Αποστολέας Θέμα: Lagering  (Αναγνώστηκε 3679 φορές)

Hulk

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
Lagering
« στις: 02/03/2018, 09:03:43 »
Καλημέρα σε όλους.θελω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το lagering.
Μπορεί να γίνει lagering μέσα στα μπουκάλια αφού εμφιαλωθουν?
Διάβασα σε μερικά σάιτ ότι μετά τη ζύμωση εμφιαλωνουν ,ενθρακωνουν και μετά κάνουν lagering.
Και αν συμβαίνει αυτό,αν είναι το ίδιο αποτελεσματικό και χρειάζεται ίδιους χρόνους και θερμοκρασίες?

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: Lagering
« Απάντηση #1 στις: 02/03/2018, 11:02:47 »
Έχω μια pilsner (πρώτη μου lager) τώρα την οποία την έχω εμφιαλώσει και την έχω αφήσει για lagering στους 2,5 βαθμούς. Δεν βρίσκω λόγο να μην δουλέψει το lagering. Παρόλα αυτά ας μας πουν οι πιο έμπειροι.

Hulk

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 02/03/2018, 11:32:48 »
Για ποσο χρονο θα κανεις lagering και σε τη θερμοκρασια?

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 02/03/2018, 13:32:32 »
Σίγουρα 1 μήνα, ίσως και 2 αν μπορέσω, εκτός και αν χρειαστώ το ψυγειο για να κάνω καμια ζύμωση.
θερμοκρασία 2.5 βαθμούς κελσίου.

Hulk

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 02/03/2018, 14:22:18 »
Ευχαριστώ φίλε Παναγιώτη.
Θα το δοκιμάσω στην επόμενη lager.

vasilismf

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 03/03/2018, 13:54:42 »
υποτίθεται οτι με το lagering θα κάτσουν οι πρωτεΐνες και η μαγιά στον πάτο για να καθαρίσει η μπύρα για να έχει πιο φινα γεύση, και μετα να εμφιαλώσεις, τώρα μέσα στο μπουκάλι όλα αυτά θα κάτσουν στον πάτο του μπουκαλιού με κίνδυνο ή να τα πιεις ή να σου επηρεάσουν την γεύση της μπίρας καθώς περνάει ο χρόνος.

Hulk

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 03/03/2018, 14:31:38 »
Όποτε κάνουμε lagering πριν την εμφιάλωση.
Πάντως οι απόψεις στα ξένα φόρουμ  υιοθετούν και τους δυο τρόπους.
Για αυτό το λόγο άνοιξα το θέμα.
Αν έχει και κάποιος άλλος να συμπληρώσει κάτι παρακαλώ να το κάνει.

vasilismf

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 08/03/2018, 03:19:54 »
Κοιτα οι γερμαναραδες για καμια 100στη χρονια το κανουν ετσι, και μαλιστα εμφιαλωνουν υπο πιεση ετσι ωστε να μην υπαρχει ιδεα μαγιας στο μπουκαλι. Αυτη ειναι η διαδικασια. Απο εκει και περα ο καθε homebrewer πειραματιζεται και φτιαχνει οτι σε αυτον αρεσει πιο πολυ, ειτε η διαδικασια ειναι η σωστη ειτε οχι! Οποτε κανεις και τις δυο διαδικασιες και βλεπεις ποια στο τελος εσυ προτιμας!

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 08/03/2018, 07:54:40 »
Πάντως σε αυτό που λες Bill, με 15 μέρες στους 2.5 και την προσθήκη ζελατινης, νομίζω πως το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών και της μαγιάς έχει κάτσει οπότε μετά εμφιαλώνουμε πιο καθαρή μπύρα. Τώρα την μαγιά να την εξαλείψουμε τελείως είναι δύσκολο μιας και την ενανθρακωση την κάνουμε με επιπλέον σάκχαρα στα μπουκάλια, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την μαγιά.

Γενικά επειδή είμαστε homebrewers και ότι κάνουμε το κάνουμε για να περνάμε καλά και ο εξοπλισμός μας είναι περιορισμένος,  ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ώστε να τα βολεψουμε χωρίς να έχουμε δεσμευμένο έναν κάδο και ένα ψυγείο για 2-3 μήνες συνεχόμενα για ένα batch. Και ας ξεφεύγουμε λίγο από τον κλασσικό τρόπο που κάνουν οι Γερμανοί ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 08/03/2018, 08:21:08 από nim »

Hulk

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 08/03/2018, 09:33:29 »
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις συμβουλές.
Ξεκινάω μια pils το Σαββατοκύριακο ,θα της κάνω lagering στο μπουκάλι και στο καπάκι που θα έχω διαθέσιμο πάλι κάδο και ψυγείο θα κάνω άλλη μια ίδια παρτίδα με lagering στο κάδο .οποτε θα δω διάφορες μεταξύ τους και θα σας πω.

vasilismf

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 08/03/2018, 14:32:46 »
Πάντως σε αυτό που λες Bill, με 15 μέρες στους 2.5 και την προσθήκη ζελατινης, νομίζω πως το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών και της μαγιάς έχει κάτσει οπότε μετά εμφιαλώνουμε πιο καθαρή μπύρα. Τώρα την μαγιά να την εξαλείψουμε τελείως είναι δύσκολο μιας και την ενανθρακωση την κάνουμε με επιπλέον σάκχαρα στα μπουκάλια, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την μαγιά.

Γενικά επειδή είμαστε homebrewers και ότι κάνουμε το κάνουμε για να περνάμε καλά και ο εξοπλισμός μας είναι περιορισμένος,  ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ώστε να τα βολεψουμε χωρίς να έχουμε δεσμευμένο έναν κάδο και ένα ψυγείο για 2-3 μήνες συνεχόμενα για ένα batch. Και ας ξεφεύγουμε λίγο από τον κλασσικό τρόπο που κάνουν οι Γερμανοί ;)

βεβαια, απο την στιγμη που αποφασιζεις να κανεις lagering δεν βλεπω πως 60 μπουκαλια θα πιασουν λιγοτερο χωρο σε ενα ψυγειο απο εναν καδο! (διοτι ο ενδιασμος του φιλου ηταν σε πιο απο τα δυο τα να κανει lagering) Εκτος αν δεν κανεις. Επισης ωριμαζει πιο γρηγορα η μπυρα οταν ειναι στον καδο, αρα 1 μηνα lagering σε καδο ή keg θα εχεις πιο ωριμη μπυρα απο οτι ενα μηνα lagering σε μπουκαλι. Απο εκει και περα οπως ειπες ο καθενας επιλεγει αυτο που τον βολευει και το κανει οπως αυτος το θελει.

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 08/03/2018, 15:24:06 »
Η δική μου προσέγγιση είναι η εξής
Ζύμωση και καθάρισμα μπύρας (να κάτσει το ίζημα, ζελατίνη κτλ) 1 μήνας στο ψυγείο.
μετά εμφιάλωση, η ενανθράκψση δεν έιναι ανάγκη να γίνει στο ψυγείο, δεδομένου ότι ήταν χειμωνας και ο χώρος που είχα τα μπουκάλια ειχε θερμοκρασια γύρω στους 16. άρα αφήνω τα μπουκάλια εκεί για 10-15 μέρες για να τελειώσει η ενανθράκωση. Σε αυτες τις 10-15 μέρες έχω το ψυγείο ελεύθερο για να ζύμωσω άλλη μπύρα.
όταν τελειώσει η ζύμωση της άλλης μπύρας βάζω τα μπουκάλια για lagering.

Hulk

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 11/03/2018, 08:38:34 »
Μετά το lagering χρειάζεται η μπυρα μας άλλη ωρίμανση?

vasilismf

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 11/03/2018, 11:24:54 »
εξαρταται απο την μπυρα, θα την δοκιμασεις αν την αισθανεσαι ανωριμη αστην λιγο ακομα, λογικα πάντως δεν νομιζω μια lager περα του 2μηνου να εξελιχθει παραπανω!

Hulk

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 11/03/2018, 11:30:09 »
Ευχαριστω φίλε Βασίλη !