Αποστολέας Θέμα: Ποσότητα νερού για steeping  (Αναγνώστηκε 10829 φορές)

DIVER

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Ποσότητα νερού για steeping
« Απάντηση #15 στις: 22/02/2012, 09:41:48 »
50λιτρο;;; ΟΥΑΟΥ!  ;D

Λοιπόν άκου τι θα κάνεις, δε χρειάζεται να ''πνίγεσαι'' με λεπτομέριες...

Θα βάλεις 5 λίτρα νερό και θα ζεστάνεις στους 70 βαθμούς. (Μόλις φτάσει 70 κλείνεις τη φωτιά).
Θα ρίξεις μέσα την κάλτσα με τις ειδικές βύνες (biscuit, chocolate). Ιδανικά σπάστες αν μπορείς (ή παρήγγειλε τες σπασμένες ;) )
Κλείσε το καπάκι και άφησε για 30-40 λεπτά.
Μόλις περάσει ο χρόνος θα αφαιρέσεις την κάλτσα (στρίψε την ελαφρά) και θα προσθέσεις ζάχαρη και βύνες (υγρή και ξηρή).
Προσθέτεις άλλα 15 λίτρα νερό (περίπου), ανάβεις τη φωτιά και ανακατέβεις καλά.
Μόλις αρχίσει να βράζει, ξεκινάς την αντίστροφη μέτρηση και προσθέτεις τους λυκίσκους.
Βράζεις, κρυώνεις το γλεύκος, ρίχνεις στον κουβά (αν έχεις μεγάλο σουρωτήρι σούρωσε κιόλας) και συμπληρώνεις νερό μέχρι τον τελικό όγκο της συνταγής σου.
Εδώ θα αναφέρω ένα ''χαζο-tip'' που εφαρμόζω. Επειδή συνήθως όλο και υπάρχει απόκλιση με τις τιμές του brewmate και τις πραγματικές, ρίχνω το πυκνόμετρο μέσα στον κουβά και συμπληρώνω νερό με βάση το ζητούμενο OG και όχι βλέποντας τον όγκο...

Οι κίτρινες τιμές στο brewmate σημαίνουν οτι έχεις κάποια απόκλιση με βάσει τις μέσες τιμές που ορίζονται από το στυλ της μπύρας που έχεις επιλέξει. Στη δικιά σου περίπτωση το χρώμα... (κλάιν μάιν αν σου αρέσει η συνταγή σου  :P )

Τα leafs με τα pellets δεν έχουν καμιά διαφορά στον υπολογισμό των IBU από το brewmate, αρκεί να ορίσεις το σωστό alpha acid.

panos17

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: 22/02/2012, 10:10:50 »
50λιτρο;;; ΟΥΑΟΥ!  ;D

Πήγα στο 50λιτρο γιατί απότερος σκοπός είναι να φτάσω μία ημέρα να δουλεύω με την ΒΙΑΒ μέθοδο. Και μιλώντας με το φίλτατο Nik που είναι γκουρού σε αυτήν απ' ότι έχω καταλάβει, άκουσα τη συμβουλή του (μιας και θέλω να βγάζω 20-23λ batch) και αγόρασα τέτοιο μέγεθος. Είναι και η έλλειψη χρόνου που δε με αφήνει να δουλεύω με μικρότερα batch πιο συχνά, οπότε όταν κάνω τη διαδικασία προσπαθώ να βγάζω αρκετή ποσότητα μέχρι την επόμενη φορά.

Λοιπόν άκου τι θα κάνεις, δε χρειάζεται να ''πνίγεσαι'' με λεπτομέριες...

Θα βάλεις 5 λίτρα νερό και θα ζεστάνεις στους 70 βαθμούς. (Μόλις φτάσει 70 κλείνεις τη φωτιά).
Θα ρίξεις μέσα την κάλτσα με τις ειδικές βύνες (biscuit, chocolate). Ιδανικά σπάστες αν μπορείς (ή παρήγγειλε τες σπασμένες ;) )
Κλείσε το καπάκι και άφησε για 30-40 λεπτά.

Σε αυτό το διάστημα, αν η θερμοκρασία πέφτει, πρέπει να ανάβω ξανά τη φωτιά μέχρι να πηγαίνει η θερμοκρασία στους 70 ή δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο??

Εδώ θα αναφέρω ένα ''χαζο-tip'' που εφαρμόζω. Επειδή συνήθως όλο και υπάρχει απόκλιση με τις τιμές του brewmate και τις πραγματικές, ρίχνω το πυκνόμετρο μέσα στον κουβά και συμπληρώνω νερό με βάση το ζητούμενο OG και όχι βλέποντας τον όγκο...

Με βλέπω να το εφαρμόζω κι εγώ. Δεν ακούγεται καθόλου άσχημο tip. ;) ;) ;)

Οι κίτρινες τιμές στο brewmate σημαίνουν οτι έχεις κάποια απόκλιση με βάσει τις μέσες τιμές που ορίζονται από το στυλ της μπύρας που έχεις επιλέξει. Στη δικιά σου περίπτωση το χρώμα... (κλάιν μάιν αν σου αρέσει η συνταγή σου  :P )

Βάση τη εμπειρίας σου πιστεύεις το (EBC): 55.6 θα είναι μαύρο κατράμι??? Ιδανικά δε θα ήθελα να μου βγει τύπου Guiness στο χρώμα. Θα ήθελα ένα σκούρο καφέ να πιάσω. Brown Ale προσπαθώ να φτιάξω. :P :P
Η αλήθεια έιναι ότι δεν καταλαβαίνω αν το κίτρινο σημαίνει είμαι πάνω ή κάτω από τις μέσες τιμές όπως μου έγραψες.

Τα leafs με τα pellets δεν έχουν καμιά διαφορά στον υπολογισμό των IBU από το brewmate, αρκεί να ορίσεις το σωστό alpha acid.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα λίγο ακόμα βοήθεια σε παρακαλώ. Σε ότι αφορά τους λυκίσκους, αν θυμάμαι καλά (δυστυχώς δεν είμαι σπίτι και δεν έχω brewmate τώρα) όρισα το είδος λυκίσκου (leaf) το χρόνο βρασμού (60) και την επιλογή boil. Κάποια πεδία με ποσοστά για το alpha acid αν δεν κάνω λάθος τα όρισε από μόνο του ανάλογα με τους λυκίσκους που επέλεξα. Άρα τί σημαίνει ορίζω το σωστό alpha acid???
Γενικά για να πω την αλήθεια με τους λυκίσκους δεν το πολυέχω πιάσει το νόημα. Υποθέτω ότι όσο πιο μεγάλο ποσοστό μου βγάζει το πρόγραμμα, αυτό σημαίνει ότι θα ναι και πιο πικρή η μπρύρα?? Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι δεν έχω καταφέρει να βρω κάποια παραδείγματα (δυστυχώς) ώστε να έχω στο μυαλό μου κάποιες τιμές και αναλόγως να πράτω.

Diver σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σου και sorry αν σε κουράζω πρωινιάτικα.  :P :P
If you aren't stuck it means you aren't trying!!!

DIVER

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: 22/02/2012, 10:32:50 »
Στο απλό steeping μη σκας για τη θερμοκρασία. Από τους 70 δε θα πέσει ιδιαίτερα σε μισή ώρα.
Για το στυλ της μπύρας που θες να φτιάξεις το χρώμα πρέπει να είναι +- 40 EBC γιαυτό στο βγάζει κίτρινο. Μπορείς να παίξεις με τα συστατικά έτσι ώστε να πετύχεις το χρώμα που θέλεις.
Το brewmate έχει κάποιες default τιμές για τα άλφα οξέα, με βάση τα είδη του λυκίσκου. Αυτές οι τιμές δεν είναι σταθερές, αλλά αλλάζουν ανάλογα με τη σοδειά, τον προμηθευτή κλπ κλπ. Επομένως χρειάζεται να αλλάξεις την τιμή και να βάλεις αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία του λυκίσκου σου.
Όσο πιο υψηλό είναι το IBU τόσο πιο πικρή και η μπύρα. Το πρόγραμμα και πάλι θα σου βγάλει ''κίτρινη'' τιμή εάν είσαι πάνω ή κάτω από τα όρια του στυλ μπύρας που θες να φτιάξεις.
Και πάλι, ''παίζεις'' με τις ποσότητες και τους χρόνους για να βγάλεις τιμή στο μέσο όρο. Με μια googloαναζήτηση μπορείς να βρεις σε τι τιμές παίζουν οι μπύρες αυτής της κατηγορίας.

panos17

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: 22/02/2012, 10:49:01 »
Στο απλό steeping μη σκας για τη θερμοκρασία. Από τους 70 δε θα πέσει ιδιαίτερα σε μισή ώρα.
Για το στυλ της μπύρας που θες να φτιάξεις το χρώμα πρέπει να είναι +- 40 EBC γιαυτό στο βγάζει κίτρινο. Μπορείς να παίξεις με τα συστατικά έτσι ώστε να πετύχεις το χρώμα που θέλεις.
Το brewmate έχει κάποιες default τιμές για τα άλφα οξέα, με βάση τα είδη του λυκίσκου. Αυτές οι τιμές δεν είναι σταθερές, αλλά αλλάζουν ανάλογα με τη σοδειά, τον προμηθευτή κλπ κλπ. Επομένως χρειάζεται να αλλάξεις την τιμή και να βάλεις αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία του λυκίσκου σου.
Όσο πιο υψηλό είναι το IBU τόσο πιο πικρή και η μπύρα. Το πρόγραμμα και πάλι θα σου βγάλει ''κίτρινη'' τιμή εάν είσαι πάνω ή κάτω από τα όρια του στυλ μπύρας που θες να φτιάξεις.
Και πάλι, ''παίζεις'' με τις ποσότητες και τους χρόνους για να βγάλεις τιμή στο μέσο όρο. Με μια googloαναζήτηση μπορείς να βρεις σε τι τιμές παίζουν οι μπύρες αυτής της κατηγορίας.

Μου έφτιαξες την μέρα!!!!!!!!!!
Θα το ψάξω λίγο ακόμα στο brewmate με τις οδηγίες σου για τους λυκίσκους και το χρώμα, θα κάνω τις παραγγελίες των υλικών μου και τσίτες τα γκάζια και οι φωτιές!!!!!!

Ανυπομονώ να μοιραστώ το αποτέλεσμα μαζί σας!!!!!

bilbizas

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 22/02/2012, 11:21:43 »
Αν σου βγει καλή μην ξεχασεις να ανεβασεις με λεπτομερειες τη συνταγη και τη διαδικασία!
Κι εγω στην ίδια φάση μ' εσένα είμαι, βέβαια θα φτιάξω την golden ale που λέει ο diver στις συνταγές για αρχή, αλλά θα μ έψηνε και μια brown ale στην πορεία.
Καλή αρχή λοιπόν!

panos17

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: 22/02/2012, 11:32:04 »
Αν σου βγει καλή μην ξεχασεις να ανεβασεις με λεπτομερειες τη συνταγη και τη διαδικασία!
Κι εγω στην ίδια φάση μ' εσένα είμαι, βέβαια θα φτιάξω την golden ale που λέει ο diver στις συνταγές για αρχή, αλλά θα μ έψηνε και μια brown ale στην πορεία.
Καλή αρχή λοιπόν!

Εννοείται θα την ανεβάσω με όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές πληροφορίες!!!! Ελπίζω μόνο να πάνε όλα καλά καθώς θα είναι η πρώτα προσπάθεια με αυτή τη μέθοδο, αλλά ελπίζω για το καλύτερο!!!!

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #21 στις: 22/02/2012, 15:09:56 »
Σχετικά με τις τιμές του brewmate, να σου πω ότι εδώ: https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,107.0.html, μπορείς να βρεις τη βάση δεδομένων του brewmate, όπως την έχω παραμετροποιήσει συμφώνως των υλικών που υπάρχουν στο κατάστημα. Κάνε ένα copy-paste της υπάρχουσας και θα έχεις πάντα τις σωστές τιμές.
Turn the page.....

panos17

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: 22/02/2012, 15:26:31 »
Σχετικά με τις τιμές του brewmate, να σου πω ότι εδώ: https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,107.0.html, μπορείς να βρεις τη βάση δεδομένων του brewmate, όπως την έχω παραμετροποιήσει συμφώνως των υλικών που υπάρχουν στο κατάστημα. Κάνε ένα copy-paste της υπάρχουσας και θα έχεις πάντα τις σωστές τιμές.

Θενξ Brewmaster. Θα το ανανεώσω αμέσως!!!!!

MaiPsy

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: 09/03/2012, 19:02:38 »
Παιδιά, αν ξέρει κανείς, τα σακουλάκια λυκίσκου που έχει το κατάστημα μπορούν να χρhσιμοποιηθούν για steeping ή είναι πολύ αραιή η πλέξη γι'αυτή τη δουλειά;
With Knowledge comes Despair...

kostass

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: 09/03/2012, 20:05:23 »
Παιδιά, αν ξέρει κανείς, τα σακουλάκια λυκίσκου που έχει το κατάστημα μπορούν να χρhσιμοποιηθούν για steeping ή είναι πολύ αραιή η πλέξη γι'αυτή τη δουλειά;

εγώ τα χρησιμοποιώ για mashing κανονικά :)

MaiPsy

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: 09/03/2012, 20:20:17 »
Παράθεση
εγώ τα χρησιμοποιώ για mashing κανονικά :)

Ωραίος thanks!! αύριο θα κάνω την πρώτη  MX with Grains προσπάθεια και νιώθω σαν παιδάκι που περιμένει να πάει στη θάλασσα...
With Knowledge comes Despair...

DIVER

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: 10/03/2012, 07:20:23 »
Καλή επιτυχία!  ;)