρες...ουτε ψυγείο ουτε cold crash, η μπύρα βγήκε ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΟΟΟΟ και απο εδω και μπρός θα χρησιμοποιώ κατα κόρων ζελατίνη!! τώρα υπομονή κανα-ενάμιση  μήνα :)

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 30/10/2016, 15:57:11 »
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους, ενάμιση μήνα μετά, έχω δοκιμάσει μερικά μπουκαλακια, ή μπύρα είναι απίστευτη σε άρωμα , σώμα και γεύση...θα την ξαναφτιαξω οπωσδήποτε...βγάζει αρώματα και γεύσεις από κερασι-καραμελα , το μόνο που θα αλλάξω είναι το ανθρακικό..2 όγκοι ήταν λίγο και χάνει πολύ και σε αφρό (λόγω και της ζελατίνης) την επόμενη φορά θα εμφιαλωσω στους τουλάχιστον 2.2-2.3 όγκους...θεωρώ πιο χαμηλά χάνει πολύ σε φρεσκάδα και αφρό

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 31/10/2016, 08:14:28 »
και χάνει πολύ και σε αφρό (λόγω και της ζελατίνης)

Τι εννοείς "λόγω της ζελατίνης"?

greggs33

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 31/10/2016, 11:34:13 »
Φίλε Κώστα

Έφτιαξα την μπυρίτσα σου και εμφιάλωσα την προηγούμενη εβδομάδα. Επιβεβαιώνω ότι τα αρώματά της είναι καταπληκτικά!!!και η γεύση της δείχνει ότι θα είναι εξίσου...Αντε να περάσει κανας μήνας να δούμε τι κάναμε...Congrats φίλε...
Όσο για την εμφιάλωση διάβασα εδώ http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=302372 και έβαλα 2.4 όγκους...Θα σου στείλω καμία για να δεις την διαφορά ;)
Δώστε μπύρα στον λαό!!

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 31/10/2016, 22:29:34 »
και χάνει πολύ και σε αφρό (λόγω και της ζελατίνης)

Τι εννοείς "λόγω της ζελατίνης"?
Καλησπέρα φίλε GeorgeV , ή ζελατίνη προκαλεί την πτώση πρωτεϊνών στον πάτο ,μαζί με τη μαγιά και τα λοιπά μεγαλομκριακα σωματίδια, οπότε εξ ορισμού χάνεις πολύ σε αφρό, διότι ο αφρισμος είναι αποτέλεσμα των πρωτεϊνών...εγώ την άφησα και αρκετά πριν εμφιαλωσω,εμφιαλωσα και χαμηλά σε CO2,οποτε ήταν αρκετα εμφανής ή απωλεια σε αφορισμό, αλλά οκ γενικά δεν υπάρχει τεράστιο προβλημα..όσοι δοκίμασαν έπαθαν πλάκα...δεν θα αλλάξω τίποτα την επόμενη φορά...παρά μόνο λίγο πιο ψηλά στο Co2... Και δε θα αφήσω τόσες πολλές μέρες τη ζελατίνη πριν την εμφιάλωση

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 31/10/2016, 22:34:00 »
Φίλε Κώστα

Έφτιαξα την μπυρίτσα σου και εμφιάλωσα την προηγούμενη εβδομάδα. Επιβεβαιώνω ότι τα αρώματά της είναι καταπληκτικά!!!και η γεύση της δείχνει ότι θα είναι εξίσου...Αντε να περάσει κανας μήνας να δούμε τι κάναμε...Congrats φίλε...
Όσο για την εμφιάλωση διάβασα εδώ http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=302372 και έβαλα 2.4 όγκους...Θα σου στείλω καμία για να δεις την διαφορά ;)
Αδερφέ να ξέρεις χαίρομαι απίστευτα που την εφτιαξες!Είναι τρομερή και όσο πάει στρογγυλεύει ή γεύση με το άρωμα! στον ενάμιση μήνα που εμφιαλωσα είμαι, και την έχω σχεδον τσακίσει 😂😂 απλά να μου γράψεις εδώ να δω εντυπώσεις από το παραπάνω ανθρακικό!!
Εβαλες ζελατίνη ή εμφιαλωσες όπως έχει;

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 31/10/2016, 22:58:59 »
Να αναφέρω και εγώ πως τυχαία εκείνη την περίοδο έτυχε να βράζω την ίδια συνταγή με τον Κώστα (αν θυμάμε καλά την είχα βράσει 1 μέρα πριν από τον Κώστα) και λέγαμε μεταξύ μας τις εντυπώσεις μας (μαλλον την βρίκαμε και από την ίδια πηγή). Θα συμφωνήσω σε όσα λέει.
Η μπύρα έχει πάρα πολύ ωραία γεύση και αρώματα, αν και σε μένα το μέλι δεν έχει βγει ακομή σχεδόν καθόλου, ίσως επιδη το άφησα να βράσει για 5-6 λεπτά.