Αποστολέας Θέμα: Μια ερώτηση και ένας προβληματισμός!  (Αναγνώστηκε 1734 φορές)

xristos

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
Ερώτηση:

Έχω τα μπουκάλια με το flip top καπάκι και ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Από τη στιγμή που ανοίξεις το μπουκάλι και σερβίρεις κατευθείαν την μπύρα, ξεπλύνεις και κουμπώσεις πάλι το καπάκι, γιατί να χρειάζεται απολύμανση πάλι στην επόμενη παρτίδα, εφόσον το μπουκάλι θα έχει κλείσει αεροστεγώς?

Προβληματισμός:

Χτές άνοιξα ένα μπουκάλι που ήταν μισογεμάτο από την Lager που είχα φτιάξει και εμφιαλώσει πριν 20 μέρες.
https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,2188.0.html.
Υπήρξε κάτι που με παραξένεψε και ομολογώ δεν μου άρεσε καθόλου και είχε να κάνει με την μυρωδιά της μπύρας. Μύριζε όπως μια μπύρα που είχα φτιάξει και είχα πειραματιστεί χρησιμοποιώντας μαγιά ψωμιού. Χρησιμοποίησα αυτή τη μαγιά συγκεκριμένα Wyeast 2124 - Bohemian Lager. Σαν γεύση η μπύρα αν και άγουρη δεν είναι άσχημη, αλλά η μυρωδιά είναι ενοχλητική. Φταίει μήπως ότι άνοιξα νωρίς το μπουκάλι? Μήπως ότι ήταν μισογεμάτο? Μήπως φταίει η Rye βύνη? Έχει κανείς καμιά ιδέα?

Γιώργος Λ

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Μια ερώτηση και ένας προβληματισμός!
« Απάντηση #1 στις: 02/08/2018, 13:28:21 »
Με το grain bill της συνταγης σου, μην περιμενεις να εχεις τα  τα λεπτα χαρακτηριστικα της γευσης και του σωματος μιας lagger. Επίσης  την εχεις δοκιμασει παρα πολυ νωρις. Σιγουρα θα αλλαξει η γευση της προς το πολυ καλυτερο. Δοκιμασε ξανα σε κανα μηνα

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 02/08/2018, 15:30:44 »
Σχετικά με την ερώτηση θα σου πω τι έχω παρατηρήσει με τα δικά μου.
Ξεκινώντας με καθαρά μπουκάλια, απολυμαίνω (starsan), εμφιαλώνω, ανοίγω πίνω, ξεπλένω αμέσως αφήνω να στεγνώσουν. Στην επόμενη εμφιάλωση ξεπλένω με καυτό νερό, απολυμαίνω πάλι με starsan εμφιαλώνω κτλ.
Αν όχι από την 1η φορά, από τη 2η και μετά τα μπουκάλια μου εσωτερικά γίνονται έτσι:

Υποθέτω είναι υπολείμματα-μαγιά από τη ζύμωση που γίνεται μέσα στα μπουκάλια κατά την ενανθράκωση. Είναι σαν αυτό το φιλμ που κολλά στον κάδο ζύμωσης και το οποίο μόνο με νερό δεν αφαιρείται.
Πόσο μάλλον αν ξεραθεί! Μόνο με ζεστό PBW καταφέρνω να τα καθαρίζω.

Άρα δε νομίζω πως θα λειτουργήσει αυτό που σκέφτηκες. Θεωρώ πως πολλές φορές η επαναζύμωση μέσα στο μπουκάλι είναι από υπολείμματα-βρωμιάς-μαγιας που έχει μείνει από προηγούμενες παρτίδες.

xristos

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 02/08/2018, 20:31:16 »
Με το grain bill της συνταγης σου, μην περιμενεις να εχεις τα  τα λεπτα χαρακτηριστικα της γευσης και του σωματος μιας lagger. Επίσης  την εχεις δοκιμασει παρα πολυ νωρις. Σιγουρα θα αλλαξει η γευση της προς το πολυ καλυτερο. Δοκιμασε ξανα σε κανα μηνα

Γιώργο γνωρίζω ότι άνοιξα πολύ νωρίς το πρώτο μπουκάλι. Αλλά σε όλες μου τις προσπάθειες, όντας ανυπόμονος έκανα πάντα μια δοκιμή τις πρώτες 20 μέρες. Αυτό δεν το έχω ξαναγευτεί-ξαναμυρίσει, εκτός όπως ανέφερα σε μια μπύρα που είχα βάλει μαγιά ψωμιού και ήταν μέτρια έως κακή και πάλι όχι λόγω γεύσης, αλλά λόγω μυρωδιάς. Ελπίζω να στρώσει πάντως.
« Τελευταία τροποποίηση: 02/08/2018, 20:35:47 από xristos »

xristos

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 10/08/2018, 20:37:57 »
Άνοιξα ξανα το μπουκάλι που ειχα δοκιμάσει πριν μια βδομάδα περίπου. Η μυρωδιά εξαφανίστηκε.

vasilismf

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 18/08/2018, 11:49:00 »
απορω πως κανενας δεν σχολιασε το μισο γεματο μπουκαλι! Προφανως η μπυρα εχει οξειδωθεί και θα εχει και λιγοτερο ανθρακικο, μονο και μονο απο αυτο θα σου χαλασε η γευση, αρα δεν μπορουμε να σου πουμε αν υπαρχει καποιο off flavor λογο συνταγης. Τα γεμιζουμε ολοκληρα και τα πινουμε ολοκληρα, το να ανοιγεις και να κλεινεις τα μπουκαλια οταν μιλαμε για μπυρα, δεν εχει κανενα νοημα!

Το μπουκαλι αφου το ξεπλύνεις ξανα θελει απολυμανση γιατι πολυ απλα και το νερο της βρυσης αλλα και ο αερας που θα εχει μεσα το μπουκαλι εχουν μικροβια τα οποια θα καταληξουν στην επομενη μπυρα σου! Ασε που δεν κλεινει αεροστεγώς!
« Τελευταία τροποποίηση: 18/08/2018, 11:52:20 από vasilismf »

xristos

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 20/08/2018, 16:24:15 »
Το μπουκάλι ήταν μισογεμάτο γιατί τέλειωσε η μπύρα. Οπότε το εμφιάλωσα μισό. Μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος της μυρωδιάς γιατί στα γεμάτα μπουκάλια που άνοιξα μετά από καμιά 10ρια μέρες δεν υπήρχε η μυρωδιά και η μπύρα είναι πολύ καλή. Απλά με παραξένεψε η συγκεκριμένη μυρωδιά που όπως προανέφερα, την ξαναείχα όταν χρησιμοποίησα μαγιά ψωμιού. Ήθελα να ρωτήσω αν προερχόταν από την μαγιά.
Έχω τα μπουκάλια με το flip-top καπάκι οπότε θεωρώ ότι κλείνουν αεροστεγώς. Τουλάχιστον αυτές είναι οι προδιαγραφές τους.

vasilismf

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 26/08/2018, 19:00:18 »
τα flip top ειναι καινουρια η τα ειχες καιρο?

xristos

• Jr. Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 26/08/2018, 19:30:23 »
Περίπου ένα χρόνο τα έχω. Γιατί χαλάνε με τη χρήση?

vasilismf

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 29/08/2018, 01:57:23 »
Περίπου ένα χρόνο τα έχω. Γιατί χαλάνε με τη χρήση?
Ναι θα πρέπει να αντικαθίστανται οι πορτοκαλί φλάντζες

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

beerme

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 30/08/2018, 19:32:45 »
Τις φλαντζες τις αλλαζεις μονο οταν εχουν φθαρει.
Τα εχω χρονια και αργουν να χαλασουν αν τις προσεχεις.