Αποστολέας Θέμα: Κάποιες εμπειρίες μου με dirt-cheap εξοπλισμό για MX και PM  (Αναγνώστηκε 1017 φορές)

araxtos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 8
    • Προφίλ
Καλησπέρα στους επίδοξους ζυθοποιούς με τις μεθόδους MX και PM  :)
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα δύο βασικά σκεύη που χρησιμοποιώ στις τελευταίες συνταγές που με έχουν βολέψει και το κόστος τους ήταν τόσο φτηνό, που δεν το σκέφτεσαι καν για να αρχίσεις την υλοποίηση συνταγών στον περιπετειώδη κόσμο των MX και PM.

Ψάχνωντας για μια φτηνή κατσαρόλα, βρήκα μια ανοξείδωτη των 21L με διάμετρο στα 30 εκατοστά και με καπάκι, στην τιμή των 26 ευρώ!!! Η κατσαρόλα είναι τούρκικης κατασκευής και την βρήκα σε online μαγαζί για ζυθοποιούς στην Βουλγαρία. Στέλνει Ελλάδα με πολύ φτηνά μεταφορικά (για Θεσσαλονίκη με κούριερ μου στοίχισε 10 ευρώ. Τόσα μου ζήταγαν ελληνικά μαγαζιά για αποστολή μιας ανοξείδωτης κατσαρόλας παρομοίων διαστάσεων και φυσικά παρήγγειλα κι άλλα καλούδια ζυθοποίησης από το μαγαζί στην Βουλγαρία). Εντάξει η κατσαρόλα είναι λεπτή 0.8mm και δεν έχει ενισχυμένο πάτο, αλλά με λίγο προσοχή στο ανακάτεμα για να μην κολλάνε ειδικά οι ΜΧ συνταγές, δεν είχα μέχρι στιγμής πρόβλημα. Επίσης η διάστασή της είναι τέλεια για οικιακή κουζίνα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος χώρος για παρασκευή μπύρας. Την έχω δοκιμάσει σε μια οικιακή κουζίνα γκαζιού που έχω και με απλή μπουκάλα γκαζιού, αλλά και με προπάνιο και κάνει μια χαρά rolling boil και στις δύο περιπτώσεις (με ειδικό ρυθμιστή προπανίου φυσικά). Και ο όγκος της δεν είναι άσχημος. Βγάζω άνετα συνταγές με 13 λίτρα βρασίματος + άλλα 3-4 λίτρα late addition ΜΧ και άλλα συστατικά ανάλογα την συνταγή. Γενικά 15-16 λίτρα βρασίματος είναι εφικτά, αν και λίγο οριακά, πιστεύω.

https://flic.kr/p/29A6cYw

Για τις συνταγές PM, χρησιμοποιώ ένα μικρό θερμός νερού των 7.5 λίτρων, από το σούπερ μάρκετ. Το κόστος του ήταν 13 ευρώ. Του έβγαλα το πλαστικό βρυσάκι του, έβαλα μια παλιά βρύση για πλυντήριο που είχα :P και στο εσωτερικό του, για φιλτράρισμα, χρησιμοποίησα το εξωτερικό περίβλημα από απλό σωλήνα νεροχύτη, το οποίο είναι ανοξείδωτο και πολύ φτηνό. Δες και φωτογραφίες για λεπτομέρειες. Ο όγκος του είναι μικρός, αλλά για συνταγές με μέχρι 1.5 κιλά βύνη είναι μια χαρά. Κρατάει την θερμοκρασία σε εξαιρετικά επίπεδα (δε χάνει πάνω από 1-2 βαθμούς) και στο τελευταίο batch sparge mashing που έκανα έδωσε 70% απόδοση. Όχι και άσχημα.

https://flic.kr/p/NxZxzo
https://flic.kr/p/NxZxNj
https://flic.kr/p/29A6cAN

Ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να βοηθήσουν κάποιους που το σκέφτονται ή τώρα μπαίνουν στον χώρο του MX και PM.

Καλα βρασίματα και καλές μπύρες  ^-^