Καλησπέρα σε όλους!
Μετά από 2 πετυχημένα κιτακια είπα να προχωρίσω σε partial mash για να αρχιζω να ελεγχω την γευση της μπυρας.. Έπειτα από πολύ ψάξιμο σε σάητ, το βιβλίο του Palmer και φορουμς είπα να ψάξω για καμια συνταγη Weiss μιας και τους εχω αδυναμία και αυτή που μου ξεχωρισε ειναι η παρακατω.
Τωρα, επειδη με ολο αυτο το ψαξιμο ειδα και ακουσα πολλα και διαφορα θα ηθελα λιγακι τα φωτα σας σε μερικα θεματα..
Για αρχη, ενα απο τα βασικα θεματα στα οποια ακομα δεν εχω καταληξει ειναι το θεμα του νερου. Αποτι ειδα, το ιδανικο θα ηταν να βαλω 2.5 λιτρα νερο ανα κιλο βυνης, κατι το οποιο σημαινει οτι στην εξης συνταγη (τελικη ποσοτητα 19 λιτρα) θα πρεπει να κανω το steeping σε 11 λιτρα νερο (4,4 κιλα βυνης επι 2.5 λιτρα). Εδω ομως εχω την εξης απορια: σε αυτα τα λιτρα υπολογιζω και το LME ή οχι? Μου βγαζει νοημα να μην το υπολογισω μιας και θα το βαλω μετα το steeping, και συνεπως θα πρεπει να βαλω 7.25 λιτρα νερο (3.9 κιλα βυνης επι 2.5 λιτρα). Ποιο απο τα δυο ειναι το σωστο? Επισης θα γινοταν να κανω steeping με λιγοτερο νερο? Εχω δει πολλους να κανουν και σε 5 λιτρα με παρομοιες ποσοτητες βυνης και στην συνεχεια απλα να συμπληρωνουν στον καδο ζυμωσης! (Σημειωση οτι η κατσαρολα μου ειναι 8 λιτρων)
Επειτα, η συνταγη γραφει επισης αυτο στο site που την βρηκα:
10 qt Strike Temp: 166 --- Add 8 qts to tun before grain, top up with as much as possible Infusion 152 F 60 min
8 qt Batch Sparge Sparge 170 F 15 min
Απο αυτο που καταλαβαινω λεει να βαλω 10qt (9.5 λιτρα) νερο για βρασιμο και στην συνεχεια να βαλω αλλα 8qt πριν βαλω την βυνη και στην συνεχεια να βαλω και οσο ακομα μπορω? Και στο τελος να συμπληρωσω με αλλα 8qt, δηλαδη συνολικα να εχω 26qt = 24 λιτρα μεσα στην κατσαρολα? Πολυ δεν ειναι? Δεν βγαζω τοσο ακρη
Γενικα δεν ξερω αν ξεκιναω με πολυ περιπλοκη συνταγη για πρωτο pm ή αν απλα εχω μπερδευτει ως αρχαριος - για αυτο θα εκτιμουσα πολυ τα φωτα οποιων γνωριζουν καλυτερα το αθλημα!
Opa's Dunkelweizen (Partial Mash) (Dunkelweizen)
Original Gravity (OG): 1.053 (°P): 13.1
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol (ABV): 5.21 %
Colour (SRM): 18.9 (EBC): 37.2
Bitterness (IBU): 15.7 (Average)
30.77% Liquid Malt Extract - Wheat
30.77% Wheat
20.51% Munich Dark (θα βαλω munich II)
5.13% Caramel Wheat
5.13% Crystal 60L (θα βαλω caramunich III)
5.13% Rice Hulls
2.55% De-Husked Caraf II
1.5 g/L Hallertau Mittelfruh (3.75% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.1 g/L Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes
Fermented at 17°C with Weihenstephan Weizen 3068 (θα βαλω mangrove jack M20 στην θεση της)
Notes: Silver Medal
2015 Great Canadian Homebrew Competition
Category 15: Weizens
Recipe Generated with
BrewMate