Αποστολέας Θέμα: βυνες weiss  (Αναγνώστηκε 2104 φορές)

AXILLEAS

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 94
    • Προφίλ
βυνες weiss
« στις: 22/02/2017, 19:36:59 »
Γεια σαςςςς ! θελω γνωμες για καλητερες βυνες κριθαριου για weiss μπυρααα! εικοσυ της εκατο περιπου αναλογια

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: βυνες weiss
« Απάντηση #1 στις: 23/02/2017, 09:23:07 »
Wheat malt
Pilsner Malt
Carapils η Munich (σε μικρο ποσοστο)

AXILLEAS

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 94
    • Προφίλ
Απ: βυνες weiss
« Απάντηση #2 στις: 23/02/2017, 09:30:16 »
πως θα σου φαινοταν μισο με ενα κιλο smoked στα 15 λιτρα μπυρα? να παρει ενα ωραιο καπνιστο αρωμα η weiss?

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: βυνες weiss
« Απάντηση #3 στις: 23/02/2017, 15:54:42 »
Να υπολογιζεις οτι θες το λιγοτερο 40-45% wheat malt για την μπυρα. (εγω θα εβαζα 50-55%)

Λιγο Carapils η Munich για να παρει χρωμα και λιγο βυνωδη γευση (5-10% περιπου)

Το υπολοιπο Pilsner

Μισο κιλο smoked το θεωρω πολυ. Αλλα δικια σου μπυρα ειναι οτι θες κανεις.

Εμενα προσωπικα δεν μου αρεσουν οι πολυ καπνιστες μπυρες.

AXILLEAS

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 94
    • Προφίλ
Απ: βυνες weiss
« Απάντηση #4 στις: 23/02/2017, 21:07:06 »
εισαι ωραιος μεγαλεε ! ευχαριστώ!

DKarou

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 52
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: βυνες weiss
« Απάντηση #5 στις: 23/02/2017, 22:09:11 »
εγώ είχα κάνει μια dunkel weisse με 10% smoked, το άρωμα του καπνιστού ήταν πολύ διακριτικό, σχεδόν δεν το καταλαβαινες.

Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι σε μια μπίρα με λιγότερο σώμα κ λιγότερα αρώματα το ποσοστό 10% smoked θα ήταν καλό. Στην weiss όμως ίσως χάνεται. Εξαρτάται βέβαια κ από τα γούστα του καθένα και από το πόσο φρεσκια ειναι η smoked.

AXILLEAS

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 94
    • Προφίλ
Απ: βυνες weiss
« Απάντηση #6 στις: 24/02/2017, 15:07:14 »
δηλαδη σου αρεσε η μπυριτσα ε ? σκευτομουν να βαλω σε ενα μικρο ποσωστο να δοκιμασω

DKarou

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 52
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: βυνες weiss
« Απάντηση #7 στις: 24/02/2017, 15:39:25 »
η μπύρα ήταν καλή, δεν είχε τόσο έντονα αρώματα μπανάνας κ γαρίφαλου που θέλουμε στις weiss αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία γιατί την ζύμωσα το καλοκαίρι.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με χαμηλό ποσοστό smoked και την επόμενη φορά το αυξάνεις αν θέλεις για να το φέρεις στα γούστα σου. κάπως έτσι το έκανα εγώ, την πρώτη φορά έβαλα 5% αλλά μου φάνηκε αμελητέα η συνεισφορά του και την δεύτερη φορά το αυξησα στο 10%.

Πρόσεξε, αναφέρομαι σε βύνη smoked, μην την συγχέουμε με την peated η οποία είναι πάααρα πολύ έντονη.