Στο βιβλίο Yeast, που είναι κάτι σαν βίβλος της μαγιάς, ο συγγραφέας επιμένει ότι η ενυδάτωση είναι σαφέστατα χρήσιμη. Δίνει στη μαγιά την ευκαιρία να προσαρμοστεί καλύτερα στην επαναφορά απο την ξήρανση. Σε αντίθετη περίπτωση ένας μεγάλος αριθμός κυτάρων πεθαίνει ή αναδημιουργείται με προβλήματα.
Απ' την άλλη μεριά κάποιες εταιρείες (βλέπε Mangrove Jack) δεν το θεωρούν αναγκαίο, αλλά απλά (οριακά) χρήσιμο.
Αυτή ήταν και η τοποθέτηση του ανθρώπου της Fermentis που είχε κάνει ένα σχετικό σεμινάριο πριν κάποιο καιρό.
Επομένως ζυγίζεις μόνος σου την ευκολία του να ρίξεις τη μαγιά ως έχει στον κάδο σε σχέση με την κάπως καλύτερη απόδοση που έχει αν κάνεις υγροποίηση.
Όλα αυτά δεν είναι καν μετρήσιμα στο επίπεδο homebrewer.
Αν θέλεις να κάνεις υγροποίηση η μέθοδος είναι απλή.
Το παρακάτω είναι από Mangrove Jack's. Λίγο πολύ και οι υπόλοιπες εταιρείες τα ίδια λένε.
Μπορείς να βρείς συγκεκριμένες οδηγίες στα site τους.
Rehydration Instructions
FOR ALL YEAST STRAINS
(EXCEPT BOHEMIAN LAGER YEAST)
FOR BOHEMIAN LAGER YEAST
ADD YEAST SACHET TO:
Although Mangrove Jack’s Craft Series
Yeasts do not require pre-hydration,
cleaner and more professional results
may be produced if rehydrated
before use.
For all strains except the Bohemian
Lager Yeast, add the sachet contents
to 100ml of water previously adjusted
to a temperature between 86–95°F
(30–35°C). For Bohemian Lager Yeast,
rehydrate using 3.4 fl.oz (100 ml) of
68–77°F (20–25°C) water. Stir gently
into a yeast cream for between 8 and 12
minutes then add yeast cream directly
to wort. Alternatively the dry yeast
can be added directly into the wort by
sprinkling onto the surface and
leaving to stand for 10-15 minutes
before stirring.