Για να ωριμάσει καλύτερα η μπίρα και τελικά για να έχεις και μία πιο διαυγή μπίρα.
Γενικότερα σε κάθε παρτίδα θα πρέπει να επιλέξεις αν θα τη μεταγγίσεις σε δεύτερο κάδο ή όχι. Αυτό εξαρτάται κυρίως από το είδος της μπίρας και από την αρχική πυκνότητα της μπίρας. Δηλαδή σε μία lager επίβάλεται ο δευτερος κάδος ενώ σε μία ελαφριά ale όχι.
Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης παράγονται προϊόντα τα οποία καταναλώνονται από τη μαγιά στο τέλος της ζύμωσης. Η διαδικασία αυτή συντελεί στην ωρίμανση της μπίρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική πυκνότητας της μπίρας τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος ωρίμανσης.
Αν αποφασίζουμε να αφήσουμε τη μπίρα σε ένα κάδο, την αφήνουμε για περίπου 15+ μέρες και μετά την εμφιαλώνουμε.
Αν αποφασίσουμε να τη μεταγγίσουμε στο δεύτερο κάδο την αφήνουμε στον πρώτο κάδο για περίπου 7 ημέρες και μετά στο δεύτερο για όσο χρειαστεί. Για τις "κοινές" μπίρες που κάνουμε (με OG έως 1.060) 15 μέρες στο δεύτερο καδο είναι
αρκετές. Επίσης όσο περισσότερο αφήνουμε τη μπίρα να ωριμάσει τόσο περισότερη μαγιά κάθεται και έχουμε πιο διαυγή μπίρα. Δεν αφήουμε τη μπίρα στον πρώτο κάδο πάνω από 20 μέρες διότι μπορεί να πάρει δυσάρεστη γευση και αρώματα από τα προϊόντα της ζύμωσης που έχουν καθίσει στον πάτω του κάδου. Επίσης αυτό μπορεί να συμβεί και από την αυτόλυση της μαγιάς που έχει κατσει στον πατο του κάδου.
Από την άλλη η μετάγγιση σε δεύτερο κάδο έχει τον κίνδνο της μόλυνσης. Επισης υπάρχει και ο κίνδνος της οξείδωσης που προέρχεται από την επαφή της μπίρας με το οξυγόνο κατά τη μετάγγιση και που θα μειώσει το χρόνο χωής της μπίρας.
Άρα κάθε φορά ζυγίζουμε τα υπερ και τα κατά τα πράτουμε ανάλογα.