Αποστολέας Θέμα: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου  (Αναγνώστηκε 2385 φορές)

Spouk

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« στις: 03/02/2018, 23:17:26 »
Καλησπέρα στο team!
Μου έχουν περισσέψει κάτι κολοκύθες από το χωράφι και μου έχει καρφωθεί η ιδέα μιας pumpkin ale. Αφού έψαξα και ξαναέψαξα αποφάσισα να στήσω δική σου συνταγή. Αλλά είναι δεύτερη φορά που το κάνω και πρώτη με το beersmith. Οπότε ρίξτε μια ματιά να μου πείτε την γνώμη σας...

PS 1: Για τα μπαχαρικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος, φοβάμαι μήπως έρθουν υπερβολικά. Θέλω να φαίνονται χωρίς όμως να σκεπάζουν όλα τα άλλα.
PS 2: Θέλω να μοιάζει με κολοκυθόπιτα προφανώς και από την μάνα μου τουλάχιστον την έμαθα με καρύδια. Έχει δοκιμάσει κανένας καρύδια σε συνταγή;

Spouk

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #1 στις: 03/02/2018, 23:33:17 »
Και για όσους δεν θέλουν να κατεβάσουν το bsmx

Pumpkin Outbreak!

Autumn Seasonal Beer (30 B)
Type: All Grain
Batch Size: 21,00 l
Boil Size: 35,27 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 28,46 l
Final Bottling Vol: 18,20 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Est Original Gravity: 1,068 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG
Estimated Alcohol by Vol: 7,5 %
Bitterness: 23,1 IBUs
Est Color: 28,8 EBC

Gravity, Alcohol Content and Color
Measured Original Gravity: 1,046 SG
Measured Final Gravity: 1,010 SG
Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Calories: 427,1 kcal/l

Mash Name: Temperature Mash, 2 Step,
Medium Body
Sparge Water: 26,13 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE
Est Mash PH: 5,37
Measured Mash PH: 5,20
Date: 02 Feb 2018
Brewer: Spouk
Asst Brewer:
Equipment: Pot (18.5 Gal/70 L) - BIAB
Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 97,6 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes:

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
1,00 kg Pumpkin Meat (Mash 30,0 mins) Flavor 1 -
3,40 kg Munich (Thracian Dark) (16,0 EBC) Grain 2 55,8 %
1,00 kg Biscuit (Dingemans) (44,3 EBC) Grain 3 16,4 %
0,50 kg Caraamber (Weyermann) (70,9 EBC) Grain 4 8,2 %
0,50 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Grain 5 8,2 %
0,30 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Grain 6 4,9 %
0,40 kg Honey (2,0 EBC) Sugar 7 6,6 %
14,44 g Magnum [13,90 %] - Boil 60,0 min Hop 8 18,2 IBUs
1,00 kg Pumpkin Meat (Boil 30,0 mins) Flavor 9 -
19,25 g Cascade [5,70 %] - Boil 15,0 min Hop 10 4,9 IBUs
4,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 11 -
2,00 kg Pumpkin Meat (Boil 5,0 mins) Flavor 12 -
1,00 Items Vanilla Beans (Boil 5,0 mins) Flavor 13 -
3,00 Items Cinnamon Stick (Boil 5,0 mins) Spice 14 -
3,00 Items Clove (Boil 5,0 mins) Spice 15 -
0,50 tsp Nutmeg (Boil 5,0 mins) Spice 16 -
1,00 kg Pumpkin Meat (Boil 0,0 mins) Flavor 17 -
10,00 g Fuggle, New Zealand [6,10 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min Hop 18 0,0 IBUs
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 19 -

Mash Profile
Protein Rest Add 14,84 l of water at 52,9 C 49,0 C 10 min
Protein Rest Proteolytic Add 0,00 l of water at 55,0 C 55,0 C 20 min
Saccharification Heat to 66,0 C over 10 min 66,0 C 10 min
Saccharification Heat to 70,0 C over 4 min 70,0 C 15 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 6 min 75,6 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 26,13 l water at 75,6 C
Mash Notes: Two step profile with a protein rest for mashes with unmodified grains or adjuncts. Temperature
mash for use when mashing in a brew pot over a heat source such as the stove. Use heat to maintain desired
temperature during the mash.

Carbonation and Storage
Volumes of CO2: 2,3
Carbonation Est: Bottle with 107,05 g
Corn Sugar
Carbonation (from Meas Vol): Bottle with
111,33 g Corn Sugar
Age for: 30,00 days
Storage Temperature: 18,3 C

Notes
The pumpkin needs to be specially prepared. Pumpkin of a total of about 7 kg will be cut in big pieces and cleaned
of seeds.
The now exposed meat of the pumpkin will be rubbed with 1 cup of brown sugar and placed meat-side down on a
cookie sheet.
Bake at 150°C for a little over an hour or until the pumpkins have visibly finished “falling.”
Scoop out the pulp and mash up if necessary, then add to every step noted above.
Created with BeerSmith
« Τελευταία τροποποίηση: 03/02/2018, 23:37:46 από Spouk »

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #2 στις: 05/02/2018, 14:42:48 »
θα προτεινα να σουταρεις κανα 20% απο την munich Και να βαλεις pale ale γιατι οι υπολοιπες σου βυνες δεν θα παρεχουν αρκετα ενζυμα για καλη ζαχαροποιηση και η munich Με το ζορι να καταφερει να καλυψει τον εαυτο της.

Οσο για τα μπαχαρικα, δεν ξερω αν ειναι ειναι μεγαλη η μικρη η ποσοτητα τους ξερω ομως οτι η μπυρα σου εχει τοσα πολλα συστατικα οπου και σωστη να ειναι η ποσοτητα τους δεν θα μπορεις να τα διακρινεις στην γευση. Θα εχεις μια συνθετη γευση που ισως σου βγει καλη ισως και οχι! Επισης δεν ξερω τι θα προσφερει η κολοκυθα στο mashing, γιατι να μην μπει ολη τα τελευταια λεπτα να ειναι πιο εντονη η γευση της;

Spouk

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #3 στις: 05/02/2018, 23:08:12 »
Έριξα την munich στα 2 κιλά και έβαλα 1,5 pale. Ευχαριστώ  :)
Από γεύση διατίθεμαι να πειραματιστώ οπότε κανένα πρόβλημα.
Όσο για την κολοκύθα, είναι μεγάλο debate αν πρέπει να μπει κατά τη διάρκεια του mashing ή του βρασμού με πολλούς υπέρμαχους και από τις 2 πλευρές. Οπότε είπα να μοιραστώ στη μέση και να ακολουθήσω και τις 2 τεχνικές. Έλεγα να έβαζα και στον πρώτο κάδο αλλά φοβάμαι για μολύνσεις είναι η αλήθεια. Ίσως αυτό του flameout καταλήξει κάδο... Κάπου είχα διαβάσει και για dry κολοκύθing και ότι δίνει τρομερά αρώματα στο τελικό αποτέλεσμα αλλά νομίζω πως είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Βέβαια αν κόψω τώρα την κολοκύθα και περισσέψει κάμποσο δε νομίζω να συγκρατηθώ...  >:D

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #4 στις: 06/02/2018, 19:31:38 »
ασε το dry κολοκυθινγκ γιατι αν σου μολυνθει δεν θα ξερεις και τι γευση θα ειχε η μπυρα σου, καλυτερα κανε την ετσι σκετη για να εχεις μια βαση και την 2η φορα να την βελτιωσεις και να κανεις και  dry κολοκυθινγκ.

Εκτος αν εχεις δυο καδους και το σπασεις στη μεση και κανεις το μισο σκετο και το αλλο μισο  dry κολοκυθινγκ :D

Spouk

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #5 στις: 06/02/2018, 21:53:59 »
ασε το dry κολοκυθινγκ γιατι αν σου μολυνθει δεν θα ξερεις και τι γευση θα ειχε η μπυρα σου, καλυτερα κανε την ετσι σκετη για να εχεις μια βαση και την 2η φορα να την βελτιωσεις και να κανεις και  dry κολοκυθινγκ.

Εκτος αν εχεις δυο καδους και το σπασεις στη μεση και κανεις το μισο σκετο και το αλλο μισο  dry κολοκυθινγκ :D

Έχω :D Λογικά κάτι τέτοιο θα κάνω... Είναι ακαταμάχητη ιδέα το dry κολοκύθing ( μόνο που το λέω γελάω  :P ) οπότε οψόμεθα....

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #6 στις: 06/02/2018, 23:03:51 »
χαχαχα εγω εχω κανει dry κολιανδρανινγκ

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #7 στις: 07/02/2018, 00:27:06 »
εχω κανει εγω πολυ παλιοτερα dry κολοκυθινκ εποχες κιτ πηγα να δωσω μια εσανς διαφορετικη σε ενα κιτ... νταξ δε τρελαθηκα.....
ειχα  βαλει και κανελογαρυφαλα (ειμαι γνωστος για κατι τετοια πειραματα.... χαχχα)
« Τελευταία τροποποίηση: 07/02/2018, 00:28:43 από panzo »

Spouk

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #8 στις: 07/02/2018, 09:34:21 »
χαχαχα εγω εχω κανει dry κολιανδρανινγκ

dry κολιανδρανινγκ δεν είχα σκεφτεί να πω την αλήθεια... Λογικά το έκανες σε weiss έτσι; Not really my style  :-\

... ειχα  βαλει και κανελογαρυφαλα (ειμαι γνωστος για κατι τετοια πειραματα.... χαχχα)

Μα για αυτά τα πειράματα ζούμε! Για πες, κανελογαρίφαλα στο dry ή στον βρασμό; Γιατί στο κομμάτι του βρασμού έχω βάλει, στο dry όχι. Φοβήθηκα μην καταλήξει cinnamon challenge από τα μπαχαρικά :P

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #9 στις: 07/02/2018, 09:46:02 »
Εχω δοκιμασει και τα δυο!! Προτιμισε το βρασμο!! Στο dry οντως βγαινει πολυ να σου πω πως μια τσουρεκομπυρα που εκανα πειραμα προσφατα (ασε εκλαψα) ηταν ωραια την πρωτη μερα μρτα ομως δεν εγινε παπατζα και δεν μπορεσα να βγαλω το ξυλακι και κατεληξε σε τριντεντ κανελα χαχαχαχα

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #10 στις: 07/02/2018, 10:02:54 »
χαχαχα εγω εχω κανει dry κολιανδρανινγκ

dry κολιανδρανινγκ δεν είχα σκεφτεί να πω την αλήθεια... Λογικά το έκανες σε weiss έτσι; Not really my style  :-\

σε βελγική wit για την ακρίβεια!

Spouk

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #11 στις: 07/02/2018, 10:23:06 »
Και για πες, τι έλεγε από άρωμα;;

Spouk

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Μια γνώμη για την Pumpkin ale μου
« Απάντηση #12 στις: 15/02/2018, 14:00:54 »
Να ενημερώσω πως η συνταγή εκτελέστηκε την Δευτέρα με μερικές τροποποιήσεις. Ούτε dry κολοκύθing ούτε κολοκύθα στον κάδο κατέληξε. Μετά από 10,5 ώρες (ίσως και κάτι παραπάνω) που πήρε να τελειώσω και καθαριότητες είχα γίνει κομμάτια για να ασχοληθώ με παραπάνω πράγματα...

Μερικές από τις παρατηρήσεις μου ήταν πως ο κολοκύθα είναι σκέτο νερό και δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε πετάξει εκτός προγραμματισμού στον όγκο του γλεύκους. Επίσης ένα κιλό κολοκύθα στο mash έκανε δυσκολότερο το sparge μέχρι και με biab!!! Δεν θέλω καν να φανταστώ τι θα γινόταν χωρίς σάκο ή με περισσότερη κολοκύθα. Να μην συζητήσω για το γλεύκος που κρατούσαν οι κάλτσες λυκίσκου γεμισμένες με κολοκύθα... Τρομερή ταλαιπωρία λοιπόν, ελπίζω να με ανταμείψει το αποτέλεσμα...

Θα ανεβάσω την διορθωμένη συνταγή αν βγει καλή όταν δοκιμάσω το πρώτο μπουκάλι.