Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή αποστακτήρα.  (Αναγνώστηκε 3542 φορές)

NicolasC

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Κατασκευή αποστακτήρα.
« στις: 08/11/2016, 13:35:18 »
Είμαι στο τελικό στάδιο της μετατροπής του 75λιτρου καζανιού του Πωλ σε αποστακτήρα και χρειάζομαι λίγο φως από όποιον έχει γνώση περί του θέματος.
Α) Υπάρχει κάποια σχέση της ποσότητας του γλεύκους που θα αποσταχθεί με το μέγεθος του καζανιού δηλαδή αν το κενό που θα υπάρξει από τα 25 l γλεύκους έως τα 75-80 L συνολικού όγκου συμβάλει αρνητικά στο όλο εγχείρημα?
Β) Οι περισσότεροι παίρνουν ένδειξη θερμοκρασίας ψηλά στον θόλο ή στην αρχή του σωλήνα απόσταξης. Αυτή η θερμοκρασία του ατμού είναι όση και του γλεύκους ή αν όχι ξέρουμε την περίπου απόκλιση?

BrBa

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Απ: Κατασκευή αποστακτήρα.
« Απάντηση #1 στις: 09/11/2016, 17:00:20 »
Είμαι στο τελικό στάδιο της μετατροπής του 75λιτρου καζανιού του Πωλ σε αποστακτήρα και χρειάζομαι λίγο φως από όποιον έχει γνώση περί του θέματος.
Α) Υπάρχει κάποια σχέση της ποσότητας του γλεύκους που θα αποσταχθεί με το μέγεθος του καζανιού δηλαδή αν το κενό που θα υπάρξει από τα 25 l γλεύκους έως τα 75-80 L συνολικού όγκου συμβάλει αρνητικά στο όλο εγχείρημα?
Β) Οι περισσότεροι παίρνουν ένδειξη θερμοκρασίας ψηλά στον θόλο ή στην αρχή του σωλήνα απόσταξης. Αυτή η θερμοκρασία του ατμού είναι όση και του γλεύκους ή αν όχι ξέρουμε την περίπου απόκλιση?

Α) Δε νομιζω να εχει σχεση, παντως δεν πρεπει να ειναι γεματο μεχρι πανω (αυτο κανω και στο τσιπουρο) γιατι ειναι πιθανο να σου συμβει υπαρχειλιση η να αναμειχθει μιγμα με αποσταγμα. Γιαυτο και συνθηως το σωληνα αποσταξης τον κανουν πλεον καμπυλωτο και οχι ευθειο.
Β) Σε ενδιαφερει η θεροκρασια που γινεται η αποσταξη και οχι ποση εισαι στο γλευκος. Γιαυτο και καποιοι το βαζουν στο τοξο για να ειναι 100% σιγουροι οτι μετρανε θερμοκρασια ατμων. Αποκλιση δε ξερω αλλα δε νομιζω να ειναι μεγαλη.

NicolasC

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 15/11/2016, 19:46:42 »

Α) Δε νομιζω να εχει σχεση, παντως δεν πρεπει να ειναι γεματο μεχρι πανω (αυτο κανω και στο τσιπουρο) γιατι ειναι πιθανο να σου συμβει υπαρχειλιση η να αναμειχθει μιγμα με αποσταγμα. Γιαυτο και συνθηως το σωληνα αποσταξης τον κανουν πλεον καμπυλωτο και οχι ευθειο.
Β) Σε ενδιαφερει η θεροκρασια που γινεται η αποσταξη και οχι ποση εισαι στο γλευκος. Γιαυτο και καποιοι το βαζουν στο τοξο για να ειναι 100% σιγουροι οτι μετρανε θερμοκρασια ατμων. Αποκλιση δε ξερω αλλα δε νομιζω να ειναι μεγαλη.

Α) Το αντίθετο φοβάμαι, μήπως δεν δουλέψει καλά με 25Λ γλεύκος (λόγω κενού) και πρέπει να φτιάξω 50Λ. Πάντως σε Αμερικάνικο φόρουμ για distillers που ρώτησα, μου απάντησαν ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 60Λ το υλικό.
Β) Αυτό ήθελα να μάθω, τελικά μας ενδιαφέρει η θερμοκρασία των ατμών για τον διαχωρισμό των ουσιών..

Θενκς φορ αλλ...

BrBa

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 15/11/2016, 20:03:53 »
Α) Δεν το ξερω με σιγουρια.... Αλλα τι προβλημα να εχεις αν εχει κενο??
Β) ναι εννοειται οι ατμοι σε ενδιαφερουν...

NicolasC

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 18/11/2016, 12:02:18 »
Δεν το ξέρω γι'αυτό το ψάχνω.
Με απλό συλλογισμό, όσο μεγαλύτερος κενός χώρος τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ατμών άρα μεγαλύτερο μπέρδεμα μεταξύ  ατμών των κεφαλοουρών και της καρδιάς???

Μη ξεχνάς ότι ούτε το έχω ξανακάνει, ούτε το έχω δει ζωντανά (εκτός youtube), οπότε η ανασφάλεια και οι ενδιασμοί είναι στο 80%...

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #5 στις: 18/11/2016, 13:30:28 »
......

Μη ξεχνάς ότι ούτε το έχω ξανακάνει, ούτε το έχω δει ζωντανά (εκτός youtube), οπότε η ανασφάλεια και οι ενδιασμοί είναι στο 80%...
Βρε μην το φοβάσαι. Και κάτι να μην πάει καλά, το πολύ πολύ να μην βλέπεις καλά για 5-10 χρόνια.
Σιγά τα ωά...
Turn the page.....

BrBa

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 22/11/2016, 13:11:54 »
Δεν το ξέρω γι'αυτό το ψάχνω.
Με απλό συλλογισμό, όσο μεγαλύτερος κενός χώρος τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ατμών άρα μεγαλύτερο μπέρδεμα μεταξύ  ατμών των κεφαλοουρών και της καρδιάς???

Γιαυτο μετράμε θερμοκρασία ψηλά... η μεθανόλη βγαίνει στους 60-65 αν θυμάμαι καλα και η αιθανόλη στους 82 η διαφορα ειναι μεγάλη... γιαυτο διατηρείς τη θερμοκρασία σταθερή τη θερμοκρασία μεχρι να συλλέγεις όλες τις κεφαλές... μετα αφού σταματήσεις να αποσταζεις "τσιτώνεις" τη φλόγα στους 80-82 για να συλλέξεις καθαρή αιθανόλη και μονο... μη φοβάσαι καθολου δεν πρόκειται να ενωθεί ποτε η αιθανόλη με την μεθανόλη δεν γίνεται απτη φύση τους... όποτε θα τις αποστάσεις ξεχωριστά...

Sent from my iPhone using Tapatalk

BrBa

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 22/11/2016, 13:14:45 »
......

Βρε μην το φοβάσαι. Και κάτι να μην πάει καλά, το πολύ πολύ να μην βλέπεις καλά για 5-10 χρόνια.
Σιγά τα ωά...
Και για προσάναμμα για ψησταριά καλη ειναι! Ρίχνεις και λουκανικαρες μετα!!! Θεός!

Sent from my iPhone using Tapatalk

NicolasC

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 27/11/2016, 16:20:00 »
Τέλος κατασκευής :o
Χθες κάναμε ένα test run με ξυδόνερο για καθαρισμό και έλεγχο διαροών κλπ.
Περιτό να πω ότι το καζάνι έγινε καινούριο εσωτερικά, δεν έμεινε κόκκος μαυρίλας.
Όλα πήγαν οκ, όταν ηρεμήσουμε από τη δουλειά θα μπει το αληθινό πράμμα μέσα >:D >:D >:D.

Εσύ μικρέ αναρχομακρυμαλοκιθαρίστα μηχανόβιε θα ζηλέψεις ταμάλα με το ιρλανδέζικο φωτιστικό που θα βγάλω >:D >:D >:D >:D
Θα τα πούμε αύριο πρωί, μάλλον :) :) :)

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #9 στις: 27/11/2016, 20:41:49 »
Βάλε και καμιά πιο μεγάλη φωτό. Έχουμε και γέρους εδω μέσα....
Turn the page.....

NicolasC

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 28/11/2016, 10:53:28 »

NicolasC

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 28/11/2016, 10:59:27 »

NicolasC

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 28/11/2016, 11:00:19 »

NicolasC

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 28/11/2016, 11:02:53 »

NicolasC

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 28/11/2016, 11:03:54 »

:-X :-X :-X :-X