Αποστολέας Θέμα: Μετάγγιση, Dry Hopping και ζελατίνη. Όλα μαζί ή όχι;  (Αναγνώστηκε 2421 φορές)

jimleg

• Newbie
  • *
  • Taking beer seriously
    • Προφίλ
Λοιπόν, τελείωσε η ζύμωση στον πρώτο κάδο και ήρθε η ώρα για την μετάγγιση.
τώρα, στον 2ο κάδο θέλω να κάνω dry hopping και να ρίξω και ζελατίνη για διαύγαση. Πότε πρέπει να πέσουν αυτά;
Σκέφτομαι ότι αν κλείσω τον κάδο για 3-4 μέρες θα συνεχιστεί μια μικρή ας την πούμε ζύμωση.
Μετά αν ανοίξω τον κάδο για dry hopping θα αεριστεί η μπύρα.
και αν ξανανοίξω αργότερα για την ζελατίνη θα αεριστεί και πάλι.

Να τα ρίξω όλα μαζί (λυκίσκο και ζελατίνη) στον δεύτερο κάδο με την μία; τι λέτε;
Πάντα υπάρχει χώρος για μία μπυρίτσα.

BrBa

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Λοιπόν, τελείωσε η ζύμωση στον πρώτο κάδο και ήρθε η ώρα για την μετάγγιση.
τώρα, στον 2ο κάδο θέλω να κάνω dry hopping και να ρίξω και ζελατίνη για διαύγαση. Πότε πρέπει να πέσουν αυτά;
Σκέφτομαι ότι αν κλείσω τον κάδο για 3-4 μέρες θα συνεχιστεί μια μικρή ας την πούμε ζύμωση.
Μετά αν ανοίξω τον κάδο για dry hopping θα αεριστεί η μπύρα.
και αν ξανανοίξω αργότερα για την ζελατίνη θα αεριστεί και πάλι.

Να τα ρίξω όλα μαζί (λυκίσκο και ζελατίνη) στον δεύτερο κάδο με την μία; τι λέτε;
Θα σε συμβουλευα να μεταγγισεις σε 2ο να κανεις dry hopping ειτε με σακουλακι ειτε χωρις (εγω κανω με σακουλακι και μια φορα δοκιμασα και με διπλο και βγηκε κομπλε) το αφηνεις οσες ωρες η μερες θες... 2-4 ειναι καλα... και μετα μεταγγιζεις παλι και προσθετεις ζελατινη και την αφηνεις να δρασει για ενα βραδυ στο ψυγειο...
Εγω ειχα πειραματιστει με ζελατινη σε κιτ ειχα αφησει τον καδο στους 2 βαθμους και το αποτελεσμα ηταν πολυ καλο!

jimleg

• Newbie
  • *
  • Taking beer seriously
    • Προφίλ
απλώς έλεγα μήπως μπορούσα να ανοίξω το καπάκι μόνο μία φορά ακόμα για να ρίξω λυκίσκο και ζελατίνη και μετά από 4 μέρες να κάνω cold crushing και να εμφιαλώσω.
Σκέφτομαι ότι αφού η μαγιά ουσιαστικά τελείωσε το κύριο έργο της, δεν θα την επηρέαζε η ζελατίνη, οπότε γιατί να μην την ρίξω κατά τη μετάγγιση στον 2ο κάδο μαζί με τον λυκίσκο για dry hopping να ξεμπερδεύω και να γλιτώσω ένα επιπλέον άνοιγμα του κάδου; φαντάζομαι δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα..
Πάντα υπάρχει χώρος για μία μπυρίτσα.

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
Κάνε μετάγγιση, ριξε τη ζελατινη και το λυκίσκο σου και άστο 5 μέρες. Μετά εμφιαλωνεις. Τόσο απλά. Δε χρειάζεται ν ανοιγωκλεινεις το καπάκι 100 φορές. Μια και καλή. Εγώ έτσι κάνω απ την αρχή και δεν έχω κανένα πρόβλημα

BrBa

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
απλώς έλεγα μήπως μπορούσα να ανοίξω το καπάκι μόνο μία φορά ακόμα για να ρίξω λυκίσκο και ζελατίνη και μετά από 4 μέρες να κάνω cold crushing και να εμφιαλώσω.
Σκέφτομαι ότι αφού η μαγιά ουσιαστικά τελείωσε το κύριο έργο της, δεν θα την επηρέαζε η ζελατίνη, οπότε γιατί να μην την ρίξω κατά τη μετάγγιση στον 2ο κάδο μαζί με τον λυκίσκο για dry hopping να ξεμπερδεύω και να γλιτώσω ένα επιπλέον άνοιγμα του κάδου; φαντάζομαι δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα..

Η γνωμη μου ειναι οτι καλυτερα να κανεις το καθε σταδιο ξεχωριστα... Απλα να ξερεις οτι εφοσον δεν την ωαζεις στο ψυγειο και κανεις dry hopping και διαυγαση με ζελατινη μαζι, θα παρει περισσοτερο χρονο ειχα διαβασει καπου για 7 ημερες. Απτην αλλη μειωνεται κατα πολυ η πιθανοτητα να οξειδωθει η μπυρα... γιατι κανεις ενα ανοιγμα και οχι δυο στον καδο! its up to you