Ύστερα απο προτροπή του Brewmaster δοκίμασα ένα ψωμί με προσθήκη DME. Βγήκε εξαιρετικό και για αυτό ανεβάζω την συνταγή!
Έβαλα μόλις 40γρ. DME και έδωσε βάθος στην γεύση. Αν θέλετε να βγει γλυκό το ψωμί βάλτε αρκετά παραπάνω.
Η βάση της συνταγής είναι ένα ψωμί με καρύδια απο το βιβλίο "Πεντανόστιμα Ψωμιά" του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου. Συνιστώ το βιβλίο ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.
Για ένα μικρό καρβέλι:
250γρ. Σταρένιο αλεύρι
40γρ. DME light
6 γρ. (1 κουταλάκι) αλάτι
75 γρ. Ψιλοκομμένα καρύδια
2 γρ. (3/4 κουταλάκι) ξηρή μαγιά
180ml χλιαρό νερό
σε ένα μπολ αναμιγνύουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι, το DME, το αλάτι και τα σπασμένα καρύδια και σε δεύτερο, μεγαλύτερο μπολ το χλιαρό νερό με την μαγιά.
Αφήνουμε την μαγιά 5 λεπτά να ενυδατωθεί και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μικρού μπολ (αλεύρι κλπ), στο νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να γίνει ζύμη.
Στην συνέχεια πλάθουμε λίγο και με τα χέρια.
Όσοι έχετε έστω και λίγη εμπειρία απο ψωμί θα δείτε οτι το DME αλλάζει λίγο την υφή της ζύμης.
Γίνεται περισσότερο κολλώδης οπότε βοηθάει να πλάθετε με αλευρωμένα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη με το μικρό μπολ (όχι με πετσέτα) και την αφήνουμε 10 λεπτά
Μετά τα 10 λεπτά την ξαναπλάθουμε για λίγα δευτερόλεπτα
Επαναλαμβάνουμε τα δύο παραπάνω βήματα (Σκέπασμα με το μπολ, 10 λεπτά ξεκούραση, λίγα δευτερόλεπτα πλάσιμο) συνολικά τρεις φορές
Σκεπάζουμε την ζύμη με το μπολ και την αφήνουμε μία ώρα να φουσκώσει.
Μετά απο την μία ώρα χτυπάμε λίγο την ζύμη για να ελευθερωθεί ο αέρας.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε σε μπάλα. Στην συνέχεια "πατάμε" την μπάλα ώστε να γίνει ένας στρογγυλός δίσκος. Ας μην είναι πολύ φαρδύς ο δίσκος γιατί θα φουσκώσει στο ψήσιμο.
Την μεταφέρουμε στην λαμαρίνα/ταψί που θα ψηθεί (πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος) και την αφήνουμε άλλα 30-45 λεπτά σκεπασμένη με ένα μπολ.
Προθερμαίνουμε στο μεταξύ τον φούρνο στους 240 και τοποθετούμε χαμηλά ένα επιπλέον ταψί να ζεσταθεί.
Όταν περάσουν και τα 30-45 λεπτά πασπαλίζουμε με πολύ λίγο αλεύρι την ζύμη, της κάνουμε και ένα τετράγωνο χάραγμα με οδοντωτό μαχαίρι, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200 και βάζουμε την ζύμη στον φούρνο.
Ρίχνουμε μισό φλυτζάνι νερό στο ταψί που βάλαμε χαμηλά στον φούρνο για να γίνουν υδρατμοί.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
Υ.Γ. πάντα σνόμπαρα τα στάδια της επανάληψης (10 λεπτά ξεκούραση κλπ) και στις αναμονές έκανα εκπτώσεις (αντί για μία ώρα, μισή κλπ).
Είναι η πρώτη φορά που ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες και είδα τεράστια διαφορά! Το μόνο κακό είναι οτι το καρβέλι είναι μικρό και μόλις γυρίσω σπίτι το απογεύμα ζήτημα είναι να μου έχουν αφήσει τα ψίχουλα