Αποστολέας Θέμα: 1η μου μπυρα! βοηθεια  (Αναγνώστηκε 1797 φορές)

aldimota

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
1η μου μπυρα! βοηθεια
« στις: 10/01/2017, 17:03:49 »
Πρωτων καλησπερα σε ολους!
 θα ηθελα να ασχολειθω με την οικοζυθοποιηση αλλα τα προβληματα που προκυπτουν ειναι αρκετα.
δεν εχω κανει βαθυα ερευνα αλλα εχω ψαξει λιγο ωστε να γνωριζω τα βηματα της ζυθοποιησης χωρις ωστωσο να εχω εμβαθυνει σε αυτα.
θελω να ασχολειθω με την ζυθοποιση μονο απο βυνη και εχω να θεσω καποιες αποριες
 !!!πως επιλεγω τις ποικιλιες;
εχω βρει καποιες που δινουν το χρωμμα τους βαθμους και γευσεις που θελω χονδρικα και θελω ενα αποτελεσμα κοντα στα 20L
!!!πως βρισκω την αναλογια βυνης και νερου που θα γινει η παραγωγη του γλευκους?
 η βασικη μου απορια ειναι πως υπολογιζω την βυνη που χρειαζομαι ανα λιτρο τελικου αποτελεσματος...

ξερω οτι τα κενα που εχω ειναι πολλα σημαντικα και μεγαλα αλλα θελω να ξεκινησω απο καπου να παρω μια ιδεα

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: 1η μου μπυρα! βοηθεια
« Απάντηση #1 στις: 10/01/2017, 17:10:38 »
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με μερικά κιτάκια, ώστε να εξικοιωθείς με κάποια πράγματα και κάποιες διαδικασίες και μετα να προχωρήσεις ενα βήμα παραπέρα.
Όλοι μας έτσι έχουμε ξεκινήσει.

Επίσης τι εννοείς όταν λες μόνο βύνη? Λυκίσκο δεν θα έχει η μπύρα σου?

aldimota

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 10/01/2017, 17:16:43 »
εννοω all-grain

δεν με τραβαει το κιτ ιδιαιτερα
εχει αλλη φαση να τα διαλεγεις μονος σου και ας ειναι @#$

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 10/01/2017, 17:47:50 »
Για να κάνεις all-grain
1) Θέλεις τον εξοπλισμό για το all-grain + τον εξοπλισμό που θα ήθελες για το κιτ
2) Το κιτ βγάζει αξιοπρεπέστατη μπύρα
3) Κατα την παράγωγή της μπύρας λαμβάνουν χώρα αρκετές διαδικασίες που καλό είναι να τις μαθαίνεις σιγά σιγά και κάθε φορά να κανεις ενα βήμα σε μια πιο "advanced" μέθοδο.
4) Πιστέυω πως για να ξεκινήσεις από το μηδέν και να κάνεις all-grain θέλει αρκετό διάβασμα και επίσης κάποια πράγματα διαφέρουν από εξοπλισμό σε εξοπλισμό, παράδειγμα αν ο στόχος μου είναι ένα OG 1050 στον δικό μου εξοοπλισμό μπορεί να χρειάζομε 5 κιλά βύνη ενώ σε εναν άλλον με με χαμηλότερο Efficiency μπορεί να χρειάζονται 6 κιλά βύνη.
5) Πρεπει να αποκησεις οικοιότητα με όρους όπως OG, IBUs, Alpha Acids, Efficiency κτλ, όπου την οικιότητα αυτή την αποκτάς σιγα σιγα με τον καιρό και δοκιμάζοντας.

Αν παρόλαυτα είσαι κάθετος στο να κάνεις all-grain, μπορεις να πάρεις μια ιδέα από συνταγές που κυκλοφορουν στο φορουμ.

Ας μας πει όμως την γνώμη του και κανένας πιο έμπειρος
« Τελευταία τροποποίηση: 10/01/2017, 17:51:47 από nim »

Ronin

• Hero Member
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 10/01/2017, 18:35:27 »
Και εγώ θα συμφωνήσω με τον nim.
Το all grain είναι ωραία φάση, αλλά είναι λογικό να έρθει με τη σειρά του.
Η σωστή (και για μένα) σειρά είναι να ξεκινήσεις απο κιτ, ενώ ταυτόχρονα διαβάζεις, ενημερώνεσαι, επιλέγεις τον εξοπλισμό σου.
Όταν είσαι έτοιμος ξεκινάς all grain.
Τα ενδιάμεσα στάδια extract και partial mash είναι επίσης χρήσιμα, αλλά σίγουρα όχι απαραίτητα.

May the Yeast be with you!

www.coffee4u.gr

• Hero Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 10/01/2017, 18:54:12 »
Εγώ από την άλλη θα σου έλεγα ότι το μόνο που χρειάζεσαι αν θέλεις να κάνεις all grain είναι ένας σάκος βουάλ και μία κατσαρόλα τουλάχιστον 30λίτρων με το αντίστοιχο δυνατό μέσο θέρμανσης τόσου νερού.  Τέλος κατεβάζεις και το brewmate υπολογιστικό πρόγραμμα για βύνες και όγκους νερού και προχωράς.  Ξέροντας βέβαια πως η αρχή έχει πάντα ένα μεγάλο ποσοστό λάθους.

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 10/01/2017, 20:55:41 »
Θα μπορούσες να ξεκινήσεις διαβάζοντας αυτό: https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,363.0.html
Είναι ένας πολύ καλός οδηγός για να μπεις στο νόημα. Μιλάει και για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς αλλά και τους απαραίτητους υπολογισμούς για τα υλικά που θα χρειαστείς. Τις πρώτες φορές θα μπορούσες να φτιάξεις μια έτοιμη συνταγή, που θα έχεις προσαρμώσει όμως στον εξοπλισμό σου.

Το τι υλικά χρειάζεσαι για να φτιάξεις τη μπύρα σου (μια καλή τουλάχιστον) θέλει αρκετή εμπειρία και πειραματισμούς, τόσο για την επιλογή των υλικών όσο και για την αναλογία μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με το νερό και τον τελικό όγκο που θες να πάρεις.
Σε γενικές γραμμές βάζουμε συνήθως 80-90% βύνη βάσης και το υπόλοιπο 20-10% είναι βύνες ειδικές. Επίσης ο λυκίσκος μπαίνει για πικράδα και άρωμα σε διαφορα στάδια της διαδικασίας.

Το νερό που θα χρειαστείς είναι το άθροισμα σε λίτρα της τελικής μπύρας που θα πάρεις+απώλεια από εμφιάλωση+απώλεια από κάδο ζύμωσης+απώλεια από βραστήρα+εξάτμιση από το βρασμό+κατακράτηση από τις βύνες. Τις πρώτες φορές πιθανά να μην πετύχεις τα νούμερα που θες, αλλά παρτίδα με παρτίδα θα κάνεις διορθώσεις.

Εάν έχεις τον εξοπλισμό γράψε και τι στυλ μπύρας θα ήθελες να φτιάξεις για πρώτη φορά ώστε να σε καθοδηγήσουν οι πιο παλιοί.

Μέχρι να τα ψάξεις όλα αυτά ένα κιτάκι πάντως θα είχε τελειώσει τη ζύμωση και θα είχες να πίνεις κιόλας.
Βέβαια εσύ αποφασίζεις!

aldimota

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 10/01/2017, 21:50:40 »
παιδια τελικα εχετε δικαιο...
θα ξεκινησω με κιτ και βλεπουμε
ειχα κολλησει στην συνταγη αλλα οσο εβρισκα αναλογιες ολο αντιμετωπιζα προβληματα εξοπλισμου
θα ξεκινησω καποια κυριακη με ενα κιτακι και θα το εξελιξω σιγα σιγα
ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες και ελπιζω καποια στιγμη να σας κερασω μια καλη μπυριτσα...

επομενη ερωτηση

υπαρχει καποια ενοτητα στο φορουμ η σε καποιο αλλο φορουμ για γνωριμια μεταξυ ζυθοποιων;
σε φαση αν παιζει κανεις βολο που θα βαλει μπροστα καμια παρτιδα αραγμα μπυριτσα και κουβεντα περι ζυθοποιιας να αρπαξω και καμια συμβουλη απο πρωτο χερι

fox

• Jr. Member
  • **
  • www.kaltsadiko.gr
    • Προφίλ
    • Καλτσάδικο
« Απάντηση #8 στις: 13/01/2017, 13:28:28 »
επομενη ερωτηση

υπαρχει καποια ενοτητα στο φορουμ η σε καποιο αλλο φορουμ για γνωριμια μεταξυ ζυθοποιων;
σε φαση αν παιζει κανεις βολο που θα βαλει μπροστα καμια παρτιδα αραγμα μπυριτσα και κουβεντα περι ζυθοποιιας να αρπαξω και καμια συμβουλη απο πρωτο χερι

για δες αυτό !!
http://hellenichomebrewers.gr/