το συζητάω πάνω από ένα χρόνο και νομίζω ήρθε η ώρα του WheatWine! Σαν στυλ δεν έχει παγιωθεί και είναι ανοιχτό σε πειραματισμούς.
Κάποιοι το κάνουν σαν τουρμπισμένη Weiss με την αντίστοιχη μαγιά (WLP300, Wyeast 3068) ενώ άλλοι σαν American Wheat με μαγιά S05 και κλασσικούς λυκίσκους APA (cascade κλπ)...
Εγώ θα το κάνω αλλά Σινάτρα, My Way
To mashing schedule και η μαγιά είναι από συνταγή της Wyermann. Χρειάζεται να είναι αρκετά fermentable για να μην κολλήσει πολύ ψηλά η τελική πυκνότητα. Η T58 δεν έχει και πολύ υψηλό attenuation. Τα υπόλοιπα δικά μου. Το έχω φαντασιωθεί λίγο καπνιστό και με νότες καραμέλας. Επιλέγω συμπλήρωμα με LME για να μην μπλέξω στο mashing με άπειρη βύνη.
My Way - Loco's Wheat Wine
Batch Size (L): 18.0
Original Gravity (OG): 1.098 (°P): 23.3
Final Gravity (FG): 1.023 (°P): 5.8
Alcohol by Volume (ABV): 9.79 %
Colour (SRM): 14.8 (EBC): 29.2
Bitterness (IBU): 46.0 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
4.000 kg Wheat Malt (54.79%)
1.500 kg Liquid Malt Extract - Light (20.55%)
1.000 kg Smoked Malt (13.7%)
0.500 kg Caramunich II (6.85%)
0.300 kg Honey (4.11%)
Hop Bill
----------------
30.0 g Magnum Pellet (12.1% Alpha) @ 50 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
27.0 g Mandarina Bavaria Pellet (7.9% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
30.0 g Tettnanger Pellet (1.7% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
Πιθανόν να γίνουν αλλαγές στον λυκίσκο. Δεν είμαι σίγουρος για τον Mandarina. Μπορεί να επιλέξω κάτι πιο noble.
Mash in with 38°C (100°F), then raise to 48°C (118°F) for 10 min, then to 50°C (122°F) for 20 min; then to 68°C (154°F) for 70 min, mash-out at 78°C (172°F)
Ferment at 20°C with Safbrew T-58 (2 πακέτα)
στην συνέχεια σκέφτομαι 7-8 λίτρα να πάνε σε ξεχωριστό κάδο με Oaks.
Αν όλα πάνε καλά, η βρασιά θα γίνει την Κυριακή