Αποστολέας Θέμα: Ληγμένο yeast nutrient  (Αναγνώστηκε 2914 φορές)

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
Ληγμένο yeast nutrient
« στις: 21/10/2016, 22:48:27 »
Την επόμενη τετάρτη βράζω μία pils και θα χρησιμοποιήσω μαγιά που κράτησα από την wet hop pils. Επειδή όμως η μαγιά είναι από harvesting χρειάζεται yeast nutrient και αυτό που έχω είναι ληγμένο εδώ και λίγους μήνες, γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει πρόβλημα, να το ρίξω ή όχι? θα βοηθήσει ή θα κάνει ζημιά? αν δεν το ρίξω θα υπάρχει πρόβλημα με την ζύμωση? 

hermes79

• Sr. Member
  • Ερμής
    • Προφίλ
Απ: Ληγμένο yeast nutrient
« Απάντηση #1 στις: 22/10/2016, 08:53:09 »
Δεν έχω κάνει πολλές φορές 3,4 αλλά δεν έβαλα ποτέ και δεν είχα προβλήματα με την ζύμωση.
Ένα καλό στάρτερ κάνε μόνο!!

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 22/10/2016, 11:05:30 »
Εγώ όταν κάνω harvesting  βάζω πάντα nutrient και δεν κάνω ποτέ starter, το lag time είναι ελάχιστες ώρες και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα.
Τώρα όμως έχω ληγμένο nutrient και δεν ξέρω αν επηρεάζει σε κάτι, αν δεν βάλω nutrient και δεν κάνω starter?

hermes79

• Sr. Member
  • Ερμής
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 22/10/2016, 21:50:18 »
Κάνε ένα στάρτερ ρε συ να είσαι σίγουρος,αν δεν έχεις DME βάλε μισό κιλό βύνη mini biab στην κατσαρόλα με 2-3 λίτρα νερό και είσαι κομπλέ!!

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 23/10/2016, 03:10:11 »
Τπτ δεν παθαίνει....ρίξε άφοβα....εγώ το χω πάνω από 2.5 χρόνια και δεν μου χει κάνει κάτι στη μπύρα. Το πολύ πολύ να μην είναι τόσο αποτελέσματικό.

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 23/10/2016, 20:00:16 »
Το ρίχνω και ο Θεός βοηθός, η μαγιά είναι 5 εβδομάδων και πολλοί λένε ότι την ρίχνουν χωρίς starter και nutrient και δεν είχαν ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Τετάρτη βράζω, μέχρι την Παρασκευή θα ξέρω αν έχουμε ζύμωση, αν έχω Off flavors θα το ξέρω τουλάχιστον σε ένα μήνα.

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 29/10/2016, 01:02:36 »
52 ώρες μετά και δεν υπάρχει ζύμωση, και νομίζω ότι εκτός από την χαμηλή θερμοκρασία (9 c) το πρόβλημα είναι ότι δεν έγινε σωστή οξυγόνωση, τελείωσε η φιάλη οξυγόνου και αναγκαστικά κουνούσα τον κάδο αλλά όχι αρκετά, μου 'φυγε η μέση, ραντεβού με τον ορθοπεδικό την δευτέρα.
Αντί για 10ppm οξυγόνου αμφιβάλω αν κατάφερα 4-5.
Αν μέχρι αύριο βράδυ δεν υπάρχει ένδειξη ότι άρχισε η ζύμωση, ανοίγω τον κάδο, κάνω ανάδευση την μαγιά από τον πάτο και ταυτόχρονα ανεβάζω την θερμοκρασία.

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 29/10/2016, 10:17:52 »
Δε χρειάζεται ν αανοίξεις τον κάδο. Κάνε ένα τώρα κούνημα καλό και ανέβασε λίγο θερμοκρασία.  Απ τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει η ζύμωση δεν έχεις θέμα

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 29/10/2016, 12:08:14 »
Σήμερα το πρωί είχε ήδη ξεκινήση, πολύ αργά αλλά ξεκίνησε. Δραστηριότητα κάθε 10 δευτερόλεπτα. Θα την αφήσω έτσι λίγες μέρες και μετά θα ανεβάσω στους 10 C. Αυτό που με φοβίζει είναι μήπως έχει κάτσει η μαγιά στον πάτο.

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #9 στις: 29/10/2016, 21:31:22 »
Γιατί δεν ανεβάζεις θερμοκρασία; Πολύ χαμηλά δεν είσαι;
Turn the page.....

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 29/10/2016, 22:14:07 »

Σκέφτηκα αυτή την φορά να δοκιμάσω για καλύτερα αποτελέσματα να ζυμώσω στην χαμηλότερη θερμοκρασία που δίνει ο κατασκευαστής λόγο του ότι είχα πολύ μαγιά από προηγούμενη παρτίδα, .Δυστυχώς θα πάω στο πατρικό που έχω τις μπύρες την πέμπτη και τότε θα ανεβάσω ένα βαθμό.

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 04/11/2016, 23:56:09 »
Λοιπόν, η ζύμωση ολοκληρώθηκε σε 5 μέρες, από 1050 σε 1010 και μάλιστα στους 9C!!!!!!!! 8) 8) 8)
Και για extra bonus σήμερα έφτιαξα μια IPA με Citra, amarillo και nelson sauvin.