Θα μπορούσες να ξεκινήσεις διαβάζοντας αυτό:
https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,363.0.htmlΕίναι ένας πολύ καλός οδηγός για να μπεις στο νόημα. Μιλάει και για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς αλλά και τους απαραίτητους υπολογισμούς για τα υλικά που θα χρειαστείς. Τις πρώτες φορές θα μπορούσες να φτιάξεις μια έτοιμη συνταγή, που θα έχεις προσαρμώσει όμως στον εξοπλισμό σου.
Το τι υλικά χρειάζεσαι για να φτιάξεις τη μπύρα σου (μια καλή τουλάχιστον) θέλει αρκετή εμπειρία και πειραματισμούς, τόσο για την επιλογή των υλικών όσο και για την αναλογία μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με το νερό και τον τελικό όγκο που θες να πάρεις.
Σε γενικές γραμμές βάζουμε συνήθως 80-90% βύνη βάσης και το υπόλοιπο 20-10% είναι βύνες ειδικές. Επίσης ο λυκίσκος μπαίνει για πικράδα και άρωμα σε διαφορα στάδια της διαδικασίας.
Το νερό που θα χρειαστείς είναι το άθροισμα σε λίτρα της τελικής μπύρας που θα πάρεις+απώλεια από εμφιάλωση+απώλεια από κάδο ζύμωσης+απώλεια από βραστήρα+εξάτμιση από το βρασμό+κατακράτηση από τις βύνες. Τις πρώτες φορές πιθανά να μην πετύχεις τα νούμερα που θες, αλλά παρτίδα με παρτίδα θα κάνεις διορθώσεις.
Εάν έχεις τον εξοπλισμό γράψε και τι στυλ μπύρας θα ήθελες να φτιάξεις για πρώτη φορά ώστε να σε καθοδηγήσουν οι πιο παλιοί.
Μέχρι να τα ψάξεις όλα αυτά ένα κιτάκι πάντως θα είχε τελειώσει τη ζύμωση και θα είχες να πίνεις κιόλας.
Βέβαια εσύ αποφασίζεις!