Αποστολέας Θέμα: Kellerbier  (Αναγνώστηκε 1996 φορές)

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Kellerbier
« στις: 20/01/2018, 22:49:32 »
Ειχα καιρό να φτιάξω καμια μπύρα. Σήμερα έβρασα μια συνταγή για Kellerbier, μια lager που πίνεται αμέσως μόλις φτιάξει ανθρακικό. Έτσι διάβασα τουλάχιστον.
Σε διάφορες συνταγές διάβαζα πως έβαζαν και ροκανίδια από δρυ, οπότε ευκαιρία να προσθέσω κι εγώ!


Kellerbier
Wood-Aged Beer

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         5.690
Total Hops (g):           108.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             12.3   (EBC): 24.3
Bitterness (IBU):         39.0   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
3.552 kg Vienna (62.41%)
1.844 kg Pilsner (32.41%)
0.147 kg Carafa I malt (2.59%)
0.147 kg Melanoidin (2.59%)

Hop Bill
----------------
18.0 g Hallertau Aroma Pellet (2.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Northern Brewer Pellet (7.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Hallertau Aroma Pellet (2.5% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Northern Brewer Pellet (7.6% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Hallertau Aroma Pellet (2.5% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Northern Brewer Pellet (7.6% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.9 g/L)

Misc Bill
----------------
5.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
100.0 g Oak Chips @ 5 Days (Secondary)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 10°C with Mangrove Jack’s Bavarian Lager M76


Recipe Generated with BrewMate

Όλα πήγαν καλά, αν και μετά από τόσο καιρό είχα χάσει τα μισά εργαλεία και με έφαγε το ψάξιμο.
OG: 1.051.

Την έχω βάλει στο ψυγείο να παγώσει μέχρι τους 8. Αύριο το πρωί θα οξυγονώσω και θα ρίξω τη μαγιά από το στάρτερ που έφτιαξα πριν 2 μέρες.
« Τελευταία τροποποίηση: 25/01/2018, 17:50:57 από pelargos »

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Kellerbier
« Απάντηση #1 στις: 21/01/2018, 16:17:02 »
Ωραία φαίνεται! Καλή ζύμωση να έχεις!

100γρ απο δρύινο βαρέλι μου φαίνεται κάπως πολύ για πρώτη δοκιμή.
Προσωπικά θα δοκίμαζα με 30 -40γρ.
May the Yeast be with you!

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Kellerbier
« Απάντηση #2 στις: 21/01/2018, 22:49:19 »
Ευχαριστώ.
Η αλήθεια ειναι πως δεν έψαξα ακόμη για το πόσο και πως θα το ρίξω.
Πως τα απολυμαίνουμε αυτά;
Με αλκοόλ;
Βρασμό;

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: Kellerbier
« Απάντηση #3 στις: 21/01/2018, 23:18:13 »
Έχω δοκιμάσει με 70 και ήταν αρκετά δεν με ενοχλούσαν μου άρεσε άλλα την επόμενη φορά θα έπαιζα με 40-50 οπότε θα σου πρότεινα και εγώ 30-40 που λέει ο φίλτατος Ronin και καλύτερα λιγότερα και να πειραματιστείς σε επόμενες παρά περισσότερα και να μην σου αρέσει το αποτέλεσμα!!!   ;) ;) όσο για την απολύμανση ναι τα αφήνεις ένα βράδυ σε ένα βαζάκι με λίγη βότκα και την επόμενη μέρα τα πετάς μέσα όπως είναι όλα μαζί!!

nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.180
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: Kellerbier
« Απάντηση #4 στις: 22/01/2018, 08:33:51 »
Και εγώ σε μια stout είχα ρίξει 15γρ στα 10 λίτρα και ήταν πολύ καλά.
Εγώ λόγω και της μπύρας τα είχα αφήσει να μουλιάσουν σε bourbon.

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Kellerbier
« Απάντηση #5 στις: 22/01/2018, 18:53:40 »
στην λαγκερ που ειναι μπυρα με ελαφρια γευση δεν θα εβαζα πανω απο 1,5γρ oak chips ανα λιτρο μπυρας, (και μιλαω για medium Oak chips, αν ειναι heavy ακομα πιο λιγο) αλλιως θα σου καπελωσει ολη την γευση. Γενικα οι keller ωριμαζανε σε βαρελια στις γερμανικες παμπ τα οποια ομως δεν ηταν πρωτης χρησης αρα δεν δινανε βαρυ αρωμα ξυλου στην μπυρα, συνηθως ειναι πιο πικρες απο τις απλες λαγκερ και αφιλτραριστες, χωρις ομως ιδεα οξειδωσης οπως μια cask ale.

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Kellerbier
« Απάντηση #6 στις: 25/01/2018, 09:36:31 »
Η μαγιά είναι όντως η widsor;

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Kellerbier
« Απάντηση #7 στις: 25/01/2018, 14:15:05 »
Οχι δεν είναι η Windsor. Mangrove jack Bavarian Lager χρησιμοποίησα.