Αποστολέας Θέμα: Cool brewing bag...very cool actually  (Αναγνώστηκε 5235 φορές)

kostas giotis

• Hero Member
    • Προφίλ
Cool brewing bag...very cool actually
« στις: 11/10/2016, 20:17:07 »
Μιας και την πάτησα και κατέβασα τη θερμοκρασία του γλεύκους στους 13 ενώ η ένδειξη του θερμόμετρου για την ατμόσφαιρα μέσα στον σάκο ήταν 22, λέω να κάνουμε μια συζήτηση για να μάθουμε και αυτο το εργαλείο που βολεύει πολύ κόσμο που δεν έχει ή δεν μπορεί να εχει έξτρα ψυγείο για ζύμωση.

Αυτά που παρατήρησα είναι:
1. Δουλεύει...χαχαχα
2.Πρέπει το θερμόμετρο να είναι κολλημένο στα πλάγια του κάδου για να παίρνει κάποια μέτρηση κοντινή στην εσωτερική.
3. Ακόμα καλύτερα είναι να παίρνεται ένα δείγμα απο το βρυσάκι για να πιστοποιηθεί η μέτρηση της θερμοκρασίας
4.Θέλει αρκετή ποσότητα πάγου στην αρχή για να ρίξει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα αλλά μετα για να διατηρηθεί εκεί η ποσότητα είναι πιο μικρή. Πειραματίστηκα μόνο σε ale.

Όποιος έχει εμπειρία στο εργαλείο ας προσθέσει γνώση κ χιούμορ.
spill the wine...pour the beer

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Cool brewing bag...very cool actually
« Απάντηση #1 στις: 12/10/2016, 01:25:14 »
Υπόγειο και ξερό ψωμί σταθερή θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι ... 8) 8) 8)

Paris1981

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 12/10/2016, 09:30:18 »
Τον έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ τον σάκο. Με 2-3 μπουκάλια παγο κραταγα τη θερμοκρασία στους 18c με 20c. Βέβαια δεν πήρα μέτρηση από το γλεύκος αλλά από το θερμόμετρο του κάδου. Δηλαδή πήρες μέτρηση από το γλεύκος και είχε τόση μεγάλη διαφορά???

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

beerme

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 12/10/2016, 09:37:27 »
Πρεπει επιτελους να φτιαξω θαλαμο ζυμωσης, δεν παει αλλο.

kostas giotis

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 12/10/2016, 10:39:29 »
Τον έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ τον σάκο. Με 2-3 μπουκάλια παγο κραταγα τη θερμοκρασία στους 18c με 20c. Βέβαια δεν πήρα μέτρηση από το γλεύκος αλλά από το θερμόμετρο του κάδου. Δηλαδή πήρες μέτρηση από το γλεύκος και είχε τόση μεγάλη διαφορά???

Το θερμόμετρο ήταν στον αέρα, δηλαδή δεν ακουμπούσε στον κάδο και έδειχνε 20-22, και το γλεύκος ήταν στους 13,5. Όταν ακουμπούσες το θερμόμετρο στα πλάγια του κάδου κοντά στο βρυσάκι έδειχνε περίπου 14. Άρα πρέπει να είναι κολλημένο στον κάδο για να είναι ασφαλής η μέτρηση.
Έβγαλα τους πάγους και άφησα ανοιχτό το καπάκι για να ανέβει η θερμοκρασία και όλο το βράδυ ανέβηκε 1 βαθμό. Ελπίζω μέχρι να γυρίσω σπίτι στις 7 να έχει ανέβει στους 20 και να ξεκινήσω ξανά τη διαδικασία.

Όταν λες μπουκάλια εννοείς 1,5 λίτρου; Και, αν ναι, πόσο ήταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Αυτά πρέπει να καταγράψουμε για να βγάλουμε άκρη.

Σε εμένα με 3*1,5 και 7*0,5 έπεσε απο τους 24 στους 13. Να σημειώσω ότι τα 0,5λιτρα λιώνουν πι γρήγορα απο τα 1,5λιτρα.

Paris1981

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 12/10/2016, 11:05:10 »
Σωστά 3*1.5l και μου έριξε τη θερμοκρασία του γλεύκους περίπου 7c. Μιλαμε για μέσα καλοκαιριού με θερμοκρασία του υπόγειου γύρω στους 27c. Απλά αυτό που παρατήρησα είναι ότι πρέπει να αλλάζεις συχνά τα μπουκάλια για μην έχεις μεγάλες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία.
Δηλαδή ενώ στην αρχή τα άλλαζαν κάθε 24ωρες, παρατήρησα ότι όταν πηγαινα για αλλαγή η θερμοκρασία του γλεύκους είχε ανέβει 1-2c και οι πάγοι είχαν λιώσει. Για αυτό μετά αλλαζα τα μπουκάλια κάθε 12 ώρες και κρατησα σταθερά τη θερμοκρασία στους 18c. Εμένα μου φάνηκε πολύ χρήσιμος ο σάκος. Αν και το μεταχειρισμένο το ψυγείο κάποια στιγμή δεν το γλυτωνεις..

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 12/10/2016, 11:43:39 »
Εγώ παντως αυτό που έχω να πω, χωρίς να έχω δοκιμάσει τον σάκο, είναι ότι με ενα παλιό ψυγείο που είχα και με ένα STC1000 όλο το καλοκαίρι ζύμωνα σταθερά στους 19-20, χωρίς να έχω στο μυαλό μου να αλλάζω μπουκάλια κτλ.

Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι οτι λόγω του ότι ο κλασικός κάδος δεν χωρούσε στο ψυγείο, χρησιμοποίησα τις μπουκάλες νερού που έχουν οι ψύκτες με αποτέλεσμα να κάνω μικρότερα batches (17 λίτρα)

kostas giotis

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 12/10/2016, 11:57:28 »
Εδώ είναι το νήμα του ταλαίπωρου που δε μπορεί να έχει ψυγείο...

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 12/10/2016, 14:08:55 »
Ισως θελει να πειραματιστεις με  εξωτερικη vs ζητουμενη θερμοκρασια και να ξεκινας χαλαρα και μετα να φορτωνεις μεχρι να φτασεις στην επιθυμητη. Αν εχει χωρο δοκιμασε να βαλεις τα παγωμενα μπουκαλια στο κατω μερος του καδου και να παρεμβαλεις ενα μονωτικο τυπου dow για να περιορισεις την φυσικη επαφη με το παγωμενο μπουκαλι

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 12/10/2016, 15:27:17 »

Το θερμόμετρο ήταν στον αέρα, δηλαδή δεν ακουμπούσε στον κάδο και έδειχνε 20-22, και το γλεύκος ήταν στους 13,5. Όταν ακουμπούσες το θερμόμετρο στα πλάγια του κάδου κοντά στο βρυσάκι έδειχνε περίπου 14. Άρα πρέπει να είναι κολλημένο στον κάδο για να είναι ασφαλής η μέτρηση.
Έβγαλα τους πάγους και άφησα ανοιχτό το καπάκι για να ανέβει η θερμοκρασία και όλο το βράδυ ανέβηκε 1 βαθμό. Ελπίζω μέχρι να γυρίσω σπίτι στις 7 να έχει ανέβει στους 20 και να ξεκινήσω ξανά τη διαδικασία.

Όταν λες μπουκάλια εννοείς 1,5 λίτρου; Και, αν ναι, πόσο ήταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Αυτά πρέπει να καταγράψουμε για να βγάλουμε άκρη.

Σε εμένα με 3*1,5 και 7*0,5 έπεσε απο τους 24 στους 13. Να σημειώσω ότι τα 0,5λιτρα λιώνουν πι γρήγορα απο τα 1,5λιτρα.

Μήπως το θερμόμετρο σου ήταν στο πάνω μέρος του σάκου και τα μπουκάλια με τον πάγο χαμηλά; Είναι δικό σου ή υπήρχε μαζί με το σάκο και τι είδους είναι; Ηλεκτρικονικό ή αναλογικό κτλ;

Πολύ πιθανό να υπάρχει διαστρωμάτωση της θεμοκρασίας τόσο εξωτερικά του κάδου όσο και εσωτερικά. Δηλαδή να αρχίζει να παγώνει το γλεύκος από κάτω προς τα επάνω. Αυτά χωρίς ζύμωση. Δηλαδή ακόμα και δείγμα από το βρυσάκι να έπαιρνες (που δε χρειάζεται κατά την άποψή μου) πάλι μπορεί να μην είχες 100% εικόνα της συνολικής θεμοκρασίας του γλεύκους.
Όταν υπάρχει ζύμωση τα πράγματα είναι διαφορετικά, μιας και η ζύμωση αναδεύει κιόλας, οπότε η θεμοκρασία ειναι ομοιόμορφη στον κάδο.

Λόγω της διαστρωμάτωσης υποθέτω δένουν τα μπουκάλια του πάγου πιο ψηλά απ'όσο είδα στις φωτογραφίες. Γενικά θέλεις τον πάγο όσο το δυνατόν πιο ψηλά, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος ανεμιστήρας που κυκλοφορεί τον αέρα και εξομαλύνει τα πράγματα.

Το αντίθετο για τη θέρμανση. Αν θες να ζεστάνεις, θα πρέπει να βάλεις την πιθανή "κομπρέσα" όσο πιο χαμηλά γίνεται, έτσι ωστε ο αέρας να ανεβει προς τα επανω.

Θεωρητικά μπορεί να υπολογιστεί πόσο πάγο πρέπει να βάλεις ώστε να κατεβάσεις Χ βαθμούς το γλεύκος σου, ώστε να ξέρεις περίπου που κινείσαι. Με την προσθήκη μαγιάς+ανάδευση θα φτάσεις αμέσως στη ζητούμενη θερμοκρασία.

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 12/10/2016, 16:05:43 »
Βασικά νομίζω ότι ο εν λόγω Σάκος είναι ψιλό ταλαιπωρία. Βάλε μπουκάλια με πάγο....βγάλε και βάλε αλλά.  Είναι προτιμότερο να φτιάξετε κάτι πιο σταθερό  ( πχ θάλαμο ζύμωσης με ανεμιστηράκια κλπ),που κι αυτό ταλαιπωρία το θεωρώ, ή να παρεις ενα ψυγειάκι και να τελειωνεις.Είναι βέβαια μια προσωρινή λύση, αλλά δεν παύει να ναι μια ταλαιπωρία.  Κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον.

Ο φίλος πελαργός τα είπε μια χαρά. Από κει και πέρα πρέπει να χουμε το θερμόμετρο κολλημενο ΠΆΝΩ στον κάδο(λίγο πιο κάτω απ τη μεση) ή να εμπιστευτούμε  το αυτοκόλλητο θερμόμετρο υγρών κρυστάλλων (το οποίο θεωρώ αξιόπιστο) για τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Όσον αφορά την αλλαγή των μπουκαλιών, αυτό πρέπει να το δείτε εμπειρικα τις πρώτες φορές για να διαπιστώσετε κάθε πότε χρειάζονται αλλαγή τα μπουκάλια για να επιτύχει σταθερή θερμοκρασία.  Αυτό βέβαια εξαρτάται ΚΑΙ από το που έχουμε τον κάδο,  αλλά ΚΑΙ από την εξωτερική θερμοκρασία.

Λίγο πειραματισμο θέλει και η άκρη θα βρεθεί. Μη σκάτε ρε παιδιά. Χόμπι είναι. Και λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω να ζυμωσει, δε θα πάθει και τπτ. Πάλι θα βγάλουμε ΓΑΜΑΤΕΣ μπύρες και όλοι θα μένουν με τα μάτια γουρλωμενα μόλις τις δοκιμάζουν...... ;D ;D ;D

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων διορθώθηκε το κείμενο. Η άποψη είναι καθαρά υποκειμενική και δεν έχει σκοπό ούτε να αποτρέψει κόσμο να μην πάρουν το σάκο, ούτε και να σαμποτάρω το κατάστημα. Ο Πολ κάνει μια πάρα πολυ καλή δουλειά, όσον αφορά τον χρειαζούμενο εξοπλισμό και μπράβο του.
« Τελευταία τροποποίηση: 12/10/2016, 17:18:43 από GeorgeV. »

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #11 στις: 12/10/2016, 16:12:48 »
Παιδιά για να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο σάκος είναι για αυτούς που ΔΕΝ εχουν χώρο για ψυγείο. Και όχι δεν είναι ψιλοταλαιπωρία. Είναι η μόνη λύση αν δεν έχεις χώρο να βάλεις ψυγείο και μόνο έτσι θα πρέπει να το βλέπουμε.
Turn the page.....

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 12/10/2016, 16:56:58 »
Παιδιά για να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο σάκος είναι για αυτούς που ΔΕΝ εχουν χώρο για ψυγείο. Και όχι δεν είναι ψιλοταλαιπωρία. Είναι η μόνη λύση αν δεν έχεις χώρο να βάλεις ψυγείο και μόνο έτσι θα πρέπει να το βλέπουμε.

Βρε μην αγχώνεσαι...το ταλαιπωρία το εννοώ ως προς το βάλε βγάλε μπουκάλια...τρέχα κάθε τρεις και λίγο να τσεκάρεις, άλλαξε τα, ξαναβάλτα στο ψυγείο να παγώσουν κλπ κλπ.

Εννοείται ότι είναι μια λύση κι αυτό.

kostas giotis

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 12/10/2016, 20:11:22 »

Βρε μην αγχώνεσαι...το ταλαιπωρία το εννοώ ως προς το βάλε βγάλε μπουκάλια...τρέχα κάθε τρεις και λίγο να τσεκάρεις, άλλαξε τα, ξαναβάλτα στο ψυγείο να παγώσουν κλπ κλπ.

Εννοείται ότι είναι μια λύση κι αυτό.

Όπως είπες Γιωργο, αυτό που κάνουμε είναι χόμπυ και εκεί δε χωράει ταλαιπωρία. Εθελοντές είμαστε, δε μας έβαλαν με το ζόρι.
Δεν έχω χώρο για ψυγείο κ δε πρόκειται να έχω οπότε ο σάκος είναι μονόδρομος. Το λάθος που έκανα μου απόδειξε ότι μπορώ να ζυμώσω μέχρι και lager (μακρυά απο εμάς).

Άφησα ανοιχτό το σάκο για 12 ώρες και τώρα ζυμώνει κανονικότατα στους 19,5. Τον έκλεισα και έβαλα μόνο 1lt για να το ρίξει ελάχιστα. Απο την ελάχιστη εμπειρία μου στο εργαλείο έχω να πω ότι δουλεύει.Αν δε κάνουμε λάθη δε θα μάθουμε ποτέ.
Θα ενημερώσω αύριο για το τι έγινε.
Για να σε πειράξω και λίγο...δε κάνουμε πάντα γαμάτες μπύρες...παίζουν και μούφες απο όλους μας!

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 12/10/2016, 21:01:09 »

Για να σε πειράξω και λίγο...δε κάνουμε πάντα γαμάτες μπύρες...παίζουν και μούφες απο όλους μας!

για να σε πειραξω κι εγω λιγο....Να μιλας για τον εαυτο σου....μουαχαχαχαχαχα :) :) :)