Αποστολέας Θέμα: Αποριες για 1τη αποπειρα Belgian Pale Ale  (Αναγνώστηκε 1355 φορές)

telis

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 13
    • Προφίλ
Καλησπερα,
νεος στο φορουμ και στο homebrewing,
ειμαι στη διαδικασια του να μαζεψω ο,τι πληροφοριες μπορω για να κυλισει οσο το καλυτερο γινεται το πρωτο batch.
Ψαχνοντας στο ιντερνετ κατεληξα σε αυτη την απλη συνταγη :

Brew Method: Extract
Style Name: Belgian Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 11.46 liters (ending kettle volume)
Boil Size: 10.01 liters
Boil Gravity: 1.046
Efficiency: 35% (steeping grains only)


STATS:
Original Gravity: 1.040
Final Gravity: 1.006
ABV (standard): 4.44%
IBU (tinseth): 94.64
SRM (morey): 6.97

FERMENTABLES:
1.3 kg - Dry Malt Extract - Amber (100%)

HOPS:
1 oz - Nugget, Type: Pellet, AA: 12, Use: Boil for 60 min, IBU: 78.42
1 oz - Cascade, Type: Pellet, AA: 5, Use: Aroma for 15 min, IBU: 16.21

YEAST:
Mangrove Jack - Belgian Ale Yeast M41
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 85%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 17.78 - 27.78 C

Sτο BeerSmith οι τιμες ειναι καπως διαφορετικες για ΙΒU (83.4) και SRM(7.7).
Tο 83.4 δεν ειναι πολυ για pale ale?

Ο μεγαλυτερος φοβος μου ειναι η κατσαρολα(~10λιτρα) που εχω και ο υπολογισμος των ποσοτητων. Με παιρνει να διπλασιασω τη βυνη? Ειδα(στο beersmith) πως με ~3kg εχω καλυτερο χρωμα και ΙBU.
Περα απο την κατσαρολα για τα υπολοιπα θα χρησιμοποιησω το βασικο kit εξοπλισμου.
Η βραση θα γινει σε κεραμεικο ματι.
Αναρωτιεμαι αν θα μπορουσα να φτιαξω δυο batches back to back, λογω μεγεθους κατσαρολας και να τα ενωσω. Το BeerSmith εχει ενα tool για scaling, ισως αυτο βοηθουσε.
« Τελευταία τροποποίηση: 21/09/2018, 19:02:27 από telis »

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Αποριες για 1τη αποπειρα Belgian Pale Ale
« Απάντηση #1 στις: 27/09/2018, 15:33:07 »
Το Beersmith είναι πολύ χρήσιμο πρόγραμμα.
Όμως για να δώσει σωστά αποτελέσματα χρειάζεται παραμετροποίηση σύμφωνα με την μέθοδο που θα ακολουθήσεις και τον εξοπλισμό σου.
Αυτά είναι κάπως δύσκολα να τα κάνεις πριν αποκτήσεις λίγη εμπειρία.
Η συνταγή, όπως την βλέπω, δεν παίζει.

Θα πρότεινα να ξεκινήσεις με κανένα κιτ, να μάθεις κάποιες βασικές διαδικασίες, και μετά περνάς σε extract, partial ή all grain.
May the Yeast be with you!