Αποστολέας Θέμα: Cold crash  (Αναγνώστηκε 5168 φορές)

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Cold crash
« στις: 13/12/2016, 08:59:02 »
Έστω ότι σε μια μπύρα θέλουμε να κάνουμε dh ή να προσθέσουμε oaks ή βανίλια κτλ
Το cold crash πότε θα το κάνουμε? Πριν την προσθήκη?  Κατά την διάρκεια που έχουμε μέσα τα παραπάνω υλικά? Ή θα μεταγγισουμε και θα κάνουμε μετά το cold crash?

kostas giotis

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Cold crash
« Απάντηση #1 στις: 13/12/2016, 09:11:27 »
Όλα ξεκινάνε απο το ότι δε ρίχνουμε oak, vanilla, ρύζια και κανέλες στις μπύρες μας.

Άπαξ και το πάρει απόφαση ο ζυθοποιός να ρίξει την Άρτα και τα Γιάννενα στη μπύρα του τότε τα ρίχνει και κάνει ένα ωραιότατο cold crash μπας και καθαρίσει λίγο απο την μούργα.

Ας μας πεί όμως για σίγουρα κάποιος lagerάκιας που το έχει ψωμοτύρι το CC.
spill the wine...pour the beer

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 13/12/2016, 09:39:06 »
Όλα ξεκινάνε απο το ότι δε ρίχνουμε oak, vanilla, ρύζια και κανέλες στις μπύρες μας.

Άπαξ και το πάρει απόφαση ο ζυθοποιός να ρίξει την Άρτα και τα Γιάννενα στη μπύρα του τότε τα ρίχνει και κάνει ένα ωραιότατο cold crash μπας και καθαρίσει λίγο απο την μούργα.

Καλά...
1) Το τι αρέσει στον καθένα είναι εντελώς υποκειμενικό.
2) Το αν θα ρίξουμε την Άρτα και τα Γιάννενα (όπως το είπες), εξαρτάται από τα γούστα μας και από το τι παμε να φτιάξουμε. Ναι σε έναν μηλίτη θα ρίξω κανέλα/γαρίφαλλο και σε μια stout θα ρίξω ροκανίδια.
3) Σκοπός του θρεντ είναι να απαντηθεί σε πιο στάδιο κάνουμε το CC και όχι τι υλικά θα ρίξουμε στην μπύρα.

www.coffee4u.gr

• Hero Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 13/12/2016, 10:47:25 »
Είθισται το cold crash να γίνεται αμέσως πριν την εμφιάλωση.  Ιδανικά για τουλάχιστον μία ημέρα και ακολουθείται από προσθήκη ζελατίνης για ακόμα πιο καθαρή μπύρα.

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 13/12/2016, 11:27:00 »
Στις ale κάνω CC στους -1.5 μία εβδομάδα μετά το τέλος της ζύμωσης. Όταν έχω κάποια μαγιά όπως η us-05 με χαμηλό flocculation και powdery sedimentation αφήνω σε αυτή την θερμοκρασία τουλάχιστον 2 εβδομάδες να καθαρίσει και στη συνέχεια βάζω τα όποια πρόσθετα πάντα σε σακουλάκι για να μην έχω διαρροές. Για την εμφιάλωση προσθέτω λίγη s-04 για συμπαγές sedimentation. Όταν πάει για keg, CC για 3 εβδομάδες, DH το πολύ 5 μέρες και τέλος keg και διοξείδιο.

kostas giotis

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 13/12/2016, 11:36:41 »

Καλά...
2) Το αν θα ρίξουμε την Άρτα και τα Γιάννενα (όπως το είπες), εξαρτάται από τα γούστα μας και από το τι παμε να φτιάξουμε. Ναι σε έναν μηλίτη θα ρίξω κανέλα/γαρίφαλλο και σε μια stout θα ρίξω ροκανίδια.
3) Σκοπός του θρεντ είναι να απαντηθεί σε πιο στάδιο κάνουμε το CC και όχι τι υλικά θα ρίξουμε στην μπύρα.

Μη μου πείς ότι πήρες στα σοβαρά αυτά που έγραψα, πέρα απο το ότι θέλει CC μετά τις προσθήκες!

beerme

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 13/12/2016, 11:50:15 »
Πρωτα μεταγγιζω σε 2 καδο. Αφηνωντας πισω την μαγια και οποιο κατακαθι.
Δευτερον σταδιακα κατεβαζω την θερμοκρασια καθε μερα κατα 2-3 βαθμους.
Οταν φτασει κοντα στο μηδεν την αφηνω για 3-5 μερες σε αυτην την θερμκρασια και μετα μεταφερω σε keg.

Με αυτον τον τροπο πετυχαινω καθαρη μπιρα χωρις να χρειαζεται να χρησιμοποιησω ζελατινες και αλλα τετοια προσθετα.

Loco

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 13/12/2016, 12:09:41 »
Στις ale κάνω CC στους -1.5 μία εβδομάδα μετά το τέλος της ζύμωσης. Όταν έχω κάποια μαγιά όπως η us-05 με χαμηλό flocculation και powdery sedimentation αφήνω σε αυτή την θερμοκρασία τουλάχιστον 2 εβδομάδες να καθαρίσει και στη συνέχεια βάζω τα όποια πρόσθετα πάντα σε σακουλάκι για να μην έχω διαρροές. Για την εμφιάλωση προσθέτω λίγη s-04 για συμπαγές sedimentation. Όταν πάει για keg, CC για 3 εβδομάδες, DH το πολύ 5 μέρες και τέλος keg και διοξείδιο.
Ερώτηση για όσους κάνουν εμφιάλωση και όχι keg: αν δεν συμπληρώσεις μαγιά στην εμφιάλωση, λογικά μετά απο  cold crash κινδυνεύεις να μην έχεις μαγια για την ενανθράκωση. Σωστά; πόση s04 προσθέτεις;

Ο λόγος που δεν κάνω cold crash είναι επειδή φοβάμαι οτι αν δεν προσθέσω μαγιά στην εμφιάλωση δεν θα έχω ανθρακικό ή οτι αν προσθέσω μαγιά πιθανόν να πέσει παραπάνω και να έχω νέα ζύμωση και ή overcarbonation ή μπουροβομβίδες...

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 13/12/2016, 12:12:41 »

Καλά...

Μη μου πείς ότι πήρες στα σοβαρά αυτά που έγραψα, πέρα απο το ότι θέλει CC μετά τις προσθήκες!

Τι εννοείς πήρα στα σοβαρα?
1) Διαφωνώ με αυτό που έγραψες για την Άρτα και τα Γιάννενα και το εξέφρασα στο (1) και στο (2).
2) Ο λόγος που έγραψα το (3), είναι γιατί είδα πως έιχε αρχίσει να γίνεται derail το thread από το 2ο κιόλας ποστ.

Αν ακούστηκα θιγμένος/ενοχλημένος κτλ, δεν ήταν αυτος ο σκοπός μου....

panoz

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 13/12/2016, 12:19:54 »
Μαλλον στα σοβαρα το πηρε...

kostas giotis

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 13/12/2016, 12:40:36 »
Έτσι φαίνεται και να με συγχωρεί ο συνάδελφος.

beerme

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 13/12/2016, 21:47:17 »
Ερώτηση για όσους κάνουν εμφιάλωση και όχι keg: αν δεν συμπληρώσεις μαγιά στην εμφιάλωση, λογικά μετά απο  cold crash κινδυνεύεις να μην έχεις μαγια για την ενανθράκωση. Σωστά; πόση s04 προσθέτεις;

Ο λόγος που δεν κάνω cold crash είναι επειδή φοβάμαι οτι αν δεν προσθέσω μαγιά στην εμφιάλωση δεν θα έχω ανθρακικό ή οτι αν προσθέσω μαγιά πιθανόν να πέσει παραπάνω και να έχω νέα ζύμωση και ή overcarbonation ή μπουροβομβίδες...

Βασικά με το cold crash δεν νομίζω οτι χάνεις όλη την μαγιά που υπάρχει στην μπίρα.

Υπάρχει αρκετή μαγιά για να σου δημιουργήσει ανθρακικό πιστεύω.

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 14/12/2016, 00:00:21 »

Αν κάνεις cold crash π.χ. στους 0 C για 2-3 μέρες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μιά χαρά μαγιά θα έχεις για carbonation, όσον αφορά την ποσότητα της s-04 χρησιμοποίησα 2-3 φορές calculator ενώ τώρα τη ρίχνω με το μάτι στο περίπου, και μην φοβάσαι για overcarbonation τα σάκχαρα είναι αυτά που πρέπει να δεις και όχι τόσο η μαγιά.
Και όπως λέει και το σλόγκαν ΜΑΓΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!

Γιώργος Λ

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 14/12/2016, 10:16:01 »
Την εξτρα μαγια τη ριχνεις με ενυδατωση ή κατ ευθειαν στον καδο εμφιαλωσης;

Φανταζομαι οτι η επιπροσθετη μαγια θα πρεπει να εχει χαμηλοτερο attenuation απο την κυρια σωστα; ή δεν παιζει ρόλο;

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 14/12/2016, 14:30:50 »
Την μαγιά την έχω συλλέξει από προηγούμενη ζύμωση σε ένα βάζο, άρα είναι ήδη ενυδατωμένη και είτε την ρίχνω στον κάδο με το σιρόπι δεξτρόζης ή στο διάλυμα δεξτρόζης σε ένα βαζάκι το οποίο ανακατεύω καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και από εκεί με μία μεγάλη σύριγγα ρίχνω ίση ποσότητα στα μπουκάλια π.χ. 5ml/φιάλη για ίδιο carbonation σε όλα τα μπουκάλια.
Όσον αφορά το attenuation της μαγιάς δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο αφού το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το συμπαγές ίζημα στον πάτο της φιάλης.