Αποστολέας Θέμα: Απορίες  (Αναγνώστηκε 3959 φορές)

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απορίες
« στις: 29/05/2017, 09:52:45 »
Μετά από την πρώτη χρήση του GF έχω τις εξής απορίες :
1. Το ανακάτεμα της βύνης κατά την πολτοποίηση μου φάνηκε αρκετά δύσκολο. 17 λιτ. νερό για 5 κιλά βύνης. Θα μπορούσα να αυξήσω την ποσότητα του νερού και να μειώσω αντίστοιχα την ποσότητα στο sparge??
2.Το υπολογιστήρι του GF ως batch volume εννοεί αυτό που μένει στο Gf μετά το βρασμό ή αυτό που μπαίνει στον κάδο??
3. Το chiller άνετα κατεβάζει τη θερμοκρασία ως τους 30-35 αλλά μετά θέλει μεγάλη ροή νερού και μικρή γλεύκους και πάλι δεν φτάνει τος 25. Μετά το τέλος του βρασμού έτρεξα το γλεύκος για 10 λεπτά στο chiller μετά άνοιξα το νερό και ξανάριξα το γλεύκος στο GF ως να φτάσει τους 66-70 στο βραστήρα και μετά το έριξα στον κάδο ζύμωσης. Μπήκε ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά έριξα τη μαγιά. Ιδέες για βελτίωση??
4. Το mash effic. το βγάζει 84% καλό ή μέτριο ??
5. Πόσο μένει στο GF ως υπόλειμμα?? Δεν το μέτρησα.

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #1 στις: 29/05/2017, 10:19:14 »
Με γειά!

1. Το ανακάτεμα της βύνης κατά την πολτοποίηση μου φάνηκε αρκετά δύσκολο. 17 λιτ. νερό για 5 κιλά βύνης. Θα μπορούσα να αυξήσω την ποσότητα του νερού και να μειώσω αντίστοιχα την ποσότητα στο sparge??
Η προτεινόμενη σχέση είναι χοντρικά 3 λίτρα / κιλό βύνης. Το ανακάτεμα είναι λίγο δύσκολο, ειδικά αν έχεις συνηθίσει στο 7/1 του ΒΙΑΒ. Αλλά η δουλειά γίνεται.Το 17 λίτρα βγήκε απο το υπολογιστήρι του GF? To beersmith εμένα μου δίνει λιγότερο
2.Το υπολογιστήρι του GF ως batch volume εννοεί αυτό που μένει στο Gf μετά το βρασμό ή αυτό που μπαίνει στον κάδο??
Αυτό που μπαίνει στον κάδο εννοεί. Απλά, για μένα, είναι λίγο αισιόδοξο.
3. Το chiller άνετα κατεβάζει τη θερμοκρασία ως τους 30-35 αλλά μετά θέλει μεγάλη ροή νερού και μικρή γλεύκους και πάλι δεν φτάνει τος 25. Μετά το τέλος του βρασμού έτρεξα το γλεύκος για 10 λεπτά στο chiller μετά άνοιξα το νερό και ξανάριξα το γλεύκος στο GF ως να φτάσει τους 66-70 στο βραστήρα και μετά το έριξα στον κάδο ζύμωσης. Μπήκε ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά έριξα τη μαγιά. Ιδέες για βελτίωση??
Η θερμοκρασία που βλέπεις στο θερμόμετρο βγαίνει απο το κρύο γλεύκος που έρχεται απο το chiller και πέφτει μέσα στο καυτό γλεύκος. Η θερμοκρασία του γλεύκους που βγαίνει απο το chiller κατεβαίνει εύκολα. Χρειάζεσαι ένα θερμόμετρο στην έξοδο του chiller για να δεις τι ακριβώς παίζει. Συνολικά θέλει λιγότερο απο μισή ώρα με μέτρια ροή για να πας στους 20°. Φυσικά εξαρτάται και απο τη θερμοκρασία του νερού της βρύσης.
4. Το mash effic. το βγάζει 84% καλό ή μέτριο ??
νορμάλ
5. Πόσο μένει στο GF ως υπόλειμμα?? Δεν το μέτρησα.
Ανάλογα με την ποσότητα λυκίσκου και υπολλειμάτων βύνης. Χοντρικά θα έλεγα ~2 λίτρα.
May the Yeast be with you!

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #2 στις: 29/05/2017, 11:04:59 »
Ευχαριστώ Σωτήρη.

Τα 17 λιτ. τα δίνει το υπολογιστήρι του G.F.  Δύσκολο το ανακάτεμα αλλά γίνεται.
Τα λίτρα στον κάδο ηταν 1-2 λιγότερα απο το batch size και η πυκνότητα 2-3 μονάδες μείον.
Συνταγές έφτιαχνα στο brewmate με αρκετή επιτυχία . Αξίζει η μετάβαση στο beersmith ?

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #3 στις: 29/05/2017, 11:18:57 »
Οι πρώτες παρτίδες βγαίνουν πάντα λίγο κάπως.
Οι χρόνοι είναι κακοί, οι αποδόσεις παράξενες κτλ.
Αργότερα το μαθαίνεις.

Για το Beersmith δεν έχω απάντηση. Εμένα με βολεύει.
Εκεί σχεδιάζω τις συνταγές σε πολλά versions πριν καταλήξω στην τελική.
Κατόπιν την ανεβάζω στο GF για να τρέξει το πρόγραμμα της βρασιάς.

Όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το GF είτε μέσω του site είτε μέσω του app.



May the Yeast be with you!

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #4 στις: 29/05/2017, 11:43:50 »
Στην τελευταια εκδοση του Beersmith (2.3) εχει μια προσθετη επιλογη στο equipment profile που δινει την δυνατοτητα του προγραμματος να υπολογιζει σωστα το νερο για το Mash και το sparge για το grainfather.

Θεωρω το beersmith κορυφαιο εργαλειο σε αυτο που κανει, απλως θελει λιγο να το μαθεις και να το συνηθισεις.
Παραδειγμα, φτιαχνω μια συνταγη στο Beersmith την σωζω ως beerxml και την φορτωνω στο cloud προγραμμα του grainfather και το εχω στην εφαρμογη του controller, ετοιμο για ζυθοποιηση.

Συμφωνω με τον φιλο Σωτηρη οτι το batch size (23 L) που αναφερουν οι grainfatherαδες ειναι λιγο αισιοδοξο. Σε αυτο παιζουν ρολο και διαφορες συνθηκες.

Το chiller του ειναι ΠΑΡΑ πολυ αποδοτικο, δεν χρειαζεται να ανοιξεις πολυ το νερο για να εχεις αποτελεσμα (το αντιθετο μαλιστα), αλλα να υπολογιζεις οτι η θερμοκρασια του γλευκους στην εξοδο θα ειναι περιπου 5 βαθμους πανω απο την θερμοκρασια του νερου τις βρυσης.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Απορίες
« Απάντηση #5 στις: 29/05/2017, 17:30:34 »
Αν σε δυσκολεύει το Beersmith φτιάξε τη συνταγή σου εδω: http://brew.grainfather.com/
« Τελευταία τροποποίηση: 29/05/2017, 17:32:10 από Brewmaster »
Turn the page.....

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #6 στις: 30/05/2017, 11:42:15 »
Ως batch size θεωρούν την ποσότητα του γλεύκους που μένει στο βραστήρα μετά το βρασμό.
Batch size is the amount of wort left in the boiler after the boil :)
Αυτή είναι η απάντηση τους σε mail μου.

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #7 στις: 30/05/2017, 11:46:01 »
Αρα θέλει 1.5 με 2 λίτρα περισσότερο νερό στο mash ή στο sparge για να βγουν αυτά τα λίτρα στο δοχείο ζύμωσης

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #8 στις: 30/05/2017, 12:25:15 »
Ως batch size θεωρούν την ποσότητα του γλεύκους που μένει στο βραστήρα μετά το βρασμό.
Batch size is the amount of wort left in the boiler after the boil :)
Αυτή είναι η απάντηση τους σε mail μου.

Εντυπωσιακό.
Παραδοσιακά batch size είναι ότι μπαίνει στον κάδο.
Εδώ κλέβουν λίγο...
May the Yeast be with you!

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #9 στις: 30/05/2017, 13:33:23 »
Καλα νομιζω οτι καποιο λαθος εχει γινει, ανεφερουν οτι σε 60 λεπτα βρασμο ειχες preboil 28 λιτρα, 3 λιτρα boiloff και εμεναν 25 λιτρα στο καζανι.

2 λιτρα trub, τελικο volume in fermenter 23 λιτρα.

Απο το FAQ του grainfather


Παράθεση
Is my final volume what I put into the fermenter or what I get out of it?

Final volume in your formula, should be the final volume into your fermenter. For example a standard brew is 23 L (6 US Gal) (or 19 L (5 US Gal) in the USA mostly), that is the volume into the fermenter and you may lose some to the sediment settling in the fermenter.

In the formula you should put this number in plus the amoun you typically lose in the boil to get your preboil volume.

Βεβαια περα απο αυτα πιστευω δεν εχουν υπολογισει το "μαζεμα" που κανει το νερο ενω κρυωνει. Συνηθως περνω 21-22 λιτρα στο fermenter.

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #10 στις: 14/06/2017, 12:15:49 »
Προσεχώς λέω να φτιάξω μια Weizenbock που έχω σχεδιάσει.
Έχω όμως 2 απορίες.
1. Τα σιτηρά είναι 8,3 κιλά. Θα τα καταφέρει ?? Θεωρητικά ναι στην πράξη το έχετε δοκιμάσει ??
2. Το στάρι είναι 50% δηλ. 4.15 κιλά. Θα περνά το γλεύκος στο mash & sparge ή θα κατεβάζω καντήλια ??? Θα βοηθούσε αν τα έβαζα σε σάκο χωρίς τον καντρικό άξονα ή λέω βλακείες ???

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #11 στις: 14/06/2017, 12:51:36 »
Δεν έχω βάλει ποτέ τόσο μεγάλη ποσότητα σιτηρών στο GF.
Μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο.
Η ανακυκλοφορία θα είναι δύσκολη και η ποσότητα νερού οριακή.
Πιθανό να γίνεται αλλά με αρκετή ταλαιπωρία.
Προσωπικά θα μείωνα το batch size για να κατέβω σε πιό διαχειρίσιμα μεγέθη.

Το σχήμα με το σάκο σημαίνει να χρησιμοποιήσεις το GF σαν απλή ηλεκτρική κατσαρόλα για ΒΙΑΒ?
Αν ναι, ίσως και να δουλέψει, αλλά παρακάμπτοντας εντελώς τη λογική του συστήματος.

Άν πάλι κάνεις κανονικά την ανακυκλοφορία με σάκο μέσα δεν ξέρω τι θα γίνει.
Και μετά sparging στο σάκο και στίψιμο?

Αν (και είναι μεγάλο ΑΝ) καταφέρεις τον Brewmaster να φέρει Rice Hulls θα λυθεί το πρόβλημα του πιθανού κολλημένου sparge με πιό ορθόδοξο τρόπο.

 
Άλλες γνώμες?
May the Yeast be with you!

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 603
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #12 στις: 14/06/2017, 15:07:18 »
Εγω θα ξεκιναγα την διαδικασια κανονικα και στο πρωτο κολλημα θα αφαιρουσα το πανω φιλτρο και θα ανακατευα καθε 10-15 λεπτα το mash ενω κανει ανακυκλοφορια.

Σακο δεν θα χρησιμοποιουσα θα το εκανε χειροτερο υποθετω.

Παντως ο Βρου μου ειχε πει οτι ειχε βρει και παραγγελει rice hulls.

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #13 στις: 16/06/2017, 11:49:28 »
Ο.Κ.
Μάλλον θα περιμένω τα ρυζόφλουδα και θα κάνω μικρότερη ποσότητα.

entpettas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 249
    • Προφίλ
Απ: Απορίες
« Απάντηση #14 στις: 16/06/2017, 11:55:12 »
Αύριο θα φτιάξω την Janet's brown ale by Jamil.
Επειδή έχει μπόλικους λυκίσκους θα τους βάλω στο hop spider.
Eίναι καλύτερα το περιοδικό ανακάτεμα τους ή να βάλω την αντλία και να ανακυκλοφορώ το γλεύκος στο hop spider ???
Υπάρχει θέμα με την αντλία λόγω υψηλής θερμοκρασίας ???