Αποστολέας Θέμα: 1o MX American IPA  (Αναγνώστηκε 6702 φορές)

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
1o MX American IPA
« στις: 21/10/2016, 22:40:33 »
Μετά την αποτυχία στο κιτ και την θυσία του στον θεο νεροχύτη βλέπε https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,1826.msg26179.html
Αποφάσισα πως αρκετά με τα κιτ θα πρέπει να προχωρήσω λιγάκι παρακάτω (όχι λόγω της αποτυχίας καθαρά για λόγους γνώσεων και εμπειρίας!)
Έτσι μετά από την πολύτιμη βοήθεια του brewmaster  ( αφού δοκίμασε την ξινισμένη δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αυτό :P) στις 19/10 έβαλα το παρακάτω batch

Batch Size: 12,00 l
Boil Size: 3,47 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 2,64 l
Final Bottling Vol: 10,49 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 19 Oct 2016
Brewer:
Asst Brewer:
Equipment: Pot ( 3 Gal/11.4 L) - Extract
Efficiency: 72,00 %

0,50 kg   Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)   Grain   1   22,7 %
1,70 kg   Pale Liquid Extract (15,8 EBC)           Extract   2   77,3 %

30,00 g   Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 60,0 min   Hop   3   18,5 IBUs
15,00 g   Citra [12,00 %] -                           Boil 20,0 min   Hop   4   4,8 IBUs
15,00 g   Mosaic (HBC 369) [12,25 %] -        Boil 20,0 min   Hop   5   4,9 IBUs
15,00 g   Citra [12,00 %] -                           Boil 0,0 min   Hop   6   0,0 IBUs
15,00 g   Mosaic (HBC 369) [12,25 %] -        Boil 0,0 min   Hop   7   0,0 IBUs


1,0 pkg   US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M44)   Yeast   8   -

Est Original Gravity: 1,052 SG
Est Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,4 %
Bitterness: 34,7 IBUs
Est Color: 14,6 EBC

Η μαγιά έπεσε με θερμοκρασία γλεύκους στους 19C  και η ζύμωση ξεκίνησε 14 ώρες μετά αρκετά έντονη.
Υπομονή τώρα να τελειώσει να δούμε τι κάναμε.



hermes79

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 266
  • Ερμής
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #1 στις: 22/10/2016, 08:48:34 »
Ωραίος καλή ζύμωση!!

nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.180
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #2 στις: 22/10/2016, 09:57:23 »
Καλή ζύμωση, αν σου πει να πας τα μπουκάλια στο υπόγειο του για ωρίμανση μην το κανεις

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #3 στις: 22/10/2016, 10:31:39 »
Καλή ζύμωση!
spill the wine...pour the beer

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #4 στις: 22/10/2016, 11:18:15 »
Ευχαριστω πολυ παιδες!! Για το υπογειο κατι εχω ακουστα χαχαχαχαχ

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #5 στις: 24/10/2016, 20:11:15 »
Τουμπανάκι φαίνεται. Καλή ζύμωση!!!

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #6 στις: 24/10/2016, 22:14:51 »
φίλε panzo κάτι δεν πάει καλά στην συνταγή που ανέβασες. Ελπίζω να είναι τυπογραφικό λάθος ο λυκίσκος!

Σίγουρα το batch είναι 12 λίτρα; Αν ναι, τότε ο λυκίσκος είναι τελείως λάθος υπολογισμένος.
30 γραμμάρια columbus με 14% aa στα 60 λεπτά βρασμού δίνουν 97 IBUs για 12 λίτρα batch.

πέρασα την συνταγή σου στο πρόγραμμα και συνολικά βγαίνει περίπου στα 135 με 140 IBUs.

Έβαλες όντως τόσο λυκίσκο  και έβρασες 60 λεπτά;
Αυτές οι ποσότητες είναι για IPA στα 23 λίτρα.

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #7 στις: 25/10/2016, 08:57:38 »
Panzo ελπίζω να μη το έχεις κάνει αυτό...θα θέλει κουταλιά ζάχαρης για να πάει κάτω η γουλιά!
spill the wine...pour the beer

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #8 στις: 25/10/2016, 10:01:33 »
Μωρε εγω ετσι τα εκανα αλλα σιγουρα  τα εχω περασει λαθος στο beersmith  μιας και το μαθαινω λιγακι ακομα... :P θα επανελθω με ενημερωση..... το πολυ πολυ να την ονομασουμε absinthe beer εχεχεχεχε

Για την ιστορια παντως που δοκιμασα οταν πηρα μετρηση δεν ηταν πικρη....

nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.180
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #9 στις: 25/10/2016, 10:24:48 »
Αν δεν είχε τελειώσει η ζύμωση, λογικό είναι να μην σου φάνηκε πικρή, γιατί η πικράδα ισορροπούσε με τα σάκχαρα.

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #10 στις: 25/10/2016, 10:29:35 »
Λοιπον..εχουμε και λεμε... Τα λαθη εχουν διορθωθεί και επισημανθεί με bold
Αν αθτα μπορουν να αλλαξουν κατι  ::)

0,50 kg   Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)   Grain   1   22,7 %
1,70 kg   Pale Liquid Extract (15,8 EBC)           Extract   2   77,3 %

30,00 g   Columbus (Tomahawk) [17.10 %] - Boil 60,0 min   Hop   3   18,5 IBUs
15,00 g   Citra [11,40 %] -                           Boil 20,0 min   Hop   4   4,8 IBUs
15,00 g   Mosaic (HBC 369) [11,60 %] -        Boil 20,0 min   Hop   5   4,9 IBUs
15,00 g   Citra [11,40 %] -                           Boil 0,0 min   Hop   6   0,0 IBUs
15,00 g   Mosaic (HBC 369) [11,60 %] -        Boil 0,0 min   Hop   7   0,0 IBUs


1,0 pkg   US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M44)   Yeast   8   -

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #11 στις: 25/10/2016, 10:44:00 »
Panzo, καταρχάς μόλις έμαθες κάτι πολύ χρησιμο :)
τα προγράμματα έχουν κάποιες τιμές για τα aa του κάθε λυκίσκου αλλά δεν είναι πάντα ακριβώς έτσι.
Απο σοδειά σε σοδειά αλλάζει ο λυκίσκος επομένως πρέπει να κάνουμε τις αντίστοιχες διορθώσεις.

Τώρα πρέπει να βρεις για πιο λόγο το πρόγραμμα σου για 12 λίτρα batch, για 60 λεπτά βρασμό, δίνει στα 30 g λυκίσκου με 17% aa μόνο 18,5 IBUs...
δεν δοκιμάζεις να τα ξαναπεράσεις μήπως κάτι είχες γράψει λάθος;

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #12 στις: 25/10/2016, 10:48:37 »
 Και αλλες διορθωσεις... που θα παει θα το μαθω

0,50 kg   Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)   Grain   1   22,7 %
1,70 kg   Pale Liquid Extract (15,8 EBC)           Extract   2   77,3 %

30,00 g   Columbus (Tomahawk) [17.10 %] - Boil 60,0 min   Hop   3  22,7 IBUs
15,00 g   Citra [11,40 %] -                           Boil 20,0 min   Hop   4  4,6 IBUs
15,00 g   Mosaic (HBC 369) [11,60 %] -        Boil 20,0 min   Hop   5   4,7 IBUs
15,00 g   Citra [11,40 %] -                           Boil 0,0 min   Hop   6   1,5 IBUs
15,00 g   Mosaic (HBC 369) [11,60 %] -        Boil 0,0 min   Hop   7  1,5 IBUs

nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.180
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #13 στις: 25/10/2016, 10:49:16 »
Για ρίξε μια ματιά μήπως έχεις βάλει λάθος στο πρόγραμμα τους χρόνους για τους λυκίσκους.

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: 1o MX American IPA
« Απάντηση #14 στις: 25/10/2016, 10:58:50 »
Η original  συνταγη απο οπου και αντεγραψα στο beersmith (που μαλλον εχω να μαθω πολλα ακομα και στην αντιγραφη δυσκολο ειναι :P ) ειναι η παρακατω την οποια επιμεληθηκε ο Πολ ( για αυτο το παιζω καμποσος και ανετος ειμαι σιγουρος χοχοχ)