Αποστολέας Θέμα: Κόκκινος Οκτώβρης - Irish red ale  (Αναγνώστηκε 7668 φορές)

greggs33

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
Απ: Κόκκινος Οκτώβρης - Irish red ale
« Απάντηση #15 στις: 31/10/2016, 23:16:58 »
Κώστα έβαλα ζελατίνη για 4 μέρες στον κάδο και μετά εμφιάλωσα...καλά είχες δίκιο...κρύσταλλο η μπυρίτσα...τώρα εάν και πάλι δεν δώσει ικανοποιητιό αφρό λόγω αυτών που αναφέρεις, ίσως την επόμενη φορά χρησιμοποιήσω irish mosh στον βρασμό....Πάντως θα σε κρατάω ενήμερο...πραγματικά εάν θελήσεις να σου στείλω κιόλας no problem...ούτως η άλλως πνευματικό σου παιδί είναι...lol
Nim εγώ πάντως το μελάκι το έριξα όπως έλεγε ο Κώστας...flame out...
THE HUNT FOR RED OCTOBER λοιπόν...εύγε και πάλι
Δώστε μπύρα στον λαό!!

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: 31/10/2016, 23:27:06 »
Δεν ισχύει απόλυτα  αυτό που λες..... ως τωρα σε όσες μπύρες έχω φτιάξει η ζελατινη δε μου επιρεασε τον αφρό ούτε καν στο ελάχιστο. Ίσα ίσα που είχα έντονο αφρισμο,  για άλλους λόγους βέβαια,  πράγμα το οποίο λύθηκε και αυτό.  Μόνο στην καθαρότητα σου επηρεάζει τη μπύρα σου. Όπως και να χει καλόπιωτη η μπυριτσα σσυ.

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: 01/11/2016, 00:24:42 »
Nim εγώ πάντως το μελάκι το έριξα όπως έλεγε ο Κώστας...flame out...
THE HUNT FOR RED OCTOBER λοιπόν...εύγε και πάλι

Στην αυθεντική συνταγή αν θυμάμαι καλά ο mystic έλεγε πως το μελι το έριξε κάπου στα 7 λεπτά για να παστεριωθει και για να 'στρογγυλέψει' το άρωμα του και να μην καλύπτει τα υπόλοιπα.

Επίσης εγώ χρησιμοποιησα εντελώς διαφορετικός λυκίσκους, ίσως να έχει επηρεάσει και αυτό. 

Πάντως το μπυρακι γενικά τα σπάει. Αν και θεωρώ πως οι μπύρες με πολυπλοκο βυνωδη χαρακτήρα θέλουν περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν από ότι λέει ο γενικος κανόνας.  Για παράδειγμα την συγκεκριμένη θα την άφηνα ένα 3μηνο πριν ξεκινήσω την κατανάλωση.

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: 01/11/2016, 00:25:43 »
GeorgeV κ εγώ πιστεύω δεν έκανε τόσο "ζημιά" ή ζελατίνη, όσο το χαμηλό ανθρακικό.. άλλωστε εχω φτιάξει μία δυο pale ale  με ζελατίνη που δεν είχαν πρόβλημα στον αφρό κανένα...Απλά θεωρητικά πάντα... έτσι γράφουν σε φόρουμ βιβλία κτλ..όταν την ξαναφτιαξω με περισσότερο co2 θα μου λυθεί ή απορία 😛
Greggs33 εννοείται φίλε για στείλε μία εξάδα καλυτερα,να δω αν την πετυχες χαχαχαχ
Nim  και στο 0' που το έβαλα το μελακι, δε βλέπω να φαίνεται...έχει πολλά αρώματα που το καλύπτουν...ίσως αν μπει παραπάνω,τοτε κάτι να γίνει...αλλά θα χρειαστεί ΠΟΛΥΥΥ παραπάνω... Σε φάση...10%+++ του brain bill

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

~Craft beer for the world~

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 01/11/2016, 00:30:03 »

[/quote]
  Για παράδειγμα την συγκεκριμένη θα την άφηνα ένα 3μηνο πριν ξεκινήσω την κατανάλωση.
[/quote]

Σε τρεις μήνες δε θα έχει μείνει ούτε....καπάκι 😂😂 ... Βλέπω να ξαναφτιαχνω μες τον νοεμβρη καμία παρτιδα ακομα

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: 01/11/2016, 08:39:10 »
Εγώ  φαντάσου έχω ανοίξει 2 μπουκάλια μόνο.

Αν την ξαναφτιάξεις άφησε την να ωριμάσει με την ησυχία της.

Γιώργος Λ

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: 01/11/2016, 10:34:10 »
Επίσης εγώ χρησιμοποιησα εντελώς διαφορετικός λυκίσκους, ίσως να έχει επηρεάσει και αυτό. 

Ποιους;

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: 01/11/2016, 10:52:00 »
Tettnang, E.K. Goldings, Cascade.

Χρόνους και ποσότητες ότνα πάω στο σπίτι.

Δεν είναι τελικά και τόσο διαφορετικοι, αλλα δεν είναι και οι ίδιοι.

entpettas

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: 01/11/2016, 20:00:20 »
Δεν ισχύει απόλυτα  αυτό που λες..... ως τωρα σε όσες μπύρες έχω φτιάξει η ζελατινη δε μου επιρεασε τον αφρό ούτε καν στο ελάχιστο. Ίσα ίσα που είχα έντονο αφρισμο,  για άλλους λόγους βέβαια,  πράγμα το οποίο λύθηκε και αυτό.  Μόνο στην καθαρότητα σου επηρεάζει τη μπύρα σου. Όπως και να χει καλόπιωτη η μπυριτσα σσυ.

Αλήθεια τι 'εφταιγε για τον παραπανίσιο αφρό και πως το έλυσες  ?????
Το έχω και εγώ σε μερικές παρτίδες και είναι μπελάς .

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: 01/11/2016, 21:35:36 »

Θεώρησα ότι ήταν κάποιο είδος μόλυνσης. Έπλυνα καλά και απολύμανα τα βρυσάκια με χλωρίνη και μετά ξεπλυνα με άφθονο νερό. Έπλυνα καλά τους κάδους και πάλι απολύμανση με χλωρίνη κλπ κλπ. Πάλι πλυσιμο με PBW και μετά πάλι απολύμανση με star san. Γενικώς έπλυνα και απολύμανα όλο μου τον εξοπλισμό.

Όταν ζυμώνω αφήνω να τελειώσει η ζύμωση + 1 βδομάδα στον 1ο κάδο. Μεταγγίζω και αφήνω 2 βδομάδες. εμφιαλώνω, αφήνω να κάνει ανθρακικό για καμιά 10αριά μέρες, άντε 15 και μετά ψυγείο. Οι μπύρες βγαίνουν κρύσταλλο και με το ανθρακικό που πρέπει.

Βασικά πιστεύω ότι ήταν και μόλυνση αλλά και μου κράταγαν οι ζυμώσεις παραπάνω, οπότε συνεχιζόταν και μέσα στο μπουκάλι, εξ' ου και ο αφρός και το over carbonation.

Που και που χρειάζεται μία καλή απολύμανση στον εξοπλισμό μας, για να μαστε σίγουροι. Εννοείται πως το ίδιο χρειάζεται και ο χώρος που ζυθοποιούμε/μεταγγίζουμε/εμφιαλώνουμε.

Αυτά.... ;)

entpettas

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: 02/11/2016, 19:37:41 »

Θεώρησα ότι ήταν κάποιο είδος μόλυνσης. Έπλυνα καλά και απολύμανα τα βρυσάκια με χλωρίνη και μετά ξεπλυνα με άφθονο νερό. Έπλυνα καλά τους κάδους και πάλι απολύμανση με χλωρίνη κλπ κλπ. Πάλι πλυσιμο με PBW και μετά πάλι απολύμανση με star san. Γενικώς έπλυνα και απολύμανα όλο μου τον εξοπλισμό.

Όταν ζυμώνω αφήνω να τελειώσει η ζύμωση + 1 βδομάδα στον 1ο κάδο. Μεταγγίζω και αφήνω 2 βδομάδες. εμφιαλώνω, αφήνω να κάνει ανθρακικό για καμιά 10αριά μέρες, άντε 15 και μετά ψυγείο. Οι μπύρες βγαίνουν κρύσταλλο και με το ανθρακικό που πρέπει.

Βασικά πιστεύω ότι ήταν και μόλυνση αλλά και μου κράταγαν οι ζυμώσεις παραπάνω, οπότε συνεχιζόταν και μέσα στο μπουκάλι, εξ' ου και ο αφρός και το over carbonation.

Που και που χρειάζεται μία καλή απολύμανση στον εξοπλισμό μας, για να μαστε σίγουροι. Εννοείται πως το ίδιο χρειάζεται και ο χώρος που ζυθοποιούμε/μεταγγίζουμε/εμφιαλώνουμε.

Αυτά.... ;)
Ευχαριστω για την απαντηση.  Πιστευω οτι και σε εμενα συνεχιζεται η ζυμωση μετα την εμφιαλωση απο σακχαρα που εμειναν αζυμωτα απο την αρχη παρα το οτι την αφηνω 3-4 βδομαδες με σταθερη τελικη πυκνοτητα ( αλλα εξακολουθει να βγαζει που και που μπουρμπουληθρες ) . Δυστυχως δεν εχω εξτρα ψυγειο για φυλαγμα, αλλωστε που να χωρεσουν 300 και πλεον μπουκαλια.........Οπως και ναχει σε κακοφημα υπογεια δεν τα αφηνω με τιποτα.......
 >:D

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: 02/11/2016, 20:31:31 »
Οπως και ναχει σε κακοφημα υπογεια δεν τα αφηνω με τιποτα.......

Άμα θές σου νοικιάζω το δικό μου υπόγειο....είναι απ τα πιο καλόφημα και αξιόπιστα του λεκανοπεδίου..... 8) 8) 8)

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #27 στις: 02/11/2016, 21:53:21 »
Οπως και ναχει σε κακοφημα υπογεια δεν τα αφηνω με τιποτα.......

Άμα θές σου νοικιάζω το δικό μου υπόγειο....είναι απ τα πιο καλόφημα και αξιόπιστα του λεκανοπεδίου..... 8) 8) 8)
Εμείς έχουμε καλύτερα....
Turn the page.....

Kostasmoi

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: 03/11/2016, 06:50:29 »

Αυτά.... ;)
Ευχαριστω για την απαντηση.  Πιστευω οτι και σε εμενα συνεχιζεται η ζυμωση μετα την εμφιαλωση απο σακχαρα που εμειναν αζυμωτα απο την αρχη παρα το οτι την αφηνω 3-4 βδομαδες με σταθερη τελικη πυκνοτητα ( αλλα εξακολουθει να βγαζει που και που μπουρμπουληθρες ) . Δυστυχως δεν εχω εξτρα ψυγειο για φυλαγμα, αλλωστε που να χωρεσουν 300 και πλεον μπουκαλια.........Οπως και ναχει σε κακοφημα υπογεια δεν τα αφηνω με τιποτα.......
Φίλε μου καλημέρα, το ότι έχεις δραστηριότητα στην αεροπαγιδα με σταθερή πυκνότητα, δε σημαίνει ότι συνεχίζει να ζυμωνει απλά έχεις κάποιο co2 που διαφεύγει μέσα από την μπύρα, ή μπύρα μέσα της σε φυσιολογικές συνθήκες μετά τη ζύμωση έχει κάπου στο 0.8 όγκους co2 (αν θυμάμαι καλά κάπου που το διάβασα) όποτε είναι φυσιολογικό να εξατμιστεί κάποιο σιγα σιγα..όσο μένει στον κάδο. Ή κυρία ένδειξη ότι έχει σταματήσει ή ζύμωση είναι δλδ το να μείνει σταθερή πυκνότητα. Μετά από 2-3 μετρήσεις διαδοχικές δλδ σε διάστημα 2-3 μέρες ή μία απ την άλλη μέτρηση.. τώρα το ότι κανει πολύ αφρό ή μπύρα,εχει να κανει επίσης και με το τι βυνες έχεις βάλει μέσα,αν έχεις ένα γλευκος-μπυρα υψηλό σε πρωτεινες (πχ σιταρι,νιφαδες βρωμης-κριθαριου).. καθως επίσης και στους πόσους όγκους Co2 εμφιαλώνεις.. πχ είχα φτιάξει μία pale ale  με αρκετή carapils-dextrine και εμφιάλωση στους 2.7 όγκους, και αφριζε σχετικά παραπάνω απ το φυσιολογικό... Όποτε έχε και αυτό κατά νου .. ελπίζω να βοηθησα κ να μη σε μπέρδεψα παραπάνω 😂😂

Γιώργος Λ

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: 03/11/2016, 10:09:16 »
Tettnang, E.K. Goldings, Cascade.
Χρόνους και ποσότητες ότνα πάω στο σπίτι.

Θα μας πες;

Όσον αφορά το θέμα του αφρού, κάποιες μπίρες, όταν τις  έβαζα στο ποτήρι έκαναν αρκετό αφρό, ο οποίος τελικά ήταν από κάποια σκόνη που είχε το ποτήρι. Πριν βάλω μπίρα ξεπλένω το ποτήρι πάντα με λίγο νερό  :)