Δεν ισχύει απόλυτα αυτό που λες..... ως τωρα σε όσες μπύρες έχω φτιάξει η ζελατινη δε μου επιρεασε τον αφρό ούτε καν στο ελάχιστο. Ίσα ίσα που είχα έντονο αφρισμο, για άλλους λόγους βέβαια, πράγμα το οποίο λύθηκε και αυτό. Μόνο στην καθαρότητα σου επηρεάζει τη μπύρα σου. Όπως και να χει καλόπιωτη η μπυριτσα σσυ.
Αλήθεια τι 'εφταιγε για τον παραπανίσιο αφρό και πως το έλυσες
??
Το έχω και εγώ σε μερικές παρτίδες και είναι μπελάς .
Θεώρησα ότι ήταν κάποιο είδος μόλυνσης. Έπλυνα καλά και απολύμανα τα βρυσάκια με χλωρίνη και μετά ξεπλυνα με άφθονο νερό. Έπλυνα καλά τους κάδους και πάλι απολύμανση με χλωρίνη κλπ κλπ. Πάλι πλυσιμο με PBW και μετά πάλι απολύμανση με star san. Γενικώς έπλυνα και απολύμανα όλο μου τον εξοπλισμό.
Όταν ζυμώνω αφήνω να τελειώσει η ζύμωση + 1 βδομάδα στον 1ο κάδο. Μεταγγίζω και αφήνω 2 βδομάδες. εμφιαλώνω, αφήνω να κάνει ανθρακικό για καμιά 10αριά μέρες, άντε 15 και μετά ψυγείο. Οι μπύρες βγαίνουν κρύσταλλο και με το ανθρακικό που πρέπει.
Βασικά πιστεύω ότι ήταν και μόλυνση αλλά και μου κράταγαν οι ζυμώσεις παραπάνω, οπότε συνεχιζόταν και μέσα στο μπουκάλι, εξ' ου και ο αφρός και το over carbonation.
Που και που χρειάζεται μία καλή απολύμανση στον εξοπλισμό μας, για να μαστε σίγουροι. Εννοείται πως το ίδιο χρειάζεται και ο χώρος που ζυθοποιούμε/μεταγγίζουμε/εμφιαλώνουμε.
Αυτά....