Αποστολέας Θέμα: Πρώτη Απόπειρα με Mangrove Jack's Bourbon Barrel  (Αναγνώστηκε 2470 φορές)

JohnKaneris

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Καλησπέρα σε όλους!

Έπειτα από πολύ καιρό αγάπης για την μπύρα αποφάσισα να κάνω την απόπειρα να φτιάξω και μόνος μου..
Επέλεξα ένα έτοιμο κιτ, το Mangrove Jack's Bourbon Barrel, ώστε να ξεκινήσω από τα εύκολα και βλέπουμε πηγαίνοντας!

Το συγκεκριμένο κιτ είχε κάποια πράγματα τα οποία με παραξένεψαν - αλλά τα έκανα, πιστός στις οδηγίες:

Το βραστό νερό το έριξα κατευθείαν στον κάδο ζύμωσης, αντί να περάσει από κατσαρόλα και μετά μέσα
Τα ροκανίδια του βαρελιού τα έριξα μαζί με το εκχύλισμα βύνης στο βραστό νερό

Τέλος έκανα την ανοησία να ξεχάσω να προμηθευτώ θερμόμετρο, οπότε έριξα την μαγιά χωρίς να πάρω θερμοκρασία σε νερό με αντιστοιχία 2L βραστό το οποίο είχε κρυώσει λίγο και 12L κρύο από την βρύση. Αγγίζοντας τον κάδο στο πλάι μου φάνηκε αρκετά δροσερό ώστε να είναι κάτω των 20 βαθμών.

Ως τελείως πρωτάρης μου φαίνεται πολύ περίεργο οι οδηγίες του κιτ να διαφέρουν τόσο πολύ από όλα αυτά που είδα και διάβασα στο internet πριν ξεκινήσω την διαδικασία - και επίσης ανησυχώ λίγο για το θέμα της μαγιάς.. Μια επιβεβαίωση από κάποιον πιο σχετικό θα βοηθούσε πολύ!

Αυτά από εμένα - αναμένω για να δω τι θα βγει!   :D :D
« Τελευταία τροποποίηση: 14/03/2018, 19:17:16 από JohnKaneris »

JohnKaneris

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Απ: Πρώτη Απόπειρα με Mangrove Jack's Bourbon Barrel
« Απάντηση #1 στις: 14/03/2018, 18:37:36 »
Κάτι ακόμα!

Μαζί με το εκχύλισμα βύνης του κιτ έριξα και ξηρή light βύνη αντί δεξτρόζης, η οποία όμως έκανε κάποια μικρά σκληρά κομμάτια (σβόλιασμα) τα οποία όσο και να τα πίεζα δεν έσπαγαν. Αυτό έγινε σε ένα μικρό μέρος της ποσότητας - χρειάζεται να ανησυχώ?

Vlasis87

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 14/03/2018, 21:11:49 »

Τέλος έκανα την ανοησία να ξεχάσω να προμηθευτώ θερμόμετρο, οπότε έριξα την μαγιά χωρίς να πάρω θερμοκρασία σε νερό με αντιστοιχία 2L βραστό το οποίο είχε κρυώσει λίγο και 12L κρύο από την βρύση. Αγγίζοντας τον κάδο στο πλάι μου φάνηκε αρκετά δροσερό ώστε να είναι κάτω των 20 βαθμών.

Καλησπέρα John, o κάδος σου δεν έχει θερμόμετρο; Αυτό που είναι σαν ταινία;

JohnKaneris

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 14/03/2018, 23:42:55 »
Καλησπερα Βλαση, όχι, η ταινία μετράει απλα τα λίτρα!

Spouk

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 15/03/2018, 12:16:56 »
Πιστεύω πως δεν θα έχεις πρόβλημα. Έχω ρίξει μαγιά σε γλεύκος άνω των 30 βαθμών (ξέρω ξέρω εγκληματικό...) γιατί βαριόμουν να περιμένω να κρυώσει κι άλλο. Ζύμωσε μια χαρά. Παρήγαγε φυσικά περισσότερους εστέρες αλλά εμένα το αποτέλεσμα μου άρεσε οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά :) Περίμενε κίνηση στην αεροπαγίδα σου ή σχηματισμό στεφάνης αφρού από την ζύμωση μέσα στις επόμενες μια δυο μέρες. Αλλιώς θα χρειαστεί να ξαναρίξεις μαγιά. Όσο για το DME δεν γνωρίζω, δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμη.

JohnKaneris

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 15/03/2018, 17:05:58 »
Ευχαριστώ Spouk! Όλα καλά πήγαν τελικά, από σήμερα το πρωί έχω φυσαλίδες!

Vlasis87

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 16/03/2018, 08:55:23 »
Επειδή εμφιάλωσα προχτές το συγκεκριμένο, σου προτείνω να προμηθευτείς λίγο ύφασμα βουαλ ώστε να φιλτράρεις τα ροκανίδια κατά τη μετάγγιση στο δεύτερο κάδο ώστε να μη σου βγουν στην εμφιάλωση.

Αν έχεις σιφόνι θα στο βουλώσουν, αν δεν έχεις θα βγουν στο μπουκάλι.

Είναι πολύ μικρά και περνάνε από το βρυσάκι.

Spouk

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 16/03/2018, 09:55:53 »
Η μεγαλύτερη αρετή είναι η υπομονή. Θα το καταλάβεις όταν θα περιμένεις να ανοίξεις το πρώτο μπουκάλι...  >:D

JohnKaneris

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 18/03/2018, 16:12:57 »
Επειδή εμφιάλωσα προχτές το συγκεκριμένο, σου προτείνω να προμηθευτείς λίγο ύφασμα βουαλ ώστε να φιλτράρεις τα ροκανίδια κατά τη μετάγγιση στο δεύτερο κάδο ώστε να μη σου βγουν στην εμφιάλωση.

Αν έχεις σιφόνι θα στο βουλώσουν, αν δεν έχεις θα βγουν στο μπουκάλι.

Είναι πολύ μικρά και περνάνε από το βρυσάκι.

Σε ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή! Έαν χρησιμοποιήσω κάποιο τούλι - το οποίο προφανώς έχω απολυμάνει πρώτα - θα κάνει την δουλειά ή για κάποιον λόγο πρέπει να χρησιμοποιήσω οπωσδήποτε βουαλ? Επίσης που θα το βρω?

Vlasis87

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 18/03/2018, 17:15:44 »
το βουαλ είναι το υφασμα που φτιάχνονται οι κουρτίνες, το βρισκεις στα αντίστοιχα μαγαζιά.

Εμενα μου εκοψαν ένα μέτρο και το κοστος ειναι ασήμαντο.

Βουαλ ειχαν συμβούλιο λεψει και εμενα αρα περνάω την πληροφορία :-)

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

JohnKaneris

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 19/03/2018, 09:00:29 »
Ok, σε ευχαριστώ! Θα δοκιμάσω με τούλι και θα δούμε πως πάει!

Παρεπιπτόντως πήρα δείγμα για να δω μήπως έχει γινει κάποια μόλυνση (ίσως και επειδή ήθελα να δω την γεύση  ;D ) και είναι πολύ κάλη!! Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση προφανώς, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα έως τώρα.. Επίσης δεν βγήκε κανένα ροκανίδι απότο βρυσάκι - αλλά σε κάθε περίπτωση θα βάλω το τούλι για να μην το ρισκάρω!

JohnKaneris

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 23/03/2018, 23:36:56 »
Λοιπόν!

Πέρασαν 35 ώρες από την τελευταία μου μέρτηση στα 1021 (όπως γράφει και το ενδεικτικό στο κιτ) και έχω πάλι 1021!

Αύριο η εμφιάλωση!!  ;D ;D

Επίσης τσίμπησα και ένα νέο kit της Mangrove - το New Zealand Pale Ale, για να δοκιμάσω και hopping αυτήν τη φορά..

Προχωράμε δυνατά!

VangelisKarp

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 11/04/2018, 01:23:36 »
Η μεγαλύτερη αρετή είναι η υπομονή. Θα το καταλάβεις όταν θα περιμένεις να ανοίξεις το πρώτο μπουκάλι...  >:D

Τα ροκανίδια δεν κάνουν να μπούν στο σακουλάκι του λυκίσκου (για το dry hopping?) αναρωτιέμαι !!
Λυκίσκος : Το ήμισυ του παντός!

adam

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 07/12/2020, 15:18:14 »

Επίσης τσίμπησα και ένα νέο kit της Mangrove - το New Zealand Pale Ale, για να δοκιμάσω και hopping αυτήν τη φορά..

Προχωράμε δυνατά!

Καλησπέρα, την έχεις φτιάξει την Pale Ale? Θα είναι η πρωτη μου δοκιμή και ηθελα να μαθω καποια ξετρα πληροφορια